Bez některých dobrot si snad nikdo nedokáže Velikonoce představit. Dnes jsem si pro Vás připravila čtyři recepty na zdravý velikonoční mrkvový dort, po kterém se budete olizovat!
Charakteristický zákusek zhotovený z mrkví patří mezi ty obecně výživnější, avšak jeho původní receptury mohou oplývat přebytečnými kaloriemi a zbytečně vysokým množstvým tuku.
Máte tento druh dezertu rádi, ale bojíte se nabrání nadbytečných kil?
Chybí Vám nápady, jak tuto dobrotu upéct v dietnější formě?
V tomto článku si každý labužník najde své!
Inspirujte se našimi vybranými recepty.
Veganský velikonoční mrkvový koláč
Tato verze typického mrkvového moučníku je zcela veganského charakteru, může si ji tedy dopřát každý člověk s téměř jakýmikoliv stravovacími preferencemi.
Originální zdobení z marcipánových mrkviček a nasekaných pistácií hezky dokresluje výsledný efekt. Tyto dvě složky však lze vynechat, případně můžete použít jiné oříšky dle vlastní fantazie, či úplně vynechat jakékoliv další ozdoby.
Je to jen na Vás!
Ingredience
Na korpus:
- 250 g oloupaných a nastrouhaných mrkví
- 125 g veganského másla nebo kokosového oleje v pokojové teplotě
- 100 g třtinového cukru nebo javorového sirupu
- 1 špetka himalájské soli
- 1 špetka mleté vanilky
- 2 polévkové lžíce mletého lněného semínka
- 5 polévkových lžic vody
- 125 g špaldové nebo bezlepkové mouky
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku na pečení
- 100 g mletých neloupaných mandlí
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
Na náplň:
- 200 g veganského krémového sýra
- 80 g práškového erythritolu
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- marcipánové mrkvičky a nasekané pistácie na ozdobu (volitelné)
Postup
- Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si kulatou formu o průměru 20 cm, kterou vymažeme trochou rostlinného oleje. Mrkve omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Vyrobíme si veganskou substituci vajíček: Do misky nasypeme 2 lžíce lněného semínka a to zalijeme 5 lžícemi vody. Směs dobře promísíme a necháme 5 minut odstát, aby zhoustla. Mezitím si nachystáme zbytek ingrediencí – máslo, cukr, sůl a vanilku, vše dobře promícháme v míse a nakonec přidáme i nabobtnalé lněné semínko. Znovu promísíme.
- Do mísy ke zbytku surovin přisypeme mouku, skořici, prášek na pečení, mandle, ocet a jedlou sodu. Vše je také potřeba znovu promíchat, aby vzniklo husté jednolité těsto. To poté nalijeme do formy a pečeme v troubě 35 – 40 minut. Před koncem pečení však korpus pro jistotu vyzkoušíme špejlí, zda je řádně propečený. Korpus poté vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
- V míste zkombinujeme veganský krémový sýr, práškový erythritol, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a směs vyšleháme ručním šlehačem, dokud nezhoustne a všechny ingredience se dobře nespojí. Náplní poté rovnoměrně pomažeme vychladlý korpus a dle chuti dezert dozdobíme.
- Tento zdravý velikonoční mrkvový dort vydrží vláčný v lednici 3 – 4 dny, doporučuji však nezkonzumovaný zbytek nakrájet na kousky a uzavřít do plastové nádoby.
Bezlepkový sváteční dort z mkrve
Někdo by se mohl domnívat, že tento zákusek nebude snadné upéct v celozrnné a gluten-free verzi bez toho, aby se těsto korpusu rozpadalo a aby jeho celkový dojem byl zároveň hezký.
Opak je však pravdou!
Tato verze je totiž je nejen jednoduchá, ale i velmi zdravá a chuťově výrazná. Osobně tento recept doporučuji i lidem, kteří se běžně lepku nevyhýbají, jelikož chuťový výsledek tohoto mrkvového dezertu skutečně stojí za to.
Ingredience
Na korpus:
- 280 g bezlepkové mouky dle libosti
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 3/4 čajové lžičky mořské soli
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 4 velká vejce
- 180 g kokosového cukru
- 180 g neslazeného jablečného protlaku
- 110 ml kvalitního řepkového oleje
- 400 g oloupané a nastrouhané mrkve
Na náplň:
- 230 g krémového sýra se sníženým obsahem tuku
- 160 g řeckého jogurtu
- 60 g veganského másla v pokojové teplotě
- 120 g moučkového třtinového cukru
- 3/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
- špetka mořské soli
Postup
- Troubu předehřejeme na 175°C a připravíme si tři kulaté formy o průměru 21 cm, které vyložíme pečicím papírem. Ve středně velké míse pak zkombinujeme mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a zázvor.
