Recepty na zdravé linecké cukroví, které ještě neznáte

Dokážete si představit Vánoce bez tradičních lineckých koleček?

Pokud je však pro vás zdravý životní styl alfou a omegou, vyzkoušejte recepty na zdravé linecké cukroví.

Zkuste těsto vylepšit o mandle či kokos. Použijte namísto klasické mouky špaldovou variantu.

Stejně tak můžete do těsta přidat skořici a namísto cukru použít javorový sirup.

I méně obvyklé kombinace stojí za vyzkoušení.

Špaldová linecká kolečka

Pokud se snažíte zhubnout, pšeničná mouka není ideální volbou. Pro pečení fitness lineckého cukroví je vhodná i špaldová mouka, která je zdravější. A tento recept je vhodný dokonce i pro vegany. 

Ingredience

  • 2 a 2/3 hrnku špaldové mouky
  • 1 a 1/2 hrnku a 1 lžíce mletých mandlí
  • 1 a 1/5 hrnku práškového cukru (je možné nahradit i náhradou cukru)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku a 2 lžíce veganského másla
  • citronová kůra
  • 1 veganské vejce
  • špetka soli
  • džem bez cukru

Postup

  1. V misce smíchejte všechny ingredience na těsto.
  2. Vymíchejte hladké těsto a zabalte ho do potravinářské fólie. Potom ho dejte na alespoň 2 hodiny vychladit do lednice.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Těsto si rozválejte a pomocí formičky vyřežte linecká kolečka.
  5. Zdravé linecké ze špaldové mouky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho zhruba 10 až 12 minut, dokud nebudou kolečka zlatohnědá.
  6. Poté nechejte cukroví vychladnout, potřete jednu polovinu džemem a přilepte druhou polovinu.
Recept na zdravé linecké ze špaldové mouky
Zdroj: onegreenplanet.org
NÁŠ TIP: Jestliže nechcete používat cukr, můžete vsadit na osvědčené náhrady. Inspirujte se a přečtěte si, jak jsou na tom umělá sladidla.

Jemné linecké cukroví s mandlemi

Mandlové linecké cukroví se rozplývá na jazyku. V kombinaci s citronem chutnají opravdu výtečně. S tímto receptem se trochu odlišíte od tradice, alespoň si však pochutnáte na něčem novém.

Ingredience

  • 1 hrnek nesoleného mandlového másla
  • 3/4 hrnku cukru (můžete nahradit zdravou formou cukru)
  • 1 velký žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • špetka soli
  • pomerančová kůra
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 hrnku džemu z červeného rybízu či malin

Postup

  1. Pomocí mixéru utřete máslo, dokud nebude krémové. Přidejte cukru a mixujte směs, dokud nebude nadýchaná.
  2. Přidejte žloutek, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru.
  3. Promíchejte těsto, aby se jednotlivé ingredience dokonale spojily.
  4. Do velké misky prosejte špaldovou mouku, sůl a skořici. Vmíchejte potom i mandlovou mouku.
  5. Suché ingerence přidejte do máslové směsi, a to alespoň na třikrát. Důkladně těsto vypracujte.
  6. Těsto rozdělte na 4 části a každou zabalte do potravinářské fólie. Dejte těsto vychladit na půl hodiny do lednice.
  7. Rozválejte těsto, pomocí formiček z něj vyřežte kolečka na linecké.
  8. Vyložte si plech pečicím papírem, předehřejte troubu na 180 °C a dejte mandlové linecké cukroví péct.
  9. Nechejte kolečka vychladnout, a potom je slepujte džemem.
Výborné mandlové linecké cukroví na Vánoce
Zdroj: stripedspatula.com

Zdravé linecké cukroví z ovesné mouky

Zdravou náhradou klasické pšeničné mouky je i ovesná mouka, která navíc dělá těsto křehčí a vláčnější. V kuchyni se používá pro snížení obsahu lepku a nachází uplatnění při přípravě slaných i sladkých těst, kaší či omáček. Dietní linecké cukroví ze špaldové mouky si zamilujete nejen o Vánocích.

Místo cukru se dá použít javorový sirup, ale také med. Přečtěte si, jak je na tom med a hubnutí. V jednom našem článku se tomu věnujeme.

Ingredience

  • 3/4 hrnku ovesné mouky
  • 1/3 hrnku hnědé rýžové mouky
  • 200 g mletých pražených ořechů (lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy)
  • 1/4 hrnku tapiokové mouky
  • 1/3 hrnku zlatého kokosového cukru
  • 50 g javorového sirupu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • brusinkový džem bez cukru

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
  2. V misce si smíchejte všechny suché přísady. V další misce zase rozmíchejte vejce s javorovým sirupem.
  3. Vejce se sirupem přidejte k suchým ingrediencím a vypracujte lepkavé těsto. Pokud je příliš lepkavé, přidejte tapiokovou mouku. Poté těsto zabalte do fólie a vložte ho na 15 minut do chladničky.
  4. Těsto rozválejte na plát tlustý zhruba 3 milimetry. Vytvořte kolečka a dejte je na plech s pečicím papírem.
  5. Zdravé linecké cukroví pečte zhruba 10 až 13 minut.
  6. Jakmile jsou kolečka upečená, nechejte je vychládnout a slepujte brusinkovým džemem.
Recept na linecké cukroví z ovesné mouky
Zdroj: delight-fuel.com

Nepečené linecké cukroví

Pokud se vám zdravé špaldové linecké cukroví nezamlouvá, spíše byste chtěli použít kokosovou mouku, máme pro vás také skvělý recept. Nepečené linecké je vhodné i pro vegany.

