Jak na dietní zdobení svátečního cukroví a velikonoční dekorace? Inspirujte se našimi tipy!

Velikonoce nemusí nutně znamenat počítání každé kalorie, omezování se v jídle a nabraná kila. Stojíme-li o skutečně zdravé velikonoční pečení, stačí zaměnit méně zdravé ingredience za jejich nutričně výživnější a lehčí varianty.

Vy i Vaši hosté si touto cestou můžete znamenitě pochutnat na tradičních dobrotách v dietnějším provedení. Odměnou za kvalitnější přísady Vám bude příjemný pocit lehkosti namísto typické ospalosti a malátnosti po jídle.

V tomto článku najdete skvělé nápady, jak sváteční stůl dále zkrášlit – ať už se jedná o hravé barevné zdobení perníčků, dietní polevu z kešu oříšků, nebo originální tipy na dekoraci vajíček.

Nechte se inspirovat a proměňte letos oslavu Velikonoc na zábavu pro celou rodinu!

Ideální druhy cukroví

Těšíte se na zdobení a přemýšlíte, jaké druhy sušenek a cukroví zvolit?

Existuje nepřeberné množství dietních a odlehčených variant oblíbených mlsů. Pro tyto naše účely v rámci svátečních dekorací jsou nejvhodnější zdravé velikonoční perníčky různých tvarů, které lidem evokují velikonoční svátky. Lze však použít i rozličné druhy dietních sušenek, které jednoduše upravíte do požadovaných tvarů, aby ladily s Velikonocemi.

Další užitečné tipy najdete například v mém článku s recepty na zdravé zeleninové cukroví. Byla by přeci škoda zůstávat výlučně jen u perníčků!

Fit kešu poleva na perníčky

Pečete perníčky několikrát do roka a chcete tentokrát pro změnu vyzkoušet něco nového?

Vsaďte na kombinaci tradiční chuti perníkového koření a odlehčené krémové polevy, jež se vám přímo rozplyne na jazyku. V lednici toto velikonoční cukroví sice nevydrží tak dlouho jako varianty s klasickou bílkovou polevou, ale ruku na srdce – nezmizí takovéto mlsy většinou stejně do druhého dne?

Vyjma níže uvedených ingrediencí budeme potřebovat také libovolné zdravé sušenky či perníčky ve formě velikonočních tvarů.

Ingredience

30 kusů

  • 400 g raw kešu oříšků
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 60 g medu, kokosového cukru nebo javorového sirupu
  • špetka růžové himalájské soli

Postup

  • Syrové kešu ponoříme do vody a necháme namáčet 2 hodiny (nahrazujeme-li je obyčejnými, tedy tepelně zpracovanými oříšky, necháme je namáčet alespoň 6 hodin). Následně ořechy scedíme a necháme dobře okapat.
  • Nasáklé kešu oříšky poté vložíme do kuchyňského robotu se všemi zbývajícími ingrediencemi a vše mixujeme 3–4 minuty. V případě slabšího mixéru děláme pravidelné pauzy tak, aby se nepřehřál motor. Necháme směs mixovat do té doby, než se z oříšků začnou uvolňovat jejich přirozené oleje a textura se změní z jemné na krémovou.
  • Chceme-li docílit různých barev, rozdělíme si polevu do několika mističek a do každé z nich přidáme barvivo. Jinak směs rovnou nanášíme do zdobicího sáčku a zdobíme hotové velikonoční perníčky ve tvaru vajec, králíčků, kuřátek či jiných libovolných tvarů.
Velikonoční perníčky se zdobení z kešu polevy a s cukrovými kytičkami
Zdroj: https://www.bakingmad.com

Pro extra šmrnc (nebo místo lentilek) můžete na polevu přidat celé oříšky, sušené a lyofilizované ovoce či zdravé barevné sypání z neslazeného kokosu.

Na rozdíl od uměle vyrobených margarínů obsahují kešu ořechy celý seznam látek prospěšných pro naše tělo. Řadí se mezi ně nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají se snížením tzv „špatného“ cholesterolu, z nichž některé si naše tělo nedokáže samo vyrobit.

