Dokážete si představit Vánoce bez tradičních lineckých koleček?
Pokud je však pro vás zdravý životní styl alfou a omegou, vyzkoušejte recepty na zdravé linecké cukroví.
Zkuste těsto vylepšit o mandle či kokos. Použijte namísto klasické mouky špaldovou variantu.
Stejně tak můžete do těsta přidat skořici a namísto cukru použít javorový sirup.
I méně obvyklé kombinace stojí za vyzkoušení.
Špaldová linecká kolečka
Pokud se snažíte zhubnout, pšeničná mouka není ideální volbou. Pro pečení fitness lineckého cukroví je vhodná i špaldová mouka, která je zdravější. A tento recept je vhodný dokonce i pro vegany.
Ingredience
- 2 a 2/3 hrnku špaldové mouky
- 1 a 1/2 hrnku a 1 lžíce mletých mandlí
- 1 a 1/5 hrnku práškového cukru (je možné nahradit i náhradou cukru)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku a 2 lžíce veganského másla
- citronová kůra
- 1 veganské vejce
- špetka soli
- džem bez cukru
Postup
- V misce smíchejte všechny ingredience na těsto.
- Vymíchejte hladké těsto a zabalte ho do potravinářské fólie. Potom ho dejte na alespoň 2 hodiny vychladit do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto si rozválejte a pomocí formičky vyřežte linecká kolečka.
- Zdravé linecké ze špaldové mouky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho zhruba 10 až 12 minut, dokud nebudou kolečka zlatohnědá.
- Poté nechejte cukroví vychladnout, potřete jednu polovinu džemem a přilepte druhou polovinu.
![Recept na zdravé linecké ze špaldové mouky](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/07/spaldove-linecke-cukrovi-1024x640.jpg)
Jemné linecké cukroví s mandlemi
Mandlové linecké cukroví se rozplývá na jazyku. V kombinaci s citronem chutnají opravdu výtečně. S tímto receptem se trochu odlišíte od tradice, alespoň si však pochutnáte na něčem novém.
Ingredience
- 1 hrnek nesoleného mandlového másla
- 3/4 hrnku cukru (můžete nahradit zdravou formou cukru)
- 1 velký žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek mandlové mouky
- špetka soli
- pomerančová kůra
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 hrnku džemu z červeného rybízu či malin
Postup
- Pomocí mixéru utřete máslo, dokud nebude krémové. Přidejte cukru a mixujte směs, dokud nebude nadýchaná.
- Přidejte žloutek, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru.
- Promíchejte těsto, aby se jednotlivé ingredience dokonale spojily.
- Do velké misky prosejte špaldovou mouku, sůl a skořici. Vmíchejte potom i mandlovou mouku.
- Suché ingerence přidejte do máslové směsi, a to alespoň na třikrát. Důkladně těsto vypracujte.
- Těsto rozdělte na 4 části a každou zabalte do potravinářské fólie. Dejte těsto vychladit na půl hodiny do lednice.
- Rozválejte těsto, pomocí formiček z něj vyřežte kolečka na linecké.
- Vyložte si plech pečicím papírem, předehřejte troubu na 180 °C a dejte mandlové linecké cukroví péct.
- Nechejte kolečka vychladnout, a potom je slepujte džemem.
![Výborné mandlové linecké cukroví na Vánoce](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/07/mandlove-linecke-cukrovi.jpg)
Zdravé linecké cukroví z ovesné mouky
Zdravou náhradou klasické pšeničné mouky je i ovesná mouka, která navíc dělá těsto křehčí a vláčnější. V kuchyni se používá pro snížení obsahu lepku a nachází uplatnění při přípravě slaných i sladkých těst, kaší či omáček. Dietní linecké cukroví ze špaldové mouky si zamilujete nejen o Vánocích.
Místo cukru se dá použít javorový sirup, ale také med. Přečtěte si, jak je na tom med a hubnutí. V jednom našem článku se tomu věnujeme.
Ingredience
- 3/4 hrnku ovesné mouky
- 1/3 hrnku hnědé rýžové mouky
- 200 g mletých pražených ořechů (lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy)
- 1/4 hrnku tapiokové mouky
- 1/3 hrnku zlatého kokosového cukru
- 50 g javorového sirupu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- brusinkový džem bez cukru
Postup
- Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- V misce si smíchejte všechny suché přísady. V další misce zase rozmíchejte vejce s javorovým sirupem.
- Vejce se sirupem přidejte k suchým ingrediencím a vypracujte lepkavé těsto. Pokud je příliš lepkavé, přidejte tapiokovou mouku. Poté těsto zabalte do fólie a vložte ho na 15 minut do chladničky.
- Těsto rozválejte na plát tlustý zhruba 3 milimetry. Vytvořte kolečka a dejte je na plech s pečicím papírem.
- Zdravé linecké cukroví pečte zhruba 10 až 13 minut.
- Jakmile jsou kolečka upečená, nechejte je vychládnout a slepujte brusinkovým džemem.
![Recept na linecké cukroví z ovesné mouky](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/07/zdrave-linecke-cukrovi-1024x540.jpg)
Objevte podobné tipy
Nepečené linecké cukroví
Pokud se vám zdravé špaldové linecké cukroví nezamlouvá, spíše byste chtěli použít kokosovou mouku, máme pro vás také skvělý recept. Nepečené linecké je vhodné i pro vegany.