Ingredience

  • 1 hrnek nesolených kešu
  • 1/4 hrnku kokosové mouky
  • 3 lžíce javorového sirupu, nebo medu
  • 1 lžička kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • džem podle chuti

Postup

  1. V misce smíchejte kešu, kokosovou mouku a sůl. Pomocí mixéru suché ingredience rozmixujte, dokud nedosáhnete jemné konzistence.
  2. Přidejte med, kokosový olej a vanilkový extrakt. Znovu těsto mixujte, aby se jednotlivé suroviny dokonale propojily.
  3. Směs přelijte do mísy, přikryjte ji a dejte do chladničky na cca hodinu.
  4. Těsto poté vyjměte, položte ho na pečicí papír a rozválejte ho na plát vysoký asi 3 milimetry.
  5. Použijte formičky na linecké.
  6. Poté linecké dejte na 30 minut do chladničky.
  7. Nakonec jednotlivé díly slepte dohromady džemem podle chuti.
  8. Nepečené dietní linecké cukroví mějte v lednici.
Výtečné nepečené linecké cukroví bez mléka a lepku
Zdroj: nadiashealthykitchen.com

Low carb linecké cukroví

Chcete vědět, jak se peče linecké cukroví zdravě? Připravili jsme pro vás další recept, jenž je vhodný i pro jedince stravující se nízkosacharidově. Ještě jste o low carb dietě neslyšeli? Inspirujte se v našem článku a přečtěte si, jaká pravidla je nezbytné při low carb dodržovat.

Ingredience

  • 2 hrnky jemné mandlové mouky
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky mandlového extraktu
  • špetka mořské soli
  • 1/3 až 1/2 hrnku domácího jahodového džemu s chia semínky

Postup

  1. Do velké misky si dejte mouku, sladidlo, vanilku, mandlový extraktu a sůl. Ingredience míchejte, dokud se nezačne tvořit těsto. Uhněťte ho rukama a zformujte ho do velké koule.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte ho na 15 minut v mrazáku.
  3. Mezitím si předehřejte troubu na 100 °C.
  4. Vyjměte těsto z ledničky a rozválejte ho na několik plátů.
  5. Z těsta vyřežte linecká kolečka a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Zdravé linecké vánoční cukrové pečte zhruba 20 až 25 minut. V polovině pečení je otočte.
  7. Nakonec kolečka nechejte vychladnout a slepte je džemem.
Recept na výtečné low carb linecké cukroví
Zdroj: lifemadesweeter.com

Jakou používat mouku při dietě?

Pokud si chcete upéct zdravé linecké cukroví, recepty zpravidla neobsahují klasickou bílou mouku. Bílá mouka vám z nutričního hlediska nic nepřináší, pouze krátkodobě zasytí, ovšem rychle nastoupí zase hlad a nutkání pocit sníst něco sladkého. Shrnuli jsme pro vás nejpoužívanější zdravé mouky do následující tabulky.

Špaldová mouka

Vyznačuje se vysokým podílem lepku. Používá se především do koláčů a na klasické pečení. Sice se jedná o dražší variantu, ovšem je velice zdravá, neboť v sobě nemá chemické látky. Snadno se tráví. Chutná jako oříšky. Obsahuje hořčík, vitamíny skupiny B, mangan, zinek, draslík i vápník.

Ječná mouka

Jedná se o mouku s nižším obsahem lepku, která je bohatá na vitamíny skupiny B. Ječná mouka se doporučuje třeba i při zácpě. Připravíte z ní placky, lívance a palačinky. Vhodná je také pro lidi trpící žaludečními vředy.

Ovesná mouka

Vyrobíte si ji bez problémů i sami doma. Stačí namlet ovesné vločky. Ovesná mouka je typická vysokým obsahem proteinů a zdravých tuků. Těsto je křehčí a vláčnější.

Žitná mouka

Žitná mouka je těžší a hustší. Obsahuje minimum lepku, často se kombinuje s moukou špaldovou. Podporuje správnou činnost střev. Chlubí se výbornými výživovými hodnotami a obsahem vlákniny či minerálů. Žitná mouka je vhodná na pečení chleba, ale třeba i perníčků.

Pohanková mouka

Bezlepková mouka je známá zejména jako zásobárna rutinu, jenž posiluje cévy. Slouží jako prevence křečových žil a hemeroidů. Posiluje imunitu. Prohřívá organismus. Pohanková mouka je vhodná na pečení koláčů.

Kukuřičná mouka

Seženete kukuřičnou mouku mletou nahrubo i najemno. První zmíněnou variantu využijete všude, kde potřebujete strouhanky. Jemnou kukuřičnou mouku zase uplatníte na tortilly, polentu i těstoviny.

Rýžová mouka

Další bezlepková mouka je rýžová, se kterou snadno i něco zahustíte, uděláte z ní nudle, kaše či zákusky. Podobá se pšeničné mouce, je velice jemná a snadno stravitelná. Vhodná je také při dietách.

Jáhlová mouka

Jáhlová mouka se nutričními hodnotami podobá ovesné mouce, ovšem je bez lepku. Je lehce stravitelná a obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, zinek a železo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X