Začněte s domácí krabičkovou dietou. Ušetříte a zhubnete

Pokud se zajímáte o zdravé stravování, pravděpodobně jste už někdy slyšeli o této dietě.

Přijdou vám však hubnoucí programy nabízené různými firmami v okolí příliš drahé?

Co takhle se pustit do domácí krabičkové diety?

Naučíte se zdravě a vyváženě vařit. Začnete pravidelně jíst, a tím zlepšíte metabolické procesy. Pochvalovat si budete i lepší trávicí systém. A konečně vymizí pocity hladu.

Domácí krabičková dieta by se dala charakterizovat jako úspěšná cesta za vysněnou postavou. Jídlo v krabičkách je totiž nakombinováno tak, aby se do těla dostaly všechny důležité vitamíny, minerály a živiny.

Počítejte však s tím, že vás každý den čeká příprava minimálně pěti jídel na nadcházející den.

Jaký je princip krabičkové diety?

Původní myšlenka je taková, že má krabičková dieta ušetřit lidem práci a čas.

Společnosti nabízející tuto službu totiž uvaří jídla, připraví je do krabiček (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře), a pak vám je dopraví buď přímo domů, nebo do práce.

Výhodou je, že krabičky jsou nutričně vyvážené, takže sami nemusíte nic počítat.

Zase na druhou stranu, jedná se o poměrně drahou službu, kterou si nemůže dovolit každý.

Jestliže vás však kouzlo krabičkové diety zaujalo, připravujte si ji sami, neboť se jedná o ideální způsob, jak redukovat hmotnost

Začněte tedy počítat kalorie, připravovat si jídelníček a vařit. S našimi radami vám to bude od ruky. 

Co je to domácí krabičková dieta?

Samotný název napovídá, že je to dieta v krabičce, kterou si však připravujete sami doma.

Výhodou je, že máte jistotu v tom, že používáte kvalitní a čerstvé potraviny bez náhražek.

Ušetříte spoustu peněz.

Internet je plný inspirace a receptů na krabičkovou dietu. Recepty vám přinášíme i v tomto článku.

Výhody

  • Nemusíte přemýšlet nad tím, co budete jíst. Jídlo máte připravené na celý den.
  • Díky vyváženému jídelníčku snadno a rychle zhubnete.
  • Získáte kontrolu nad tím, co během dne sníte.

Jak si vytvořit jídelníček?

Prvně si kupte pět stejných krabiček, do nichž si budete jídlo dávat. Vzít si je můžete do práce, ale i na cesty.

Při výběru krabiček dbejte na to, aby byly pevné, odolné a nepropustné. Snadno si tak krabičky dáte třeba do tašky, aniž byste se báli, že se vám vylije omáčka.

Velké oblíbenosti se těší krabičky, z nichž je možné odsát vzduch, a tím zajistit delší trvanlivost jídla.

Stanovte si průměrný denní kalorický příjem, jenž se počítá na základě vaší hmotnosti, tělesných proporcí a denním režimu. Je totiž rozdíl, pokud člověk sportuje, nebo jen sedí v práci. Zohledněte tedy i energetický výdej.

Vypočítejte si hodnotu BMR, což je takzvaný bazální metabolismus, o němž se dočtete i v tomto našem článku o podkožním tuku.

Po stanovení kalorické hodnoty se vám budou lépe vybírat nejen potraviny, ale i samotná jídla. Klidně jezte to, co máte rádi, jestli se nejedná o vyloženě nezdravé pokrmy.

Co si myslíte, že je krabičková dieta? Jídelníček opravdu může být chutný a lahodný, stačí jen vědět, z čeho ho složit. Vyhněte se sladkostem a uzeninám, v neposlední řadě i alkoholu. Podívejte se v našem článku, jak může vypadat vyvážený jídelníček

Jaké potraviny se hodí na dietu v krabičce?

Jídelníček by se měl skládat ze sacharidů (rýže, brambory, těstoviny a obiloviny), bílkovin (maso a mléčné výrobky) a zdravých tuků. Chybět by neměla ani zelenina a ovoce.

Připravujte si často pokrmy s cizrnou, neboť se jedná o luštěninu charakteristickou vysokým obsahem vlákniny. Uvařit se z ní dají nejrůznější jídla. Podívejte se na naše jednoduché recepty z cizrny, které vás zaručeně zaujmou.

V hubnoucí fázi se doporučuje také červená řepa, často označovaná za startér hubnutí. Patří totiž mezi detoxikační potraviny, přičemž dokáže z těla odplavit toxiny a škodlivé látky. Další zajímavosti o řepě se dočtete v tomto článku

Ukázkový jídelníček domácí krabičkové diety

Začátky jsou těžké.

Vůbec vás nenapadá, co si prvních pár dnů uvařit?

Připravili jsme pro vás ukázkový jídelníček, který si zamilujete.

Stejně tak vám přikládáme i recepty na vybrané pochoutky.