Ingredience
- 1 hrnek nesolených kešu
- 1/4 hrnku kokosové mouky
- 3 lžíce javorového sirupu, nebo medu
- 1 lžička kokosového oleje (rozpuštěného)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- džem podle chuti
Postup
- V misce smíchejte kešu, kokosovou mouku a sůl. Pomocí mixéru suché ingredience rozmixujte, dokud nedosáhnete jemné konzistence.
- Přidejte med, kokosový olej a vanilkový extrakt. Znovu těsto mixujte, aby se jednotlivé suroviny dokonale propojily.
- Směs přelijte do mísy, přikryjte ji a dejte do chladničky na cca hodinu.
- Těsto poté vyjměte, položte ho na pečicí papír a rozválejte ho na plát vysoký asi 3 milimetry.
- Použijte formičky na linecké.
- Poté linecké dejte na 30 minut do chladničky.
- Nakonec jednotlivé díly slepte dohromady džemem podle chuti.
- Nepečené dietní linecké cukroví mějte v lednici.
![Výtečné nepečené linecké cukroví bez mléka a lepku](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/07/nepecene-linecke.jpg)
Low carb linecké cukroví
Chcete vědět, jak se peče linecké cukroví zdravě? Připravili jsme pro vás další recept, jenž je vhodný i pro jedince stravující se nízkosacharidově. Ještě jste o low carb dietě neslyšeli? Inspirujte se v našem článku a přečtěte si, jaká pravidla je nezbytné při low carb dodržovat.
Ingredience
- 2 hrnky jemné mandlové mouky
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky mandlového extraktu
- špetka mořské soli
- 1/3 až 1/2 hrnku domácího jahodového džemu s chia semínky
Postup
- Do velké misky si dejte mouku, sladidlo, vanilku, mandlový extraktu a sůl. Ingredience míchejte, dokud se nezačne tvořit těsto. Uhněťte ho rukama a zformujte ho do velké koule.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte ho na 15 minut v mrazáku.
- Mezitím si předehřejte troubu na 100 °C.
- Vyjměte těsto z ledničky a rozválejte ho na několik plátů.
- Z těsta vyřežte linecká kolečka a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Zdravé linecké vánoční cukrové pečte zhruba 20 až 25 minut. V polovině pečení je otočte.
- Nakonec kolečka nechejte vychladnout a slepte je džemem.
![Recept na výtečné low carb linecké cukroví](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/07/low-carb-linecke.jpg)
Jakou používat mouku při dietě?
Pokud si chcete upéct zdravé linecké cukroví, recepty zpravidla neobsahují klasickou bílou mouku. Bílá mouka vám z nutričního hlediska nic nepřináší, pouze krátkodobě zasytí, ovšem rychle nastoupí zase hlad a nutkání pocit sníst něco sladkého. Shrnuli jsme pro vás nejpoužívanější zdravé mouky do následující tabulky.
Špaldová mouka
Vyznačuje se vysokým podílem lepku. Používá se především do koláčů a na klasické pečení. Sice se jedná o dražší variantu, ovšem je velice zdravá, neboť v sobě nemá chemické látky. Snadno se tráví. Chutná jako oříšky. Obsahuje hořčík, vitamíny skupiny B, mangan, zinek, draslík i vápník.
Ječná mouka
Jedná se o mouku s nižším obsahem lepku, která je bohatá na vitamíny skupiny B. Ječná mouka se doporučuje třeba i při zácpě. Připravíte z ní placky, lívance a palačinky. Vhodná je také pro lidi trpící žaludečními vředy.
Ovesná mouka
Vyrobíte si ji bez problémů i sami doma. Stačí namlet ovesné vločky. Ovesná mouka je typická vysokým obsahem proteinů a zdravých tuků. Těsto je křehčí a vláčnější.
Žitná mouka
Žitná mouka je těžší a hustší. Obsahuje minimum lepku, často se kombinuje s moukou špaldovou. Podporuje správnou činnost střev. Chlubí se výbornými výživovými hodnotami a obsahem vlákniny či minerálů. Žitná mouka je vhodná na pečení chleba, ale třeba i perníčků.
Pohanková mouka
Bezlepková mouka je známá zejména jako zásobárna rutinu, jenž posiluje cévy. Slouží jako prevence křečových žil a hemeroidů. Posiluje imunitu. Prohřívá organismus. Pohanková mouka je vhodná na pečení koláčů.
Kukuřičná mouka
Seženete kukuřičnou mouku mletou nahrubo i najemno. První zmíněnou variantu využijete všude, kde potřebujete strouhanky. Jemnou kukuřičnou mouku zase uplatníte na tortilly, polentu i těstoviny.
Rýžová mouka
Další bezlepková mouka je rýžová, se kterou snadno i něco zahustíte, uděláte z ní nudle, kaše či zákusky. Podobá se pšeničné mouce, je velice jemná a snadno stravitelná. Vhodná je také při dietách.
Jáhlová mouka
Jáhlová mouka se nutričními hodnotami podobá ovesné mouce, ovšem je bez lepku. Je lehce stravitelná a obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, zinek a železo.