10 zdravých jídel s tagliatelle na různé způsoby. Inspirujte se!

Dlouhé ploché nudle, které se podobají těstovinám fettuccine.

Hledáte na tagliatelle recepty?

Velice dobře se kombinují s masovými omáčkami, a to především s boloňskou.

Pracuje se s nimi lépe než se špagetami.

Těstoviny, které se tradičně vyrábějí v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche, výtečně chutnají i se sýrovou omáčkou, lososem, kuřecím masem či houbami.

Inspirujte se a uvařte oběd, po němž se budou všichni u stolu olizovat.

Tagliatelle s vepřovou panenkou a smetanou

Pokud patříte mezi milovníky masa, nadchnou vás tagliatelle s vepřovou panenkou. Osmahněte k ní ještě žampiony a přidejte smetanovou omáčku. Výsledek bude opravdu famózní. Tento recept můžete klidně přidat i do své krabičkové diety. Přečtěte si, jak na krabičkování jídla.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 150 g žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 10 g čerstvé petrželky
  • 30 g parmezánu
  • 4 plátky z vepřové panenky
  • 220 ml 33% smetany
  • 1/2 kostky hovězího bujonu
  • 200 g tagliatelle

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Dejte vařit vodu do rychlovarné konvice. Budete ji potřebovat v dalších krocích.
  3. V pánvi rozehřejte 1 až 2 lžíce olivového oleje.
  4. Jakmile je olej rozpálený, opečte vepřovou panenku (z každé strany 2 minuty). Výpek z panenky ponechejte.
  5. Dochuťte maso solí a pepřem.
  6. Vepřovou panenku umístěte na menší plech a dejte ji na 8 až 10 minut do trouby.
  7. Jakmile je maso hotové, přikryjte ho a nechejte odložené bokem.
  8. Polovinu kostky hovězího bujonu rozpusťte ve 100 ml vroucí vody.
  9. Žampiony nakrájejte na plátky.
  10. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  11. Česnek rozdrťte bokem nože, oloupejte ho a nakrájejte nadrobno.
  12. Petržel nakrájejte také najemno.
  13. Do hrnce si dejte vodu, přiveďte ji k varu, osolte ji a dejte do ní vařit těstoviny podle návodu na obalu.
  14. V okamžiku, kdy jsou těstoviny hotové, slijte je.
  15. Pánev si opět rozehřejte, dejte na ni česnek a cibuli.
  16. Po zhruba 1 minutě přidejte ještě žampiony.
  17. Po další 1 minutě snižte teplotu, přidejte do pánve vývar a 50 ml smetany. Vařte omáčku 5 minut.
  18. Do omáčky dejte petržel.
  19. Nastrouhejte si parmezán a přidejte ho také do omáčky. Trochu parmezánu si nechejte na ozdobení.
  20. Do omáčky přidejte těstoviny, všechno důkladně promíchejte.
  21. Na talíř dejte těstoviny, nahoru plátky panenky a ozdobte jídlo parmezánem.
Výborný recept na tagliatelle s vepřovou panenkou
Zdroj: gousto.co.uk

Tagliatelle s lososem a špenátem

Jestliže vám kuřecí, vepřové či hovězí nic neříká, co takhle vyzkoušet rybu? Tagliatelle s lososem doplňte ještě špenátem a opravdu si pochutnáte.

Ingredience

  • 300 g tagliatelle
  • 300 g filetu z lososa
  • 250 g špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 300 ml 33% smetany
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • parmezán na ozdobení

Postup

  1. Oloupejte a nadrobno nasekejte česnek. Špenát umyjte, osušte ho a nahrubo ho nakrájejte. Z lososa odstraňte kůži a nakrájejte ho na malé kousky.
  2. Na pánvi nechejte rozpustit máslo a orestujte na něm česnek.
  3. Jakmile začne česnek vonět, snižte teplotu, přidejte smetanu a nechejte vařit omáčku.
  4. Přidejte špenát a nechejte ho chvíli povařit.
  5. Omáčku ponechejte vařit na mírném ohni.
  6. Ve velkém hrnci ve slané vodě uvařte těstoviny podle pokynů na obalu. Poté je sceďte.
  7. Do pánve přidejte lososa, citronovou kůru a těstoviny. Nechejte jídlo ještě povařit asi 3 až 4 minuty.
  8. Oběd dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  9. Podávejte s parmezánem.
Skvělý recept na tagliatelle s lososem a špenátem
Zdroj: kitchenstories.com
NÁŠ TIP: Losos je velice oblíbená ryba, která se dá připravit na spoustu způsobů. Podívejte se na recepty, jak udělat lososa na másle i lososové karbanátky.

