Dlouhé ploché nudle, které se podobají těstovinám fettuccine.
Hledáte na tagliatelle recepty?
Velice dobře se kombinují s masovými omáčkami, a to především s boloňskou.
Pracuje se s nimi lépe než se špagetami.
Těstoviny, které se tradičně vyrábějí v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche, výtečně chutnají i se sýrovou omáčkou, lososem, kuřecím masem či houbami.
Inspirujte se a uvařte oběd, po němž se budou všichni u stolu olizovat.
Tagliatelle s vepřovou panenkou a smetanou
Pokud patříte mezi milovníky masa, nadchnou vás tagliatelle s vepřovou panenkou. Osmahněte k ní ještě žampiony a přidejte smetanovou omáčku. Výsledek bude opravdu famózní. Tento recept můžete klidně přidat i do své krabičkové diety. Přečtěte si, jak na krabičkování jídla.
Ingredience
- 1 cibule
- 150 g žampionů
- 1 stroužek česneku
- 10 g čerstvé petrželky
- 30 g parmezánu
- 4 plátky z vepřové panenky
- 220 ml 33% smetany
- 1/2 kostky hovězího bujonu
- 200 g tagliatelle
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Dejte vařit vodu do rychlovarné konvice. Budete ji potřebovat v dalších krocích.
- V pánvi rozehřejte 1 až 2 lžíce olivového oleje.
- Jakmile je olej rozpálený, opečte vepřovou panenku (z každé strany 2 minuty). Výpek z panenky ponechejte.
- Dochuťte maso solí a pepřem.
- Vepřovou panenku umístěte na menší plech a dejte ji na 8 až 10 minut do trouby.
- Jakmile je maso hotové, přikryjte ho a nechejte odložené bokem.
- Polovinu kostky hovězího bujonu rozpusťte ve 100 ml vroucí vody.
- Žampiony nakrájejte na plátky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Česnek rozdrťte bokem nože, oloupejte ho a nakrájejte nadrobno.
- Petržel nakrájejte také najemno.
- Do hrnce si dejte vodu, přiveďte ji k varu, osolte ji a dejte do ní vařit těstoviny podle návodu na obalu.
- V okamžiku, kdy jsou těstoviny hotové, slijte je.
- Pánev si opět rozehřejte, dejte na ni česnek a cibuli.
- Po zhruba 1 minutě přidejte ještě žampiony.
- Po další 1 minutě snižte teplotu, přidejte do pánve vývar a 50 ml smetany. Vařte omáčku 5 minut.
- Do omáčky dejte petržel.
- Nastrouhejte si parmezán a přidejte ho také do omáčky. Trochu parmezánu si nechejte na ozdobení.
- Do omáčky přidejte těstoviny, všechno důkladně promíchejte.
- Na talíř dejte těstoviny, nahoru plátky panenky a ozdobte jídlo parmezánem.
![Výborný recept na tagliatelle s vepřovou panenkou](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-s-veprovou-panenkou.jpg)
Tagliatelle s lososem a špenátem
Jestliže vám kuřecí, vepřové či hovězí nic neříká, co takhle vyzkoušet rybu? Tagliatelle s lososem doplňte ještě špenátem a opravdu si pochutnáte.
Ingredience
- 300 g tagliatelle
- 300 g filetu z lososa
- 250 g špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 300 ml 33% smetany
- 1 citron
- sůl
- pepř
- parmezán na ozdobení
Postup
- Oloupejte a nadrobno nasekejte česnek. Špenát umyjte, osušte ho a nahrubo ho nakrájejte. Z lososa odstraňte kůži a nakrájejte ho na malé kousky.
- Na pánvi nechejte rozpustit máslo a orestujte na něm česnek.
- Jakmile začne česnek vonět, snižte teplotu, přidejte smetanu a nechejte vařit omáčku.
- Přidejte špenát a nechejte ho chvíli povařit.
- Omáčku ponechejte vařit na mírném ohni.
- Ve velkém hrnci ve slané vodě uvařte těstoviny podle pokynů na obalu. Poté je sceďte.
- Do pánve přidejte lososa, citronovou kůru a těstoviny. Nechejte jídlo ještě povařit asi 3 až 4 minuty.