I přes vyšší obsah tuku však tyto oříšky podporují přirozené hubnutí, disponují vysokým podílem zinku a vitaminu E a působí blahodárně na stav pleti. Hořčík v nich obsažený navíc zlepšuje kvalitu spánku. Samozřejmě vždy platí rčení „všeho s mírou“, ale když těmito ořechy občas nahradíte klasické tuky, Vaše tělo Vám jistě poděkuje.

Nejste si jistí, zda dobře rozumíte problematice prospěšných vs. nevhodných lipidů ve stravě? Tento můj další článek Vám nejen objasní, co to tedy je ten špatný cholesterol, ale mimo jiného se v něm dozvíte i vše důležité o vlivu zdravých tuků na lidský organismus.

Polevy s přírodními barvivy

Pokud patříte k milovníkům hravých barevných tónů, ale chcete se při zdobení vyhnout umělým barvivům, nezoufejte. Existuje snadný a zdravý způsob, jak v pohodlí vlastní kuchyně vyčarovat celou duhu výrazných pastelových odstínů, které lze použít do zdobicích polev.

Takovéto zdravé barevné směsi pak můžete s klidem naservírovat i Vašim dětem. Všechny jsou totiž ryze přírodního původu, a namísto éček a konzervantů obohatí výsledný výrobek o stopové množství antioxidantů a zdraví prospěšných látek.

Možná se teď ptáte, zda suroviny nezmění výrazně příchuť polevy.

Dobrá zpráva je, že z červené řepy a ostružin pouze extrahujeme jejich pigment a na výsledné chuti vůbec není nic poznat. Matcha prášek dodá polevě jemnou chuť zeleného čaje a kurkuma samozřejmě poskytne zase náznak své typické exotické příchuti.

Obě se však chuťově k perníčkovému koření krásně hodí. V případě tohoto receptu se navíc nemusíte bát vyblednutí, barvy zůstávají krásně syté i po několika dnech.

Opět budeme potřebovat zdravé sušenky či perníčky libovolných velikonočních tvarů.

Ingredience

30 kusů

  • poleva dle vlastního výběru (může být i již zmíněná kešu varianta)
  • 200 g ostružin (mražených či čerstvých)
  • 100 g červené řepy (jedna malá bulva)
  • 1 čajová lžička čaje matcha
  • 1/2 čajové lžičky sušené kurkumy

Postup

  • Připravíme si 4 oddělené mističky s polevou našeho výběru. Žlutou polevu si připravíme jednoduše tak, že po troškách přidáváme prášek kurkumy do jedné části polevy, dokud nejsme spokojeni s odstínem. Pro zelenou polevu taktéž po troškách přidáváme matchu do druhé mističky, dokud nedosáhneme požadované barvy.
  • Pro fialové barvivo ve středním hrnci zahřejeme ostružiny na středně nízkou teplotu. Za občasného míchání postupně rozmačkáme ostružiny tak, abychom získali tekutou konzistenci s co nejmenšími kousky dužiny. Jakmile dosáhneme tohoto stavu, přecedíme ostružinovou směs přes jemné sítko a tekutinu po lžičkách přidáváme do polevy pro kýžený odstín fialové.
  • Pro červené barvivo nakrájíme červenou řepu na malé kostičky, naplníme malý kastrol vodou do výšky asi 3–5 cm, přidáme řepu a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme směs na mírném plameni asi 20 minut, popř. dokud řepa nezbledne a nezbude nám v hrnci pouze pár polévkových lžic obarvené vody. Přecedíme tekutinu do nové nádoby, po lžičkách ji přidáváme do polevy a postupujeme nadále stejně, jako v předešlých dvou případech.
  • Jakmile máme všechny druhy nachystané, vložíme je alespoň na půl hodiny do lednice, aby každá směs vlivem chladu lehce ztuhla (toto pomáhá při zdobení). Sušenky či perníčky si vyskládáme na pečicí plechy. Následně použijeme opět zdobicí pytlík a dle své vlastní fantazie vytváříme na cukroví různé veselé barevné tvary a vzory.
  • Když máme dozdobeno, polevu dle charakteru necháme buď zcela zaschnout, nebo případně vložíme toto velikonoční cukroví na hodinu do lednice, aby mělo zdobení možnost lehce ztuhnout. A můžeme podávat!
Sváteční perníková vajíčka se zdravým zdobením z polevy s přírodními barvivy
Zdroj: https://hiddenponies.com

