Jaké jsou nejlepší dietní recepty na zapečené kuře? Inspirujte se.

Recepty na pečené kuře jsou lahodné a zdravé.

Hlídáte si váhu? Nemusíte mít strach, že po nich přiberete.

Vyzkoušejte šťavnaté kuře plné bílkovin a vitamínů.

Varianty kuřete můžete doplnit o čerstvou zeleninu a navýšit tak příjem vlákniny.

Inspirujte se našimi recepty!

Pečená kuřecí prsa

Přiznejme si to, chuť kuřecích prsou je opravdu nevýrazná. Zvláště, když odstraníte tučnější kůži. Zapečená kuřecí prsa jsou navíc často vysušená. Existují však způsoby, jak z této vrozeně nudné části masa udělat něco opravdu lahodného, ​​co nadchne celou rodinu. A ne, neznamená to vždy nacpat kuře nádivkou.

Jak vylepšit chuť pečeného kuřete?

  • Připravte si marinádu z kombinace koření, které máte rádi.
  • Vylepšete chuť přidáním plátků citronu, limetek nebo pomerančů.
  • Kuře pečte v předehřáté troubě na maximum a pak snižte teplotu na 165°C.

Co s nesnědenými zbytky?

  • Zapečené kuře přidejte nakrájené třeba do tortilly.
  • Připravte si zeleninový salát s kuřecím masem a zálivkou.
  • Nakrájené kuře přidejte do rizota.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička česnekový prášek
  • špetka papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • Extra panenský olivový olej na pokapání
  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 1 citron, nakrájený na tenké plátky
  • Čerstvě nasekaná petržel, na ozdobu

Postup

  • Předehřejte troubu na maximální výkon (250°C). V malé misce smíchejte hnědý cukr, česnekový prášek, papriku, sůl a pepř. Celé kuře pokapeme olejem a bohatě potřeme ochucovací směsí, setřeme přebytek. Plátky citronu nasypte do zapékací mísy a poté na ně položte kuře.
  • Pečte při vysoké teplotě 5 minut, poté stáhněte teplotu na 165 stupňů a pečte, dokud nebude kuře hotové.
  • Kuře volně přikryjte alobalem a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Pokud máte rádi, ozdobte hotový pokrm petrželkou.
  • Jako přílohu můžete zvolit brambory či rýži.
Šťavnaté pečené kuřecí prsa v marinádě s citronem.
Zdroj: delish.com

Tip: Nutriční hodnoty pokrmu můžete výrazně zlepšit, když si jídlo ozdobíte směsí microgreens nebo klíčků.

Pečené kuřecí košíčky s ricottou a parmezánem

Netradiční recept plný chutí, který potěší chuťové pohárky a dodá tělu plno živin. Pokrm je vhodný připravit pro návštěvy, na oslavy či rodinné sešlosti. Rozhodně s ním zaujmete.

Ingredience

  • 1/2 listového těsta
  • 2 půlky kuřecích prsou, uvařené a nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek sýra ricotta
  • 1/2 hrnku drceného čedaru
  • 1/4 hrnku plus 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 vejce, lehce rozšlehaná
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku čerstvě nasekaných petrželových listů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 nakrájená rajčata nakrájená na kostičky, oloupaná
  • 1/4 hrnku lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžíce octa z červeného vína
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 4 až 6 misek míchaného zeleninového salátu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Listové těsto rozdělte na 8 kusů a z každého kusu vytvarujte kouli. Zatlačte kuličky na dno a nahoru po stranách 8-šálkové mini muffinové formy. Dejte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte kuře, ricottu, čedar, 1/4 šálku parmezánu, vejce, dijonskou hořčici, petržel, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte. Lžící vkládejte směs do připravených košíčků na muffiny a navrch dejte zbývající parmezán. Kuře pečte přibližně 20 minut, dokud špejle vložená blízko středu nevyjde čistá a kůrka nebude zlatohnědá.
  • Mezitím v mixéru smíchejte rajčata, bazalku, česnekový prášek, ocet a olej. Zpracujte do hladka a zálivkou přelijte zeleninový salát.
  • Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
mísa zeleninového salátu s rajčatovo-bazalkovou zálivkou a pečené kuřecí košíčky
Zdroj: foodnetwork.co.uk

Zdravá kuřecí prsa s chřestem

Tento recept bude vždy jedním z našich nejoblíbenějších. Kuřecí prsa je jednoduchá a všestranná přísada, kterou každý miluje. Práce s ní však může být obtížná, protože se může snadno vysušit a chutnat mdle. Díky tomuto snadnému, šťavnatému receptu nikdy neselžete. Příprava zabere jen 10 minut a pečení v troubě 35 minut. Vše je hotové za méně než hodinu. Navíc je tento recept vhodný pro děti. Mohou se pobavit a zároveň vám pomohou v kuchyni.