- Oběd dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Podávejte s parmezánem.
![Skvělý recept na tagliatelle s lososem a špenátem](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-s-lososem.jpg)
Rychlé tagliatelle s kuřecím masem
Tagliatelle s kuřecím masem si uvaříte na oběd i na večeři. Příprava je navíc jednoduchá, nezabere vám déle než půl hodiny.
Ingredience
- 300 g tagliatelle
- sůl
- pepř
- 350 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 šalotky, rozpůlené, oloupané a nakrájené na plátky
- 220 g hub či žampionů
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
- 3/4 hrnku 33% smetany
- 30 g strouhaného parmezánu
- 1/3 hrnku nahrubo nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Z těstovin si potom odlijte 1 a 1/2 hrnku vody, a poté je sceďte.
- Kuřecí stehna osolte a opepřete.
- Na pánvi si rozehřejte lžíci másla. Osmahněte šalotku a houby.
- Po zhruba 8 minutách přidejte víno, přiveďte ho k varu a stáhněte teplotu.
- Dejte do pánve kuřecí maso, nalijte do ní také smetanu, přidejte parmezán, 1 hrnek vody z těstovin a těstoviny tagliatelle.
- Pánev přikryjte a všechno dohromady duste.
- Nakonec přidejte petržel.
- Jídlo podávejte ozdobené parmezánem.
![Rychlý recept na tagliatelle s kuřecím masem](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-s-kurecim-masem.jpeg)
Výborné tagliatelle se špenátem
Dokážete si představit, jak chutná špenát v kombinaci s mascarpone? Pokud ne, vyzkoušejte tento recept na tagliatelle se špenátem a parmezánem. V surovinách je totiž namísto i mascarpone. Nahlédněte také na další dietní recepty s těstovinami.
Ingredience
- 455 g tagliatelle
- olivový olej
- 2 lžičky másla
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku
- 400 g čerstvého špenátu
- sůl
- pepř
- 120 ml smetany
- 150 g mascarpone
- 2 hrstky nastrouhaného parmezánu
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
- Připravte si mezitím pánev (může být i wok), přidejte do ní olivový olej, máslo, česnek a muškátový oříšek.
- Jakmile se máslo rozpustí, přidejte špenát.
- Po 5 minutách ochuťte špenát solí a pepřem, následně do pánve vlijte smetanu, mascarpone a trochu vody z hrnce, v němž vaříte těstoviny.
- Omáčku nechejte vařit a podle potřeby ji ještě dochuťte.
- Sceďte těstoviny, ještě si ale ponechejte trochu vody z těstovin, protože ji použijete na omáčku. Těstoviny dejte do špenátové omáčky, přidejte parmezán a všechno promíchejte.
- Nechejte směs chvíli povařit.
- Pokud se vám zdá omáčky málo, přilijte vodu z těstovin.
- Podávejte s parmezánem.
![Výtečný recept na tagliatelle se špenátem](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-se-spenatem.jpg)
Italské tagliatelle Carbonara
Carbonara jsou snad nejoblíbenější těstoviny na světě. Podávají se v Irsku, Německu, Austrálii, dokonce i v Hongkongu. Bohužel, spousta restaurací a šéfkuchařů nemá ponětí, jak udělat správné tagliatelle carbonara. Vy se to však můžete naučit.
Ingredience
- 350 g tagliatelle
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 100 g parmezánu
- 4 lžíce 33% smetany
- malá hrstka petržele
- 200 g uzené pancetty
- 25 g másla
- 2 lžíce oleje
Postup
- Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Dejte je stranou.
- Do stejného hrnce dejte opět vodu do poloviny a přiveďte ji k varu.
- Nastrouhejte parmezán a odložte ho stranou.
- V misce rozšlehejte vejce, přidejte k nim smetanu, parmezán a pepř. Opět směs rozšlehejte a dejte ji stranou.
- Nakrájejte pancettu na malé kousky a také česnek, ale ten opravdu nadrobno. Stejně tak najemno nasekejte petržel.
- Rozehřejte pánev, přidejte olej a rozehřejte ho. Poté na olej dejte pancettu a osmažte ji do křupava. Nakonec dejte do pánve ještě česnek a máslo. Všechno takto promíchejte a ponechejte ještě minutu na ohni.
