Jaké jsou nejlepší recepty na dietní velikonoční cukroví? Inspirujte se!

S Velikonoci souvisí spousta krásných zvyků.

Krom barvení vajíček, zdobení domácnosti či popřípadě i koledování je právě pečení různých dobrot jednou z kratochvílí, kterým se můžete v rámci sváteční pohody věnovat.

Proč si tedy nevyzkoušet upéct zdravé velikonoční cukroví?

Tak jako spousta dalších lidí možná i Vy máte obavy, že by tyto byť krátké svátky mohly mít neblahý vliv na Vaši figuru a celkovou snahu žít zdravě.

Chybí Vám nápady na odlehčené varianty pečení velikonočních dobrot a chcete si zároveň udržet ideální váhu i během tohoto období?

Pak je pro Vás tento článek naprosto ideální!

Vyzkoušejte naše kreativní, dietní a chutné recepty na velikonoční mlsání.

Linecké velikonoční cukroví s mučenkou

Linecké cukroví představuje naprostou klasiku, kterou pohrdne jen málokdo. Já jsem si pro Vás dnes připravila tento recept na chutnou, výživnou ale i barvitě pojatou klasiku s výbornou náplní, kterou překvapíte naprosto každého.

Postup je možná poněkud pracný, výsledek však stojí o to víc za to!

Ingredience

24 kusů

Na náplň:

  • 6 – 7 kusů čerstvé maracuji
  • 7 žloutků z velkých vajec
  • 150 g třtinového cukru
  • špetka mořské soli
  • 120 g veganského másla, nakrájeného na kousky

Na těsto:

  • 200 g nesoleného veganského másla
  • 1 středně velké vejce
  • 120 g erythritolu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 270 g celozrnné mouky
  • 80 g mandlové mouky
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • práškový xylitol na posypání cukroví

Postup

  • Připravíme si misku se sítem. Každý kus maracuji rozřízneme napůl a vydlabeme z něho do sítka dužinu. Pomocí polévkové lžíce propasírujeme šťávu do mísy, dokud nezůstane jen suchá dužina semínka, která vyhodíme. Tímto postupem bychom měli získat zhruba 120 ml mučenkové šťávy.
  • V kastrolu smícháme žloutky, mučenkovou šťávu a cukr. Za stálého míchání prohříváme na nízkém plameni, dokud se cukr nerozpustí a celá směs nezhoustne. Sílu plamene však nezvyšujeme, jinak by se žloutky uvařily.
  • Postupně přidáme sůl a máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Vznikne nám hutná náplň, která se snadno udrží na lžíci. Směs poté znovu propasírujeme skrze sítko, abychom se zbavili pevných kousků a aby nám zůstala hladká náplň. Postup je možné zopakovat i dvakrát, bude-li třeba.
  • Hotovou náplň překryjeme potravinářskou fólií a vložíme na zchlazení do ledničky. Zatímco se náplň chladí, připravíme si těsto: V mixéru promísíme cukr s máslem, přidáme vejce, vanilkový a mandlový extrakt a znovu pořádně promixujeme.
  • V jiné míse smícháme mouky, sůl a skořici, načež směs přesuneme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne jednolité těsto. To rozdělíme na dvě poloviny, zpracujeme dokulata, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 2 hodiny do lednice.
  • Těsto poté přesuneme na pomoučenou pracovní desku nebo vál a rozválíme na tloušťku 0,5 cm. Z těsta vykrájíme libovolné tvary, v poměru celých částí a částí s výřezem 1:1. Kousky poté přesuneme na plech vystlaný papírem na pečení a vložíme na 30 minut do lednice.
  • Troubu předehřejeme na 180°C a cukroví pečeme 10 – 12 minut. Poté je necháme vychladnout a části s výřezy posypeme xylitolem. Poloviny bez výřezu naplníme náplní a slepíme dohromady s pocukrovanými kusy.
  • Náplně zbude asi polovina, můžeme ji tedy využít k tvorbě jiných moučníků, popřípadě použijeme poloviční množství ingrediencí. Cukroví je vhodné skladovat v lednici v uzavíratelné nádobě, nepřekračujeme však dobu pěti dnů.
Zdravé velikonoční cukroví z lineckého těsta s mučenkovým tvarohem
Zdroj: myhomemadekitchen.co.za