První den

  • 1. krabička (snídaně): Ovesná kaše s oříšky
  • 2. krabička (svačina): Ovoce
  • 3. krabička (oběd): Cuketové rizoto s kuřecím masem, salát z červené řepy
  • 4. krabička (svačina): Cottage sýr, nakrájená zelenina podle chuti
  • 5. krabička (večeře): Zeleninový vývar

Druhý den

  • 1. krabička: Nízkotučný tvaroh
  • 2. krabička: Zelenina podle chuti
  • 3. krabička: Dušená ryba s vařeným bramborem
  • 4. krabička: Cizrnový hummus, celozrnný suchar
  • 5. krabička: Brokolice uvařená v osolené vodě, vejce natvrdo

Třetí den

  • 1. krabička: Plátek celozrnného chleba s měkkým sýrem a šunkou
  • 2. krabička: Uvařený květák posypaný slunečnicovým semínkem
  • 3. krabička: Krůtí maso se zeleninovou přílohou
  • 4. krabička: Salát z mrkve a jablka
  • 5. krabička: Bulgur s grilovanou zeleninou

Jídla můžete různě kombinovat, přidávat si vlastní zdravé recepty. Začněte přemýšlet nad tím, co jíte. 

Recepty

Ovesná kaše s ořechy

Ovesné kaše jsou velice zdravé. Zaplní vás na dlouhou dobu.

Přidat se do nich dá cokoliv od ořechů až po ovoce. Uvedený recept je na 4 porce.

Ingredience

  • 60 g mandlí
  • 40 g pistácií
  • 4 datle nahrubo nasekané
  • 750 ml mléka
  • 140 g celozrnných ovesných vloček
  • špetka soli
  • 125 ml javorového sirupu

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Mandle a pistácie rozprostřete na plech, a pak je vložte na 8 minut do trouby.
  3. Ořechy potom dejte na dřevěné prkénko a nechejte je lehce vychladnout.
  4. Ořechy nahrubo nasekejte a vložte do malé misky. Přidejte datle a zamíchejte.
  5. Do středně velkého hrnce dejte mléko, ovesné vločky a špetku soli. Míchejte do té doby, než nedojde směs k varu. Potom snižte teplotu a kaši vařte ještě dalších 10 až 12 minut, občas ji promíchejte.
  6. Jakmile bude kaše hustá, nalijte ji do připravených krabiček a posypte ji směsí ořechů s datlemi. Pokapejte ji javorovým sirupem. 
Skvělý recept na zdravou ovesnou kaši
Zdroj: taste.com.au

Cuketové rizoto s kuřecím masem

Cuketa je velice zdravá zelenina, ze které se dají připravit i lahodné pokrmy, jako je například krémové cuketové rizoto.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 – 4 malé cukety nakrájené na plátky
  • 1/2 nakrájené cibule
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky petrželky
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • 1 a 1/4 hrnku nevařené rýže arborio
  • 1 bujónová kostka (zeleninová)
  • 5 hrnků vody
  • 1/4 hrnku smetany
  • 2 kuřecí prsa

Postup

  1. V pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte cuketu, cibuli, česnek, oregano, petržel, sůl a 1/4 hrnku vody. Občas zeleninu promíchejte a nechejte ji na pánvi, dokud se neodpaří voda (zhruba 15 až 20 minut). Poté dejte bokem a cuketovou směs rozdrťte ještě vidličkou.
  2. Ve velkém hrnci vařte vodu s kostkou bujónu, dokud se bujón nerozpustí.
  3. Poté si v dalším hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo, přidejte rýži a míchejte ji. Vzápětí přidejte bujónovou vodu a počkejte, dokud se voda neodpaří, což může trvat až 30 minut.
  4. Jakmile se rýže uvaří, vyzkoušejte ji, zda je vlhká a krémová, a potom snižte teplotu na co nejnižší možný stupeň a přidejte cuketovou směs. Odstavte hrnec s rizotem, přidejte ještě lžíci másla a zamíchejte. Přidejte smetanu, jemně promíchejte.
  5. Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky, osolte je a osmahněte na pánvi. Přidejte je do rizota a zamíchejte.
  6. Potom si rizoto dejte do krabičky a ozdobte ho ještě strouhaným parmazánem a čerstvou petrželkou. 
Výtečný recept na rizoto
Zdroj: anitalianinmykitchen.com

Cizrnový hummus

Hummus je studený pokrm vytvořený z uvařené cizrny smíchaný s dalšími ingrediencemi, jako jsou tahini pasta, olivový olej, citronová šťáva, sůl a česnek.

Připravte si tradiční cizrnový hummus.

Ingredience

  • 2 plechovky cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic citronové šťávy
  • 6 lžic tahini pasty
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku olivového oleje

Postup

  1. Do hrnce si dejte cizrnu a vodu. Přiveďte ji k varu, pak snižte teplotu a nechejte ji vařit, dokud se cizrna nerozvaří (asi 20 minut). Potom cizrnu přeceďte. Vodu si však nechejte.
  2. Dejte ji do kuchyňského robota, přidejte česnek, citronovou šťávu, tahini pastu, sůl, olej a trochu vody, ve které se vařila cizrna. Mixujte směs zhruba 5 minut, dokud nebude krémová a hladká. Pokud by byl hummus suchý či příliš hutný, přidejte trochu vody, ve které jste vařili cizrnu. 
Skvělý hummus nejen na svačinu
Zdroj: epicurious.com

Zkušenosti s krabičkovou dietou

Spousta lidí, kteří vyzkoušeli tuto dietu, ať už doma připravovanou, nebo placenou, byli spokojeni hlavně s tím, že se naučili pravidelně a zdravě stravovat. Jaké má tedy krabičková dieta recenze? 

Zkušenosti s krabičkovou dietou
Zdroj: modrykonik.cz

Názory jsou však i jiné než pozitivní. Záleží však na tom, na jakého dodavatele jídla člověk narazí. A to je další důvod, proč vyzkoušet krabičkovou dietu doma. 

Recenze na krabičkovou dietu
Zdroj: modrykonik.cz

Další zajímavé tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.