Rychlé tagliatelle s kuřecím masem

Tagliatelle s kuřecím masem si uvaříte na oběd i na večeři. Příprava je navíc jednoduchá, nezabere vám déle než půl hodiny.

Ingredience

  • 300 g tagliatelle
  • sůl
  • pepř
  • 350 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 2 šalotky, rozpůlené, oloupané a nakrájené na plátky
  • 220 g hub či žampionů
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 3/4 hrnku 33% smetany
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • 1/3 hrnku nahrubo nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Z těstovin si potom odlijte 1 a 1/2 hrnku vody, a poté je sceďte.
  2. Kuřecí stehna osolte a opepřete.
  3. Na pánvi si rozehřejte lžíci másla. Osmahněte šalotku a houby.
  4. Po zhruba 8 minutách přidejte víno, přiveďte ho k varu a stáhněte teplotu.
  5. Dejte do pánve kuřecí maso, nalijte do ní také smetanu, přidejte parmezán, 1 hrnek vody z těstovin a těstoviny tagliatelle.
  6. Pánev přikryjte a všechno dohromady duste.
  7. Nakonec přidejte petržel.
  8. Jídlo podávejte ozdobené parmezánem. 
Rychlý recept na tagliatelle s kuřecím masem
Zdroj: marthastewart.com

Výborné tagliatelle se špenátem

Dokážete si představit, jak chutná špenát v kombinaci s mascarpone? Pokud ne, vyzkoušejte tento recept na tagliatelle se špenátem a parmezánem. V surovinách je totiž namísto i mascarpone. Nahlédněte také na další dietní recepty s těstovinami.

Ingredience

  • 455 g tagliatelle
  • olivový olej
  • 2 lžičky másla
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku
  • 400 g čerstvého špenátu
  • sůl
  • pepř
  • 120 ml smetany
  • 150 g mascarpone
  • 2 hrstky nastrouhaného parmezánu

Postup

  1. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
  2. Připravte si mezitím pánev (může být i wok), přidejte do ní olivový olej, máslo, česnek a muškátový oříšek.
  3. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte špenát.
  4. Po 5 minutách ochuťte špenát solí a pepřem, následně do pánve vlijte smetanu, mascarpone a trochu vody z hrnce, v němž vaříte těstoviny.
  5. Omáčku nechejte vařit a podle potřeby ji ještě dochuťte.
  6. Sceďte těstoviny, ještě si ale ponechejte trochu vody z těstovin, protože ji použijete na omáčku. Těstoviny dejte do špenátové omáčky, přidejte parmezán a všechno promíchejte.
  7. Nechejte směs chvíli povařit.
  8. Pokud se vám zdá omáčky málo, přilijte vodu z těstovin.
  9. Podávejte s parmezánem.
Výtečný recept na tagliatelle se špenátem
Zdroj: cookstr.com
NÁŠ TIP: Kromě těchto dlouhých těstovin si můžete připravit i jiné druhy. Inspirujte se dalšími recepty na těstovinové saláty, které si zamilujete nejen v letních měsících.

Italské tagliatelle Carbonara

Carbonara jsou snad nejoblíbenější těstoviny na světě. Podávají se v Irsku, Německu, Austrálii, dokonce i v Hongkongu. Bohužel, spousta restaurací a šéfkuchařů nemá ponětí, jak udělat správné tagliatelle carbonara. Vy se to však můžete naučit.

