Čekáte návštěvu? Přemýšlíte, jaké pochoutky nachystat na stůl?
Pohoštění nemusí být plné kalorií, tuků, soli a cukru.
Přichystejte zdravé jednohubky, které si zachutnají všichni vaši hosté.
Jednohubky, které jsou lehké, zdravé a chuťově výtečné, nebudete dělat naposled.
Přinášíme vám několik skvělých tipů na zdravé jednohubky. Recepty jsou vskutku jednoduché.
Jednohubky z okurky a s plísňovým sýrem
Pokud si myslíte, že jednohubky se dělají pouze z pečiva, pomazánky a klobásky, potom jste na omylu. Pečivo můžete úplně vynechat, což ocení zejména jedinci na nízkosacharidové dietě. Přečtěte si, co můžete při nízkosacharidovém stravování jíst.
Ingredience
- 100 g ricotty
- 25 g nivy nasekané nadrobno
- 2 jarní cibulky, nasekané nadrobno
- 1 okurka, nakrájená na silnější kolečka
- 16 malých černých hroznů
- 4 opečené pekanové ořechy, nasekané na kousky
- 80 g semen z granátového jablka
- pár čerstvých listů tymiánu
Postup
- V misce smíchejte ricottu s nivou a cibulkou, dokud nevznikne hladká pomazánka.
- Na velký talíř si rozprostřete kolečka okurky.
- Na každé kolečko okurky dejte pomazánku.
- Pokud chcete jednohubky s hrozny, tak je ozdobte polovinou hroznu a kouskem pekanového ořechu. Udělejte si však i jednohubky s granátovým jablkem, takže namísto hroznu ozdobíte okurek s pomazánkou semínky z granátového jablka a tymiánem.
- Zdravé jednohubky uchovávejte v lednici.
Okurkové jednohubky s vejcem
Zůstaneme ještě chvíli u okurkových jednohubek. V podstatě na ně můžete dát jakoukoliv pomazánku. Dokonale chutnají s vaječným salátem. Co k tomu potřebujete?
Ingredience
- 6 vařených vajec
- 1/2 hrnku nízkotučné majonézy
- 1/2 hrnku jemně nastrouhaného celeru
- 1/2 lžíce čerstvého kopru
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- 2 velké okurky
- kopr na ozdobu
Postup
- Vařená vejce oloupejte a nakrájejte.
- V misce smíchejte vejce, majonézu, celer, kopr a dijonskou hořčici. Dobře suroviny promíchejte a dochuťte salát solí a pepřem.
- Okurky nakrájejte na širší kolečka.
- Každé kolečko okurky ozdobte lžící vaječného salátu.
- Posypte jednohubky koprem a podávejte.
Zdravé jednohubky se žampiony
Jednohubky se mohou dokonce zapékat. I když to v našich končinách není zvykem, v zahraničí je takové pohoštění naprosto běžné. Vybočte tedy ze zažitých zvyků a vyzkoušejte zdravé jednohubky se žampiony.
Ingredience
- 340 g žampionů, nakrájených na plátky
- 220 g sýru brie, nakrájeného na plátky
- 1 a 1/2 lžičky řepkového oleje (nebo olivového oleje)
- 3 lžíce řepkového oleje (nebo olivového oleje)
- 1/2 lžičky česneku
- 1 celozrnná bageta nakrájená na kolečka
- 1/2 hrnku mozzarelly, rozdrcené (nebo nastrouhané)
- dušený chřest
- nasekaná šunka
- nasekaný špenát
Postup
- Předehřejte si troubu na 220 °C.
- Bagetu si nakrájejte na kolečka. Smíchejte olivový olej s česnekem a potřete jím bagetu.
- Dejte kolečka zapéct na 5 minut do trouby.
- Plátky sýru brie dejte pod vodu a dejte je stranou.
- Žampiony nakrájejte na plátky, orestujte je, aby byly zlaté, lehce osolte a opepřete.
- Na bagetky dejte sýr, přidejte mozzarellu, restované houby, šunku, chřest i špenát. Ingredience si můžete upravit podle svých chutí.
- Poté dejte tyto zdravé jednohubky ještě na 3 minuty zapéct.
Zdravé jednohubky s tzatziki
Znáte tzatziki? Jedná se o předkrm, jenž má své kořeny v Řecku. Příprava je rychlá. Tzatziki jsou v podstatě řecký jogurt, okurky, kopr, česnek, olivový olej, pepř a sůl. Přidat můžete klidně i citronovou šťávu, petržel a mátu.
Ingredience
- 200 g žitných sušenek
- 1/2 okurky, naloupané, rozpůlené a zbavené semen na tzatziki
- 1/2 okurky nakrájená na tenké kolečka
- 300 g řeckého jogurtu
- 150 g černých oliv
- 1 lžíce jemně nasekaného kopru
- 1 hrst máty
- 1/2 stroužku česneku, nastrouhaného najemno
- 1-2 lžíce citronové šťávy, podle chuti
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
Postup
- Okurku nastrouhejte, zabalte do utěrky a vytlačte z ní přebytečnou vodu.
- Smíchejte ji v misce s jogurtem, koprem, česnekem, citronovou šťávou a kořením podle chuti. Pokapejte olivovým olejem.
- Připravte si sušenky, na ně dejte kolečka okurky a na kolečka tzatziki.
- Ozdobte jednohubky olivou a mátou.
Jarní jednohubky
Hledáte zdravé pomazánky na jednohubky? Existuje jich hned několik. S příchodem jara se o slovo hlásí lehké pokrmy. Připravte si tyto jarní jednohubky, které si můžete dát k pivu, vínu, ale i nealku.
