Cukrovka je vážné zdravotní onemocnění, které vás omezuje v tom, co můžete jíst.
V okamžiku, kdy vám zjistí tento zdravotní problém, je nezbytné změnit svůj životní styl.
Víte, co všechno dieta při cukrovce povoluje a naopak zakazuje?
Jak si udržet optimální hladinu glukózy v krvi?
Co byste měli do jídelníčku zařadit, abyste snížili hladinu cukru v krvi?
Právě na tyto otázky dostanete v následujících řádcích odpověď.
Co je to cukrovka?
Cukrovka (diabetes mellitus) je onemocnění látkové přeměny, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykemie).
Cukrovka způsobuje kromě nedostatečné přeměně cukrů v organismu také poruchu zpracovávání tuku, bílkovin, minerálních látek a vody.
Při neléčení diabetu dochází k poškození malých cév (zhoršení zraku, špatná funkce ledvin a nervů) i velkých cév (nedokrvení srdce, mozku a končetin).
V horších případech může u některých pacientů s cukrovkou nastat slepota, selhání ledvin, bolesti dolních končetin s nutností amputace, infarkt i mozková příhoda.
Příčinou cukrovky je nedostatek inzulínu v tkáních. Inzulín je jediný hormon, jenž má za úkol snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud nastane jeho nedostatek, zvýší se cukr v krvi, a tím dochází k hyperglykémii.
Typy cukrovky
- Cukrovka 1. typu vyžaduje podávání inzulínu, protože pacient s tímto typem cukrovky má jeho úplný nedostatek.
- Cukrovka 2. typu je nejčastější. Objevuje se zpravidla po čtyřicátém roku života. Většinou si pacienti vystačí s tabletkami na snížení krevního cukru, ale zhruba pětina pacientů potřebuje léčbu inzulínem. Cukrovku 2. typu způsobují dědičnost, nadměrný příjem jídla, nedostatek pohybu, obezita i stres.
- Ještě se setkáte s dalšími specifickými typy cukrovky (cukrovka způsobená dědičnou poruchou B-buněk) a těhotenskou cukrovkou vznikající v druhé poloviny těhotenství.
Nejčastější rizikové faktory způsobující cukrovku 2. typu
Zaměřte se na to, co jíte a pijete. Dieta při začínající cukrovce je většinou náročná, než se naučíte, čemu se máte vyhýbat.
Stejně tak do svého programu zařaďte pohybovou aktivitu a mezi další doporučené rady patří:
- Snažte se udržet hladinu glukózy v krvi, krevní tlak i cholesterol v optimálních hodnotách.
- Zhubněte na zdravou váhu.
- Dodržujte pravidla, která vám pomohou eliminovat projevy cukrovky.
- Správná dieta při cukrovce vám pomůže cítit se dobře a získat více energie.
Vhodné potraviny při cukrovce
Obáváte se toho, že se musíte vzdát jídel, které jste doposud měli rádi?
Dobrá zpráva. I při cukrovce můžete jíst své oblíbené pokrmy, dieta u cukrovky není tak přísná, jak se na první pohled zdá.
U některých potravin si však musíte dávat pozor na množství, nebo si na nich můžete pochutnávat jen jednou za čas.
Váš lékař vám určitě poskytne jídelníček pro diabetiky, z něhož se dozvíte, co byste měli jíst méně častěji.
Jídelníček by se měl skládat ze zdravých surovin ze všech potravinových skupin.
Potravinové skupiny
Zelenina
- bez škrobu – brokolice, mrkev, zelí, paprika a rajčata
- se škrobem – brambory, kukuřice a zelený hrášek
Ovoce
- pomeranče, meloun, bobule, jablka, banány a hrozny
Zrna – alespoň polovina všech zrn, které si dáte za den, by měla tvořit celá zrna
- pšenice, rýže, oves, kukuřičná moučka, ječmen, quinoa
- například chléb, těstoviny, cereálie a tortily
Bílkoviny
- libové maso
- kuře a krůta bez kůže
- ryby
- vejce
- ořechy a arašídy
- fazole, hrách, cizrna
- náhražky masa, jako je tofu
Mléčné výrobky – bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku
- mléko a mléko bez laktózy (pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy)
- jogurty
- sýry
Přidávejte si do jídel i zdravé tuky. Podívejte, proč jsou zdravé tuky tak důležité pro tělo. Hlavními zdroji těchto tuků jsou potraviny jako:
- oleje (řepkový a olivový),
- ořechy a semena,
- ryby (losos, tuňák a makrela),
- avokádo.