Zdravé čokoládové sváteční bonbony

Toto nepečené velikonoční cukroví je skvělé jak po stránce nenáročnosti na suroviny, tak i proto, že je lze vyrobit tak rychle. Potěší především milovníky čokolády a kokosu, přidanou hodnotu má však i v použité tahini pastě, která dělá z této pochoutky navíc poměrně zdravou záležitost.

Ingredience

15 kusů

  • 50 g neslazeného strouhaného kokosu
  • 120 ml kokosového oleje
  • 50 g kvalitního kakaového prášku
  • 1 čajová lžička tahini pasty
  • 3 polévkové lžíce rýžového sirupu

Postup

  • Strouhaný kokos vložíme do pánve a restujeme na středním plameni, dokud lehce nezezlátne. Poté jej odstraníme z plamene, přesypeme do jiné nádoby a necháme několik minut zchladnout.
  • Do stejné pánve ke kokosu přidáme i kokosový olej a necháme ho pozvolna rozpustit. Poté začneme postupně přidávat kakaový prášek a průběžně mícháme, dokud směs nezhoustne a nezíská hladkou konzistenci.
  • Ke směsi přidáme i tahini pastu a rýžový sirup a znovu mícháme, dokud se všechny ingredience dobře nepropojí.
  • Připravíme si plech s formičkami na mini muffiny nebo popřípadě formu na ledové kostky. Do každé formy nasypeme trochu opečeného kokosu a zalijeme ještě teplou čokoládovou směsí. Z vrchu vše rovnoměrně posypeme zbylým kokosem a vložíme cukroví do lednice.
  • Před podáváním bonbony jednoduše vyloupneme z formy a můžeme servírovat. Toto velikonoční cukroví lze skladovat v lednici v uzavíratelné nádobě až 10 dní, konzumovat se doporučuje vždy řádně vychlazené.
Zdravé velikonoční cukroví z čokolády a kokosu s okvětními lístky květin na flekatém keramickém talíři
Zdroj: kitchen.nine.com.au

Tahini pasta je velice zdravá a v jídelníčku zdravě žijících lidí by rozhodně neměla chybět. Inspirujte se také našimi dalšími skvělými recepty na zdravé pokrmy z tahini!

Fitness hnízda s velikonočními vajíčky

Tímto velice zdravým velikonočním cukrovím rozhodně uděláte dojem. Já ovšem považuji za nejdůležitější jeho lehké a výživné složení. Ovesné vločky v kombinaci s arašídovým máslem a kakaem představují neodolatelnou a zároveň zdravou kombinaci, které jen tak někdo neodolá.

Krásná marcipánová vajíčka navíc dodají tomuto cukroví onu pohádkovou esenci Velikonoc.

Ingredience

14 kusů

  • 140 g arašídového másla
  • 80 g raw medu
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 50 g kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g neslazeného strouhaného kokosu
  • neslazený bio marcipán různých barev na ozdobu

