Cizrna z plechovky chutná výborně. Uvařená je však ještě lepší.
Jedná se o luštěninu, která je známá také jako římský hrách.
Připravíte si z ní pomazánku známou jako hummus. Vynikající jsou také smažené kuličky zvané falafel.
Vyznačuje se oříškovou chutí i vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálů.
Podívejte se na nejlepší dietní recepty z cizrny a dopřejte si luštěninu s klidným svědomím i během redukční diety.
Hummus
Co si představíte, když se řekne cizrna? Spousta z vás si jako první představí recept na hummus z cizrny. Jedná se o pomazánku, kterou si připravíte během pěti minut. Sice se dá zakoupit i v obchodě, ovšem nic se nevyrovná poctivé domácí výrobě.
Ingredience
- 1/2 hrnku tahini pasty
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekaného nadrobno
- 2 plechovka cizrny
- 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Pomocí mixéru rozmixujte tahini pastu s olivovým olejem, dokud se suroviny nespojí.
- Přidejte do mixéru zbývající ingredience a mixujte je dohladka.
- Hummus ochuťte solí a citronovou šťávou.
- Podávejte cizrnovou pomazánku s krekry, syrovou zeleninou (mrkev či celer) i toastovým chlebem.
Salát z cizrny
Mezi zdravé recepty z cizrny jednoznačně patří salát. Během léta se bude jednat o jeden z váš nejoblíbenějších obědů, protože salát je opravdu lehký, přitom dokonale zasytí. Přidat si do něj můžete v podstatě cokoliv.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku, namletého najemno
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3/4 lžičky mořské soli
- špetka pepře
- 1 a 1/2 lžičky kmínu
- 2 hrnky uvařené cizrny
- 1 hrnek cherry rajčat, nakrájených na poloviny
- 4 datle
- 3 nakládané okurky, nakrájené na kostky
- 1/3 hrnku nakrájené opečené červené papriky
- 1/4 hrnku jemně nasekané petrželky
- 80 gramů kozího sýru na ozdobení
- 1/4 hrnku čerstvé máty na ozdobení
- 1/3 hrnku opečené cizrny na ozdobení
Postup
- Ve velké misce smíchejte olivový olej, česnek, citronovou kůru, citronovou šťávu, sůl a trochu opečené červené papriky.
- V malé pánvi opečte kmín po dobu 30 sekund. Poté ho odstavte a rozdrťte. Přidejte ho do mísy a promíchejte.
- Do misky přidejte cizrnu, rajčata, datle, okurky, papriku i petržel. Poté dejte cizrnový salát na talíř a posypte ho kozím sýrem a mátou. Podle potřeby na salát přidejte ještě opečenou cizrnu.
Cizrnový salát s jablkem
Ještě tu máme jeden salát z cizrny. Recepty nemusí obsahovat pouze zeleninu, ale může v nich být klidně i ovoce. Stačí zvolit to správné, například jablko.
Ingredience na salát
- 4 jarní cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stonky celeru, nakrájené na kousky
- 2 zelená jablka, nakrájené na kostky
- 2 lžíce zlatých rozinek
- 400 g cizrny
- 1/2 lžičky koriandru, nasekaného nadrobno
- 2 listy z římského salátu
Ingredience na dresink
- 2 lžičky kari pasty
- 2 lžíce čatní
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- šťáva z 1 limetky
Postup
- Všechny ingredience na dresink smíchejte.
- Kromě listů římského salátu smíchejte v misce všechny ingredience na salát. Přidejte do něj dresink.
- Připravte si talíř, na který budete servírovat salát z cizrny. Recept má v surovinách dva listy z římského salátu, které položíte na talíř. Na listy dáte salát, a potom ho ozdobíte trochou koriandru.
Cizrnové nuggety
Pokud nejíte maso, nejspíše hledáte vegetariánské recepty z cizrny. Věřili byste, že tato luštěnina dokáže nahradit klidně i maso? Udělejte si výtečné nuggety, které vás o tom přesvědčí.
Ingredience
- 1/2 hrnku panko strouhanky
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 plechovka cizrny
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušené cibule
Postup
- Předehřejte si troubu na 190 °C.
