Vyzkoušejte naše recepty na dietní lívance z jogurtového těsta. Milujete sladké, ale snažíte se zhubnout?

Udržujete si štíhlou lini, či se snažíte shodit pár kil? V tom případě musíte začít více než jiní lidé brát v potaz důležitost nutričně výživné snídaně! Zdravé jogurtové lívance Vám v tomto ohledu mohou udělat skvělou službu.

Zahoďte skepsi, protože jakékoliv lívanečky skutečně mohou být zhotoveny ve zdravé, odlečené a dokonce i dietní formě s přidanými nutrienty!

Pusťte se do čtení, a níže objevíte několik skvělých a chutných receptů na oblíbenou snídaňovou pochoutku, kterou se nebudete muset bát zahrnout do svého dietního jídelníčku!

Fit jogurtové lívance s banány

Už jen kombinace jogurtu s banánem je úžasná. Můžeme však snadno vykouzlit dietní, výživnou a zdravou snídani, ve které i nadýchané a slaďoučké lívancové těsto má své místo!

Příprava těchto lívanečků je jednoduchá, přičemž výsledný chuťový efekt předčí Vaše očekávání!

Ingredience

12 kusů

  • 340 g řeckého jogurtu
  • 2 středně velká vejce
  • 120 g celozrnné mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 120 ml neslazeného mandlového mléka
  • 1 středně velký banán, rozmačkaný
  • olej ve spreji na smažení

Postup

  • Ve středně velké misce smícháme řecký jogurt s vajíčky a vše řádně prošleháme metličkou. V jiné, větší míse smícháme mouku s jedlou sodou.
  • Jogurtovou směs následně vlijeme do mísy k mouce a mícháme, dokud se směs řádně nepropojí. Poté přidáme rozmačkaný banán a mléko a znovu vše promísíme.
  • Velkou pánev si rozeřejeme na střední teplotu. Lehce ji poprášíme olejem ve spreji a dávkujeme lívance v poměru 4 polévkové lžíce na jednu placku.
  • Každý lívanec na pánvi pomocí lžíce lehce zploštíme a rozprostřeme. Jakmile se po stranách placek začnou objevovat bublinky, otočíme je a smažíme 1-2 minuty i zdruhé strany.
  • Hotové lívanečky servírujeme ještě za tepla samotné, popřípadě s javorovým sirupem nebo čerstvým ovocem.
Zdravé jogurtové lívance z banánového těsta na bílém keramickém talíři
Zdroj: belleofthekitchen.com

Dietní kefírové lívance

Kefír je jednou ze složek potravy, která nesedne každému, a to ani v případě fitness životního stylu.

Co takhle ho zkusit zakomponovat do jídelníčku v podobě, v níž jeho typické atributy nebudou tolik dominovat? Právě proto, že lívanečky s kefírem chutnají a jsou jsou výživné podobně jako ty s jogurtem, rozhodla jsem se tento recept do tohoto našeho článku rovněž zahrnout.

Přiznám se, že jsem zprvu byla skeptická, ale po odzkoušení byly tyto (alespoň za mě) druhé nejlepší.

Ingredience

10 kusů

  • 80 g jemně mletých ovesných vloček
  • 470 ml odtučněného kefíru
  • 120 g bezlepkové/celozrnné mouky
  • 1 polévková lžíce bio medu
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1 polévková lžíce chia semínek
  • 2 středně velká vejce
  • 50 ml avokádového oleje
  • kousek veganského másla na smažení

