Vyzkoušejte naše recepty na zdravé gluten-free lívance! Mlsáte rádi sladké i v rámci fitness životního stylu?

Slovní spojení „bezlepkové lívance“ se spoustě (i zdravě žijících) lidí na první pohled může jevit jako oxymóron. Budou si ve spoustě případů klást otázku:

,,Jak lze vyrobit opravdu chutné a nadýchané lívanečky bez standardní pšeničné mouky“?

V následujícím článku na tento dotaz naleznete podrobnější odpovědi a dozvíte se zároveň spoustu užitečných informací. Stručně Vám však odpovím rovnou:

Gluten-free lívance jsou překvapivě snadné a každým atributem se vyrovnají staré klasice!

Inspirujte se našimi vybranými recepty na výživné a chutné lívance bez glutenu, díky nimž se Vám po těch starých nezdravých už nezasteskne!

Plantain banánové lívance se skořicí

Plantainová mouka dodává těmto zvláštním lívancům originální pikantní příchuť, která se nedá přirovnat k ničemu jinému, co jste doposud jedli. Tyto lívanečky navíc neobsahují žádný přidaný cukr, což z nich činí ideální pokrm v rámci redukčních diet.

Syrové těsto bude tužší, ale to je v pořádku – rozhodně do něj nepřidávejte žádnou dodatečnou vodu.

Ingredience

12 kusů

  • 200 g plantainové mouky
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu/perníkového koření/skořice
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 3/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 středně velká vejce
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 150 ml vlažné vody
  • kokosový olej na smažení

Postup

  • Ve velké míse smícháme plantainovou mouku, koření či skořici, mořskou sůl a jedlou sodu. Používáme-li vanilkový extrakt, smícháme jej nejprve s ostatními tekutými ingrediencemi.
  • Ke směsi poté přidáme vajíčka, kokosový olej, vodu a mícháme metličkou, dokud nám nevznikne jednolitá hladká hmota.
  • Těsto necháme pár minut odpočinout a mezitím si rozehřejeme na větší pánvi kokosový olej. Je třeba brát v potaz, že toto těsto bude velmi husté. Z toho důvodu doporučuji použít lžíci při tvarování lívanců přímo na pánvi. Ideální množství představují čtyři polévkové lžíce těsta na jeden lívanec.
  • Lívance smažíme několik minut z jedné strany, poté je pomocí obracečky otočíme a smažíme stejně dlouhou dobu i ze strany druhé. Hotovou dobrotu podáváme s čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo jen tak samotné ke kávě či čaji.
Plantainové lívance s javorovým sirupem na bílém keramickém talíři
Zdroj: thecuriouscoconut.com

Plantainová mouka není u nás tolik rozšířená a pohybuje se žel ve vyšších cenových relacích, avšak její nutričních hodnoty skutečně stojí za investované peníze. Jde o nasládlý prášek ze sušených zeleninových banánů, který je bohatý na polysacharidy, vlákninu a minerály.

Fitness veganské cizrnové lívanečky

Tyto zdravé bezlepkové lívance obsahují na jednu proci 34 g rostlinných bílkovin a 12 g vlákniny, což z nich dělá nutriční bombu. Jsou snadné na přípravu, mají nadýchanou texturu a osobitou nezaměnitelnou chuť.

Osobně doporučuji tento druh nesladkých lívanců jakožto výživné jídlo po náročnějším tréninku.

Ingredience

6 kusů

  • 62 g cizrnové mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • hrst čerstvého špenátu (přibližně 35 g)
  • 30 g veganského proteinového prášku s příchutí vanilky
  • 1 čajová lžička stévie
  • 100 ml vlažné vody
  • Olej ve spreji na smažení