Ingredience

  • Vykostěná kuřecí prsa bez kůže (samozřejmě).
  • Červenohnědé brambory a chřest
  • Olivový olej a nesolené máslo
  • Koření: paprika, česnekový prášek, černý pepř, sůl a sušené oregano. Strouhaný parmezán používáme také k dochucení kuřete a zeleniny.
  • Ozdoby: plátky citronu a bylinky. Používáme čerstvou petržel, ale pokud chcete, můžete použít tymián.

Několik tipů:

Můžete přidat papriku, kajenský pepř, sušené bylinky, česnek nebo cibulový prášek. Cokoli, po čem vaše srdce touží dát kuřeti více charakteru.

Pokud jde o tuk, jak olivový olej, tak máslo mohou vašemu kuřeti a zelenině dodat větší chuť. Olivový olej bude také fungovat tak, že kuře zůstane vláčné a šťavnaté.

A v neposlední řadě přidání plátků citronu dodá kuřeti nádech citrusové svěžesti. Na kuře můžete dát plátky citronu pro vizuální efekt a také abyste zabránili jeho vyschnutí.

Recept si můžete přizpůsobit svým preferencím. Použijte ingredience, které se navzájem doplňují a budete mít perfektní recept na kuře.

Postup

  • Smíchejte směs koření: Spojte papriku, česnekový prášek, mletý černý pepř, sůl a sušené oregano. Rozdělte na tři stejné části.
  • Nakrájejte kuře na plátky: Kousek kuřecích prsou dejte na prkénko a tři čtvrtiny cesty nakrájejte do kuřecích prsou, aby se na boku vytvořila kapsa.
  • Kuře a brambory okořeníme v pekáči: Kuře okořeníme třetinou směsi koření a olivovým olejem. Brambory ochutíme další částí směsi koření a rozpuštěným nesoleným máslem.
  • Chřest okořeníme: Chřest dáme na samostatný talíř. Dochutíme rozpuštěným nesoleným máslem a zbylou směsí koření.
  • Pečeme v troubě: Kuře a brambory pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
  • Po 20 minutách pekáč vyjmeme z trouby a do pánve vložíme chřest. Pečte dalších 10 minut.
  • Přidejte sýr: Kuře posypte strouhaným parmazánem a pečte 5 minut.
  • Podáváme: Pekáč vytáhneme z trouby. Kuře, brambory a chřest dejte na servírovací talíř ozdobený čerstvou petrželkou.
 Šťavnaté pečené kuře s chřestem.
Zdroj: healthyrecipes101.com

Hledáte další způsoby, jak připravit lahodné pečené kuře na zdravý způsob? Zkuste tyto dietní recepty na kuřecí maso, které skvěle chutnají.

Kuřecí stehna Tandoori s pečeným květákem

Připravte si tento netradiční recept na kuře a dejte si ho jako zdravou a chutnou večeři. Vaše rodina bude mile překvapena výtečnou chutí.

Ingredience

  • 1 citron
  • 2 kuřecí zadní čtvrtky nebo 4 kuřecí stehna
  • 1/2 šálku čistého plnotučného jogurtu
  • 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 polévková lžíce plus 1 lžička garam masala
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo ghí, rozpuštěné
  • růžičky květáku
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky

