Inspirujte se našimi recepty na dietní lívance z banánů. Chcete zhubnout, ale milujete sladké snídaně?

Do stravy každého zdravě a aktivně žijícího člověka patří neoddiskutovatelně banány. Je zároveň nutné brát v potaz důležitost prvního denního jídla, kterým je snídaně – a právě zdravé banánové lívance se k tomuto účelu hodí perfektně!

Snažíte se zhubnout a nedaří se Vám?

Udržujete si štíhlou lini, ale dochází Vám nápady a inspirace, jak se správně stravovat?

Vyzkoušejte naše níže uvedené recepty na zdravé a lehké snídaně!

Veganské banánové lívance

Tyto výživné a chutné lívancové placky veganského rázu jsou extrémně jednoduché v rámci přípravy a jejich chuť ohromí každého milovníka sladkých moučníků.

V této dobrotě nenajdete ani stopu po živočišném tuku a i přesto si královsky pochutnáte!

Ingredience

6 porcí

  • 1 středně velký banán
  • 250 ml sójového mléka
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 200 g kvalitní celozrnné mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • javorový sirup bez přidaného cukru
  • 1 malý banán, nakrájený na plátky

Postup

  • Ve středně velké míse rozmačkáme oloupaný banán. K němu přidáme sójové mléko, řepkový olej, cukr a vanilkový extrakt. Vše řádně prošleháme metličkou, aby se nám směs dobře propojila.
  • Do mísy přisypeme mouku spolu s práškem do pečiva, solí a skořicí. Pomocí vařečky suroviny mícháme, dokud nám nevznikne lehce hrudkovité těsto.
  • Středně velkou pánev rozehřejeme na střední teplotu, rozpustíme na ní zhruba 1/3 monžství připraveného másla a poté pomocí polévkové lžíce dávkujeme na rozpálený povrch těsto (tři vrchovaté lžíce na jednu placku).
  • Smažíme, dokud se na povrchu lívance nezačnou objevovat bublinky, následně jej pomocí obracečky otočíme a smažíme 1-2 minuty i z druhé strany. Máslo na pánvi obnovujeme dle potřeby tak, aby se lívance nepřichytávaly k jejímu povrchu.
  • Hotový pokrm servírujeme zakápnutý javorovým sirupem, s plátky čerstvého banánu navrchu. Tento druh lívancových placek je rovněž skvělý v tom ohledu, že je můžete bez obav zamrazit a sníst o několik měsíců později, aniž by ztratily cokoliv ze své chuti a čerstvosti!
Veganské zdravé banánové lívance s plátky čerstvých banánů a javorovoým sirupem na keramickém talířku
Zdroj: www.noracooks.com

Dietní ovesné lívanečky s banány

Bezlepková varianta oblíbeného snídaňového pokrmu, která neobsahuje přebytečné kalorie, ale zato je nabitá důležitými nutrienty a bohatou chutí.

Zdravější pečivovitou snídani byste jen těžko pohledali!

Ingredience

10 kusů

  • 150 g ovesných vloček
  • 2 velké banány, oloupané a rozmačkané
  • 70 g bílého nízkotučného jogurtu
  • 65 ml odtučněného mléka
  • 3 velká vejce
  • 1 polévková lžíce raw bio medu
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • javorový sirup bez přidaného cukru k podávání
  • olej ve spreji na smažení

Postup

  • Pokud si přejeme lívance jíst teplé, před jejich přípravou si rozehřejeme troubu na 100°C. Ovesné vločky vložíme do vysokorychlostního mixéru a párkrát je krátce promixujeme. Přidáme rozmačkaný banán, řecký jogurt, mléko, vajíčka, med, prášek do pečiva, skořici, sůl a muškátový ořech.
  • Vše mixujeme pulzováním na nejvyšší rychlost, dokud není těsto zcela jemné (přibližně dvě minuty). Následně je necháme 10 minut odležet.
  • Velkou pánev rozehřejeme na střední teplotu, posprejujeme ji lehce olejem a dávkujeme na ni těsto v poměru 4 polévkové lžíce na jednu placku. Smažíme, dokud okraje nezačnou lehce osychat, poté je obracečkou otočíme a smažíme další 1-2 minuty.
  • Postup opakujeme, dokud nám vystačí těsto. Hotové lívance přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby a necháme je před podáváním prohřívat.
  • Moučník na talíři ozdobíme trochou javorového sirupu a můžeme podávat! Zbylé lívanečky lze rovněž skladovat v uzavřené nádobě v chladničce po dobu až 2 dnů, aniž by se vytratila jejich nadýchanost a čerstvost.
Fitness lívance z ovesných vloček s banány a javorovým sirupem na bílém keramickém talíři s vidličkou
Zdroj: www.wellplated.com

Pokud si přejeme připravit své lásce romantickou snídani, můžeme lívance vytvarovat do srdíček! Stačí při smažení na pánvi použít větší srdcovou formu na cukroví, do níž vlijeme těsto. Během přípravy postupujeme totožně, pouze jakmile kraje placek začnou osychat, lívanečky z formy vyjmeme a smažíme je klasicky další 1-2 minuty.