- Vysypte si panko strouhanku na plech vyložený pečicím papírem a dejte ji na 5 minut do trouby.
- Poté panko vysypte do mísy a nechejte ji vychladnout.
- Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku. Odložte mouku stranou.
- Cizrnu sceďte, ale tekutinu si uschovejte, budete 1/4 hrnku potřebovat.
- Cizrnu rozmixujte v mixéru, přidejte do ní sůl, česnek a cibuli, a poté ještě chvíli mixujte.
- V malé misce rozšlehejte 1/4 hrnku vody z cizrny. Pomocí kuchyňského robotu smíchejte tuto pěnu s 1/2 hrnku ovesné mouky a cizrnou. Míchejte směs, dokud se nevytvoří koule. Přidejte klidně ještě trochu ovesné mouky.
- Směs cizrny rozdělte na 12 stejných částí a každou z nich vytvarujte do nuggety. Všechny nuggety obalte v panko strouhance a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte nuggety v troubě do křupava, a to zhruba 15 až 20 minut.
- Podávejte je teplé s oblíbeným dipem.
Falafel
Mezi nejlepší recepty z cizrny jednoznačně patří falafel, jenž se také používá namísto masa. Falafel si oblíbili jak vegetariáni, tak i vegani. Jedná se o výborné kuličky, které si zamilujete a připravíte, když zrovna nebudete mít chuť na maso.
Ingredience
- 1 hrnek neuvařené cizrny, namočené přes noc
- 1/2 hrnku cibule, nasekané nahrubo
- 1 hrnek petrželky, nasekané nahrubo
- 1 hrnek koriandru, nasekané nahrubo
- zelený pepř
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kardamomu
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžíce cizrnové mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- avokádový olej na smažení
Postup
- Den dopředu namočte cizrnu do vody. Dejte si pozor, aby byly nad cizrnou ještě cca 4 centimetry vody.
- Cizrnu sceďte a opláchněte. Dejte ji do mixéru.
- Přidejte do mixéru cibuli, petržel, koriandr, pepř, česnek, kmín, sůl, kardamom a černý pepř. Mixujte, dokud nebude mít směs strukturu hrubého písku.
- Dejte si směs do mísy a přidejte do ní cizrnovou mouku a jedlou sodu. Smíchejte všechno dohromady, poté směs přikryjte a dejte do lednice.
- Po zhruba 30 minutách až jedné hodině směs vytáhněte a rukama udělejte kuličky falafelu. Pokud je směs příliš vlhká, přidejte ještě cizrnovou mouku. Jestliže je naopak drobivá a suchá, dejte do těsta dvě lžičky vody, případně citronové šťávy.
- Jakmile vytvoříte kuličky, můžete je smažit i péct. Ideální je péct falafel na 190 °C.
Objevte podobné tipy
Cizrnový salát s čočkou a halloumi
Když se řeknou dietní recepty z cizrny, pravděpodobně vás napadnou především saláty. Ostatně není se čemu divit, protože saláty jsou při redukčních dietách nejoblíbenější. Jestliže vás cizrna omrzí, můžete si udělat některý z našich receptů na těstovinové saláty.
Ingredience na salát
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky
- 200 gramů cherry rajčat
- 2 lžičky koření harissa
- 250 gramů uvařené čočky
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 blok halloumi, nakrájené na 0,5centimetrové plátky
- 400 gramů cizrny z plechovky
- hrst máty
- hrst petržele, nasekané nahrubo
Ingredience na dresink
- 1 lžíce tahini pasty
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 2 až 3 lžičky koření harissa
- 1 lžička medu
- šťáva z 1/2 citronu
- drcený česnek
Postup
- Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli tak, aby byla měkká. Poté k ní přimíchejte rajčata a počkejte, než se začnou rozpadat. Vmíchejte harissu, čočku a citronovou šťávu. Po minutě pánev odstavte a nechejte směs vychladnout.
- Všechny ingredience na dresink rozšlehejte. Potom dejte dresink stranou.
- Plátky halloumi osmahněte na suché nepřilnavé pánvi.
