Milujete zeleninu? Vyzkoušejte toto fitness vánoční cukroví z mrkve!

Zdravé mrkvové vánoční cukroví je jako stvořené pro každého, kdo má rád zeleninu a udržuje si štíhlou lini.

Cukroví obsahující zeleninu nejenže úžasně chutná, má vláčnou konzistenci a obsahuje poměrně málo kalorií, je ale navíc i nabité vitamíny!

Pečení ze zeleniny je celkově vhodné pro každého, kdo má rád sladké a zároveň se snaží žít fitness životním stylem. Na to bychom měli myslet v rámci kteréhokoliv ročního období, Vánoc a svátků nevyjímaje.

Ať už pouze hledáte inspiraci a povzbuzení své kreativity před vánočním pečením, či si chcete zaexperimentovat a vyrobit zdravější verze některých svých oblíbených druhů cukroví, jste tady správně!

Pojďte si s námi vyzkoušet těchto pár skvělých dietních receptů!

Fit vánoční mrkvový fondán

Cukroví typu fondán by nemělo chybět v repertoáru žádného vánočního cukroví, jelikož jde o velmi oblíbený mls. A světe div se, dokonce i fondán lze vytvořit v extrémně zdravém provedení.

Nevěříte? Zkuste si vyrobit tuto mrkvovou variantu!

Ingredience

24 kusů

  • 3 polévkové lžíce nesoleného veganského másla
  • 4 – 5 ks velkých mrkví
  • 180 ml neslazeného kokosového mléka
  • 90 g třtinového cukru
  • 60 g sušeného rýžového mléka
  • 70 g mandlové mouky
  • 1/2 čajové lžičky mletého zeleného kardamonu
  • 40 g kešu oříšků a mandlí, nasekaných najemno
  • 2 polévkové lžíce kešu a mandlí nasekaných nahrubo, na ozdobu

Postup

  • Mrkve si omyjeme a škrabkou olopeme jejich vrchní vrstvu. Poté je buď nastrouháme na jemném struhadle, nebo nasekáme najemno v mixéru. Rovněž si nasekáme ořechy a necháme je ležet stranou.
  • V hrnci si na středním plameni rozpustíme máslo, přidáme 40 g ořechů a mrkev a restujeme 2 – 3 minuty. Přidáme ohřáté kokosové mléko a cukr a dobře promícháme. Následně směs přiklopíme pokličkou a necháme dusit dalších 20 minut. Mezitím si nachystáme malý čtvercový pekáček a vyložíme jej pečicím papírem.
  • Přidáme ke směsi sušené mléko a mouku a za průběžného míchání vyvaříme přebytečnou vodu, to nám potrvá zhruba 10 minut. Nakonec přidáme kardamonový prášek, dobře promícháme a směs přesuneme do připraveného pekáčku. Téměř hotový fondán bude nutné uhladit stěrkou.
  • Nakonec povrch posypeme zbylými oříšky, které jemně zatlačíme do těsta, povrch překryjeme potravinářskou fólií a pekáček vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
  • Po vyjmutí z lednice fondán nakrájíme na libovolně velké kostičky a můžeme podávat, ideálně s horkým čajem. Toto vánoční cukroví doporučuji uchovávat překryté fólií a v chladném prostředí, nanejvýše 5 dní.
Zdravý indický mrkvový fondán na bílém keramickém talíři
Zdroj: spicecravings.com

Mrkev však rozhodně není alfou a omegou v rámci zeleniny, ze které se dají péct zdravé a nutričně bohaté sváteční mlsoty.

Důkazem toho je i jeden z mých dalších článků, ve kterém popisuji několik výborných receptů na zdravé zeleninové vánoční cukroví. Inspitujte se!

Zdravé plněné mrkvové sušenky

Pokud hledáte neotřelý recept na vánoční cukroví, díky kterému se blýsknete, tento je pro Vás jako stvořený!

Skvělá kombinace jogurtu a smetany spolu s dietním mrkvovým těstem tvoří úžasné duo, ke kterému se budete rádi vracet nejen o Vánocích.