Postup

  • Veškeré ingredience vložíme do mixéru a mixujeme na nejvyšší rychlost, dokud se směs správně nepropojí. Vodu přidáváme v rámci mixování postupně, jelikož při nadbytku tekutin by výsledné lívance nebyly tak nadýchané.
  • Hotové těsto necháme 5-10 minut odpočinout a mezitím si připravíme středně velkou pánev, kterou rozehřejeme na střední teplotu.
  • Pánev posprejujeme lehce olejem a z těsta na ní vytvoříme 6 malých lívanečků (nebo tři větší). Placky standardně smažíme, dokud se na okrajích nezačnou objevovat bublinky. Poté je otočíme a smažíme několik minut ze strany druhé.
  • Hotové cizrnové lívance podáváme ještě teplé, s čerstvým ovocem a javorovým sirupem.
Cizrnové veganské lívanečky s čerstvým ovocem a javorovým sirupem na bílém talíři
Zdroj: runningonrealfood.com

Gluten-free kynuté lívance s borůvkami

Někteří lidé se domnívají, že lívance z poctivého kynutého těsta jsou nejlepší, a že se jejich chuti varianty s kypřicím práškem nemohou vyrovnat.

Patříte také mezi tyto tradiční labužníky?

Pak rozhodně musíte vyzkoušet tento recept na zdravější variantu oblíbeného snídaňového moučníku, díky kterému se nemusíte bát nabrání nechtěných kilogramů!

Ingredience

4-6 kusů

  • 280 g bezlepkové mouky dle vlastní volby
  • 4 g instantního droždí
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 60 g rozpuštěného veganského másla
  • 600 ml odtučněného mléka v pokojové teplotě
  • 1 větší vejce, rozšlehané
  • 1 vaječný žloutek

Na borůvkový kompot:

  • 400 g čerstvých borůvek
  • 60 g lesního medu
  • 1/8 čajové lžičky mořské soli
  • 3 polévkové lžíce vlažné vody

Postup

  • Nejprve si vyrobíme těsto: Do velké mísy nasypeme mouku, droždí a cukr a vše pořádně promícháme. Uprostřed sypké směsi vytvoříme důlek a doprostřed vložíme vychladlé máslo spolu, s polovičním množstvím mléka. Všechny suroviny poté metlou důkladně prošleháme, aby byla textura těsta jednolitá.
  • Těsto necháme v míse a zakryté potravinářskou fólií odpočinout alespoň 2 hodiny, nebo ještě lépe přes noc. Je-li to nutné, vykynuté těsto nám vydrží v lednici až dva dny. Nedivte se, že se jeho obojem zdvojnásobí – je proto nutné přizpůsobit tomu velikost mísy, kterou na těsto použijeme.
  • Těsně před smažením setřeme těstovitou směs z boků mísy gumovou stěrkou, načež přidáme vejce se zbytkem mléka. Znovu přádně promícháme a nachystáme si velkou nepřilnavou pánev, kterou rozehřejeme na střední teplotu. Z těsta poté na pánvi vytváříme malé lívanečky o objemu dvou plévkových lžic. Smažíme je zhruba minutu a půl, dokud se nezačnou na krajích tvořit bublinky, poté je otočíme vařečkou a smažíme i z druhé strany. Proces opakujeme, dokud nám vystačí těsto.
  • Zatímco smažíme, uvaříme si také rychlý borůvkový kompot k podávání: Všechny ingredience na kompot smícháme ve středním hrnci a přivedeme k varu. Vaříme, dokud borůvky nejsou měkké, což vychází plus mínus na 7 minut.
  • Hotové lívance servírujeme ihned za tepla, ozdobené borůvkovým džemem. Pokud máte rádi jogurty, lze každý kousek moučníku dozdobit jednou lžící řeckého jogurtu.
Kynuté bezlepkové lívance s borůvkovýmn džemem a krémem na bílém pečicím papíře
Zdroj: glutenfreeonashoestring.com

Light lívanečky z pohankové mouky

Toužíte vyzkoušet něco zcela nového a neotřelého, ale zároveň si chcete zachovat status člověka, který se stravuje výhradně zdravě? Pak tento recept bude to pravé pro Vás!

Lívancové těsto z pohankové mouky totiž disponuje zvláštní oříškovou chutí, která dodá Vašemu oblíbenému moučníku ten správný šmrnc!