- Těstoviny dejte zpět do hrnce s vroucí vodou. Ponechejte je tam 1 minutu, pak je opět sceďte.
- Těstoviny dejte do pánve s pancettou, přidejte smetanu, vejce i nasekanou petrželku. Všechno důkladně míchejte.
- Po zhruba 1 minutě naložte těstoviny na talíř a ozdobte je parmezánem.
![Recept na tagliatelle carbonara](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-carbonara.jpg)
Objevte podobné tipy
Těstoviny s avokádem
Tagliatelle s avokádem jsou rychlé a jednoduché. V tomto receptu se navíc nepoužívají mléčné výrobky, a tak je vhodný i pro alergiky na laktózu.
Ingredience
- 220 g suchých těstovin
- 1 středně velké rajče nakrájené na kostičky
- 1 jarní cibulka nakrájená nadrobno
- 1 velké zralé avokádo
- 1/4 lžičky jemně nastrouhaného česneku
- šťáva ze čtvrtky citronu
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Uvařte těstoviny podle pokynů na balení. Po uvaření těstovin si odložte 1/2 hrnku vody z těstovin, a poté je sceďte.
- V misce rozmačkejte avokádo, smíchejte ho s česnekem a citronovou šťávou. Poté dochuťte pesto solí a pepřem.
- Přidejte do misky 1/4 hrnku vody z těstovin.
- Nakonec do misky přimíchejte tagliatelle, rajčata a cibulku. Poté všechno promíchejte a podávejte.
![Jednoduchý recept na tagliatelle s avokádem](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-s-avokadem-1024x683.jpg)
Tagliatelle se sušenými rajčaty
I pro vegetariány máme připravený jeden recept, a to na tagliatelle se sušenými rajčaty. V kombinaci s čerstvým špenátem chutnají těstoviny výtečně.
Ingredience
- 300 g tagliatelle
- sůl
- pepř
- 1 plechovka sušených rajčat nakrájených na kousky
- 1 lžíce mletého česneku
- 220 g baby špenátu nahrubo nasekaného
- 1/2 hrnku nakrájené čerstvé bazalky
- 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 1/4 hrnku piniových oříšků
Postup
- Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a 1/2 hrnku vody z těstovin si ponechejte.
- Během toho si rozehřejte olej na pánvi, přidejte česnek a orestujte ho 30 sekund. Přidejte pak špenát a sušená rajčata. Orestujte vše, dokud špenát nezvadne.
- Přidejte do pánve těstoviny a podle potřeby přilijte vodu z těstovin.
- Dochuťte jídlo solí a pepřem.
- Nakonec přidejte bazalku a parmezán.
- Talířek pak ozdobte piniovými oříšky a parmezánem.
![Skvělý recept na tagliatelle se sušenými rajčaty](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-s-susenymi-rajcaty-701x1024.jpg)
Tagliatelle Bolognese
Tagliatelle bolognese jsou základem italské kuchyně. Voňavá rajčata, nádech červeného vína, hovězí ragú a výborná omáčka. Připravte si tuto italskou pochoutku i doma.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku
- 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
- 1-2 stonky celeru nakrájené na kostičky
- 300 g mletého hovězího masa
- 35 ml červeného vína
- 400 g nakrájených rajčat z plechovky
- sůl
- pepř
- 400 g tagliatelle
Postup
- V pánvi rozehřejte olivový olej.
- Osmahněte na ní nakrájenou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek a počkejte, než bude olej voňavý. Dávejte si však pozor na to, abyste česnek nespálili.
- Přidejte mrkev a celer. Vyčkejte, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte mleté hovězí maso a rozmačkávejte ho dřevěnou varečkou.
- Jakmile je maso růžové, vlijte do pánve červené víno, přidejte rajčata a směs osolte i opepřete.
- Pánev zakryjte a duste směs na mírném až středním ohni po dobu 40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Poté ji odstavte bokem.
- Uvařte si těstoviny ve velkém hrnci podle návodu na obalu.
- Smíchejte tagliatelle s boloňskou omáčkou.