Toužíte-li po dalších receptech, jež obsahují výživné ovesné vločky, přečtěte si i článek mé kolegyně, v němž najdete několik vytříbených tipů na zdravé ovesné sušenky!

Bezvaječné čokobanánové lívance

Tento skvělý recept v sobě kombinuje spojení dvou extrémně kompatibilních surovin – čokolády a banánu.

Chutě těchto oblíbených dobrot se od nepaměti vzájemně úžasně doplňují. A pokud má být výsledný moučník navíc odlehčený a dietní, pak není nad čím váhat – hurá do smažení!

Ingredience

6-8 kusů

  • 125 g libovolné bezlepkové mouky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3 polévkové lžíce bio kakaového prášku
  • 2 lžíce kakaových hrotů
  • 1 velký zralý banán, rozmačkaný
  • 200 ml neslazeného mandlového mléka
  • 2 čajové lžičky rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 čajová lžička javorového sirupu bez přidaného cukru
  • rostlinný olej ve sprejí na smažení
  • lesní ovoce a javorový sirup k podávání

Postup

  • Ve větsí míse smícháme dohromady mouku, kakao a prášek do pečiva. Směs necháme stát stranou.
  • Pomocí vidličky v jiné nádobě rozmačkáme banán. K němu přidáme mléko, olej a javorový sirup. Řádně vše promísíme a postupně za stálého prošlehávání přidáváme suché ingredience a kakaové hroty, dokud nevznikne jednolitá směs.
  • Velkou pánev rozehřejeme na střední teplotu a posprejujeme ji olejem. Lívance dávkujeme v poměru 2 polévkové lžíce na jednu placičku.
  • Smažíme, dokud se na povrchu nezačnou objevovat bublinky. Poté placku otočíme a smažíme i ze strany druhé (postačí nám přibližně 2-3 minuty).
  • Hotovou dobrotu podáváme s čerstvým lesním ovocem navrchu, případně ji dle chuti ještě zakápneme javorovým sirupem.
Zdravé banánové lívance z čokoládového těsta s čerstvým lesním ovocem na bílém keramickém talířku
Zdroj: biancazapatka.com

Fit jogurtové lívanečky s banánem

Tyto lehounké lívance obsahují z výživového hlediska vše potřebné, aby Vás nasytily na celé dopoledne. Najdeme v nich proteiny, zdravé tuky, polysacharidy, fruktózu i spoustu vitamínů a antioxidantů!

Neobsahují navíc ani žádný lepek, což z nich dělá potenciálně ideální zdravou a odlehčenou snídani.

Ingredience

6-7 kusů

  • 60 g řeckého jogurtu
  • 1/2 středně velkého banánu, rozmačkaného
  • 40 g ovesných vloček
  • 2 středně velká vejce, nebo 1 velké
  • 30 ml neslazeného ořechového mléka
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 35 g čerstvých či mražených borůvek
  • plátky banánu a javorový sirup k podávání
  • kvalitní řepkový olej na smažení

Postup

  • Nejprve si rozehřejeme středně velkou pánev na vyšší teplotu. V tomto případě je nutné, aby byla pánev dostatečně žhavá, než začneme lívance smažit.
  • Veškeré ingredience vyjma borůvek vložíme do vysokorychlostního mixéru a směs mixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nejsou ovesné vločky zcela rozemleté (přibližně 1-2 minuty).
  • Do těsta poté přidáme i borůvky. Vše už jen rukou jemně promísíme a necháme mixturu několik minut odpočinout.
  • Hmotu rovnou z mixéru dávkujeme na rozpálenou pánev s trochou řepkového oleje. Ideální jsou 3-4 lžíce těsta na jednu placku. Smažíme, dokud se okraje lívanců nezatáhnou a na povrchu se neobjeví bubliny (přibližně 3 minuty).
  • Každý lívanec obracečkou otočíme a osmažíme jej i z druhé strany, teď nám již postačí necelé 2 minuty. Proces opakujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto. Mezi jednotlivými várkami dle potřeby sprejujeme pánev dodatečným olejem.
  • Lívance podáváme ještě zatepla či zchladlé, ozdobené plátky banánu a lžící javorového sirupu.
Zdravé banánové lívance s jogurtem, borůvkami a javorovým sirupem na bílém keramickém talířku
Zdroj: www.runningwithspoons.com

Banány jako superpotravina

Jde o jeden z nejlahodnějších druhů ovoce, které má nezaměnitelnou chuť, texturu a vůni. Jiné druhy z tohoto odvětví se často jeden druhému podobají. Banánů sice existuje více druhů, ale jejich charakteru se nepodobá žádný jiný plod.