Ingredience

  • 350 g tagliatelle
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 100 g parmezánu
  • 4 lžíce 33% smetany
  • malá hrstka petržele
  • 200 g uzené pancetty
  • 25 g másla
  • 2 lžíce oleje

Postup

  1. Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Dejte je stranou.
  2. Do stejného hrnce dejte opět vodu do poloviny a přiveďte ji k varu.
  3. Nastrouhejte parmezán a odložte ho stranou.
  4. V misce rozšlehejte vejce, přidejte k nim smetanu, parmezán a pepř. Opět směs rozšlehejte a dejte ji stranou.
  5. Nakrájejte pancettu na malé kousky a také česnek, ale ten opravdu nadrobno. Stejně tak najemno nasekejte petržel.
  6. Rozehřejte pánev, přidejte olej a rozehřejte ho. Poté na olej dejte pancettu a osmažte ji do křupava. Nakonec dejte do pánve ještě česnek a máslo. Všechno takto promíchejte a ponechejte ještě minutu na ohni.
  7. Těstoviny dejte zpět do hrnce s vroucí vodou. Ponechejte je tam 1 minutu, pak je opět sceďte.
  8. Těstoviny dejte do pánve s pancettou, přidejte smetanu, vejce i nasekanou petrželku. Všechno důkladně míchejte.
  9. Po zhruba 1 minutě naložte těstoviny na talíř a ozdobte je parmezánem.
Recept na tagliatelle carbonara
Zdroj: biamaith.ie

Těstoviny s avokádem

Tagliatelle s avokádem jsou rychlé a jednoduché. V tomto receptu se navíc nepoužívají mléčné výrobky, a tak je vhodný i pro alergiky na laktózu.

Ingredience

  • 220 g suchých těstovin
  • 1 středně velké rajče nakrájené na kostičky
  • 1 jarní cibulka nakrájená nadrobno
  • 1 velké zralé avokádo
  • 1/4 lžičky jemně nastrouhaného česneku
  • šťáva ze čtvrtky citronu
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Uvařte těstoviny podle pokynů na balení. Po uvaření těstovin si odložte 1/2 hrnku vody z těstovin, a poté je sceďte.
  2. V misce rozmačkejte avokádo, smíchejte ho s česnekem a citronovou šťávou. Poté dochuťte pesto solí a pepřem.
  3. Přidejte do misky 1/4 hrnku vody z těstovin.
  4. Nakonec do misky přimíchejte tagliatelle, rajčata a cibulku. Poté všechno promíchejte a podávejte.
Jednoduchý recept na tagliatelle s avokádem
Zdroj: inspiredtaste.net

Tagliatelle se sušenými rajčaty

I pro vegetariány máme připravený jeden recept, a to na tagliatelle se sušenými rajčaty. V kombinaci s čerstvým špenátem chutnají těstoviny výtečně.

Ingredience

  • 300 g tagliatelle
  • sůl
  • pepř
  • 1 plechovka sušených rajčat nakrájených na kousky
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 220 g baby špenátu nahrubo nasekaného
  • 1/2 hrnku nakrájené čerstvé bazalky
  • 1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 1/4 hrnku piniových oříšků

Postup

  1. Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a 1/2 hrnku vody z těstovin si ponechejte.
  2. Během toho si rozehřejte olej na pánvi, přidejte česnek a orestujte ho 30 sekund. Přidejte pak špenát a sušená rajčata. Orestujte vše, dokud špenát nezvadne.
  3. Přidejte do pánve těstoviny a podle potřeby přilijte vodu z těstovin.
  4. Dochuťte jídlo solí a pepřem.
  5. Nakonec přidejte bazalku a parmezán.
  6. Talířek pak ozdobte piniovými oříšky a parmezánem.
Skvělý recept na tagliatelle se sušenými rajčaty
Zdroj: cookingclassy.com

Tagliatelle Bolognese

Tagliatelle bolognese jsou základem italské kuchyně. Voňavá rajčata, nádech červeného vína, hovězí ragú a výborná omáčka. Připravte si tuto italskou pochoutku i doma.

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
  • 1-2 stonky celeru nakrájené na kostičky
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 35 ml červeného vína
  • 400 g nakrájených rajčat z plechovky
  • sůl
  • pepř
  • 400 g tagliatelle

Postup

  1. V pánvi rozehřejte olivový olej.
  2. Osmahněte na ní nakrájenou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek a počkejte, než bude olej voňavý. Dávejte si však pozor na to, abyste česnek nespálili.
  3. Přidejte mrkev a celer. Vyčkejte, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidejte mleté hovězí maso a rozmačkávejte ho dřevěnou varečkou.
  5. Jakmile je maso růžové, vlijte do pánve červené víno, přidejte rajčata a směs osolte i opepřete.
  6. Pánev zakryjte a duste směs na mírném až středním ohni po dobu 40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Poté ji odstavte bokem.
  7. Uvařte si těstoviny ve velkém hrnci podle návodu na obalu.
  8. Smíchejte tagliatelle s boloňskou omáčkou.
  9. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.
Italský recept na tagliatelle bolognese
Zdroj: pastaevangelists.com

Těstoviny Aglio Olio

Jestliže si chcete uvařit pravé tagliatelle aglio olio, pamatujte na tom, že základem je opéct plátky česneku do zlatohnědé barvy. Pokud je česnek příliš světlý, nedostanete z něj plnou chuť. Pokud je naopak příliš tmavý, zhořkne.