- V jiné, větší míse zase rozšleháme vajíčka s cukrem, přidáme jablečný protlak a olej a vše mícháme, dokud se ingredience dobře nepropojí. Nakonec vmícháme i nastrouhané mrkve a opět promísíme. Směs následně rozdělíme rovnoměrně do forem a pečeme v troubě 13 – 17 minut. Před vyjmutím korpusu z trouby vyzkoušíme jeho propečenost špejlí.
- Korpusy necháme zcela vychladnout a mezitím si zhotovíme náplň: V misce smícháme krémový sýr s cukrem, solí, máslem a vanilkovým extrakterm. Vyšleháme ručním šlehačem, dokud směs na náplň není jednolitá. Za sebe doporučuji náplň vložit přes noc do lednice, díky tomu se bude lépe roztírat a získá pevnější krémovou konzistenci.
- Jednotlivé vrstvy korpusu poté lehce potřeme náplní, její větší část si necháme na potření třetí korpusové vrstvy. Ve finále jej dozdobíme dle fantazie syrovou zeleninou a nasekanými oříšky.
- Tento velikonoční dezert doporučuji zkonzumovat co nejdříve, lze jej však zachovat vláčný po dobu několika dní v chladničce (ideálně v uzavíratelné nádobě).
Jak vidno, ani v bezlepkovém stravování nejsou mlsoty úplně zapovězené. Bez glutenu si můžete snadno vyrobit kupříkladu i spoustu výborného cukroví.
Chybí-li Vám inspirace na sladké pečení v gluten-free stylu, vyzkoušejte také moje vybrané zdravé recepty na bezlepkové vánoční cukroví!
Fit mrkvový dezert s řeckým jogurtem
Tento krásný, ač lehce časově náročnější třípatrový moučník z mrkve ohromí každou Vaši návštěvu. Finální zdobení je minimalistické a snadné, ale to rozhodně této dobrotě neubírá na hodnotě a originálním vzezření.
Pojďte si jej s námi vyzkoušet!
Ingredience
Na korpus:
- 370 g špaldové nebo celozrnné mouky
- 1 polévková lžíce jedlé sody
- 2 čajové lžičky prášku na pečení
- 1 a 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 200 g třtinového cukru
- 50 g javorového sirupu nebo raw medu
- 4 velká vejce
- 250 ml kvalitního řepkového oleje
- 120 ml mandlového mléka
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 300 g oloupané strouhané mrkve
- 120 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
- olej a celozrnná mouka na vymazání a vysypání forem
Na náplň:
- 600 g řeckého jogurtu
- 125 g kvalitního krémového sýra (ideálně Philadelphia)
- 1 lžíce kysané smetany
- 1 čajová lžička melasy
- 90 g javorového sirupu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 50 g strouhaného kokosu na ozdobu (volitelné)
- syrová mrkev s natí na dozdobení vrchní části moučníku
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si tři kulaté formy o průměru 20 cm, lehce je vymažeme olejem a vysypeme moukou. Ve velké míse smícháme mouku, skořici, sůl, jedlou sodu a prášek na pečení a necháme směs stát stranou.
- Do mixéru vložíme cukr, javorový sirup, vajíčka, olej, mandlové mléko a vanilkový extrakt a mixujeme, dokud nám nevznikne jednolitá směs. Poté přisypeme do mixéru polovinu moučné směsi a promísíme. Následně přidáme postupně i strouhanou mrkev a stále mixujeme. Nakonec vsypeme zbytek moučné směsi a vlašské ořechy a znovu důkladně promixujeme.
- Vzniklé těsto rozdělíme rovnoměrně do forem a každou část korpusu pečeme 35 – 40 minut, dokud špejle po zapíchnutí doprostřed těsta nezůstane zcela čistá. Během pečení korpusy zhruba po deseti minutách otáčíme, aby se těsto propeklo rovnoměrně. Po vyjmutí z trouby necháme korpusy zcela vychladnout.
- Zatímco korpusy chladnou, vyrobíme si jogurtovou náplň: Do větší mísy vložíme řecký jogurt, krémový sýr, kysanou smetanu, javorový sirup, melasu a vanilkový extrakt. Pořádně vše vyšleháme ručním šlehačem – směs by měla být krémovitá a hustá. Před zdobením doporučuji náplň vložit na 30 minut do lednice, aby se s ní při zdobení lépe pracovalo.