Ingredience

10 kusů

  • 120 g pohankové mouky
  • 65 g bezlepkové mouky dle vlastního uvážení
  • 290 ml mandlového mléka
  • 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 4 polévkové lžíce veganského másla + kousek na vymazání pánve
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 3/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1 velké vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup

  • V misce smícháme mléko s citronovou šťávou a necháme směs několik minut odležet. Mezitím v jiné nádobě smísíme suché ingredience. Do odleželé mléčné směsi vmícháme rozšlehané vajíčko a vanilkový extrakt.
  • Ve středu sypké směsi vytvoříme důlek a do jeho středu vlijeme rozpuštěné máslo spolu s mléčnou směsí. Důkladně vše vidličkou propracováváme, dokud není struktura těsta zcela jednolitá a neobsahuje žádné hrudky.
  • Připravíme si velkou pánev, rozehřejeme ji na střední teplotu a lehce její povrch přetřeme kouskem másla. Lívancové těsto poté dávkujeme na rozpálenou pánev pomocí polévkové lžíce, přičemž každý lívanec by měl sestávat ze 4 lžic těsta. Placky smažíme, dokud se nezačnou na jejich okrajích objevovat bublinky. Poté je otočíme a smažíme 1-2 minuty i z druhé strany.
  • Hotové pohankové lívance podáváme s teplým javorovým sirupem a čerstvým ovocem.
Bezlepkové lívance z pohankové mouky s čerstvým ovocem a sirupem na bílém keramickém talíři
Zdroj: www.inspiredtaste.net

Fit bezlepkové lívance s jablky

Tyto adekvátně sladké lívancové placky s toppingem z čerstvých jablek mají svěží chuť, a doslova se rozplývaj na jazyku. Díky použití lněného semínka jsou navíc extrémně výživné!

Představují skvělou volbu snídaně v rámci chladného podzimního období, jelikož jejich kořeněná a lehce štiplavá chuť člověka příjemně zahřeje.

Ingredience

12 kusů

  • 2 polévkové lžíce mletých lněných semínek
  • 6 polévkových lžic vody
  • 125 gramů bezlepkové mouky dle vlastního výběru
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml neslazeného jablečného džusu
  • 60 ml sójového mléka
  • olej ve spreji na smažení

Na topping:

  • 1 větší jablko, nakrájené na kostičky
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce neslazeného jablečného džusu
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice

Postup

  • V menší misce smícháme lněné semínko s vodou a mixturu necháme deset minut odpočinout a nabobtnat.
  • Mouku společně s jedlou sodou prosijeme do jiné, větší mísy. Do původní misky vlijeme sójové mléko a kokosový olej a prošleháme vše metličkou. Následně nalijeme tekutou směs surovin do mísy s moukou a vše řádně prošleháme, aby vzniklo jednolité těsto a nezůstaly v něm nežádoucí hrudky. Finální směs poté necháme alespoň 5 minut odstát, než se pustíme do smažení lívanců.
  • Mezitím si rovnou vyrobíme topping: Jednoduše smícháme veškeré suroviny v menším kastrůlku a přivedeme směs k varu. V rámci prohřívání a vaření průběžně mícháme, aby se nám ingredience nepřipálily. Topping je hotový v momentě, kdy jsou jablka zcela měkká.
  • Nyní přichází čas na smažení lívanečků: Rozehřejeme si pánev na středním plameni, lehce ji posprejujeme olejem a následně dávkujeme placky pomocí polévkové lžíce, kdy vychází opět nejlépe 4 lžíce na jeden lívanec. Smažíme, dokud se na krajích placek neobjeví bublinky, poté je otočíme a smažíme přibližně další 2-3 minuty. Stejným způsobem spotřebujeme veškeré těsto.
  • Lívance podáváme spolu s jablíčkovým toppingem zatepla či po zchladnutí, každému dle jeho chuti. Případně lze hotový moučník ještě lehce poprášit kvalitním moučkovým cukrem, či popřípadě práškovým sladidlem, chceme-li omezit přidané sacharidy.
Skořicovo-jablečné bezlepkové lívance s javorovým sirupem a čerstvými jablky na bílém keramickém talířku
Zdroj: pickyeaterblog.com

