Chcete péct zdravěji? Inspirujte se našimi fitness recepty na vánoční cukroví ze zeleniny!

Každý milovník vánočního cukroví má své oblíbené druhy, na které nedá dopustit. Ty ale často bývají ne příliš vhodné v rámci dietních stravovacích způsobů. A právě zdravé zeleninové vánoční cukroví představuje pokrokový způsob, jak si udržet štíhlou linii!

Ne každý nejspíš ví, že i cukroví se dá péct zdravě a z hlediska použitých surovin i výživně. Přitom zelenina je pro tyto účely jako dělaná.

Nejenže díky jejímu použití snížíte výslednou kalorickou hodnotu Vašich sladkých výrobků, ale zároveň i dodáte tělu spoustu potřebných vitamínů a živin.

Toužíte začít péct zdravěji a chcete o Vánocích mlsat bez výčitek svědomí?

Vyzkoušejte naše vybrané recepty na cukroví plné výživné zeleniny a vlákniny!

Vánoční cuketové fitness koláčky


Máte rádi čokoládové muffiny?

V tom případě Vás tyto výživné mini koláčky z cukety potěší a určitě Vám zachutnají. Navíc se rozhodně budou vyjímat mezi dalšími kousky vánočního cukroví.

V receptu jsem záměrně uvedla kakaové hroty, které jsou velice zdravé, ovšem svou konzistencí ani chutí se nemohou rovnat lahodné čokoládě. Jestliže chcete zachovat dietní charakter tohoto receptu a zároveň přidat koláčkům více vláčné kakaové chuti, můžete použít polovinu hrotů a polovinu klasických čokoládových čoček.

Ingredience

24 kusů

  • 100 g veganského másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce himalájské soli
  • 1 velké vejce
  • 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
  • 120 g strouhané cukety
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 130 g celozrnné mouky
  • 60 g bio kakaa
  • 60 g kakaových hrotů nebo čokoládových čoček

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C. Ve velké míse smícháme máslo, cukr, sůl a vajíčko. Promícháme a poté přidáme nastrouhanou cuketu a zakysanou smetanu a znovu mícháme, dokud se směs správně nepropojí. Nakonec přisypeme kakaové hroty/čokoládové čočky.
  • Pekáček na mini muffiny poprášíme rovnoměrně olejem ve spreji a poté každý důlek naplníme připraveným testem (mělo by to vycházet na cca 2 polévkové lžíce).
  • Koláčky pečeme přibližně 15 minut, před vytažením z trouby však vyzkoušíme těsto špejlí, zda je hotové.
  • Cukroví necháme před podáváním zcela vychladnout, pro případné skladování je vhodná uzavíratelná nádoba, které zabrání osychání koláčků.
Cuketové kakaové minikoláčky v bílé keramické misce s ubrouskem
Zdroj: bellyfull.net

Pokud máte rádi cuketu a nevíte, co nového dobrého byste si z ní uvařili, inspirujte se v našem článku se zdravými recepty z cukety!

Zdravé semolinové cukroví s kukuřicí

Tyto semolinovo-kukuřicové obdélníčky představují opět něco nového a zajímavého, nejen z hlediska chuti. Jsou navíc i výživné a rovněž se perfektně hodí do palety vánočního cukroví.

Pokud Vám v defaultní verzi připadají málo výrazné, můžete je například namočit z poloviny do čokolády, nebo si je dle chuti a fantazie dozdobit.

Ingredience

30 kusů

  • 130 g mandlové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 4 polévkové lžíce krupice
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka mořské soli
  • 4 polévkové lžíce změklého veganského másla
  • 1 bílek z velkého vejce
  • 2 polévkové lžíce mleté kukuřice

Postup

  • Troubu si rozehřejeme na 160°C. V mixéru smícháme mouku, cukr, krupici, kukuřičný škrob a sůl a chvíli mixujeme, načež přidáme i máslo promixujeme znovu, dokud nevznikne hladké a hutné těsto.
  • k těstu přidáme bílek z vejce a kukuřici a ještě promísíme. Následně těsto vyjmeme z mixéru, zabalíme do potravinářské folie, zformujeme z něho obdélník o rozměrech cca 25×20 cm a přeneseme je na pečicí plech o stejných rozměrech. Těsto dáme zamrazit alespoň na půl hodiny, dokud nebude zcela tvrdé.
  • Těsto vyjmeme z mrazáku a z plechu, rozbalíme je a přesuneme na pomoučený vál či pracovní plochu. Pečicí plech si vyložíme papírem na pečení a dáme jej stranou. Těsto necháme lehce povolit, poté je rozválíme a uhladíme válečkem a nakrájíme na 3 podélné pruhy. Následně těsto překrojíme tak, aby byly jednotlivé obélníčky široké 2,5 cm.
  • Obdélníčky přesuneme na pečicí plech, mezi jednotlivými kousky necháme přibližně 1 cm mezeru. Cukroví pečeme 30 minut dozlatova.
  • Po vychladnutí můžeme podávat, popřípadě uskladníme v krabici vyložené papírovými utěrkami (po odležení cukroví nasaje vlhkost ze vzduchu a získá vláčnější texturu).
Semolinové miniřezy z kukuřice na režném plátýnku
Zdroj: www.foodandwine.com