Ingredience

24 kusů

Na těsto:

  • 120 g celozrnné nebo bezlepkové mouky
  • 3/4 čajové lžičky prášku na pečení
  • 3/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetka himalájské soli
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce veganského másla, změklého
  • bílek z velkého vejce, v pokojové teplotě
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička kokosového mléka, v pokojové teplotě
  • 80 g kokosového cukru
  • 60 g najemno nastrouhané čerstvé mrkve

Na náplň:

  • 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
  • 2 polévkové lžíce změklého krémového sýra
  • 1/4 čajové lžičky tekuté stévie
  • 1/8 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Ve středně velké míse smícháme dohromady mouku, prášek na pečení, skořici, nové koření, muškátový oříšek a sůl. V jiné míse zase zkombinujeme máslo, vaječný bílek, vanilkový extrakt a mléko. Nakonec přidáme kokosový cukr. Jakmile je vše dobře rozmíchané, přidáme moučnou směs a vyrobíme si jednolité těsto, a až nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev.
  • Dobře propracujeme, přebalíme potravinářskou fólií a vložíme na 30 minut zchladit do lednice. Mezitím si nachystáme náplň: Smícháme v misce řecký jogurt, krémový sýr, stévii a vanilkový extrakt, dokud se vše dobře nepropojí. Hotovou náplň přesuneme do zdobicího pytlíku a vložíme do lednice, než se nám cukroví upeče.
  • Troubu si předehřejeme na 180°C a mělký plech vyložíme papírem na pečení. Těsto vyjmeme z lednice a vytvoříme si z něho 24 stejně velkých kuliček, které následně naskládáme na připravený plech. Prstem každou kuličku zploštíme, aby nám vznikla placatá sušenka s dírkou uprostřed.
  • Vezmeme si zdobicí pytlík s náplní a každý kousek těsta naplníme směsí. Cukroví následně pečeme 9 – 11 minut, do lehkého zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby necháme sušenky vychladnout a můžeme servírovat!
  • Jestliže stojíte o skladování tohoto vánočního cukroví, doporučuji uzavíratelnou nádobu v pokojové teplotě.
Mrkvové plněné vánoční sušenky s ořechy na kovové mřížce
Zdroj: amyshealthybaking.com

Light čokoládové cookies z mrkve

Cookies představují snad všemi milovanou klasiku, kterou zaručeně nikdy nic nezkazíte. Tato zdravá varianta je navíc plná výživné zeleniny, což ale výsledku vůbec neubírá na dokonalé chuti, ba právě naopak – díky těmto ingrediencím a jablečnému protlaku jsou suešnky měkoučké a vláčné.

Vřele doporučuji!

Ingredience

20 kusů

  • 190 g celozrnné mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1 ks velkého zralého banánu
  • 1 střední vajíčko, vyšlehané
  • 60 g jablečného protlaku
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g mandlového nebo arašídového másla
  • 2 čajové lžičky kokosového cukru
  • 40 g oloupané a nahrubo nastrouhané mrkve
  • 10 g čerstvého špenátu, nasekaného nahrubo
  • 2 – 3 polévkové lžíce oloupané cukety, nastrouhané nahrubo
  • 100 g veganských čokoládových čoček
  • špetka hrubé mořské soli na ozdobu

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse zkombinujeme mouku, jedlou sodu a 1/2 čajové lžičky mořské soli a dobře promísíme. V jiné míse smícháme rozmačkaný banán, vajíčko, jablečný protlak, vanilkový extrakt, mandlové máslo a kokosový cukr. Vše velice dobře promícháme.
  • Do mísy s mokrými ingrediencemi přidáme omytou a naesaknou zeleninu: špenát, mrkev a cuketu. Následně smícháme obsah obou mís a po důkladném prohnětení vsypeme i čokoládové čočky. Mícháme pouze lehce, aby se čokoláda nerozpustila.
  • Vezmeme si plech na cookies a posprejujeme jej lehce olejem, či případně použijeme klasický plech na pečení, vyložený pečicím papírem. Pomocí polévkové lžíce nabíráme těsto a tvoříme libovolně velké ploché cookies, které klademe na plech. Nakonec je posypeme mořskou solí.
  • Cookies pečeme zhruba 8 – 10 minut, dokud jejich vršek nezačne zlátnout. Po vyjmutí z trouby necháme sušenky zcela zchladnout, poté jsou připraveny k podávání. Nejlepší je servírovat cookies se sklenkou vychlazeného mléka.
  • Toto vánoční cukroví nám vydrží s přehledem i přes dva týdny. Pro křupavou verzi cookies doporučuji uzavíratelnou nádobu v pokojové teplotě, pro měkčí konzistenci sušenek postačí krabice vystlaná papírovými utěrkami (cukroví takto nasaje vlhkost a je vláčnější).
Fitness čokoládové cookies z mrkve a špenátu na kovové mřížce
Zdroj: thewoodenskillet.com

Čokoláda a cukroví patří nerozlučně k sobě. Řekla bych dokonce, že nenajdete žádný vánoční výběr domácích pamlsků, ve kterém by chyběly varainty z čokolády nebo kakaa.