Postup

  • V menší misce řádně smícháme ovesné vločky s kefírem a směs necháme několik minut odpočinout. V jiné nádobě rozšleháme vajíčka spolu s olejem a medem.
  • Do třetí mísy vsypeme mouku a promísíme ji s práškem do pečiva a solí. Následně přimícháme vaječnou i kefírovou směs a chia semínka a znovu promícháme, aby bylo těsto jednolité.
  • Nepřilnavou pánev si rozehřejeme na střední teplotu a rozpustíme na ní máslo. Těsto poté dávkujeme v poměru 3 polévkové lžíce na jeden lívanec. Každou placičku smažíme 3-5 minut, dokud se v jejím středu neobjeví bublinky, poté ji otočíme a smažíme zhruba 2 minuty i z druhé strany.
  • Tyto lívanečky chutnají nejlépe teplé, ty hotové proto vložíme na plech a udržujeme jejich teplotu v rozehřáté troubě, dokud se nevypořádáme s veškerým těstem.
  • Kefírové lívance podáváme s toppingem dle vlastního výběru, či jakožto zdravější variantu jen samotné ke kávě či oblíbenému čaji.
Kefírové lívance z ovesných vloček s čerstvým ovocem na kermaickém talířku s vidličkou
Zdroj: www.indiancurrytrail.com

Špaldové lívanečky s jogurtem

Jako další jsem si pro Vás připravila recept na chutné lívance z mouky, která je velice podobná té pšeničné. Oproti této však disponuje příjemnou ořechovou chutí, kterou nelze adekvátně popsat.

Zkrátka to musíte ochutnat!

Specifickou kombinaci vanilkového aromatu a skořice si jednodušše zamilujete.

Ingredience

10 kusů

  • 100 gramů špaldové mouky
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 větší vejce
  • 170 ml odtučněného mléka
  • 120 ml řeckého jogurtu
  • 1 čajová lžička vanilkové pasty
  • olej ve spreji na smažení

Postup

  • Ve velké míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, skořici a cukr. Totéž provedeme s vajíčkem, mlékem, vanilkovou pastou a jogurtem, které promísíme v jiné nádobě.
  • Obě směsi následně promixujeme tak, aby se těsto správně propojilo – dáváme si pozor na případné hrudky, směs musí být hezky hladká.
  • Když máme těsto nachystané, necháme je několik minut odpočívat a rozpálíme si velkou pánev na střední teplotu. Posprejujeme ji zlehka olejem a pustíme se do smažení lívanců. Každá placka by měla mít objem tří polévkových lžic těsta. Snažíme se udržovat mezi lívanci dostatek prostoru, aby se nepřismažily k sobě.
  • Lívanečky smažíme 2 minuty z jedné strany, poté 1 minutu ze strany druhé. Hotový moučník doporučuji servírovat vychladlý s kvalitním javorovým sirupem a lesními plody.
Zdravé jogurtové lívance ze špaldové mouky s čerstvými jahodami na černém keramickém talířku
Zdroj: dailyappetite.com

Fitness jogurtové lívance s jablky

Výživné, lehké, nadýchané a nabité chutí skořice a jablíček – takové jsou tyto lívanečky, kterým dodává ten finální šmrnc právě krémový řecký jogurt.

Napadá Vás tip na zdravější, chutnější a výživnější snídani?

Ingredience

6-7 kusů

Na těsto:

  • 60 g řeckého jogurtu
  • 40 g ovesných vloček
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 60 g neslazené jablečné šťávy
  • 1 velké vejce
  • 30 ml neslazeného mandlového mléka
  • 8 ml bio medu/javorového sirupu (volitelné)

Na jablečnou směs:

  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu
  • 1 větší jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • rostlinný olej ve spreji na smažení

