Nevíte, co k večeři nebo k obědu?
Máte rádi zdravá, a přitom chutná jídla?
Pak kuřecí maso bude pro vás ideální. Je dietní, ale zároveň velmi výživné a plné bílkovin.
V kombinaci se zeleninou nebo těstovinami si z něj budete moci připravit snadná a rychlá jídla na každý den. Nevěříte?
Inspirujte se naším článkem s recepty na salát s kuřecím masem! Do pár minut je budete mít hotové.
Tradiční kuřecí salát se zeleninou
Tento recept si jistě oblíbí celá rodina, neboť se jedná o klasiku, která by neměla chybět v jídelníčku žádné domácnosti.
K přípravě budete potřebovat hodně zeleniny a trochu majonézy a potom ještě jednu tajnou ingredienci, která je nejzásadnější pro váš zeleninový kuřecí salát. Prozradíme vám ji za okamžik.
Ingredience:
- 2 ks vykostěných kuřecích prsou
- 1 malá miska majonézy
- 1 polévková lžíce švestkového džemu
- 1 malá miska celeru
- 1 malá miska červené papriky
- 1 malá miska zelených oliv
- 1 ks červené cibule
- 1 malá miska nakrájeného jablka
- Pár listů hlávkového salátu
- Citrónová šťáva
- Sůl a pepř
Postup:
- Kuřecí prsa bez kůže opláchněte a nakrájejte na větší kousky.
- Nechte je 15 minut vařit ve 2 litrech osolené vody.
- Mezitím si připravte větší misku, do které dáte majonézu a džem, přidáte trochu citrónové šťávy, osolíte a opepříte.
- Poté očistěte a nasekejte celer, papriku, cibuli, olivy, jablko a přimíchejte vše do již hotového dressingu.
- Na závěr hotové kuřecí kousky nakrájejte spolu se salátem nadrobno a přidejte do mísy.
- Promíchejte a podávejte s celozrnným pečivem.
Přišli jste na tajnou ingredienci? Byl to švestkový džem, který nádherně vyváží kyselost citrónové šťávy a dodá kuřecímu salátu na zvláštnosti. Pokud nemáte zrovna švestkový po ruce, tak ho klidně nahraďte jiným džemem (rybízovým, meruňkovým…).
![Zeleninový salát s kuřetem, celerem a paprikou](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/tradicni-kureci-salat-se-zeleninou.jpg)
Chtěli byste další skvělý tip na rychlý oběd? Udělejte si doma zapečené kuřecí maso se zeleninou a brambory.
Ovocný kuřecí salátek
Rádi byste v kuřecím salátu ovoce? Připravte si ovocný kuřecí salátek do croissantu na výlet nebo do práce. Nechte ho přes noc odležet v lednici a druhý den si ho přibalte na cestu. Bude to výborná svačina.
Ingredience:
- 4 půlky kuřecích prsou bez kosti
- 1 stonek celeru
- 1/2 cibule
- 1 malé jablko oloupané
- 1/3 hrnku zlatých rozinek
- 1/3 zelených hroznů bez pecek
- 1/2 hrnku nasekaných pražených pekanových ořechů
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky kari
- 3/4 hrnku majonézy
Postup:
- Nachystejte si velkou salátovou mísu.
- Kuřecí prsa uvařte a následně s celerem, cibulí, jablkem, zelenými hrozny nakrájejte na malé kostičky.
- Přidejte majonézu, rozinky a ořechy.
- Dochuťte kořením a promíchejte.
- Ovocný kuřecí salát vložte do croissantu a nechte v lednici přes noc uležet nebo podávejte s ledovým salátem.
![Salátek s kuřecím masem, ovocem, ořechy a rozinkami](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/ovocny-kureci-salatek.jpg)
Grilovaný Caesar salát
Milujete grilování? Co si tak udělat zdravý grilovaný Caesar salát? Tento lahodný salát vám bude zaručeně chutnat. Připravovat jej můžete nejen v letních měsících, ale i v těch zimních. Stačí jen pozměnit sezonní ovoce.