Pokud se chcete inspirovat také zdravým svátečním pečením s čokoládou, můj článek popisující recepty na zdravé čokoládové vánoční cukroví by se Vám rovněž mohl líbit.

Vánoční ovesné sušenky s mrkví

Tyto extrémně zdravé a snadné ovesné sušenky mohou být skvělým ozvláštněním Vašeho vánočního výběru cukroví. Jsou velice výživné a nízkokalorické a díky pikantní mrkvi a datlím navíc skýtají zvláštní mixturu chutí, kterou si zamiluje Vaše rodina i návštěvy.

Chcete-li se blýsknout, tento recept představuje ideální volbu!

Ingredience

20 kusů

  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na velké kusy
  • 3 velké datle, vypeckované a namočené v teplé vodě
  • 1 zralý, středně velký banán
  • 80 g ovesných vloček
  • 25 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě namletého muškátového oříšku
  • 2 špetky mořské soli

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 190°C. Plech na pečení vyložíme pečicím papírem a necháme ležet stranou. Do mixéru vložíme namočené datle a kousky mrkve a mixujeme, dokud směs není zcela jemná.
  • Do mixéru přidáme banán, ovesné vločky, ořechy, skořici, zázvor, muškát a sůl a krátce promixujeme, dokud se směs dobře nespojí. Nemixujeme však příliš, těsto na sušenky by mělo zůstat hrubé a hrudkovaté!
  • Z těsta si tvoříme kuličky (o objemu cca 2 polévkových lžic), které klademe na přichystaný plech. Následně těsto zploštíme, aby byly placičky hrubé cca 0,7 cm. Sušenky pečeme 25 – 30 minut, dokud po okrajích zcela nezezlátnou.
  • Hotové cukroví necháme zcela vychladnout a ideálně podáváme ještě tentýž den. Skladovat je můžeme v uzavíratelné nádobě, doporučuji však toto vánoční cukroví zkonzumovat max. do několika dnů od upečení.
Fitness ovesné sušenky s mrkví na kovové mřížce
Zdroj: www.kitchenathoskins.com

Sváteční mrkvové fitness lanýže

Bez lanýžů by to v rámci cukroví nešlo – to je prostě nepsaný fakt. Tento druh laskominy má totiž tu nespornou výhodu, že jej lze vyrobit na nepřeberné množství způsobů, což znamená že můžeme zvolit i nízkokalorické a zdravé varianty.

Tyto snadné lanýže z mrkve patří mezi jedny z mých nejoblíběnějších a věřím, že si je oblíbíte i Vy.

Ingredience

16 kusů

  • 140 g raw kešu oříšků
  • 120 g raw vlašských ořechů
  • 8 velkých vypeckovaných datlí, namočených do teplé vody
  • 70 g oloupané mrkve, nastrouhané najemno
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky mletého nového koření
  • 2 – 3 polévkové lžíce kokosové mouky
  • 50 g rozinek nebo sušených brusinek
  • strouhaný neslazený kokos na obalení

Postup

  • Kešu oříšky a vlašské ořechy si namočíme přes noc do studené vody se špetkou mořské soli. Před dalšími úpravami pak oříšky pečlive zcedíme a odstraníme kuchyňskými utěrkami přebytečnou vlhkost.
  • V mixéru rozmixujeme datle a oříšky, dokud nám nevznikne hladká hmota bez hrudek. Přidáme 2 polévkové lžíce kokosové mouky, koření a polovinu množství nastrouhané mrkve. Znovu mixujeme, dokud nám nevznikne jednolitá těstovitá hmota. Lze přidat kokosovou mouku dle potřeby, pokud se Vám těsto zdá příliš lepivé.
  • Vmícháme rozinky nebo brusinky a zbytek mrkve a již jen velice krátce promixujeme. Těsto poté vyjmeme a dáme na 15 minut zamrazit do mrazáku. Po vyjmutí si z těsta mokrýma rukama tvoříme libovolně velké lanýžové kuličky, které následně obalujeme v nastrouhaném kokosu.
  • Před podáváním by se mrkvové lanýže měly nechat důkladně zchladnout v ledničce. Toto vánoční cukroví skladujeme do doby 1 týdne v chladničce a v uzavřené nádobě, či s přehledem až 3 měsíce v mrazáku.
Zdravé vánoční mrkvové lanýže s kokosem na pečicím papíře
Zdroj: shuangyskitchensink.com

