Recepty s cizrnou nahradí i maso. Vyzkoušejte těchto 8 skvělých variant!

Cizrna z plechovky chutná výborně. Uvařená je však ještě lepší.

Jedná se o luštěninu, která je známá také jako římský hrách.

Připravíte si z ní pomazánku známou jako hummus. Vynikající jsou také smažené kuličky zvané falafel.

Vyznačuje se oříškovou chutí i vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálů.

Podívejte se na nejlepší dietní recepty z cizrny a dopřejte si luštěninu s klidným svědomím i během redukční diety. 

Hummus

Co si představíte, když se řekne cizrna? Spousta z vás si jako první představí recept na hummus z cizrny. Jedná se o pomazánku, kterou si připravíte během pěti minut. Sice se dá zakoupit i v obchodě, ovšem nic se nevyrovná poctivé domácí výrobě.

Ingredience

  • 1/2 hrnku tahini pasty
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekaného nadrobno
  • 2 plechovka cizrny
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. Pomocí mixéru rozmixujte tahini pastu s olivovým olejem, dokud se suroviny nespojí.
  2. Přidejte do mixéru zbývající ingredience a mixujte je dohladka.
  3. Hummus ochuťte solí a citronovou šťávou.
  4. Podávejte cizrnovou pomazánku s krekry, syrovou zeleninou (mrkev či celer) i toastovým chlebem.
Vynikající recept na hummus z cizrny
Zdroj: simplyrecipes.com
NÁŠ TIP: Tahini obsahuje celou řadu živin. Pro tělo má spoustu zdravotních benefitů. Přečtěte si v našem článku, proč byste měli tahini pastu zahrnout do svého jídelníčku.

Salát z cizrny

Mezi zdravé recepty z cizrny jednoznačně patří salát. Během léta se bude jednat o jeden z váš nejoblíbenějších obědů, protože salát je opravdu lehký, přitom dokonale zasytí. Přidat si do něj můžete v podstatě cokoliv.

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, namletého najemno
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • špetka pepře
  • 1 a 1/2 lžičky kmínu
  • 2 hrnky uvařené cizrny
  • 1 hrnek cherry rajčat, nakrájených na poloviny
  • 4 datle
  • 3 nakládané okurky, nakrájené na kostky
  • 1/3 hrnku nakrájené opečené červené papriky
  • 1/4 hrnku jemně nasekané petrželky
  • 80 gramů kozího sýru na ozdobení
  • 1/4 hrnku čerstvé máty na ozdobení
  • 1/3 hrnku opečené cizrny na ozdobení

Postup

  1. Ve velké misce smíchejte olivový olej, česnek, citronovou kůru, citronovou šťávu, sůl a trochu opečené červené papriky.
  2. V malé pánvi opečte kmín po dobu 30 sekund. Poté ho odstavte a rozdrťte. Přidejte ho do mísy a promíchejte.
  3. Do misky přidejte cizrnu, rajčata, datle, okurky, papriku i petržel. Poté dejte cizrnový salát na talíř a posypte ho kozím sýrem a mátou. Podle potřeby na salát přidejte ještě opečenou cizrnu.
Recept na salát z cizrny
Zdroj: loveandlemons.com

Cizrnový salát s jablkem

Ještě tu máme jeden salát z cizrny. Recepty nemusí obsahovat pouze zeleninu, ale může v nich být klidně i ovoce. Stačí zvolit to správné, například jablko.

Ingredience na salát

  • 4 jarní cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stonky celeru, nakrájené na kousky
  • 2 zelená jablka, nakrájené na kostky
  • 2 lžíce zlatých rozinek
  • 400 g cizrny
  • 1/2 lžičky koriandru, nasekaného nadrobno
  • 2 listy z římského salátu

Ingredience na dresink

  • 2 lžičky kari pasty
  • 2 lžíce čatní
  • 3 lžíce řeckého jogurtu
  • šťáva z 1 limetky

Postup

  1. Všechny ingredience na dresink smíchejte.
  2. Kromě listů římského salátu smíchejte v misce všechny ingredience na salát. Přidejte do něj dresink.
  3. Připravte si talíř, na který budete servírovat salát z cizrny. Recept má v surovinách dva listy z římského salátu, které položíte na talíř. Na listy dáte salát, a potom ho ozdobíte trochou koriandru.
Recept na cizrnový salát s jablkem
Zdroj: olivemagazine.com

Cizrnové nuggety

Pokud nejíte maso, nejspíše hledáte vegetariánské recepty z cizrny. Věřili byste, že tato luštěnina dokáže nahradit klidně i maso? Udělejte si výtečné nuggety, které vás o tom přesvědčí.