Postup

  • Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem a necháme jej ležet stranou. V kastrůlku smícháme arašídové máslo, med, sůl a kokosový olej a na středním plameni za stálého míchání ingredience rozpustíme. Výsledná směs musí být řádně propojená a jednolitá.
  • Přidáme do kastrůlku kakaový prášek a vanilkový extrakt a znovu vše řádně promísíme. Nakonec vsypeme i ovesné vločky a znovu několik minut mícháme – takto nám vznikne husté těsto.
  • Pomocí polévkové lžíce tvoříme na pečicí plech malé hromádky těsta, které vlhkýma rukama poupravíme, zploštíme a uprostřed vyhloubíme, aby měly správný tvar hnízdeček. Postupujeme stále stejně, dokud nám vystačí těsto.
  • Téměř hotové sušenky vložíme do lednice alespoň na 2 hodiny. Mezitím si vyrobíme úhledná marcipánová vajíčka, velká tak akorát, aby se vešly vždy tři kusy do každého sušenkového hnízda, jak můžete vidět na obrázku níže. Před podáváním dozdobíme hnízdečka marcipánovými vajíčky.
  • Toto cukroví chutná nejlépe za pokojové teploty, skladovat je však doporučuji v uzavíratelné krabičce a v lednici.
Zdravé velikonoční cukroví ve tvaru hnízdeček s velikonočními vejci na pečicím papíře
Zdroj: joyfoodsunshine.com

Sváteční kalíšky s arašídovým máslem

Další vynikající čokoládová dobrota, která je vhodná i pro vegany, navíc také obsahuje zdravé a aromatické arašídové máslo. Díky použití chia semínek a kakaových hrotů toto velikonoční cukroví představuje jeden z nejvýživnějších mlsů, které si můžete nejen o těchto svátcích vyrobit.

Pusťme se do tvoření!

Ingredience

15 kusů

  • 70 g arašídového másla
  • 1 polévková lžíce přírodního sladidla (volitelné)
  • 1/8 čajové lžičky himalájské soli
  • kakaové hroty na ozdobu (volitelné)
  • chia semínka dle chuti
  • 85 g kvalitní veganské čokolády
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje

Postup

  • Arašídové máslo smícháme v malé misce dohromady se sladidlem, solí a chia semínky, dokud se všechny ingredience dobře nepropojí a nezískáme jednolitou náplň.
  • Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem a za stálého míchání ohříváme, dokud nám nevznikne hladká čokoládová hmota.
  • Připravíme si plech s formičkami na mini muffiny a do každé formy nalijeme cca 1 čajovou lžičku čokoládové směsi a plech vložíme alespoň na 30 minut do mrazáku.
  • Po uplynutí doby mražení si znovu pozvolna rozehřejeme čokoládovou směs. Po vyjmutí plechu z mrazáku každou formičku naplníme jednou čajovou lžičkou arašídové náplně, zalijeme zbytkem čokoládové směsi, posypeme kakaovými hroty a dáme opět zamrazit.
  • Toto velikonoční cukroví můžeme skladovat v uzavíratelné nádobě po dobu až jednoho týdne. Před podáváním by mělo být vždy řádně vychlazené.
Zdravé velikonoční cukroví z čokolády a arašídového másla na dřevěné pracovní desce
Zdroj: chocolatecoveredkatie.com

Pečení i nepečení s čokoládou je radost. Každému milovníkovi této kakaové pochoutky proto doporučuji i tento svůj další článek, ve kterém se můžete inspirovat těmi nejlepšími zdravými recepty na cukroví z čokolády!

Fit kokosová velikonoční kuřátka

Milujete kokos a rádi tvoříte?

Pak je tento recept pro Vás jako dělaný. Snoubí se v něm totiž spousta zdravých ingrediencí, kterým dominuje právě nezaměnitelná chuť kokosu. Dále je v tomto případě nasnadě jistá nutnost zapojit fantazii a vytvořit něco vizuálně hezkého a věrného.

Zkuste si s námi vyrobit zdravá velikonoční kuřátka!