Dietní pistáciovo-mrkvové sušenky

V jednoduchosti je krása a právě to pro tento druh sušenek platí dvojnásob. Díky pistáciím jsou totiž velice zdravé a v kombinaci s mrkví Vám navíc poskytnou ojedinělý chuťový zážitek.

Vsadím se, že tato inovativní kombinace ingrediencí Vás v rámci vánočního cukroví ohromí!

Ingredience

30 kusů

  • 70 g nesolených pistácií
  • 50 g oloupané mrkve, nakrájené na kostky
  • 110 g studeného veganského másla
  • 125 g celozrnné mouky
  • 25 g rýžové mouky
  • 50 g krupicového třtinového cukru
  • špetka himalájské soli
  • 2 čajové lžičky ovocné čajové směsi dle chuti

Postup

  • Vyloupané pistácie vložíme do mixéru a mixujeme, dokud směs není téměř jemná. Je však vhodné to nepřehánět – neměl by Vám vzniknout ořechový prášek.
  • V míse si smícháme obě mouky a pomocí rukou z nich a másla zpracujeme hrudkovité těsto. Přidáme cukr, sůl a namleté pistácie, přičemž si 1 polévkovou lžíci pistácií necháme na později na ozdobu.
  • V mixéru rozmixujeme zcela do jemna čajové lístky s mrkví a směs přidáme rovněž k těstu, které finálně rukama dobře propracujeme. Z těsta si poté utvoříme dva stejně dlouhé válečky, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice, aby se těsto dobře krájelo.
  • Jakmile jsme připraveni k pečení, předehřejeme troubu na 160°C a nachystáme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem. Válečky z těsta rozbalíme, nakrájíme na stejně silné plátky, které klademe na přichystaný plech a nakonec je posypeme zbylými pistáciemi a cukrem. Sušenky pečeme 20 – 25 minut, dokud nezezlátnou a nezkřehnou.
  • Toto vánoční cukroví lze podávat hned po zchladnutí, či je můžeme i delší dobu skladovat v krabici s ostatním cukrovím, jelikož nepodléhá rychlé kazivosti.
Pistáciovo-mrkvové vánoční sušenky na bílém keramickém talířku s vidličkou
Zdroj: www.nutmegsseven.co.uk

Mrkvovo-jablečné vánoční cukroví

Tento druh vánočního cukroví lehce připomíná klasické linecké, je však o poznání zdravější a díky chuti mrkve i zajímavější. Jablko použité v tomto receptu navíc přispívá k úžasné vláčnosti výsledných sušenek a citronová kůra má zase své zásluhy v pikantní a neotřelé chuti těchto sušenek.

Na nic nečekejte a vyzkoušejte je!

Ingredience

40 kusů

  • 50 g krupicové mouky
  • 170 g celozrnné mouky
  • 1/4 čajové lžičky prášku na pečení
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 150 g nesoleného veganského másla, v pokojové teplotě
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g oloupané mkrve, nastrouhané najemno
  • 25 g oloupaného jablka, nastrouhaného najemno
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • kokosové mléko (dle potřeby)

Postup

  • Připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem. Ve středně velké míse si smícháme krupici, mouku, prášek na pečení a sůl a necháme směs ležet stranou.
  • V jiné, velké míse vyšleháme cukr s máslem, dokud nevznikne nadýchaná lepkavá hmota. Do první mísy s moučnou směsí vmícháme mrkev, jablko a kůru z citronu, dokud hmota není jednolitá. Poté ji přesuneme do mísy s máslem a cukrem a rukama zpracujeme tvárné těsto.
  • Těsto si rozdělíme na dvě stejně velké části. Z nich utvoříme koule, které zploštíme a obalíme potravinářskou fólií, načež je vložíme alespoň na 30 minut do lednice.
  • Troubu si předehřejeme na 180°C, jakmile jsme připraveni na pečení. Těsto vyjmeme z lednice a rovnoměrně rozválíme na pracovní ploše nebo válu, na tloušťku zhruba 1 cm. Použijeme kovová vykrajovátka a vykrájíme si z těsta oblíbené tvary, které klademe na nachystaný plech. Sušenky pomocí mašlovačky lehce potřeme kokosovým mlékem a dáme péct na 10 minut.
  • Po vyjmutí z trouby necháme cukroví vychladnout a můžeme servírovat. Skladovat tyto vánoční sušenky lze v nádobě s ostatním cukrovím a v pokojové teplotě.
Jablečné vánoční sušenky s mrkví na pečicím papíře
Zdroj: www.101cookbooks.com