Dietní pastinákové sušenky s quinoou

Pastinák nepředstavuje zrovna obvyklý druh zeleniny. Koho by napadlo, že z něho jde upéct i vánoční cukroví. A co víc, velice chutné a křehké cukroví!

Tvarem a celkovým vzezřením toto trochu připomíná oblíbené cookies. Už tak skvělou chuť pastinákových sušenek navíc doplní sladká javorová poleva – tu lze ovšem vynechat, stojíte-li o méně kalorickou verzi tohoto receptu.

Ingredience

30 kusů

  • 100 g veganského másla
  • 130 g xylitolu nebo hnědého cukru
  • 2 středně velká vejce
  • 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
  • 130 g mandlové mouky
  • 70 g celozrnné mouky
  • 185 g vařené quinoi
  • 90 g ovesných vloček
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
  • 100 g podmáslí
  • 140 g pastináku, nasekaného nadrobno
  • javorová poleva na dozdobení (volitelné)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C. Do mixéru vhodíme máslo a cukr nebo xylitol a mixujeme, dokud směs není nadýchaná. V průběhu mixování pak postupně přidáme vajíčka a vanilku.
  • Ve větší míse smícháme mouky, quinou, ovesné vločky, kypřicí prášek, sůl, skořici a nové koření a za pomalého mixování směs postupně přisypeme do mixéru k ostatním ingrediencím. Přidáme i podmáslí a nakonec nasekaný pastinák.
  • Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem a pomocí polévkové lžíce tvoříme z těsta malé kopečky (1 lžíce – 1 sušenka), necháváme mezi nimi alespoň 2 cm rozestupy. Cukroví poté pečeme 11-13 minut, dokud okraje nezezlátnou. Po upečení je necháme zcela vychladnout.
  • Mezitím si zhotovíme javorovou polevu: V misce smícháme 200 g třtinového cukru a 80 g javorového sirupu a šleháme, dokud směs nezíská krémovitou konzistenci. Polevou potom poléváme hotové cukroví – stačí 1 polévková lžíce na jednu sušenku.
  • Sušenky s polevou necháme alespoň 1 hodinu uležet a můžeme podávat. Jestliže se rozhodneme sušenky skladovat, silně doporučuji použít uzavíratelnou plastovou nádobu. Toto cukroví se však nedoporučuje uchovávat déle než tři dny; po delší době by již ztratilo svou křehkou texturu.
Pastinákové sušenky s javorovou polevou na strakaté utěrce
Zdroj: acraftylass.blogspot.com

Quinoa je zdraví prospěšná potravina, kterou doporučuji zařazovat pravidelně do každého jídelníčku. Je všestranně využitelná, jak se můžete přesvědčit například v našem článku s nejlepšími recepty z quinoi.

Sváteční řepové lanýže s malinami

Kdo my neměl rád čokoládové lanýže, které ve své klasické nugátové verzi představují jedny z nejoblíbenějších čokoládových bonbónů.

Malinové lanýže s řepovým práškem jsou ovšem o to lepší díky použití zdravých a nízkokalorických surovin, a rozhodně jimi nic nezkazíte ani o Vánocích. Chuť kvalitní hořké čokolády skvěle doplňuje pikantní, lehce kyselé aroma malin a řepy.

Kdo by odolal?