Kofein v čaji matcha

V jedné čajové lžičce čaje matcha se nachází asi 70 mg kofeinu, přičemž jeho přesné množství se liší podle kvality a použitého druhu. Toto představuje stejný obsah, jako v cca 30 g mléčné čokolády a poloviční množství kofeinu oproti hořké čokoládě (obsah kakaa 70 % a vyšší).

Jedna dávka polevy vystačí zhruba na 15–20 perníčků, obsah kofeinu ve výsledném výrobku se tedy dále sníží. Kromě toho bývá matcha zelený čaj ve formě celých listů a vstřebává se do lidského organismu mnohem jemněji a více pozvolna, než např. káva.

Chcete-li se o tomto téměř až zázračném čaji dozvědět více, doporučuji Vám rovněž prostudovat si naši skvělou recenzi matcha čajů, která Vám pomůže vybrat si ten nejlepší produkt přímo pro Vás!

Pokud se však kofeinu vyhýbáte, můžete matchu nahradit práškem ze zeleného ječmene, pšenice, chlorelly či spiruliny pro tmavě tyrkysový odstín. U spiruliny dejte ovšem pozor na její výraznou chuť, ne každému se totiž zamlouvá.

Víte o blahodárném vlivu zeleného ječmene na naše zdraví? Se zelenou pšenicí je to obdobné. Doporučuji Vám i svůj článek, který pojednává prospěšnosti zelené pšenice a jejím vlivu na hubnutí.

Snadné zdobení velikonočních vajec

I když měl tento článek pojednávat primárně o dietních způsobech zdobení sladkého mlsání, rozhodla jsem se zahrnout i část s tradicí velikonočních vajec, které k těmto svátkům neodmyslitelně patří.

Máte pocit, že neoplýváte dostatečnou kreativitou a malířským umem?

Nevadí! Tento návod je vhodný doslova pro každého. I s minimálním talentem mohou vzniknout nádherná (nejen) květinová díla, která krásně ladí s jarními svátky. Nedokonalosti jsou zde vítané a přetahování při malování může být dokonce žádoucí.

Kromě dekorativních vajíček potřebujete navíc pouze základní věci, které většinou najdete zapadlé v nepříliš používaném šuplíku. Můžete samozřejmě použít i vajíčka vařená – v takovém případě se však nejprve ujistěte, že používáte netoxickou fixu, popřípadě ji nahraďte jiným nezávadným výrobkem.

Přírodní alternativou umělohmotných vajíček jsou opatrně vyfoukané skořápky, jež Vám následně mohou sloužit každý rok. Udělejte si letos na jaře z vajíček Vaše osobní malířské plátno!

Co budeme potřebovat?

na 12 – 24 kusů

  • umělá či vyfoukaná vajíčka/vařená vejce
  • 3 ml od každé potravinářské barvy dle libosti
  • plastové kelímky na jedno použití
  • štětce různých velikostí
  • černý fix s jemným hrotem