Ingredience

14 kusů

  • 70 g neslazeného strouhaného kokosu
  • 1 polévková lžíce mandlové nebo kokosové mouky
  • 120 ml + 2 polévkové lžíce kokosového mléka
  • 3 polévkové lžíce agávového nebo javorového sirupu
  • 2 čajové lžičky stévie
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • malá špetka himalájské soli
  • kakaové hroty na ozdobu
  • natural mandle na ozdobu
  • bio pekanové nebo vlašské oříšky na ozdobu
  • sušené goji bobule na ozdobu

Postup

  • Ve větší míse smícháme strouhaný kokos, mouku, kokosové mléko, agávový sirup, stévii, himalájskou sůl a vanilkový extrakt. Směs důkladně prohněteme a vložíme na 3 minuty do mikrovlnky.
  • Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si plech na pečení s pečicím papírem. Z ohřátého těsta po krátkém zchladnutí tvoříme stejně velké kuličky, které náskládáme na plech, lehce je zploštíme a pečeme v troubě zhruba 15 minut.
  • Po vychladnutí přichází ta kreativní část tvorby – vyrobíme si kuřátka po vzoru fotografie níže. Z goji bobulek tvoříme hřebínky, z kakaových hrotů oči, z mandlí zobáky a z pekanových či vlašských ořechů nožičky, na které položíme zbytek těla kuřátka a lehce přitlačíme. Jestliže nemáme po ruce přesně tento materiál na zdobení, lze se porozhlédnout po jiných ingrediencích a využít jednoduše svou představivost – fantazii se meze nekladou.
  • S těstem je obecně nutné pracovat opatrně a ještě za tepla, aby se nám tělíčka kuřat nerozpadala a aby šlo zdobení snadno. Rovněž výrazně doporučuji aranžovat kuřátka rovnou na ozdobný servírovací tácek nebo talíř, ze kterého se budou následně konzumovat.
  • Toto zdravé velikonoční cukroví na způsob makronek doporučuji skladovat v pokojové teplotě a v uzavřené nádobě.
Zdravá velikonoční kuřátka z kokosu na bílém keramickém talířku
Zdroj: chocolatecoveredkatie.com

Kokos je jednou z nejoblíbenějších surovin, která se používá při tvorbě slaných i sladkých pokrmů. Není proto divu, že právě na základě využití tohoto exotického ořechu vzniklo už tolik výtečných receptů.

Chcete-li si vyrobit nějaké další sladké mlsání, můžete se inspirovat třeba i mými recepty na zdravé vánoční cukroví z kokosu.

Light velikonoční perníková vejce

Perníčky obecně patří k druhům cukroví, které budou vždy mít na světě miliony příznivců, a právě proto by byla škoda se jim vyhýbat o Velikonocích.

Tento konkrétní recept jsem vybrala nejen pro jeho light složení, ale i z toho důvodu, že podněcuje fantazii a kreativitu každého člověka, což v rámci těchto svátků považuji za velice důležité.

Těsto na perníčky bude po upečení vždy stejně chutné a zdravé, způsob zdobení však zůstává zcela na Vás!

Ingredience

36 kusů

  • 220 g veganského másla
  • 95 g kokosového cukru
  • 1 středně velké vejce
  • 150 g tmavé melasy
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa
  • 310 g celozrnné mouky + více na posypání pracovní desky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky prášku na pečení
  • 3/4 čajové lžičky himalájské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 110 ml kokosového oleje
  • *zdravá poleva na perníčky

Postup

  • Ve středně velké míse smícháme mouku, zázvor, skořici, sůl, pepř, hřebíček, jedlou sodu a prášek na pečení. V jiné misce zase promísíme kokosový olej a melasu a směs mícháme, dokud se obě ingredience dobře nepropojí. Nakonec vsypeme kokosový cukr, přidáme i vejce znovu vše důkladně promícháme.
  • Tekutou směs vlijeme k suchým ingrediencím v první míse a začneme zpracovávat těsto. I když se bude zdát, že je příliš suché, je nutné pokračovat v propracovánání! Hotové těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyrobíme kouli kterou zploštíme, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
  • Jakmile jsme připraveni péct, rozehřejeme troubu na 175°C a nachystáme si dva plechy na pečení, které vyložíme pečicím papírem. Těsto vyjmeme z lednice a necháme je lehce povolit, aby se nám lépe zpracovávalo. Pomoučíme si pracovní desku a pomocí válečku rozválíme jednu polovinu těsta, ze kterého vykrajujeme pomocí vykrajovátka tvary vajec. Tloušťka těsta by měla být přibližně 0,6 cm.
  • Vykrájená vajíčka poté klademe na pečicí plechy a pečeme v troubě 8 – 11 minut. Jestliže chceme mít perníčky měkčí, pečeme je kratší dobu, pro křupavější variantu volíme naopak druhou možnost.
  • Cukroví necháme zcela zchladnout a poté je pomocí cukrářského sáčku dozdobíme dle vlastní fantazie zdravou (ne)cukrovou polevou, na kterou najdete recept níže pod obrázkem. Fitness perníčky Vám vydrží čerstvé a chutné poměrně dlouho – lze je skladovat za pokojové teploty v krabici vystlané papírovými utěrkami.
Zdravé velikonoční cukroví z perníkového těsta ve tvaru vajíček na barevném ubrousku
Zdroj: easybaked.net