Nejlepší druhy bezlepkových mouk

V rámci tohoto tématu bych ráda zmínila některé z nejoblíbenějších a nejzdravějších druhů gluten-free mouk, které lze na trhu sehnat. Jestliže trpíte celiakií či intolerancí lepku, nebo se jen zkrátka snažíte jíst zdravěji a chcete gluten ve své stravě omezit, následující mouky by ve Vaší kuchyni rozhodně neměly chybět:

Cizrnová mouka

Tento druh mouky se vyrábí ze semínek cizrny beraní, jejíž plody bývají rovněž nazývány jako garbanzo fazole. Je extrémně bohatá na bílkoviny, dle některých dietologů dokonce nejvíce ze všech mouk, které jsou na trhu k dispozici.

Mimo pečení je vhodná také jako zahušťovací prostředek do masových kuliček a sekané, namísto klasické strouhanky. Jestliže žijete veganským způsobem života, moučka z cizrny Vám při vaření poslouží rovněž jakožto substituce vajec.

Mandlová mouka

Vyrábí se z blanšírovaných mandlí, jež jsou následně rozemlety na jemný prášek. Narozdíl od ostatních druhů mouk je tato méně škrobovitá a obsahuje vysoké procento mono-nenasycených lipidů, a proteinů.

Díky všemu výše zmíněnému představuje mandlová moučka výbornou variantu pro lidi, kteří drží low-carb či keto dietu. Nejste-li obeznámeni s těmito způsoby stravování, určitě si pročtěte náš další text na téma ketonová dieta. Pokud se stravujete v rámci nízkosacharidové stravy, inspirujte se rovněž tímto příkladem dietního low-carb jídelníčku.

Amarantová mouka

Amarant neboli laskavec, je obilovina obecně známá pro svůj vysoký obsah nutričně bohatých elementů. Jakožto rostlinný prvek stravy v sobě skrývá značný podíl lysinu a methioninu, což jsou aminokyseliny důležité pro správné fungování lidského organismu.

Co však především stojí za zmínku: Moučka z laskavce obsahuje na stejnou gramáž až třikrát vyšší množství vlákniny, než klasická pšeničná mouka. Zároveň představuje výborný zdroj železa, vápníku a fosforu. Pro svou zemitou a jemnou chuť se nejlépe hodí do pečení cukroví a různých sladkých moučníků.

Pohanková mouka

Mouka z pohanky je prášek z rozemletých semen rostlinky, která by se charakterem dala přirovnat k rebarboře či šťovíku. Jde však o „obilovinu“, a podobně jako amarant obsahuje taktéž vysoký podíl esenciálních aminokyselin. Mimo toho je bohatá na hořčík a vlákninu.

Za podstatné považuji i fakt, že pohanka obsahuje významné antioxidanty, jako jsou rutin a kvercetin – tyto hrají významnou roli v rámci imunity, či lépe řečeno se vhodně doplňují s vitamínem C, který je díky působení těchto látek organismem využit do maxima a jeho antivirové účinky jsou tímto ještě více posílené.

Mouka z hnědé rýže

Tato mouka se vyrábí z usušené hnědé rýže, jež je následně rozemleta na jemný prášek. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, jako je například hořčík.

I přesto, že je tento druh právem označován za celozrnný typ mouky, nemá tu typickou „silnou“ chuť, jako jiné druhy celozrnných mouk. Osobně ji proto považuji za ideální volbu v případě pečení moučníků, u nichž vyžadujete spíše neutrální chuť.

Quinoová mouka

Podobně jako výše zmíněný druh, i tato mouka disponuje jemnou a nevýraznou chutí. Je bohatá na bílkoviny, draslík, manézium, vápník, železo, měď, mangan, zinek a meď.

Pokud však trpíte cukrovkou, nebo jste citliví na potraviny s vyšším glykemickým indexem, tento druh mouky doporučuji vynechat. Saponiny obsažené ve quinoe mohou některým lidem působit potíže v podobě kolísání hladiny cukru v krvi.