Ingredience

30 kusů

  • 130 g čerstvých malin
  • 5 kusů datlí, vypeckovaných
  • 60 g kešu másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 90 g mandlové mouky
  • 25 g strouhaného kokosu
  • 1 polévková lžíce řepového prášku
  • 50 g hořké kvalitní čokolády
  • 1/2 polévkové lžíce kokosového oleje

Postup

  • Do mixéru vložíme maliny, datle, kešu máslo a vanilkový extrakt a mixujeme, dokud se datle zcela nerozloží a hmota nezíská krémovou konzistenci. Poté přidáme mandlovou mouku, kokos a řepový prášek a znovu mixujeme do hladka.
  • Hotová směs by měla být hodně hutná a neměla by lepit. Z těsta vytváříme libovolně velké kuličky, které klademe na voskovým papírem vyložený plech nebo pekáček. Hotové lanýže poté dáme na 5-10 minut zamrazit.
  • Do střední misky vložíme čokoládu s kokosovým olejem a necháme směs rozpustit v mikrovlnné troubě (mělo by stačit 30-60 sekund). Rozpuštěnou směs řádně promícháme.
  • Řepové kuličky obalujeme v čokoládové směsi a necháme je zaschnout na voskovém papíře. Lanýže je možné na povrchu ještě posypat řepovým prášek. Poté je vložíme ještě na 5-10 minut do lednice a můžeme podávat!
  • Pokud chceme toto cukroví skladovat, pak jedině v lednici ve vzduchotěsné uzavíratelné nádobě, aby nám nenačichly od jiných potravin. Nepřekračujeme dobu skladování 2 týdnů.
Kulaté řepové lanýže s malinami a řepovým práškem na povrchu
Zdroj: nourishwithkristine.com

Vánoční batátové mini košíčky s ořechy

Správně – i brambory, či lépe řečeno batáty nebo sladké brambory lze použít do sladkých receptů. Zrovna tento recept Vás naučí nový originální druh vánočního cukroví, ke kterému se budete vždy velice rádi vracet.

Chuti těchto košíčků dominují sladké datle a zdravé batátové pyré, které se mezi sebou výborně doplňují. Na finální ozdobu jsou pak použity aromatické pekanové ořechy a známé marshmallows.

Ingredience

28 kusů

Na náplň:

  • 2 chlazené koláčové krusty*
  • 1,3 kg batátů
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g veganského másla
  • 60 ml nízkotučného mléka
  • 2 velká vajíčka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli

Na ozdobu:

  • 6 polévkových lžic veganského másla, rozpuštěného
  • 100 g hnědého cukru
  • 85 g celozrnné mouky
  • 150 g pekanových ořechů, nasekaných nadrobno
  • 60 g mini marshmallows

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200°C, na pečicí plech vložíme batáty a pečeme je alespoň 1 hodinu. Necháme je vychladnout, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru, přičemž ztlumíme teplotu trouby na 160°C.
  • Do mixéru přidáme máslo, mléko, vejce, vanilkový extrakt a sůl a mixujeme do hladka. Mezitím si připravíme těsto na košíčky: Z koláčové krusty vykrájíme pomocí většího kulatého vykrajovátka (4-5 cm průměr) 24 koleček. Ta vtěsnáme do formiček mini muffinového pekáčku, který jsme si předtím lehce posprejovali olejem.
  • V míse si smícháme suroviny na ozdobu: pekanové ořechy, máslo, hnědý cukr a celozrnnou mouku. Poté každý košíček naplníme batátovou náplní a navrch poklademe půl napůl marshmallows a pekanovým toppingem.
  • Cukroví pečeme 20-30 minut, dokud okraje krusty lehce nezezlátnou. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a můžeme podávat. Skladovat tyto košíčky je možné v uzavíratelné nádobě v lednici.
Vánoční batátové minikošíčky s ořechy na bílém tácku
Zdroj: pizzazzerie.com

Náplně do tohoto cukroví Vám zbude přibližně polovina – lze ji tedy zamrazit a využít na tento stejný recept příště, nebo si popřípadě nachystejte 4 krusty a můžete upéct dvojnásobnou dávků košíčků.

*Jestliže neseženete v obchodě hotové chlazené těsto na koláč, vyrobte si je jednoduše doma!

Jde o vcelku snadný postup, který hravě zvládne každý. Jakožto inspiraci doporučuji stránku Kuchařka pro dceru, na které jsem našla skvělý recept na křehké těsto na koláč, které můžete při tvorbě tohoto cukroví použít.

Dýňové kostičky s pekanovými ořechy

Dýně je oblíbenou zeleninou, která se dá v kuchyni využít na tisíce způsobů. Zrovna v tomto případě není pečení žádnou neobvyklou výjimkou, ale pro maximální kulinářský úspěch je třeba umět vybrat ten správný fitness recept.

Toto dýňové vánoční cukroví obsahuje samé zdravé suroviny, které ve vzájemné kombinaci doslova ohromí Vaše chuťové pohárky a navíc podpoří Vaši snahu udržet si během Vánoc dietní a vyvážený stravovací režim.