Ingredience

  • 450 g nevařených těstovin
  • 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/4 hrnku vloček červeného pepře
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 hrnek nastrouhaného parmezánu

Postup

  1. Ve velkém hrnci uvařte ve slané vodě tagliatelle. Sceďte je a dejte do misky.
  2. Smíchejte česnek s olivovým olejem. Směs dejte na pánev a opékejte česnek, asi 10 minut.
  3. Jakmile začne olivový olej bublat, snižte teplotu plotýnky.
  4. Vyčkejte, než bude česnek zlatohnědý, a potom pánev odstavte bokem.
  5. Do těstovin přimíchejte vločky z červeného pepře, pepř a sůl. Přilijte olivový olej s česnekem a přisypte i petrželku s polovinou nastrouhaného parmezánu.
  6. Promíchejte vše tak, aby se všechny ingredience spojily.
  7. Podávejte jídlo ozdobené parmezánem.
Úžasný recept na tagliatelle aglio olio
5Zdroj: modernhoney.com

Exotické tagliatelle s krevetami

Pokud patříte mezi příznivce mořských plodů, nenecháte si odpustit tagliatelle s krevetami. Pronto! Pronto! Tento recept připravíte rychlostí blesku.

Ingredience

  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 citron
  • 220 g tagliatelle
  • 2 hrstky jarní cibulky
  • 250 g cherry rajčat
  • 250 g krevet
  • 4 lžíce zakysané smetany

Postup

  1. Ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle receptu na obalu. Sceďte je a ponechejte si 1/4 hrnku vody z uvařených těstovin.
  2. Česnek prolisujte a nakrájejte najemno jarní cibulku i chilli papričku. Rajčata nakrájejte na poloviny, citron zase na klínky.
  3. Krevety opláchněte a osušte papírovými utěrkami.
  4. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek, jarní cibulku a chilli. Po 30 sekundách přidejte krevety a vyčkejte, až zčervenají. Dochuťte je solí a pepřem.
  5. Do pánve dejte také rajčata. Všechno ještě chvíli ponechejte na pánvi.
  6. Přidejte do pánve tagliatelle, vše promíchejte a přidejte ještě 2 lžíce másla.
  7. Chvíli nechejte těstoviny prohřát, sejměte je z plotýnky a dejte do jídla zakysanou smetanu a citron. V případě potřeby přilijte i vodu z uvařených těstovin.
  8. Podávejte s citronovými klínky.
Rychlý recept na tagliatelle s krevetami
Zdroj: hellofresh.com

Druhy těstovin

Těstoviny pocházejí z Itálie. Rozdělují se na tři hlavní kategorie, a to plněné, neplněné a polévkové.

Plněné

  • Tortellini – těstovinové taštičky se sýrovou či masovou náplní
  • Ravioli – čtvercové taštičky s masovou náplní
  • Cappelleti – malé kloboučky plněné různými směsi

Neplněné

  • Spaghetti – špagety
  • Spaghettini – extrémně tenké špagety
  • Bucatini – dlouhé duté špagety
  • Maccheroni – široké roury
  • Linguine – tenké placaté špagety
  • Fettuccine – široké nudle širší než tagliatelle
  • Tagliatelle – široké nudle
  • Pappardelle – centimetr široké nudle stočené do klubíček
  • Penne – krátké rourky se zkosenými konci
  • Pizzoccheri – rovné nudle vyrobené z pohankové mouky
  • Rigatoni – těstoviny podobné penne, ovšem s rovnými konci
  • Lasagne – těstovinové pláty
  • Farfalle – mašličky
  • Fusilli – vřetena
  • Orecchiette – ouška
  • Cavatelli – třícentimetrové těstoviny
  • Casarecce – těstoviny svinuté do tvaru písmene S
  • Rotelle – těstoviny ve tvaru kola od ovzu
  • Spätzle – špecle

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X