Postup

  • V rámci přípravy těsta na tyto lívance doporčuji použít vysokorychlostní mixér. Veškeré ingredience vložíme do mixovací nádoby a mixujeme, dokud se ovesné vločky nerozpadnou a těsto nezíská jemnou texturu.
  • Mezitím si připravíme jablečnou směs: Nepřilnavou pánev rozehřejem na střední teplotu, poté na ní rozehřejeme kokosový olej a javorový sirup. Přidáme nakrájené jablko a promícháme tak, aby se každý kousek řádně obalil v tekuté směsi. Pánev přiklopíme, plamen ztlumíme na minimum a necháme jablíčka 8-10 minut dusit do měkka. Poté mixturu přesuneme do misky a necháme odpočinout.
  • Na smažení lívancových placek použijeme tutéž pánev, v níž jsme připravovali jablkovou směs. Pokropíme ji olejem a dávkujeme každý lívanec v poměru 60 ml (nebo 4 polévkové lžíce) na každou placku. Lívance smažíme, dokud na okrajích nezačnou lehce osychat a dokud nezaregistrujeme v jejich středu bublinky.
  • Pomocí obracečky placky otočíme a smažíme je další 2 minuty i z druhé strany. Proces opakujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto. V průběhu smažení se ujišťujeme, zda je pánev stále dostatečně (ale ne přehnaně) mastná, aby se lívanečky nepřichytávaly.
  • Hotovovou dobrotu podáváme ještě za tepla, s lehce zchladlou jablečnou směsí.
Jablečné lívance z řeckého jogurtu s jablky a javorovým sirupem na bílém keramickém talířku
Zdroj: www.runningwithspoons.com

Extra dietní lívanečky s řeckým jogurtem

Dokážete si představit lívanec, který obsahuje pouze 39 kilokalorií na kus, přičemž je neskutečně lahodný a zároveň nerozeznatlený od běžných nezdravých variant?

Jestliže ne, tento recept musíte vyzkoušet!

Ze všech pěti je za mne po všech stránkách tím nejlepší. Právě z toho důvodu, že v sobě kombinuje zdravé ingredience, vytříbenou chuť a extrémně nízkou kalorickou hodnotu.

Ingredience

4 kusy

  • 1 větší vejce
  • 1 polévková lžíce krystalového erythritolu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
  • 3 polévkové lžíce ovesné mouky
  • rostliný olej ve spreji na smažení

Postup

  • Ve středně velké míse smícháme vajíčko, erythritol a vanilkový extrakt a šleháme metličkou, dokud směs nezíská krémovou konzistenci.
  • Následně přidáme ovesnou mouku a řecký jogurt a znovu mixturu pořádně promícháme, aby v ní nezůstaly žádné větší kousky a hrudky.
  • Velkou nepřilnavou pánev poprášíme zlehka olejem a rozehřejeme ji na střední teplotu. Dávkujeme lívanečky v poměru 2 polévkové lžíce na jednu placku. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.
  • Tento nízkokalorický zázrak můžeme podávat ideálně s keto-javorovým sirupem bez přidaného cukru, který pokrmu nepřidá téměř žádnou kalori navíc!
Zdravé jogurtové lívance s nízkým obsahem kalorií na bílém keramickém talířku se lžičkou a sirupem
Zdroj: www.thedietchefs.com

Blahodárný vliv řeckého jogurtu

O pozitivních vlivech jogurtu obecně panuje obecně široké povědomí již mnoho desítek let, avšak řecká varianta této potraviny se může pyšnit vyšším obsahem prospěšných látek, stejně tak jako odlišným způsobem výroby, jenž zahrnuje oddělení tekuté syrovátky od sušiny.

Právě z tohoto důvodu je výsledná textura tohoto specifického druhu mnohem hustší a koncentrovanější. Bílkoviny jsou v řeckém jogurtu obsažené hojněji, zatímco obsah cukru ve výsledném produktu je oproti běžnému bílému jogurtu minimální.

1. Bílkoviny

Proteiny jsou esenciální složkou, jež hraje významnou roli v rámci našeho zdraví. Jsou potřeba pro růst buněk a svalstva, stejně jako se značně podílí při procesu regenerace tkání organismu.

V rámci stárnutí člověk rovněž potřebuje více bílkovin k udržení zdravého stavu a vzezření pokožky, podobné to je i s vyšší potřebou těchto nutrientů při boji s nemocemi, a při rekonvalescenci po úrazech.

2. Probiotika

Jde o mikroorganismy, které lze přirovnat k bakteriím či jednobuněčným houbám, jež můžeme nalézt například v droždí. Tyto pozitivně působící bakterie běžne žijí v našich střevech a mnoho faktorů způsobuje úbytek jejich množství v těle, což může vést k mnoha zdravotním obtížím.