Ingredience:
- 1 půlka kuřete (vykostěných kuřecích prsou)
- 1/2 hrnku pekanových ořechů
- 1/3 hrnku octa z červeného vína
- 1/2 hrnku bílého cukru
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1/2 cibule
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička soli
- 1/4 lžička mletého bílého pepře
- 1 hrnek čerstvých jahod
- 2 hlávky římského listového salátu
- Trocha hořčice dle chuti
Postup:
- Předehřejte gril na vysokou teplotu a nalejte olej.
- Lehce grilujte kuřecí prsa 8 minut z každé strany, dokud nepustí šťávu. Po vychladnutí je nakrájejte na kostičky.
- Mezitím si opražte pekanové ořechy.
- Vložte je na pánev bez oleje a pečte na středně vysokou teplotu. Opět cca 8 minut, dokud nezačnou vonět.
- Následně do mixéru nalejte ocet z červeného vína a rostlinný olej.
- Přidejte cukr, nakrájenou cibuli, hořčici, sůl a pepř. Vše rozmixujte do dressingu.
- Servírujte: Na talíř rozložte hlávkový salát, položte grilované kuřecí plátky, kousky jahod a pražené pekanové ořechy.
- Pokapejte dressingem.
![Skleněná mísa báječného Caesar salátu s kuřecím a jahodami](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/grilovany-caesar-salat.jpg)
Zdravý kuřecí salát s ananasem
Tento kuřecí salát je ideální pro každého, kdo by rád shodil pár kilo nebo není příznivcem majonézy. Dressing s majonézou je vhodně nahrazen smetanovým řeckým jogurtem, který je oproti tradiční majonéze nejen méně kalorický, ale i zdravější.
Ingredience:
- 3 hrnky nakrájených kuřecích prsou
- 1 hrnek konzervovaného ananasu, bez šťávy
- 1/3 hrnek nakrájeného celeru
- 1/2 hrnku pražených pekanových ořechů
- 1/4 hrnek nasekané čerstvé bazalky
- 1 hrnek řeckého jogurtu
- 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 lžička mletého černého pepře
Postup:
- Kuřecí prsa opláchněte, osolte a nechte 15 minut vařit.
- Následně je nakrájejte na kostičky a dejte do salátové mísy.
- Dále přidejte nakrájený ananas, celer, ořechy a řecký jogurt.
- Kuřecí salát dochuťte kořením, citrónovou šťávou a bazalkou.
- Podávejte s celozrnným chlebem
![Salát s drůbežím masem, ananasem a řeckým jogurtem](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/zdravy-kureci-salat-s-ananasem.jpg)
Objevte podobné tipy
Výborný kuřecí salátek s medem
Přemýšlíte, čím byste dochutili váš zeleninový kuřecí salát? Vyzkoušejte med. Je zdravý a obsahuje mnoho prospěšných látek. Navíc v kombinaci s majonézou dodá kuřecímu salátu lehce makovou chuť, čímž se odliší od všech salátů, které jste dosud jedli.
Ingredience:
- 3 hrnky nakrájených kuřecích prsou
- 1 ½ hrnku celeru nakrájeného na kostičky
- 1 hrnek slazených sušených brusinek
- 1/2 hrnku pražených pekanových ořechů
- 1 ½ hrnku majonézy
- 1/3 hrnku medu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
Postup:
- Osolte a uvařte kuřecí prsa. Poté je nakrájejte na kostičky.
- Do mísy nasypte nasekaný celer, slazené brusinky a pražené pekanové ořechy.
- Pomocí metliček vyšlehejte majonézu s medem, solí a pepřem.
- Dressing s kuřecími kostičkami přidejte k zelenině a jemně celou směs promíchejte.
- Servírujte na talíř a ozdobte ořechy.
![Kuřecí salátek s medem, ořechy a brusinkami](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/vyborny-kureci-salatek-s-medem-1.jpg)
Těstovinový salát s kuřecím masem
Dali byste si těstovinový salát? Vyzkoušejte recept s avokádem, rajčátky a bazalkou. Tento zdravý těstovinový salát je nabitý bílkovinami i zeleninou a k tomu výborně chutná.
Ingredience:
- 2 ks vařených kuřecích prsou
- 2 zralá avokáda
- 2 hrnky vařených těstovin
- 1/2 hrnku nakrájené červené cibule
- 1 hrnek rozpůlených cherry rajčátek
- 1/2 hrnku čerstvě nasekané bazalky
- 1/2 hrnku octa z bílého vína
- 1 polévková lžíce italského koření
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Do velké mísy přidejte všechny ingredience: vařené kuřecí kostičky, těstoviny, vypeckované a nakrájené avokádo.