Ingredience
- 3 stroužky česneku (oloupané)
- 2 šálky fava fazolí (zmrazených)
- 1 hrnek hrášku (zmrazených)
- 1 lžička řepkového oleje
- 1 hrnek pancetty (nakrájené na kostičky)
- 5 lístků máty (malé až střední)
- 1/4 hrnku bílého řeckého jogurtu
- 1/2 hrnku řecké fety (nakrájené na velké kousky)
- 1/2 hrnku vody
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky mořské soli
- pepř
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 10 pažitek (najemno nasekané)
Postup
- Předehřejte si troubu na 230 °C. Na malý plech si dejte stroužky česneku a dejte je na 30 až 45 minut do trouby, dokud nezměknou. Poté je vyjměte z trouby a protlačte ho přes lis. Dejte ho stranou.
- V hrnci přiveďte k varu vodu a uvařte fazole. Vařte je 30 až 45 minut, dokud nebudou měkké. Na posledních 5 minut vaření přidejte zmrazený hrášek.
- Sceďte fazole a hrášek, opláchněte je studenou vodou, abyste zastavili proces vaření a nechejte je vychladnout.
- Na pánvi si rozehřejte olej, opečte pancettu, aby byla křupavá.
- Připravte si zbývající ingredience (sýr feta, olivový olej, řecký jogurt, sůl a pepř, mátu, citronovou šťávu, citronovou kůru) do malých misek.
- Použijte kuchyňský robot, rozmixujte fazole, hrášek, česnek a mátu.
- Přidejte vodu a zbývající ingredience kromě pancetty a pažitky.
- Mixujte pomazánku, dokud nebude hladká.
- Lehce si opečte celozrnnou bagetku nakrájenou na kolečka. Potřete ji lžící pomazánky a nahoru dejte pancettu a pažitku.
Objevte podobné tipy
Zdravé pomazánky na jednohubky
Základem jednohubek je pomazánka.
Často však pomazánky obsahují příliš kalorické ingredience, mnoho soli, někdy i cukr a další nezdravé přísady.
Zapomeňte na kupované pomazánky, mnohem lepší jsou domácí, navíc vás vyjdou levněji. Hlavně víte, co do nich přidáváte.
Připravili jsme pro vás ještě 5 tipů na výtečné pomazánky.
Avokádovo-česneková pomazánka
Výživná pomazánka, kterou použijete na jednohubky, ale i sendviče, dokonce i jako základ pro pizzu.
Avokádo je vynikajícím zdrojem mononenasycených mastných kyselin, jež mají pozitivní vliv na srdce. Obsahuje vitamíny C a E, což jsou dva antioxidanty pomáhající v boji proti poškození buněk. Uvedené vitamíny napomáhají zdravému stavu pokožky.
Ingredience
- 1 avokádo nakrájené na kostky
- 3 stroužky česneku, prolisované
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- V misce rozmačkejte avokádo.
- Přidejte prolisovaný česnek a míchejte, dokud nevznikne pomazánky.
- Pomazánku osolte a opepřete podle chuti.
Hummus
Domácí hummus chutná výborně, dokonce se používá i jako zdravá pomazánka na jednohubky. Jestliže máte rádi cizrnu, podívejte se na další recepty s cizrnou, po nichž se budete určitě olizovat.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžička máku
- 1 lžička mleté cibule
- sůl podle chuti
Postup
- Pomocí kuchyňského robota rozmixujte cizrnu, česnek a olivový olej, dokud nevznikne hladká pomazánka.
- Přidejte olivový olej, nebo vodu, abyste pomazánku zředili.
- Přidejte do misky sezamová semínka, mák a cibuli. Zamíchejte a hummus je hotový.
Hrachová pomazánka
Chcete mít opravdu jednohubky zdravé? Chutná vám hrášek? Líbí se vám i jeho barva? Jednohubky s hrachovou pomazánkou vám nejenže zachutnají, ale na stole se budou vyjímat.
Ingredience
- 2 hrnky zeleného hrášku, čerstvé nebo rozmrazeného
- 1/2 hrnku sýru feta
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Vložte hrášek do mísy a rozmačkejte ho vidličkou.
- Přidejte sýr feta, olivový olej a citronovou šťávu a poté promíchejte.
Čokoládová pomazánka s kešu
Kešu oříšky jsou plné vitamínů a můžete z nich vytvořit klidně i pomazánku. Poskytují tělu živiny, jako jsou draslík a nenasycené tuky, jež pomáhají snížit krevní tlak a zvýšit hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Čokoládová pomazánka chutná skvěle v kombinaci s plátky jablek, takže takové jednohubky trochu jinak.
Ingredience
- 1 hrnek syrových kešu
- 1/4 hrnek neslazeného kakaového prášku
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce kokosového oleje, roztaveného
Postup
- Pomocí kuchyňského robota rozmixujte kešu, kakaový prášek a javorový sirup. Mixujte, dokud nevznikne hladká směs.
- Poté při mixování přidávejte kokosový olej.
Sýrová pomazánka
Ideální volbou je mozzarella, neboť není tak tučná jako ostatní sýry, obsahuje spoustu živin a chuťově je jemná.
Ingredience
- 5 lžíce másla, měkkého
- 4 lžíce margarínu
- 220 g mozzarelly
- 1 lžička bílého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce petrželky
Postup
- Smíchejte máslo, margarín a mozzarellu.
- Podle chuti přidejte pepř a česnekový prášek. Pokračujte v míchání.
- Přidejte petržel a pomazánka je hotová.