Jsou snadno k dostání za rozumnou cenu, obsahují mnoho složek esenciálních pro naše zdraví a imunitu, podporují správné fungování trávícího traktu a dokonce mohou přispět v rámci naší snahy shodit nadbytečná kila!

Zde je několik primárních výhod, které nám toto bezmála zázračné ovoce skýtá:

1. Nízká kalorická hodnota

Jeden průměrně velký banán má obsahuje jen přibližně 112 kilokalorií. Zato v sobě skrývá spoustu vitamínů a minerálů, které naše tělo a organismus ocení!

Za zmínku rovněž stojí překvapivá absence jakéhokoliv tuku v tomto ovoci.

2. Vláknina

Rozpustná vláknina obsažená v banánech podporuje zdraví našeho zažívacího traktu, pravidelné vylučování a čištění střev.

Navíc způsobuje onen známý pocit plnosti po jídle. Ve 100 g banánu najdeme 3-4 g vlákniny, která v našem žaludku nabobtná a pomůže tak pocitu nasycení. Podobně působí i nestravitelný škrob, jenž se nachází v méně zralých banánech.

Obě tyto složky napomáhají vjemu sytosti a zároveň tak i udržování hladiny krevního cukru v normě.

3. Draslík a hořčík

Draslík je stopovým prvkem, který je zásadní pro zdraví našeho kardiovaskulárního systému, stejně tak jako pro schopnost správné regulace a potenciální snižování krevního tlaku. Máme-li ve svém organismu dostatek draslíku, disponujeme o 27% nižší šancí rizika choroby srdce či cév.

Další významnou složkou obsaženou v banánech je hořčík, který funguje zjednodušeně na podobné bázi, jako právě draslík. Nedostatek magnesia může rovněž vést k vyššímu riziku onemocnění srdeční chorobou, podobně jako ke zvýšenému krevnímu tlaku a udržování tuků v krevním řečišti.

4. Antioxidanty

Zelenina a ovoce v globále jsou úžasným zdrojem antioxidantů, i proto není banán v tomto ohledu výjimkou. Obsahují několik typů látek, které pomáhají tělu bojovat s oxidanty a škodlivými látkami. Vhodnými příklady jsou flavonoidy či aminy.

Díky těmto podpůrným látkám je naše tělo odolnější vůči vnějším vlivům a je schopno lépe bojovat s oxidanty, které často mívají za následek chronická a těžká onemocnění.

5. Univerzální potravina

Banán představuje skvělou a skladnou svačinku, kterou si lze s sebou vzít kamkoliv. Na výlet, do posilovny, do práce… A stále bude představovat zásobní zdroj energie pro případ nouze. Vaše tělo s tímto ovocem nebude trpět nedostatkem důležitých látek.

A to nemluvě o nepřeberných způsobech využití banánů v kuchyni, při přípravě mnohých jídel.

Skutečně, jestliže jste doposud tento chutný žlutý zázrak opomíjeli, je načase začít mu věnovat trochu více zasloužené pozornosti!

Zátiší s čerstvými banány a listy rostliny na dřevěném prkýnku
Zdroj: www.farmersalmanac.com

Dodávám, že pokud jste se doposud nesetkali s termínem „superpotravina“, vřele Vám doporučuji svůj další článek, v němž se dozvíte, co jsou superfoods a jaký mají vliv na zdraví našeho organismu. Najdete zde i celý seznam běžných potravin, o kterých možná ani netušíte, jak prospěšné pro Vaše tělo jsou.

Závěrem

Osobně nevidím jediný důvod, proč by kdokoliv měl zrovna zdravé banánové lívance vynechávat ze svého jídelníčku. Zato důvodů, proč je do stravy zahrnout, existuje nepřeberné množství.

Je to jen o troše snahy a usilí a Vaše tělo pozná rozdíl – kvalitní výživné jídlo, které si sami s láskou a trpělivostí k snídani připravíte, nebo kupované přeslazené cereálie plné konzervantů?

Spoustu zajímavých nápadů v rámci dalších receptů najdete i v mém dalším článku, který Vám představí několik univerzálních receptů na dietní lívance.

Někdy je to hodně o otázce: Pohodlí, nebo kvalita a zdraví?

Zamyslete se a vyhodnoťe sami, kterou cestou se chcete vydat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X