Ingredience

  • 1/2 hrnku panko strouhanky
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené cibule

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 190 °C.
  2. Vysypte si panko strouhanku na plech vyložený pečicím papírem a dejte ji na 5 minut do trouby.
  3. Poté panko vysypte do mísy a nechejte ji vychladnout.
  4. Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku. Odložte mouku stranou.
  5. Cizrnu sceďte, ale tekutinu si uschovejte, budete 1/4 hrnku potřebovat.
  6. Cizrnu rozmixujte v mixéru, přidejte do ní sůl, česnek a cibuli, a poté ještě chvíli mixujte.
  7. V malé misce rozšlehejte 1/4 hrnku vody z cizrny. Pomocí kuchyňského robotu smíchejte tuto pěnu s 1/2 hrnku ovesné mouky a cizrnou. Míchejte směs, dokud se nevytvoří koule. Přidejte klidně ještě trochu ovesné mouky.
  8. Směs cizrny rozdělte na 12 stejných částí a každou z nich vytvarujte do nuggety. Všechny nuggety obalte v panko strouhance a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečte nuggety v troubě do křupava, a to zhruba 15 až 20 minut.
  10. Podávejte je teplé s oblíbeným dipem.
Recept na vynikající cizrnové nuggety
Zdroj: thekitchn.com

Falafel

Mezi nejlepší recepty z cizrny jednoznačně patří falafel, jenž se také používá namísto masa. Falafel si oblíbili jak vegetariáni, tak i vegani. Jedná se o výborné kuličky, které si zamilujete a připravíte, když zrovna nebudete mít chuť na maso.

Ingredience

  • 1 hrnek neuvařené cizrny, namočené přes noc
  • 1/2 hrnku cibule, nasekané nahrubo
  • 1 hrnek petrželky, nasekané nahrubo
  • 1 hrnek koriandru, nasekané nahrubo
  • zelený pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce cizrnové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • avokádový olej na smažení

Postup

  1. Den dopředu namočte cizrnu do vody. Dejte si pozor, aby byly nad cizrnou ještě cca 4 centimetry vody.
  2. Cizrnu sceďte a opláchněte. Dejte ji do mixéru.
  3. Přidejte do mixéru cibuli, petržel, koriandr, pepř, česnek, kmín, sůl, kardamom a černý pepř. Mixujte, dokud nebude mít směs strukturu hrubého písku.
  4. Dejte si směs do mísy a přidejte do ní cizrnovou mouku a jedlou sodu. Smíchejte všechno dohromady, poté směs přikryjte a dejte do lednice.
  5. Po zhruba 30 minutách až jedné hodině směs vytáhněte a rukama udělejte kuličky falafelu. Pokud je směs příliš vlhká, přidejte ještě cizrnovou mouku. Jestliže je naopak drobivá a suchá, dejte do těsta dvě lžičky vody, případně citronové šťávy.
  6. Jakmile vytvoříte kuličky, můžete je smažit i péct. Ideální je péct falafel na 190 °C.
Skvělý recept na falafel
Zdroj: downshiftology.com

Cizrnový salát s čočkou a halloumi

Když se řeknou dietní recepty z cizrny, pravděpodobně vás napadnou především saláty. Ostatně není se čemu divit, protože saláty jsou při redukčních dietách nejoblíbenější. Jestliže vás cizrna omrzí, můžete si udělat některý z našich receptů na těstovinové saláty.

Ingredience na salát

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 200 gramů cherry rajčat
  • 2 lžičky koření harissa
  • 250 gramů uvařené čočky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 blok halloumi, nakrájené na 0,5centimetrové plátky
  • 400 gramů cizrny z plechovky
  • hrst máty
  • hrst petržele, nasekané nahrubo

Ingredience na dresink

  • 1 lžíce tahini pasty
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 až 3 lžičky koření harissa
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • drcený česnek