- Dále nakrájenou cibuli, cherry rajčátka a bazalku.
- V menší misce si pak připravte dressing z octu, italského koření, olivového oleje, pepře a soli.
- Těstovinový salát pokapejte dressingem a lehce promíchejte.
- Okamžitě podávejte nebo uložte do lednice na později.
Pokud máte zájem o další inspiraci. Mrkněte na top 9 receptů zdravých těstovinových salátů.
![Salátová mísa s těstovinami, kuřecím masem a zeleninou](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/testovinovy-salat-s-kurecim-masem.jpg)
Pikantní salát s kuřetem
Pokud milujete hodně kořeněná jídla, a zvláště pak Bufallo křidélka, která se připravují na americký způsob s pálivou omáčkou, budete z tohoto receptu nadšení.
Ingredience:
- 1/4 hrnku nastrouhaného sýru niva
- 1/2 hrnku Farmářského dressingu (Ranch dressing)
- 3 ks kuřecích prsou bez kůže a vykostěné
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
- 1/4 hrnku Lousiana horké omáčky
- 1 polévková lžíce salátové kořenící směsi
- 2 hlávky listového salátu
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- V malé misce smíchejte nastrouhaný sýr niva s Farmářským dressingem.
- Kuřecí prsa nakrájejte a dobře osolte a opepřete.
- Na rozpálené pánvi s olejem je poté nechte opéct, cca 3 minuty.
- Poté snižte teplotu a přidejte máslo, pálivou omáčku Lousiana a kořenící salátovou směs.
- Duste pod pokličkou cca 5 minut.
- Ve velké míse následně promíchejte kuřecí směs s Farmářským dressingem a nivou.
- Podávejte s nasekaným listovým salátem.
![Drůbeží salát s pálivou omáčkou a nivou](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/pikantni-salat-s-kuretem.jpg)
Krémový kuřecí salát se sýrem
Tento salát s kuřecím masem je doslova specialita. Překvapí vás svou krémovou chutí a vláčností. Připravuje se se zakysanou smetanou, slaninou, pažitkou a čedarem.
Ingredience:
- 2 hrnky nakrájených kuřecích prsou
- 1/4 hrnku majonézy
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1 hrnek jemně nasekaného celeru
- 1 hrnek nastrouhaného sýru čedar
- 1 hrnek jemně nasekané žluté cibule
- 3 zelené cibule nakrájené na plátky
- 1/2 hrnku slaniny
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Osolte a uvařte kuřecí prsa.
- Následně je smíchejte s majonézou a zakysanou smetanou.
- Přidejte celer, sýr a slaninu a dobře promíchejte.
- Servírujte nebo nechte odležet v ledničce do dalšího dne pro zvýraznění chutí.
![Lahodný masový salát se zakysanou smetanou, slaninou, pažitkou a čedarem.](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2021/02/kremovy-kureci-salat-se-syrem.jpg)
Šetrná příprava kuřecího masa
Víte, jak připravovat kuřecí maso, abyste zachovali co nejvíce živin? Kuřecí maso můžete zpracovávat nejrůznějšími způsoby. Mezi ty nejčastější patří smažení, grilování, pečení, dušení a vaření.
Nicméně má to jeden háček. Každou tepelnou úpravou dochází k degenerování některých vitamínů a minerálů, zejména vitamínu B a C a poté všech vitamínů rozpustných v tucích A, D, E, K. Z tohoto důvodu je dobré tepelnou úpravu masa zkrátit na nejnutnější dobu a zvolit šetrnou metodu. Mezi ty nejšetrnější patří vaření a dušení. Tyto dvě metody navíc přispívají k lepší stravitelnosti i vstřebávání živin.
Pečení je také poměrně šetrná metoda, pokud to s teplotou příliš nepřeženete. Vždy se proto držte pravidla péct maximálně do 200°C. A co smažení a grilování? Asi tušíte, že tyto metody nepatří zrovna k těm nejšetrnějším a nejzdravějším. Čas od času vám ale neuškodí. Jen si dávejte pozor, abyste vždy používali oleje pro vysoké teploty a nikdy nesmažili na jednom oleji vícekrát.