Když už byla řeč o lineckém, nesmím zapomenou poradit Vám, kde najdete další naše vybrané recepty na vánoční pečení. Doporučuji především tento skvělý článek, ve kterém najdete recepty na zdravé linecké cukroví!

Pozitivní vliv mrkve na naše zdraví

Mrkev je druh kořenové zeleniny, který byl poprvé vypěstován v Afghánistánu, více než 1000 před naším letopočtem. Nejznámější je ve své typické oranžové barvě, existují však i fialové, bílé, žluté či červené odrůdy mrkve.

Pro svůj obsah cukru mívá mrkev nasládlou chuť, může však chutnat i nahořkle. Co však stojí za zmínku především, je značný obsah důležitých vitamínů a minerálů v této zelenině.

Mrkev představuje skvělý zdroj vitamínů A, K, a C, ale i minerálů, jako je draslík, železo či vápník. Je však poměrně málo kalorická – na 100 g syrové mrkve vychází pouze 35 kilokalorií!

Z výše uvedeného tedy vyvstává i fakt, že tato oranžová kořenová zelenina je zároveň i skvělým antioxidantem a pomáhá tak snižovat riziko vzniku rakoviny. Nejvýznačnějšími druhy antioxidantů v mrkvi jsou karotenoidy a antokyany.

Jak je rovněž globálně známo, mrkev je skutečně dobrá i pro náš zrak zrak, a to právě díky vitamínu A a obsaženém betakarotenu, který pomáhá chránit naše oči.

Náš kardiovaskulární systém také ocení živiny, antioxidanty a vitamíny obsažené v mrkvi. Obsažený draslík navíc pomáhá snižování krevního tlaku a vitamín C notně podporuje naši imunitu.

Nesmíme však zapomínat ani na vysoký obsah vlákniny, která napomáhá lepšímu zdraví našich střev a správnému vyprazdňování, v rámci prevence zácpy. Toto má rovněž vliv na adekvátní trávení a schopnost udržet si zdravou váhu.

Vitamín K a vápník jsou zase podstatné pro zdraví našich kostí, tudíž i v tomto ohledu je mrkev velmi prospěšná. Bývá rovněž doporučována dietology lidem trpícím cukrovkou, jelikož obsahuje minimum rychlých cukrů a spoustu již zmíněného betakarotenu, který má schopnost snižovat riziko vzniku diabetu i jeho dopady na zdraví člověka.

Toto všechno je však pouhopouhý zlomek informací.

Pro podrobnější fakta týkající se vlivu mrkve na náš organismus Vám proto rovněž doporučuji počin ze stránek Medical News Today, v němž je důkladně rozebrána problematika benefitů mrkve na naše zdraví.

Čerstvá mrkvová šťáva se syrovou mrkví na dřevěném prkýnku
Zdroj: www.freepik.com

Závěrem

Všechno zdravé mrkvové vánoční cukroví je velice chutné a nikdo je rozhodně neodmítne jen proto, že je dietnější. Spousta druhů cukroví je ve skutečnosti ve zdravější formě stejně lahodná, primární potíž tkví v zažitém zvyku péct nezdravě.

A to se Vás už přeci týkat nemusí!

Váš organismus Vám bude vděčný za jakoukoliv snahu jíst, vařit a péct zdravěji. Rozhodně Vám proto doporučuji zkoušet i jiné, vlastní recepty, které obsahují výživnou zeleninu.

Velké množství takových kvalitních receptů najdete právě na našich stránkách. Nebojte se zde tedy porozhlédnout a pokud se Vám naše kulinářské nápady zalíbí, podělte se s námi a ostatními o své názory a zkušenosti!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.