Postup

  • Vybereme si odstíny barev tak, aby k sobě ladily a od každé si do zvláštního kelímku vymáčkneme asi 20 kapek. Jednotlivé barvy poté ještě zředíme několika kapkami vody.
  • Jako základ si namalujeme jednolitý tvar vlastního uvážení. Myslíme přitom na to, jak by měla vypadat naše budoucí kytička – kde bude mít okvětní lístky a kde střed? Není třeba se snažit o přesnost ani dokonalost, nejlepší je nechat se unášet vlastní představivostí. Vůbec nevadí, když někde bude barva světlejší a jinde tmavší, nebo když namalované okrajové lístky nebudou symetrické.
  • Přímo přes první obrazec doprostřed namalujeme jinou barvou druhý, menší. Pokud zvolíme světlejší barvu a ubrouskem odsajeme trošku té původní, vznikne nám světlejší část. Barvy poté můžeme libovolně dále vrstvit pro výraznější 3D efekt u okvětních lístků, nebo případně ještě ztmavit okraje původní barvou.
  • Necháme vajíčko plně uschnout a celý proces zdobení jeho povrchu zopakujeme tak, abychom zaplnili přebytečné prázdné místo. Doporučujeme asi tři květiny na jedno vajíčko. Po uschnutí vezmeme černý fix a obtáhneme všechny nakreslené květiny. Čáry nemusí přesně kopírovat barevný tvar. Čím více „nedokonalostí“, tím lépe! Ve středu můžeme naznačit jemnými čárkami pestíky a tyčinky či padající pyl malými tečkami.
  • Po zaschnutí vyplníme zbývající prázdný prostor stejným způsobem zelenými listy a máme hotovo!
Zdobená velikonoční vejce v proutěném košíku s fialovou dekorací
Zdroj: www.dreamalittlebigger.com

Odstíny barev vypadají za mokra tmavší a po uschnutí lehce zesvětlají. S tím je třeba počítat v rámci množství použitého barviva a poměru jeho koncentrace ve vodě. Jestliže si nejste jistí výsledkem, ozdobte si jedno vajíčko „cvičně“, nechte je úplně zaschnout a u těch dalších buď přidejte barvivo, či uberte množství použité vody.

Proč zdobíme vajíčka?

Tradice zdobení vajec má hluboké kořeny v historii lidstva a její původ byl původně čistě praktického rázu. Při jarním 40denním půstu se lidé vyhýbali nejen masu, ale i mléčným produktům a vejcím. Právě těch však měli v tu dobu nadbytek, neboť slepice po dlouhém období zimy začaly opět plně snášet.

Skladovali je pak především ve vařené formě, právě z důvodu jejich delší trvanlivosti. Jenže jak rozlišit vařená vejce od těch syrových? Po nějaké době tedy lidé začali přidávat do vroucí vody přírodní přísady s výraznou barvou. Obarvili tak skořápku vajíček např. na červeno, aby je od těch syrových snadno odlišili.

Poté už zbýval jen drobný krůček k přidání různých jednoduchých ozdob a dekorací, což původně praktické barvení vajec přeměnilo v krásnou a oblíbenou lidovou tradici. U nás se nejčastěji zdobí rozehřátým voskem, vařením ve vodě s cibulovými slupkami a obtiskáváním přírodních vzorů, květin a listů.

Zdobená velikonoční vajíčka ve skleněné míse
Zdroj: https://culture.pl/en

Závěrem

Zdravé velikonoční pečení a zdobení je snazší, než byste čekali. Chce to jen trochu důvtipu a snahy při hledání zdravějších prvků a ingrediencí.

Nahradíte-li klasické polevy z cukru jejich přírodnější variantou, můžete si na talíři bez obav užívat i krásně vypadající dobroty všech barev a chutí. Kromě toho takto navíc přesně víte, co jste při vaření použili a co všechno Vaše tělo touto cestou přijímá.

Velikonoční svátky by měly představovat především čas klidu, pohody a krásné atmosféry. Ať už si zvolíte jakýkoli způsob dekorace, dozajista vytvoříte něco zcela unikátního a neopakovatelného.

Skvělým způsobem, jak získat krásné vzpomínky, je zapojení do dekorace velikonočních dobrot a vajíček i děti a případně celou rodinu. A když se Vám něco nepodaří ozdobit dle Vašich představ? Berte to s humorem! Vyfoťte si svůj nepovedený kousek a pobavte jím svou rodinu a přátele.

Velikonočnímu zdobení zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X