I preventivní doplňování probiotik by tedy mělo být něčím, co by žádný zdravě žijící člověk neměl opomíjet. Tyto drobné organismy napomáhají správnému vstřebávání živin a trávení přijaté stravy.

V neposlední řadě jsou ale také skvělým podpůrným prvkem imunitního systému, jelikož stav lidských střev je s naší obranyschopností velice úzce spjat.

3. Vitamín B12

Tento prvek, odborně nazývaný také kobalamin je nezbytnou složkou, jež ovlivňuje úroveň naší energie a schopnost lidského mozku fungovat správně.

Lidé, kteří se stravují alternativními způsoby, které se z výživového hlediska nedají označit za ty „plnohodnotné“, často volí variantu suplementace tohoto vitamínu. Nic se však nevyrovná mocné a přírodní variantě v podobě řeckého jogurtu!

Jestliže tento článek čtou vegani či vegetariani, rozhodně doporučuji doplnit si znalosti a informace v mém dalším článku, který pojednává o esenciální důležitosti vitamínu B12 (nejen pro aktivní sportovce), stejně tak jako o příznacích jeho nedostatku, přirozených zdrojích kobalaminu a variantách jeho suplementace.

4. Draslík a jód

Nejenže tento proteiny nabitý zázrak obsahuje pouze minimum sodíku, jehož ve stravě přijímáme zpravidla až přespříliš. Díky obsahu draslíku a jódu navíc představuje i skvělou volbu svačinky či jídla po tréninku, popřípadě po náročnější fyzické aktivitě.

Řecký jogurt je bohatý na aminokyseliny, které jsou nezbytné pro tvorbu bílkovin a budování i regeneraci svalstva, především po silovém tréninku. Pokud do jogurtu přidáme trochu čerstvého ovoce (jako například banán či borůvky), doplníme tak tělu i glykogen, který se při náročnější tělesné aktivitě při tréninku z těla vytrácí.

Jód hraje zároveň významnou roli ve správném fungování štítné žlázy, která drží taktovku v rámci regulaci naší tělesné hmotnosti. Zvýšení jódu ve stravě tedy zpravidla mívá za pozitivní následek váhový úbytek.

5. Vápník vs. kortizol

Dokonce i málokterý sportovec ví, jak vlastně kalcium souvisí s redukcí a udržováním tělesné hmotnosti.

Hormon kortizol, který se aktivně podílí právě na potřebě lidského organismu udržovat přebytečný tuk, může představovat vážný problém v životě každého člověka, který se snaží zhubnout nebo udržet štíhlou linii.

Jestliže však zahrneme do své stravy více vápníkem nabitých potravin, produkce tohoto nelibého hormonu bude limitována. A k tomu nám pomůže právě tento zázračný jogurt, který bych já sama osobně označila za superpotravinu.

Jestliže jste doposud o tomto termínu neslyšeli či jen potřebujete osvěžit paměť, mrkněte rovněž na tento můj text, který Vám mimo jiného představí ty nejzdravější superpotraviny!

Řecký jogurt s ovocem a ořechy ve sklenici se lžičkou
Zdroj: www.yogurtinnutrition.com

Závěrem

Tentokrát jsem si pro Vás právě až na konec nechala malý zázračný tip.

V rámci každého osvědčeného receptu na lívance se uvádí ono typické dodatečné „podávejte s polevou, medem, ovocem, javorovým sirupem či toppingem dle chuti“.

Zdravé jogurtové lívance v tomto ohledu samozřejmě nejsou výjimkou, ale právě tyto lépe, než kterékoliv jiné druhy podobného moučníku doceníte ochucené vrchovatou lžící neslazeného řeckého jogurtu, jenž se se svým lehce natrpklým aromatem a krémovou konzistencí krásně doplní s hutnější a nasládlou chutí lívancového těsta.

Kdo nevyzkouší, neuvěří. Je to tedy jen a jen na Vás.

Podělte se s námi v komentářích níže o své zkušenosti s námi doporučenými recepty, popřípadě o své vlastní poznatky v rámci lívanců obecně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X