*Jestliže jste nikdy neslyšeli o fitness variantě zdobení cukroví, stránka www.jimejinak.cz je skvělou volbou. Zkuste si vyrobit tuto skvělou zdravou polevu na perníčky.

Tipy pro zdravější sladké tvoření

Jako vždy platí jisté neoddiskutovatelné zásady, v rámci kterých z hlediska svého zdraví vylepšíte své pečení a tvoření. Převážnou většinu těchto tipů a zásad lze použít při tvorbě čehokoliv. Je pouze možné, že budete muset nejprve vyzkoušet, co v daném případě funguje a co ne.

Jestliže se výsledný výrobek nepodaří, nic se přeci neděje!

Příště se Vám zadaří lépe, bez zkoušení a experimentování to ale nepůjde.

Zde jsou ty nejdůležitější univerzální rady a tipy:

  • používejte alespoň o 1/3 méně cukru, než kolik je uvedeno v původních receptech
  • preferujte kvalitní třtinový či hnědý cukr nebo přírodní sladidla
  • vyhýbejte se při pečení i nepečení živočišným tukům
  • místo přemíry oleje v rámci pečení použijte jablečný protlak nebo ořechové mléko
  • volte kvalitní bezlepkové a celozrnné mouky (ořechové, fazolové, ovesné…)
  • při pečení používejte hojně ovesné vločky, semínka a ořechy
  • v rámci mléčných výrobků volte nízkotučné varianty
  • pro zvláčnění těsta přidejte nastrouhaná jablka nebo zeleninu (mrkev, cuketu, dýni…)
  • při tvoření dezertů využívejte hojně čerstvého ovoce z vlastní zahrádky nebo z bio prodejen
Zdravé velikonoční cukroví s tvarohem a čerstvým ovocem na bílém pečicím papíře
Zdroj: www.superhealthykids.com

Budete-li se snažit řídit těmito instrukcemi, pak nejenže snížíte výslednou kalorickou hodnotu daného výrobku, mnohdy však i bez námahy navýšíte množství důležitých živin, vitamínů a minerálů.

A to se přeci opravdu vyplatí!

Závěrem

V tomto článku jsem Vám představila ty (alespoň za mne) nejlepší recepty na zdravé velikonoční cukroví, kterým potěšíte jak svou rodinu, tak i každou návštěvu. Každý si v tomto výběru najde své.

Byla by však veliká škoda zůstávat jen u těchto nápadů. Zvláště, když máte k dispozici tolik možností, jak vylepšit různé další recepty tím, že z nich sami vytvoříte zdravou variantu, která nebude ničím ohrožovat Vaši figuru a ani nebude kolidovat se zdravým životním stylem.

Velikonoce jsou již dlouhou dobu spojovány se symboly jara a znovuzrození. S tím jde ruku v ruce i fakt, že zrovna v této době je ideální popustit uzdu své fantazii a dát prostor vlastní tvořivosti.

Užívejte si tyto krásné svátky po svém, snažte se však ani v rámci této pohody nepolevit ve zdravém životním stylu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.