Ingredience

30 kusů

Na těsto:

  • 130 g hnědé rýžové mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 70 g tapiokové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1/4 čajové lžičky himalájské soli
  • 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 7 polévkových lžic veganského másla, nakrájeného na kousky

Na polevu:

  • 110 g změklého krémového sýra
  • 200 g dýňového pyré
  • 2 velká vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 čajová lžička dýňového koření
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 250 g nízkotučného odpařeného mléka
  • 15 pekanových ořechů, rozkrojených na poloviny

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C. Pečicí plech o rozměrech 30×20 cm vyložíme pečicím papírem, který necháme ze všech stran lehce přesahovat přes okraj.
  • Do mixéru vložíme rýžovou mouku, bramborový škrob, tapiokovou mouku, 100 g hnědého cukru, sůl a zázvor a mixujeme, dokud se směs nespojí. Poté přidáme máslo a znovu mixujeme, dokud nevznikne jednolité hutné těsto. To vtlačíme do nachystaného plechu a pečeme zhruba 10 minut, dokud těsto lehce nezhnědne. Vyjmeme z trouby, odložíme stranou a necháme lehce zchladnout.
  • Do velké mísy dáme krémový sýr a 120 g cukru a šleháme, dokud směs nezíská krémovou konzistenci. Poté přidáme dýňové pyré a znovu mícháme. Jakmile se směs propojí, přijde čas na vajíčka – přidáváme postupně nejdřív jedno, potom druhé a mixujeme. Nakonec vlijeme ke směsi javorový sirup, přisypeme koření, vanilku, sůl a přidáme odpařené mléko. Naposledy důkladně vyšleháme do řídké hmoty.
  • Polevou polijeme upečené těsto a pečeme dalších 35-40 minut. Po vyjmutí z trouby necháme cukroví zcela zchladnout a vložíme je na 2 hodiny do lednice. Poté plát pomocí pečicího papíru vyjmeme z plechu a nakrájíme na 30 stejně velkých obdélníčků. Vršek každého kousku ozdobíme polovinou pekanového ořechu a můžeme podávat.
  • Skladování se v tomto případě doporučuje na max. 1 týden, v uzavíratelné nádobě v lednici.
Dýňovo-pekanové kostičky s ořechy na pečicím papíře
Zdroj: www.myrecipes.com

Fit mrkvové truffles v bílé čokoládě

Lanýžů není nikdy dost, nikdy jimi nic nezkazíte a v neposlední řadě je lze vyrábět na spousty chutných a dietních způsobů.

Co se oblíbené oranžové kořenové zeleniny týče, vybrala jsem ten nejlepší recept na truffles, který byl k dispozici. Obsahuje spoustu zdravého a voňavého koření, které spolu s mrkvovým aroma, javorovým sirupem a chutí kokosu vytváří dokonalou harmonii.

Toto cukroví se pro svou hřejivou chuť, například v kombinaci s Vaším oblíbeným čajem skvěle hodí na mlsání během studených vánočních dnů.

Ingredience

18 kusů

  • 8 kusů datlí, vypeckovaných
  • 75 g pekanových ořechů
  • 75 g vlašských ořechů
  • 95 g strouhaného kokosu
  • 90 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
  • 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • špetka himalájské soli
  • 1/8 čajové lžičky mleté vanilky
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce kokosové mouky
  • 170 g bílé čokolády se sníženým obsahem cukru
  • 1 polévková lžíce tuhého kokosového oleje

Postup

  • Do mixéru vložíme datle, oříšky, kokos, koření, rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a mixujeme, dokud se ořechy a datle zcela nerozpadnou – hmota musí být jednolitá a lepivá. Poté přidáme kokosovou mouku a znovu vše pořádně promícháme. Takto by mělo vzniknou polotuhé a snadno zpracovatelné těsto.
  • Pomocí polévkové lžíce nabíráme těsto a tvoříme z něho kuličky. S tímto množství surovin bychom měli být schopni utvořit 16-18 trufflé kuliček. Jakmile máme hotovo, vložíme je na 15 minut do mrazáku.
  • Mezitím si v misce smícháme bílou čokoládu s kokosovým olejem a necháme obojí rozehřát v mikrovlnné troubé (45 sekund stačí). Směs poté drobře promícháme, aby se obě ingredience spojily.
  • Kuličky poté jednu po druhé obalíme v bílé čokoládě, na povrchu posypeme strouhaným kokosem a znovu vrátíme do mrazáku, tentokrát na 20 minut. Po vyjmutí jsou mrkvové truffles připravené k servírování.
  • Chcete-li si toto cukroví vyrobit do zásoby, je možné je skladovat v uzavíratelné nádobě, v lednici a při nízké teplotě po dobu 1-2 týdnů.
Mrkvové truffles v bílé čokoládě s kořením v hnědé keramické misce
Zdroj: daniliciousdishes.com

Zdravé pečení se zeleninou

Jestliže se snažíte žít fitness stylem, není od věci pokoušet se vylepšit i různé dezerty a pečivo, které si chcete vyrobit doma. Lze péct z bezlepkové či zelozrnné mouky, zmírnit množství použitého tuku, či přidat do těsta různá semínka, ořechy a vlákninu.