Při vaření používejte oleje namísto másla, smetany, sádla či margarínu.
Do jídelníčku je vhodné zařadit také houby. Například žampiony dokáží snižovat hladinu cukru v krvi. Houby reishi a shiitake podle vědců zase dokáží zmírnit rozvoj inzulinové rezistence.
Nevhodné potraviny při cukrovce
Co naopak nepovoluje dieta při cukrovce? Jídelníček by neměl obsahovat následující:
- smažená jídla a další jídla obsahující příliš mnoho nasycených tuků,
- potraviny s vysokým obsahem soli,
- sladkosti (pečivo, bonbóny a zmrzlina),
- sladké nápoje (šťávy, ochucené sody, energetické nápoje).
Pijte obyčejnou čistou vodu.
Přestaňte používat také cukr v kávě a čaji.
Jestliže si chcete dát něco alkoholického, tak s mírou. Denně byste si neměli dávat více než jeden pohárek alkoholického nápoje.
Pokud si dáte něco alkoholického, dejte si k tomu i jídlo.
Kdy jídlo jíst?
Při cukrovce se doporučuje jíst každý den přibližně ve stejnou dobu.
Podle toho, jaké máte léky a typ inzulínu, možná budete muset denně přijmout i stejné množství sacharidů ve stejnou dobu.
Rozhodně nevynechávejte jídlo, protože by vám mohla hladina cukru v krvi klesnou příliš nízko.
Objevte podobné tipy
Hubnutí při cukrovce
Jestliže trpíte nadváhou či obezitou, je nezbytné vytvořit si hubnoucí jídelníček, abyste shodili přebytečné kilogramy.
Velice užitečný je tento plánovač tělesné hmotnosti, jenž vám pomůže nastavit potřebný počet kalorií tak, abyste dosáhli požadované hmotnosti.
Pokud chcete zhubnout, musíte jíst méně kalorické potraviny a nahradit nezdravé suroviny těmi zdravými, které neobsahují tolik tuku, cukru a kalorií.
Máte cukrovku, trpíte nadváhou či obezitou a plánujete mít dítě? V takovém případě byste se měli pokusit zhubnout ještě předtím, než otěhotníte. V tomto anglickém článku najdete praktické rady a důvody, proč je důležité takto postupovat a jak může cukrovka ovlivnit vaše těhotenství.
Způsoby plánování jídla
Vybrat si můžete jeden ze dvou způsobů, jak plánovat, kolik jídla můžete denně jíst při cukrovce. První metoda spočívá v tom, že si rozdělíte talíř na několik částí, a pak jídlo skládáte. Druhý způsob je počítání sacharidů.
Jestliže nechcete počítat kalorie, velikost porcí si stanovte tak, že si talíř rozdělte na tři části, a to následovně.
Použijte velký plytký talíř, nejprve ho rozdělte na polovinu, přičemž v jedné polovině bude zelenina bez škrobu. Druhou polovinu pak rozdělte ještě na další polovinu a v té jedné části budou bílkoviny (maso či jiné bílkoviny) a v druhé části zase zrna či jiný škrob (škrobová zelenina jako kukuřice a hrášek).
Důležité tedy je, aby byly na talíři všechny potravinové složky, o kterých jsme se bavili výše.
Talíř by tedy měl vypadat takhle:
Jídla na velkých talířích budete jíst třikrát denně, a to na snídani, oběd a večeři. Dieta při cukrovce však vyžaduje ještě i svačiny.
Jako svačinu si tedy můžete dát:
- vejce natvrdo,
- mandle,
- avokádo,
- jablko a arašídové máslo,
- sýr cottage.
Dále je možné hlídat cukrovku a hubnutí tím, že si budete počítat sacharidy, a tím sledovat množství uhlohydrátů, které jíte a pijete každý den.
Sacharidy se v těle mění na glukózu, ovlivňují tedy hladinu glukózy v krvi více než jiné potraviny.
Počítáním sacharidů můžete hladinu cukru v krvi výrazně ovlivnit.