- Vychlazenou náplní poté rovnoměrně potřeme první korpus, přiklopíme jej druhým a postup opakujeme. Poslední vsrtvu můžeme i nemusíme posypat kokosem. Ze syrových a omytých mrkví odstraníme většinu natě s lístky, okdrojíme z nich 2/3 kořene, a třetiny s natí opatrně vtlačíme do vrchní části náplně, po vzoru obrázku níže.
- Dort necháme ještě alespoň 1 hodinu vychladit v lednici a můžeme servírovat! Skladovat jej však doporučuji maximálně 3 dny a ideálně nakrájený na kousky v uzavřené nádobě.
Objevte podobné tipy
Keto velikonoční mrkvový dort
Jste příznivcem nízkosacharidového stylu stravování? I takovéto výtvory, které splňují podmínky keto diety existují, a právě tento konkrétní patří mezi ně.
Vřele jej doporučuji všem, kteří se v kuchyni chtějí vyhnout zbytečné přemíře cukru. Sami uvidíte, že určitě zachutná nejen Vám, ale i Vaší rodině a přátelům!
Ingredience
Na korpus:
- 150 g oloupané a nastrouhané mrkve
- 280 g mandlové mouky
- 45 g kokosové mouky
- 1 čajová lžička prášku na pečení
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 čajové lžičky mořské soli
- 1/2 polévkové lžíce jablečného octa
- 120 ml mandlového mléka
- 4 velká vejce
- 160 g xylitolu
- 140 g rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 50 g strouhaného kokosu
Na náplň:
- 70 g veganského másla
- 220 g krémového sýra (ideálně Philadelphia)
- 200 g práškového erythritolu
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky mandlového mléka
- poloviny pekanových ořechů na ozdobu
- nasekané vlašské ořechy na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejeme na 175°C a nachystáme si tři kulaté formy o průměru 20 cm, které vyložíme pečicím papírem. Ve střední míse si zkombinujeme mouku, prášek na pečení, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
- Vezmeme si odměrku, do které nalijeme mandlové mléko, přidáme i ocet a směs necháme 5 minut odležet. Poté v jiné větší míse smícháme vejce, xylitol, kokosový olej, vanilku a javorový sirup. Směs promísíme a přilijeme i ocet s mandlovým mlékem. Znovu mícháme, než přisypeme i mrkev a strouhaný kokos.
- Postupně vmícháme suché ingredience z první mísy s těmi ostatními a důkladně promícháme, aby se směs řádně propojila. Poté ji rovnoměrně rozdělíme do forem a pečeme 18 – 23 minut, přičemž nakonec každý korpus vyzkoušíme špejlí, zda je propečený.
- Korpusy necháme zcela vychladnout a mezitím si zhotovíme náplň: Nejprve v míse rozmixujeme ručním šlehačem máslo, poté přidáme krémový sýr a mixujeme alespoň 3 minuty, dokud směs není nadýchaná. Až v tomto momentě přidáme i erythritol, vanilkový extrakt a mandlové mléko a znovu důkladně šleháme. Směs poté vložíme alespoň na 30 minut do lednice.
- Nakonec postupně potřeme náplní všechny části korpusu, přičemž vždy další částí korpusu přiklopíme tu předešlou. Snažíme se o rovnoměrnost a náplň v průběhu uhlazujeme gumovou stěrkou. Poslední, vrchní vrstvu nakonec dozdobíme po obvodu napůlenými a nasekanými ořechy po vzoru obrázku níže. Hotový moučník posléze dáme chladit na několik hodin do lednice.
- Tento dezert vydrží čerstvý dokonce až 5 dní při správném skladování v lednici, buď přikrytý alobalem, nebo nakrájený v uzavíratelné nádobě.
Že jste nikdy neslyšeli o nízkosacharidové dietě? Pak si rozhodně doplňte informace v článku mé kolegyně, kde se dočtete nejen o základních a pravidlech a charakteristikách keto diety, ale i o tom, pro koho je vhodná a jaké jsou její výhody a nevýhody.
Tipy pro zdravější režim o Velikonocích
Velikonoce představují období plné nejrůznějších dobrot, což mnohdy nemusí úplně nejlépe korespondovat se zdravým životním stylem.
Péct a vařit odlehčené varianty různých pokrmů a dezertů je základem, je však nutné dávat si pozor i na spoustu jiných faktorů.
Jaké jsou tedy nejdůležitější zásady zdravě prožitých Velikonoc?
1. Neomezujte se příliš v energetickém příjmu
Po dobu Velikonoc je nejvhodnější pozastavit aktivní snahu o zhubnutí a neomezovat se přespříliš v denním příjmu kalorií. Pokud bychom to totiž dělali, riskujeme pozdější přejezení vším tím chutným, co nás okolo láká.