Postup

  • Do velké mísy vložte uzavíratelný plastový sáček. Přidejte 1/2 čajové lžičky citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, jogurt, zázvor, 2 stroužky česneku, 1 lžíci garam masaly, chilli prášek a 1/2 čajové lžičky soli do sáčku.
  • Pomocí nože udělejte na kusy kuřete tři rýhy, poté umístěte kuře do sáčku a pevně uzavřete. (Pokrájení kuřecích stehen nožem umožní proniknutí všech chutí marinády do masa.)
  • Míchejte jemně masážním sáčkem.
  • Přes noc dejte do lednice a občas sáček otočte.
  • Předehřejte troubu na 200 ° C. Vyjměte kuře z marinády a dejte na jeden konec plechu. Pečeme 15 minut.
  • Ve velké míse smíchejte 1 lžičku citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy a zbylý česnek, garam masala a sůl. Vmíchejte kokosový olej. Přidejte květák a míchejte, dokud není dobře obalený.
  • Vyjměte plech z trouby; přidejte květákovou směs na druhý konec, rozprostřete do jedné vrstvy.
  • Pečte dalších 30 minut, nebo dokud kuře již nebude uvnitř růžové a květák měkký a hnědý po okrajích. Přidejte pekanové ořechy na květák na posledních 5 minut pečení.
  • Vyjmeme z trouby a směs květáku promícháme s bazalkou.
  • Podáváme s kuřecím masem.
Pečená kuřecí stehna tandoori s květákem
Zdroj: eatthis.com

Recept na pečené kuře inspirované Středomořím s rajčaty a kapary

Tento pokrm má intenzivní středomořskou chuť, je bohatý na živiny a chudý na kalorie. Navíc vám ušetří práci s úklidem, neboť na jeho přípravu nepotřebujete žádný složitý postup. Vyzkoušejte zdravou variantu na kuře.

Ingredience

  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • 1 miska cherry rajčat nebo 2 hrnky nakrájených rajčat
  • 1⁄2 červené cibule, nakrájené na kostičky
  • 1⁄4 šálku zelených oliv, vypeckovaných a nakrájených
  • 1⁄4 šálku piniových oříšků
  • 2 lžíce kapar
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Jemně nakrájená čerstvá bazalka (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 ° C. Kuře okořeníme solí a pepřem.
  • Vezměte čtyři velké listy hliníkové fólie a složte je na polovinu, poté překlopte ještě jednou a vytvořte čtyři plíšky, každý dostatečně velký, aby pohodlně pojal kuřecí prsa. Na každý kus fólie položte prsa.
  • Rajčata, cibuli, olivy, piniové oříšky, kapary a olivový olej smíchejte v míse s několika špetkami soli a pepře.
  • Směsí přelijte kuřecí prsa.
  • Kuřecí prsa na fólii položte na plech a pečte asi 15 minut, dokud nebude kuře propečené.
  • Zapečené kuře podávejte s rajčatovou směsí, přelité šťávami z alobalu.
  • Pokud máte rádi, ozdobte bazalkou.
Pečené maso na středomořský způsob s rajčaty a kapary.
Zdroj: eatthis.com

Kuřecí stehna s javorovým sirupem a hořčicí

Tyto zapečené čtvrtky kuřecích stehen jsou jedním z nejchutnějších zdravých variant, které si můžete připravit. Glazované hořčicí, javorovým sirupem a bylinkami a poté pečené na bramborách a mrkvi přináší dokonalý soulad chutí.

Ingredience

  • 12 ks baby brambory, rozpůlené
  • 8 ks malá mrkev, rozpůlená
  • 2 lžíce extra panenský olivový olej
  • sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 4 celá kuřecí stehna
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
  • Špetka červené papriky
  • Čerstvě nasekaná petrželka, na ozdobu

Postup

  • Předehřejte troubu na 220°C. Dejte brambory a mrkev na dno velké zapékací mísy a pokapejte 1 lžící oleje.
  • Dochutíme solí a pepřem.
  • Kuře osušte papírovými utěrkami, pokapejte zbylou lžící oleje a dochuťte solí a pepřem. Uspořádejte kůží nahoru na zeleninu v pekáči.
  • V malé misce smíchejte hořčici, javorový sirup, tymián a špetku červené papriky. Potřete kuřecím masem a libovolně pokapejte zeleninu.
  • Pečte kuře dozlatova, asi 35 minut.
  • Vyjmeme z trouby a stehna polijeme šťávou. Zapněte troubu na grilování a pečte stehna dozlatova, 2 až 3 minuty.
  • Necháme mírně vychladnout a před podáváním pečené kuře posypeme petrželkou.
zapečená kuřecí stehna na zelenině v marinádě.
Zdroj: delish.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.