Postup

  1. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli tak, aby byla měkká. Poté k ní přimíchejte rajčata a počkejte, než se začnou rozpadat. Vmíchejte harissu, čočku a citronovou šťávu. Po minutě pánev odstavte a nechejte směs vychladnout.
  2. Všechny ingredience na dresink rozšlehejte. Potom dejte dresink stranou.
  3. Plátky halloumi osmahněte na suché nepřilnavé pánvi.
  4. Smíchejte cizrnu s bylinkami, a potom ji přidejte do směsi s čočkou.
  5. Cizrnový salát servírujte tak, že ho dáte na talíř, přelijete ho dresinkem, dáte na něj halloumi a ozdobíte ho zbývajícími bylinkami.
  6. Tento salát zařadíte na seznam svých nejlepších receptů z cizrny.
Zajímavý recept na cizrnový salát s halloumi
Zdroj: olivemagazine.com

Cizrnová polévka

Hledají se nejen zdravé recepty na pomazánku z cizrny, ale také na cizrnovou polévku. Pokud ji správně ochutíte, budete nadmíru spokojení. Cizrnová polévka je zdravá a plná prospěšných surovin.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, nasekaná najemno
  • 2 stonky celeru, nasekané na kousky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 600 ml horkého zeleninového vývaru
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka cizrny
  • 100 gramů zmrazeného bobu obecného
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst koriandru nebo petrželky

Postup

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejte olej. Osmahněte cibuli a celer. Po 10 minutách přidejte kmín a ještě vyčkejte zhruba minutu.
  2. Do hrnce pak dejte zeleninový vývar, rajčata a cizrnu. Ochuťte pepřem. Vařte polévku zhruba 8 minut. Poté do ní přidejte boby a citronovou šťávu. Vařte polévku ještě další 2 minuty.
  3. Ochuťte ji solí, citronovou kůrou a bylinkami.
  4. Cizrnová polévka se podává s chlebem.
Skvělý recept na cizrnovou polévku
Zdroj: bbcgoodfood.com

Veganské sušenky z cizrny

Zapomenout nemůžeme ani na sladké recepty z cizrny. Jestliže patříte mezi vyznavače veganského životního stylu, chcete se vyhnout všem surovinám živočišného původu. Veganské sušenky nic takového neobsahují, navíc jsou z cizrny, a tak jsou zdravé a velice dobré.

Ingredience

  • 1 hrnek tahini pasty
  • 1 hrnek cukru (nebo náhrady cukru)
  • 1/3 hrnku sezamových semínek
  • 2 lžíce sezamových semínek na posypání sušenek
  • 1/4 až 1/3 hrnku cizrnové mouky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Vyložte si dva plechy pečicím paírem.
  3. Ve střední misce smíchejte tahini pastu, cukr, sezamová semínka, citronovou šťávu, citronovou kůru, vanilkový extrakt a prášek do pečiva.
  4. Vytvořte těsto, do něhož přidáte ještě cizrnovou mouku. Jakmile vznikne těsto dostatečně pevné na vytvarování sušenek, můžete se pustit do jejich vytváření.
  5. Těsto by mělo být podobné struktuře arašídového másla.
  6. Pomocí lžíce naberte těsto a dlaněmi vytvarujte kuličku. Položte ji na plech a rozmáčkněte třeba vidličkou, aby kulička vypadala jako sušenka.
  7. Veganské sušenky pečte 15 minut.
Skvělý recept na veganské sušenky z cizrnové mouky
Zdroj: sunnysidehanne.com

Proč jíst cizrnu?

Proč byste si měli hledat fitness recepty na jídla z cizrny? Důvodů je hned několik.

Cizrna je v podstatě luštěnina, která se pěstuje v zemích Středního východu tisíce let. Specifická je ořechovou chutí a zrnitou strukturou. Kombinovat se dá s různými surovinami, jak vám ukazují i výše uvedené zdravé recepty z cizrnové mouky a cizrny jako takové.

Luštěnina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Přináší spoustu zdravotních benefitů, například zlepšuje trávení, podporuje hubnutí a snižuje riziko několika onemocnění.

Cizrna je charakteristická také vysokým obsahem bílkovin a představuje vynikající náhradu za maso, tudíž oblíbená je u vegetariánů a veganů.

Potravina má působivý nutriční profil. Obsahuje málo kalorií, a to konkrétně 46 kalorií na 28 gramů. Stejně tak má malé množství sacharidů, a to 8 gramů na 28 gramů.Pomáhá udržet chuť k jídlu pod kontrolou, synergicky působí na zpomalení trávení a je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.

Cizrna se doporučuje během hubnutí, neboť pomáhá kontrolovat hmotnost. Dále má poměrně nízký glykemický index, podporuje trávení, zvyšuje počet zdravých bakterií ve střevech a zabraňuje nadměrnému růstu nezdravých bakterií.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X