3 nejlepší recepty z cizrny, po kterých se budete olizovat

0
6556

Cizrna vám nic neříká?

Pak je ten nejvyšší čas to napravit!

Cizrna, známá také pod názvem římský hrách, je skvělá do salátů, ale překvapivě dobře se hodí rovněž ke kuskusu.

Tím však její použití ani zdaleka nekončí, jak vás přesvědčí tento článek s výbornými recepty z cizrny.

Při hubnutí je navíc nepostradatelným pomocníkem díky své nízké energetické hodnotě.

300x300.png

Pojďme se cizrně trochu podívat na zoubek!

Proč zařadit do jídelníčku cizrnu?

Cizrna je bohatá na spoustu zdraví prospěšných látek, zejména vitamíny skupiny B, železo, draslík, hořčík, zinek a další minerály.

Také snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Rovněž napomáhá zlepšovat imunitu a detoxikovat organismus.

Cizrna je jednou z plodin, která by neměla na dietním jídelníčku v žádném případě chybět. Na stole by se v ideálním případě měla objevit aspoň jednou týdně. Jistě tedy uvítáte skvělé recepty obsahující tuto luštěninu! Pokud chcete ochutnat i další luštěninové recepty, tak mrkněte i na 3 nejlepší recepty z fazolí v tomto mém článku.

Jestliže chcete z cizrny dostat maximum, nechejte ji naklíčit! Luštěninové klíčky lze snadno získat například pomocí obyčejné PET láhve. Jak na to, se dozvíte v tomto srozumitelném návodu, který popisuje klíčení nejen cizrny krok za krokem.

3 rychlé a skvělé cizrnové recepty

Cizrna se co do přípravy nijak neliší od ostatních luštěnin. Cizrnu vždy předem namočte minimálně na 8 hodin, Poté slijte vodu, cizrnu propláchněte a v nové vodě ji vařte nejméně hodinu a půl. Když cizrnu uvaříte den předem, bude další vaření mnohem rychlejší. V krajním případě, pokud nestihnete cizrnu uvařit, použijte nakládanou cizrnu.

I v případě, že cizrnu při vaření dosud nepoužíváte, jistě ji znáte ve formě lahodné pomazánky s nepříliš lichotivým názvem hummus, nebo jako falafel, tedy malé kuličky či placičky zabalené do tortilly.

Jak vidno, hodně inspirace na vaření s cizrnou lze nalézt ve východních kuchyních, zejména arabské. Kromě již poměrně známého hummusu a falafelu by vaší pozornosti nemělo například cizrnové kari s kokosovým mlékem. A tady jsou další jednoduché recepty z cizrny!

1. Špenátový salát s cizrnou

Rychlý a lehký oběd oceníte i v práci

Pokud nemáte moc času na přípravu oběd, je salát tou nejlepší volbou. Aby byl však opravdu sytý, je ideální doplnit jej právě cizrnou, kterou si můžete uvařit den předem a následně jen všechny ingredience smíchat. Stejně tak vám spoustu času ušetří vařená vakuovaná červená řepa.

Co na přípravu rychlého oběda potřebujete?

  • 150 g sušené cizrny
  • 1 balení čerstvých špenátových listů
  • 1 malá šalotka (nemusí být)
  • 1 balení vařené řepy
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř

Jak lehký oběd připravíte?

Špenátové listy důkladně opláchněte a nechejte je okapat. Dejte je do velké mísy, přidejte předem uvařenou cizrnu a nadrobno nakrájenou šalotku. Červenou řepu pokrájejte na menší klínky a přidejte do salátu. V malé misce si připravte dresink z pár lžic olivového oleje, hrubozrnné hořčice, medu a citronové šťávy.

Podle chuti osolte a opepřete. Salát zalijte dresinkem a důkladně promíchejte, aby se obalily všechny ingredience. Salát servírujte v hlubokých talířích. Na závěr jej posypte vlašskými ořechy nasekanými nahrubo. Případně můžete přidat také zdravá slunečnicová semínka.

Mrkvový krém s cizrnou

Sytá polévka poslouží místo hlavního jídla

Díky zázvoru polévka vás tato polévka v zimě dokonale zahřeje, v létě můžete naopak přidat čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, aby byla polévka více osvěžující. Díky cizrně zažene i ten největší hlad, aniž by vám bylo těžko.

Co na přípravu syté polévky potřebujete?

  • 200 g sušené cizrny
  • 3 větší mrkve
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm kořene zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany (nejlépe sójové) nebo kokosového mléka
  • kari koření
  • olej
  • saturejka (případně majoránka) k uvaření cizrny
  • sušené chilli
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • sůl

Jak vydatnou polévku připravíte?

V hrnci s rozpáleným olejem zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kari koření, které ještě krátce opečte. Poté přidejte mrkev nakrájenou na tenká půlkolečka, krátce osmahněte a podlijte zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete, přidejte chilli koření, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.

Nechejte povařit, dokud mrkev nezměkne. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na jemno a zjemněte ji smetanou, nebo ještě lépe kokosovým mlékem. Následně přidejte předem uvařenou cizrnu. Jestliže je potřeba, přilijte ještě trochu zeleninového vývaru. Polévku krátce prohřejte a podávejte ji ozdobenou čerstvou petrželovou natí.

Ryba s cizrnovou směsí

Překvapivě lahodné spojení

K rybě se nehodí pouze brambory nebo salát! Díky cizrnové příloze vás zasytí i lehké rybí maso, aniž by se zásadně zvýšil podíl sacharidů v díle. Použít můžete jakoukoli oblíbenou rybu, k cizrně se nejlépe hodí treska nebo pstruh. Rybu nemusíte připravit pouze pečenou, ale v ještě zdravější verzi v páře.

Co na přípravu ryby s cizrnou potřebujete?

  • 200 g sušené cizrny
  • 100 g pórku (nejlépe zelené části)
  • 1 kapie
  • olivový olej
  • sůl
  • citronová šťáva a skrojek citronu
  • čerstvě drcený bílý pepř
  • čerstvý tymián a petrželová nať

Jak cizrnovou směs připravíte?

V hmoždíři nadrťte pepř spolu s tymiánem. Můžete přidat také rozetřený stroužek česneku. Přilijte kapku olivového oleje, a touto směsí potřete z obou stran osolené rybí filety. Rybu nechejte chvíli odpočinout a mezitím připravte cizrnovou přílohu.

Na pánvi s trochou rozehřátého oleje osmahněte na kolečka nakrájený pórek, přidejte kapii nakrájenou na tenké proužky. Opékejte jen tak dlouho, aby zelenina zůstala křupavá. Poté přidejte předem uvařenou cizrnu. Pořádně osolte, opepřete a přidejte hrst nadrobno nasekané petrželové nati.

Na závěr směs zakápněte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, ještě krátce prohřejte a servírujte s rybou, kterou opečte na kapce oleje, nebo v troubě v alobalu.

Náš tip

Cizrna je poměrně hutná, proto je dobré ji vždy „odlehčit“, tedy použít spíš svěží ingredienci, jako je například právě citron, ryba, množství šťavnaté zeleniny apod. Také nezapomeňte cizrnu vždy vařit s dostatkem sušené saturejky nebo majoránky, které zabrání nepříjemnému nadýmání. A inspirujte se i našimi dalšími luštěninovými recepty, tentokrát s fazolemi v hlavní roli! Odkaz na článek o fazolích


3 nejlepší recepty z cizrny, po kterých se budete olizovat
4 (80%) 1 vote

Zanechte odpověď

Vložte komentář
Jméno