- Podávejte s nastrouhaným parmezánem.
![Italský recept na tagliatelle bolognese](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-bolognese.jpg)
Těstoviny Aglio Olio
Jestliže si chcete uvařit pravé tagliatelle aglio olio, pamatujte na tom, že základem je opéct plátky česneku do zlatohnědé barvy. Pokud je česnek příliš světlý, nedostanete z něj plnou chuť. Pokud je naopak příliš tmavý, zhořkne.
Ingredience
- 450 g nevařených těstovin
- 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku vloček červeného pepře
- sůl
- pepř
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
- 1 hrnek nastrouhaného parmezánu
Postup
- Ve velkém hrnci uvařte ve slané vodě tagliatelle. Sceďte je a dejte do misky.
- Smíchejte česnek s olivovým olejem. Směs dejte na pánev a opékejte česnek, asi 10 minut.
- Jakmile začne olivový olej bublat, snižte teplotu plotýnky.
- Vyčkejte, než bude česnek zlatohnědý, a potom pánev odstavte bokem.
- Do těstovin přimíchejte vločky z červeného pepře, pepř a sůl. Přilijte olivový olej s česnekem a přisypte i petrželku s polovinou nastrouhaného parmezánu.
- Promíchejte vše tak, aby se všechny ingredience spojily.
- Podávejte jídlo ozdobené parmezánem.
![Úžasný recept na tagliatelle aglio olio](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-aglio-olio.jpg)
Exotické tagliatelle s krevetami
Pokud patříte mezi příznivce mořských plodů, nenecháte si odpustit tagliatelle s krevetami. Pronto! Pronto! Tento recept připravíte rychlostí blesku.
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 citron
- 220 g tagliatelle
- 2 hrstky jarní cibulky
- 250 g cherry rajčat
- 250 g krevet
- 4 lžíce zakysané smetany
Postup
- Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle receptu na obalu. Sceďte je a ponechejte si 1/4 hrnku vody z uvařených těstovin.
- Česnek prolisujte a nakrájejte najemno jarní cibulku i chilli papričku. Rajčata nakrájejte na poloviny, citron zase na klínky.
- Krevety opláchněte a osušte papírovými utěrkami.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek, jarní cibulku a chilli. Po 30 sekundách přidejte krevety a vyčkejte, až zčervenají. Dochuťte je solí a pepřem.
- Do pánve dejte také rajčata. Všechno ještě chvíli ponechejte na pánvi.
- Přidejte do pánve tagliatelle, vše promíchejte a přidejte ještě 2 lžíce másla.
- Chvíli nechejte těstoviny prohřát, sejměte je z plotýnky a dejte do jídla zakysanou smetanu a citron. V případě potřeby přilijte i vodu z uvařených těstovin.
- Podávejte s citronovými klínky.
![Rychlý recept na tagliatelle s krevetami](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/12/tagliatelle-s-krevetami-1024x683.jpg)
Druhy těstovin
Těstoviny pocházejí z Itálie. Rozdělují se na tři hlavní kategorie, a to plněné, neplněné a polévkové.
Plněné
- Tortellini – těstovinové taštičky se sýrovou či masovou náplní
- Ravioli – čtvercové taštičky s masovou náplní
- Cappelleti – malé kloboučky plněné různými směsi
Neplněné
- Spaghetti – špagety
- Spaghettini – extrémně tenké špagety
- Bucatini – dlouhé duté špagety
- Maccheroni – široké roury
- Linguine – tenké placaté špagety
- Fettuccine – široké nudle širší než tagliatelle
- Tagliatelle – široké nudle
- Pappardelle – centimetr široké nudle stočené do klubíček
- Penne – krátké rourky se zkosenými konci
- Pizzoccheri – rovné nudle vyrobené z pohankové mouky
- Rigatoni – těstoviny podobné penne, ovšem s rovnými konci
- Lasagne – těstovinové pláty
- Farfalle – mašličky
- Fusilli – vřetena
- Orecchiette – ouška
- Cavatelli – třícentimetrové těstoviny
- Casarecce – těstoviny svinuté do tvaru písmene S
- Rotelle – těstoviny ve tvaru kola od ovzu
- Spätzle – špecle