- Smíchejte cizrnu s bylinkami, a potom ji přidejte do směsi s čočkou.
- Cizrnový salát servírujte tak, že ho dáte na talíř, přelijete ho dresinkem, dáte na něj halloumi a ozdobíte ho zbývajícími bylinkami.
- Tento salát zařadíte na seznam svých nejlepších receptů z cizrny.
Cizrnová polévka
Hledají se nejen zdravé recepty na pomazánku z cizrny, ale také na cizrnovou polévku. Pokud ji správně ochutíte, budete nadmíru spokojení. Cizrnová polévka je zdravá a plná prospěšných surovin.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nasekaná najemno
- 2 stonky celeru, nasekané na kousky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 600 ml horkého zeleninového vývaru
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka cizrny
- 100 gramů zmrazeného bobu obecného
- šťáva z 1 citronu
- hrst koriandru nebo petrželky
Postup
- Ve velkém hrnci si rozehřejte olej. Osmahněte cibuli a celer. Po 10 minutách přidejte kmín a ještě vyčkejte zhruba minutu.
- Do hrnce pak dejte zeleninový vývar, rajčata a cizrnu. Ochuťte pepřem. Vařte polévku zhruba 8 minut. Poté do ní přidejte boby a citronovou šťávu. Vařte polévku ještě další 2 minuty.
- Ochuťte ji solí, citronovou kůrou a bylinkami.
- Cizrnová polévka se podává s chlebem.
Veganské sušenky z cizrny
Zapomenout nemůžeme ani na sladké recepty z cizrny. Jestliže patříte mezi vyznavače veganského životního stylu, chcete se vyhnout všem surovinám živočišného původu. Veganské sušenky nic takového neobsahují, navíc jsou z cizrny, a tak jsou zdravé a velice dobré.
Ingredience
- 1 hrnek tahini pasty
- 1 hrnek cukru (nebo náhrady cukru)
- 1/3 hrnku sezamových semínek
- 2 lžíce sezamových semínek na posypání sušenek
- 1/4 až 1/3 hrnku cizrnové mouky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Vyložte si dva plechy pečicím paírem.
- Ve střední misce smíchejte tahini pastu, cukr, sezamová semínka, citronovou šťávu, citronovou kůru, vanilkový extrakt a prášek do pečiva.
- Vytvořte těsto, do něhož přidáte ještě cizrnovou mouku. Jakmile vznikne těsto dostatečně pevné na vytvarování sušenek, můžete se pustit do jejich vytváření.
- Těsto by mělo být podobné struktuře arašídového másla.
- Pomocí lžíce naberte těsto a dlaněmi vytvarujte kuličku. Položte ji na plech a rozmáčkněte třeba vidličkou, aby kulička vypadala jako sušenka.
- Veganské sušenky pečte 15 minut.
Proč jíst cizrnu?
Proč byste si měli hledat fitness recepty na jídla z cizrny? Důvodů je hned několik.
Cizrna je v podstatě luštěnina, která se pěstuje v zemích Středního východu tisíce let. Specifická je ořechovou chutí a zrnitou strukturou. Kombinovat se dá s různými surovinami, jak vám ukazují i výše uvedené zdravé recepty z cizrnové mouky a cizrny jako takové.
Luštěnina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Přináší spoustu zdravotních benefitů, například zlepšuje trávení, podporuje hubnutí a snižuje riziko několika onemocnění.
Cizrna je charakteristická také vysokým obsahem bílkovin a představuje vynikající náhradu za maso, tudíž oblíbená je u vegetariánů a veganů.
Potravina má působivý nutriční profil. Obsahuje málo kalorií, a to konkrétně 46 kalorií na 28 gramů. Stejně tak má malé množství sacharidů, a to 8 gramů na 28 gramů.Pomáhá udržet chuť k jídlu pod kontrolou, synergicky působí na zpomalení trávení a je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.
Cizrna se doporučuje během hubnutí, neboť pomáhá kontrolovat hmotnost. Dále má poměrně nízký glykemický index, podporuje trávení, zvyšuje počet zdravých bakterií ve střevech a zabraňuje nadměrnému růstu nezdravých bakterií.