O těchto svátcích lidé často pečou a vaří mnohé delikatesy, tím pádem na každé návštěvě narazíte minimálně na sladkého beránka, či velikonoční sekanou.
Zcela ideální je zhotovit si pro svou domácnout zdravější verze těchto pokrmů.
Jak si ale počínat na návštěvě?
Neodpírejte si nabízené dezerty a jídla, pouze si od všeho dejte vždy pouze malou porci. Pokuste se plnit udržovací denní příjem kaloriíí, který je ideální pro Vaši váhovou kategorii. U většiny lidí tedy půjde o rozmezí 1500 – 2000 kcal na den, což se dá hravě zvládnout.
Jestliže nevíte, jak si spočítat Váš ideální denní příjem, vyzkoušejte například tuto kalkulačku bazálního metabolismu. K výsledné hodnotě následně stačí připočíst kalorie spálené pohybem a aktivitou a vyjde Vám množství kilokalorií, které můžete za daný den zkonzumovat.
2. Začněte svůj den správnou snídaní
Právě proto, že zpravidla nelze ovlivnit zdravou podstatu pokrmů na návštěvách a mimo domov, je ve Vašem zájmu, abyste svému tělu dopřáli co nejvyváženější snídani, než kamkoliv vyrazíte.
Vyrobte si například zdravé a výživné zeleninové smoothie, díky kterému se budete zásobit vitamíny, minerály a vlákninou na celý zbytek dne. Nebo nastartuje své tělo ovesnou kaší s banány a sklenicí nízkotučného kefíru.
Podstatné je dopředně myslet na to, aby Vašemu tělu po zbytek dne nechyběly důležité živiny – to by totiž mohlo rovněž v pozdějších hodinách vyústit ve vlčí hlad a přejezení.
3. Pijte hodně vody a neslazených nápojů
Tento bod nepředstavuje nijak výrazný odklon od běžného režimu zdravě žijícího člověka. Dostatečný a správný pitný režim se dá stejně dobře udržovat i o Velikonocích.
Doma můžete pít cokoliv zdravého, na co jste zvyklí. Když půjdete na návštěvu, můžete si do termosky vzít třeba svůj oblíbený čaj na redukci váhy nebo bylinkový odvar.
Nutné rovněž je hlídat si potřebné množství vypitých tekutin, aby Váš metabolismus přes svátky nezlenivěl a nezpomalil se.
4. Omezte alkoholické nápoje
Tato zásada je o něco těžší na dodržení, jelikož s Velikonoci bývá často spojeno i „symbolické“ popíjení alkoholu téměř na každé návštěvě.
Základem pravidlo zní: Neopíjet se a nekonzumovat alkohol mezi jídly. Alkoholické nápoje bývají velmi kalorické samy o sobě, v kombinaci s běžnými jídly ale díky nim můžete něchtěně navýšit denní přijaté kalorie až na dvojnásobek, což už by na Vaši váhu mohlo mít nechtěný dopad.
Jestliže tedy plánujete popít něco málo alkoholu, najezte se řádně ráno a během dne již jezte jen minimálně. Ideálně se však pití alkoholu o Velikonocích vyhněte úplně a raději si dopřejte výživný oběd.
5. Zahrňte do svátečních dnů pohyb
Ve dnech volna se většina lidí bude chtít spíš zrelaxovat, než aby se trápila v posilovně či se věnovala svým klasickým sportovním aktivitám.
To vůbec nevadí, v těchto dnech je totiž dostačující mít alespoň nějaký energetický výdej. Může jít například o svižnou hodinovou jarní procházku po přírodě. Nebo třeba lze v případě koledování omezit dopravní prostředky a kde to půjde, tam si dojít pěšky.
Každá trocha pohybu se počítá!
Závěrem
Zdravý velikonoční mrkvový dort samozřejmě není jediná sladká dobrota, která se dá z této kořenové zeleniny upéct. Jestliže Vám lahodí pikantní chuť mrkve a milujete vláčnou texturu těsta, kterou upečené výrobky díky této zelenině oplývají, inspirujte se také mými vánočními recepty na zdravé cukroví z mrkve!
Mrkev lze samozřejmě přidat i do spousty dalších pokrmů. Můžete tedy zkusit navýšit výživovou hodnotu i jiných oblíbených moučníků, a snížit tak zároveň hodnotu kalorickou.
Zásadním klíčem k získání zkušeností v oblasti zdravějšího vaření a pečení jsou především praktické zkušenosti, které nabydete jedině tak, že si budete zkoušet nové věci.
Realizujte se proto více v kuchyni, inovujte třeba sami různé neznámé recepty. Uvidíte, že Vás postupem času bude zdravé pečení i vaření bavit čím dál tím víc!