Kudzu škrob

Tato varianta je skvělá nejen pro svou absenci glutenu, je však navíc vhodná i do paleo způsobu stravování. Jestliže jste o této speciální dietě doposud neslyšeli, více informací se můžete snadno a pohodlně dozvědět v našem dalším článku, který dopodrobna popisuje paleo dietu.

Mouka je vyráběna z kořene rostliny kudzu, která se velmi podobá manioku či yucce. Má hladkou a jemnou konzistenci a představuje skvělou náhradu kukuřičného škrobu. Díky své škrobovité konzistenci má navíc schopnost vstřebávat přebytečnou vodu – díky tomuto se dá použít jako vhodné zahušťovadlo do polévek a omáček. Poslouží ale také jako substituce vajíček ve veganské stravě.

Tapioková mouka

Tapioka se běžně používá při výrobě spousty bezlepkových jídel, kde působí jakožto stabilizátor. Není tak výživná, jako výše zmíněné druhy mouk a neobsahuje tolik vlákniny, ale její nesporné výhody tkví v nízkém obsahu tuků a sacharidů.

Disponuje rovněž skvělou konzistencí, která se nejlépe využije při pečení. Má nejen schopnost dodat moučníkům nadýchanou a vláčnou texturu, ale lze ji samozřejmě využít i v rámci přípravy různých polévek, omáček a pudinků.

Šáchorová mouka

Představuje skvělou volbu pro lidi, kteří trpí alergií na ořechy a zároveň jsou citliví na lepek. Za zmínku stojí její vysoký obsah vlákniny, mono-nenasycených tuků, fosforu a železa. Rovněž se hodí i jako doplněk paleo diety. Obsahuje také navíc takzvaný prebiotický škrob, který podporuje správné fungování a zdraví našeho zažívacího systému.

Z této mouky kvůli její škrobovité konzistenci jen stěží vyrobíte nadýchaný dort. Osobně proto doporučuji využít ji například při výrobě palačinek, lívanců, nebo pečivových placek.

Manioková mouka

Jde o další druh mouky z kořenu rostliny. Její výroba spočívá nejprve v usušení kořene manioku a poté v jeho následném rozemletí. Rozhodně se nehodí do nízkokalorických a low-carb diet, jelikož obsahuje značné množství polysacharidů, jež zvyšují energetickou hodnotu výsledného produktu.

Její plus spočívá ve faktu, že neobsahuje prakticky žádný tuk. Navíc je rovněž vhodnou složkou stravy, která potenciálně poslouží jakožto podpůrný prvek pro zdraví našeho zažívacího systému.

Kokosová mouka

Mouka z kokosu je vyráběna z dužiny usušeného kokosového ořechu. Disponuje minimem tuků a sacharidů, což představuje její velkou výhodu.

Od běžné pšeničné mouky se ale zároveň liší tím, že není snadné udržet kozistenci těsta pohromadě, pokud tedy nepoužijeme větší množství vajec či emulzifikátorů, aby směs zůstala jednolitá a aby se její složky během přípravy od sebe neoddělovaly.

Díky silnému kokosovému aromatu se nejlépe hodí jako základní prvek při přípravě sladkého pečiva.

Různé druhy bezlepkových mouk na dřevěných lžících
Zdroj: www.hollandandbarrett.com

Závěrem

Bezlepkové lívance představují pro spoustu lidí nedílnou složku stravy bez glutenu. Chcete-li si doplnit informace o tomto způsobu stravování, přečtěte si i můj další článek, který podrobně pojednává o gluten-free dietě.

Jak vidíte, je až překvapivé, jak snadné je zhotovit si bez sebevětší námahy zdravější a výživnější lívanečky, které si nemusí odpírat ani lidé se speciálními potřebami v rámci stravování.

Na jejich chuti, konzistenci a vláčnosti nenajdete jediný rozdíl oproti klasickým lívancům, avšak svému tělu díky těmto vylepšeným variantám navíc dodáte potřebné nutrienty, vitamíny a minerály.

Zahoďte tedy zažité předsudky a vyzkoušejte některý z našich TOP receptů! Se svými poznatky se s námi můžete podělit v komentářích níže, budeme jedině rádi.

Zdravému vaření a pečení zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X