Tím to ovšem nekončí, na zeleninu by byla velká skoda zapomínat!

Přidáním zeleniny do pečení nejen ozvláštníte chuť výsledného výtvoru, ale také zvýšíte jeho nutriční hodnotu a uděláte něco pro své zdraví. Některé rostlinné suroviny navíc mají přirozenou schopnost skvěle zvláčnit upečené těsto.

Zde jsou některé z nejlepších druhů zeleniny na vylepšení pečení:

Řepa

Při pečení lze použít syrovou, vařenou, opečenou či konzervovanou řepu a nikdy tím nic nezkazíte! Nejčastěji se červená řepa používá například do brownies či jiných kakaových a čokoládových dezertů.

Řepa rovněž funguje jako přírodní červené barvivo, které využijete i při pečení koláčků, dortů, či při tvorbě palačinek. Díky vysokému obsahu vody v této zelenině rovněž můžete ubrat na uvedeném množství oleje a tuků v různých receptech.

Další nespornou výhodou řepy je její přirozená sladkost, vysoký obsah vitamínu C a dalších antioxidantů, vlákniny a minerálů.

Batáty

Tento tvrdý oranžový druh brambor je nabitý vitamíny A a C a rovněž obsahuje vysoký podíl vlákniny. V nastrouhané formě lze batáty použít při pečení jak sladkých, tak i slaných pochoutek.

Rovněž jsem našla skvělý článek, ve kterém autorka rozebírá otázku prospěšnosti batátů a jejich přínosu pro organismus, oproti běžným bílým bramborám. Přečtěte si také, proč jsou batáty zdravé.

Cuketa

Tento druh zeleniny, podobající se trochu salátové okurce chutná skvěle grilovaný, pečený i ve formě zeleninových nudlí. Pokud však cuketu nastrouháme, můžeme ji podobně jako batáty použít na zvláčnění těsta moučníků a jiných pečených dobrot, jako například cuketového chleba.

Z nastrouhané cukety stačí jen vyždímat přebytečnou vodu a můžeme ji použít místo třetiny uvedeného množství mouky, například při pečení brownies. Na výsledné chuti dezertu absolutně nic nepoznáte, avšak jeho nutriční hodnota bude díky této zelenině zcela jinde.

Květák

Překvapivě i košťálovou zeleninu lze použít do pečení. Květák se nejlépe hodí do dezertů obsahujících zakysanou smetanu či krémové sýry – skvělým příkladém takového moučníku jsou různé druhy koláčů ke kávě a cheesecaků.

Jak tedy květák při pečení takového dezertu použít?

Stačí jej například podusit, rozmixovat, přidat k němu čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a kokosové mléko, důkladně promíchat a vznikne Vám extrémně dietní a nízkokalorická substituce smetanové náplně běžného cheesecaku.

Stejně jako brokolice je i květák velice výživný a nízkokalorický. nezapomínejte ho rovněž pravidelně zařazovat do svého dietního jídelníčku! Pokud Vám chybí inspirace, doporučuji tento náš článek, který obsahuje zdravé recepty z květáku.

Svazek čerstvé mrkve s natí na dřevěném stole
Zdroj: www.vegetariantimes.com

Závěrem

Vánoční svátky již nemusíte mít spojené s nevhodnou stravou a zažitými standardními druhy cukroví, které bývá plné rafinované mouky, cukru a kalorického másla.

Prakticky každý klasický pokrm se dá zhotovit ve fitness variantě z dietních surovin. Důkazem tohoto faktu je právě i zdravé zeleninové vánoční cukroví – nejen druhy, které jsme si tu uvedli, ale spousta dalších.

Pokuste se sami zapřemýšlet, jak byste mohli výživnou zeleninu využít při vyrábění vlastních osvědčených druhů cukroví a upravujte si recepty dle své představivosti.

Nemáte co ztratit. Pokud výsledná chuť výtvorů nebude to pravé, můžete to příště zkusit jinak. A jestliže bude výsledek naopak super, už se nebudete mít důvod vracet k jejich původním nezdravým variantám!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.