Pokud používáte inzulín, počítáním sacharidů můžete snadno zjistit, kolik inzulínu si musíte vzít.
Příjem sacharidů se liší podle toho, o jaký typ cukrovky se jedná, jak ji máte silnou, zda máte nějakou pohybovou aktivitu, jaké léky užíváte a podobně. Ideální je zkonzultovat to s vašim lékařem.
Množství sacharidů v potravinách se počítá v gramech. Jestliže si tedy chcete sacharidy počítat, tak musíte:
- znát potraviny, které obsahují uhlohydráty,
- číst nutriční štítky s výživovými údaji a naučit se odhadovat počet gramů sacharidů v potravinách.
Sacharidy jsou většinou ve škrobech, ovoci, mléku a sladkostech. Snižte jejich příjem tím, že se vyhnete rafinovaným obilninám, jako jsou bílý chléb a bílá rýže. Místo toho jezte sacharidy z ovoce, zeleniny, celých zrn, fazolí, nízkotučného či odtučněného mléka a podobně.
Fyzická aktivita při diabetu
Stejně jako je důležitá u cukrovky dieta, tak i fyzická aktivita.
- Snižuje hladinu glukózy v krvi.
- Snižuje krevní tlak.
- Zlepšuje průtok krve.
- Spaluje další kalorie, takže shodíte přebytečné kilogramy.
- Zlepšuje náladu.
- Pomáhá lepšímu spánku.
Pokud máte nadváhu, určitě se vyplatí skombinovat fyzickou aktivitu s redukčním jídelníčkem. Jedna studie, kterou najdete na této stránce, měli diabetici s nadváhou, kteří jedli méně a více se hýbali, lepší výsledky ze zdravotního hlediska než ti, kteří svůj životní styl nezměnili. Stejně tak nastalo u první skupiny zlepšení hladiny cholesterolu, méně u ní docházelo ke spánkové apnoe a podobně.
Pomůže i vskutku malé množství fyzické aktivity. Odborníci radí, že byste měli cvičit pětkrát týdně alespoň třicet minut. Cvičte cviky, které zvládnete i doma.
Ukázkový jídelníček při cukrovce
Chcete mít redukční dietu při cukrovce? Jídelníček byste tomu měli přizpůsobit a je potřeba si vše důkladně počítat. Jídelníček může vypadat třeba takto:
Snídaně
- Celozrnný chléb se 2 lžičkami arašídového másla
- 1/2 hrnku pšeničných cereálií
- 1 hrnek nízkotučného mléka
- Kousek ovoce
- Káva
Svačina
- Hrstka mandlí
Oběd
- Pečené hovězí maso s pšeničným chlebem a hlávkovým salátem
- Nízkotučný sýr
- Rajčata s majonézou
- Středně velké jablko
- Voda
Svačina
- Cottage sýr
Večeře
- Losos
- Malý pečený brambor
- 1/2 hrnku mrkve
- 1/2 hrnku zelených fazolí
- Neslazený ledový čaj
- Mléko
Těhotenská cukrovka
Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes je v podstatě zvýšená hladina glukózy pouze po dobu těhotenství. Postihuje až 18 % těhotných žen, ovšem většinou se jedná o vrozenou dispozici, přičemž v těhotenství jsou spouštěčem právě těhotenské hormony.
Těhotenská cukrovka se projevuje až v druhé polovině těhotenství. Po porodu však její příznaky vymizí, zpravidla do konce šestinedělí.
Projevuje se častým močením, neustálým pocitem žíznivosti, velkou únavou a častými infekcemi (zejména kvasinkového původu).
Objevila se u vás těhotenská cukrovka? Dieta vás nemine.
Jídelníček při těhotenské cukrovce
V podstatě by se váš jídelníček měl skládat z výše uvedených potravinových složek. A vypadat může následovně.
Snídaně
- 3 vejce natvrdo
- Avokádo
- Domácí krůtí klobása
Oběd
- Čerstvá zelenina
- Pečená kuřecí stehna
- Hrst dýňových semínek
Večeře
- Losos
- Chřest
- Batáty s kokosovým olejem a skořicí
Jako svačinu mezi jídly můžete zvolit
- mrkev s hummusem,
- domácí borůvkový jogurt,
- jablko se dvěma lžícemi arašídového másla.