Vyhýbáte se luštěninám? Obrovská chyba.
V jídelníčku by vám neměly chybět fazole, které jsou nejenže levné, ale i nenáročné na přípravu.
Obsahují spoustu vlákniny a rostlinných bílkovin, proto se doporučují i veganům a vegetariánům.
Vybrat si navíc můžete z celé řady druhů. Liší se barvou, velikostí i obsahem živin.
Podívejte se na skvělé recepty z fazolí, o nichž jste možná ještě nikdy neslyšeli. Jsou zdravé, a tak si tyto pokrmy můžete dopřávat i během redukční diety.
Kuličky z černých fazolí s batáty
Pokud patříte mezi vegany, dopřejte si i tak „masové“ kuličky, které však nejsou vyrobené z masa. Pro jejich přípravu se používají černé fazole. Jídlo je lehké, veganské a bezlepkové. Kuličky zařadíte mezi oblíbené fitness recepty s fazolemi.
Ingredience na kuličky
- 1/2 hrnku suché quinoi
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 hrnek černých fazolí
- 3 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 1 lžička mletého sušeného koriandru
- 1 lžička mletého sušeného kmínu
- 1 lžička uzené papriky
Ingredience na batátový salát
- 500 gramů batátů
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek listů koriandru
- 1/3 hrnku mandlí
- šťáva z 1 citronu
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup
- Quinou důkladně opláchněte. Vložte ji do malého hrnce se zeleninovým vývarem a přiveďte ji k varu. Poté hrnec zakryjte pokličkou a nechejte quinou povařit asi 15 minut. Odstavte ji a po 5 minutách ji načechrejte vidličkou. Před pokračováním nechejte quinou vychladnout na pokojovou teplotu.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte si plech pečicím papírem.
- Pomocí kuchyňského robota rozmixujte quinou a černé fazole, dokud nevznikne pyré.
- Pomocí kuchyňského robota ještě rozmixujte cibuli a česnek, a potom cibuli a česnek přidejte do fazolí a quinoi. Směs okořeňte a důkladně promíchejte.
- Vytvarujte ze směsi kuličky stejné velikosti. Dejte je na plech a pečte v troubě zhruba 25 minut, dokud nezhnědnou.
- Zatímco se kuličky pečou, oloupejte batáty a nakrájejte je na velké kostky. Vyložte druhý plech pečicím papírem a batáty na něj rozložte. Pokapejte je 1/2 lžičky olivového oleje a kousky batátů promíchejte. Poté je pečte 20 minut, než nebudou zlaté a měkké (vyzkoušejte to vidličkou).
- V kuchyňském robotu si rozmixujte koriandr, mandle, česnek, citronovou šťávu a zbývající olivový olej, sůl a pepř na pastu.
- Jakmile jsou batáty hotové, dejte je do koriandrového pesta a promíchejte.
- Batátový salát podávejte s kuličkami.
Černé fazole a květáková rýže
Jestliže se stravujete nízkosacharidově, ale současně se nevyhýbáte luštěninám, máme pro vás skvělý kompromis. Mezi zdravé recepty z fazolí se jistě řadí i černé fazole s květákovou rýží. Inspirujte se nízkosacharidovou dietou a vyzkoušejte ji klidně také, s hubnutím zaručeně pomůže.
Ingredience
- 1 plechovka černých fazolí
- 1 velký květák
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky čerstvého česneku
- 1/2 hrnku čerstvé červené cibule, nasekané najemno
- 1/2 hrnku čerstvé červené papriky, nakrájené na kostky
- 1/4 lžičky mletého kajenského pepře
- 3 lžíce jalapeno papriček, nakrájených nadrobno (nemusí být)
- 1/2 hrnku čerstvé petrželky, nakrájené nadrobno
Postup
- Sceďte fazole a opláchněte je. Položte je potom na papírový ubrousek, aby se z nich odsála veškerá voda.
- Nakrájejte květák na malé růžičky a odstraňte z něj jádro. Poté ho rozmixujte pomocí robota, aby se vytvořila rýže. Květákovou rýži dejte do misky a odložte ji stranou.
- Rozehřejte si na pánvi olivový olej. Přidejte k němu česnek a orestujte ho dozlatova. Pak k česneku dejte cibuli, papriku, kajenský pepř, sůl a černý pepř. Občas směs promíchejte a pokračujte v restování, dokud nebude cibule měkká. Přisypejte jalapeno papričky a promíchejte.
- Nakonec na zeleninu nasypejte květák, posolte ho a opepřete. Poté všechno promíchejte a nechejte ještě vařit 5 až 7 minut.
- Nakonec přidejte černé fazole a nechejte je povařit ještě další 2 minuty.
- Dietní recept s fazolemi dochuťte petrželkou.
Quinoa salát s černými fazolemi a fetou
Hledáte recept, který obsahuje tolik oblíbenou quinou? Připravte si salát, na němž si pochutnáte i během horkých letních dnů, protože je lehký, přitom ale dostatečně zasytí.
Ingredience
- 1 hrnek nevařené quinoi
- 420 gramů černých fazolí
- 1 paprika, nakrájená na kostky
- 1 zelený pepř, rozdrcený
- 1/2 hrnku feta, nakrájeného na kousky
Postup
- Uvařte si nejprve quinou. Přiveďte k varu 2 hrnky vody. Přidejte do ní 1 hrnek nevařené quinoi. Zakryjte hrnec pokličkou a nechejte 15 minut vařit. Poté hrnec odstavte a počkejte ještě 5 minut. Poté quinou počechrejte vidličkou a vysypte ji do větší misky.
- Do misky přidejte černé fazole, papriku a fetu. Promíchejte a okamžitě salát podávejte.
Těstoviny s brokolicí a bílými fazolemi
Jestliže patříte mezi milovníky těstovin, nadchnou vás recepty z bílých fazolí, které jsou připravované na způsob těstovinových salátů. Přidáte jen brokolici a máte hotovo. Jak tedy na to?
Ingredience na dresink
- 1/4 hrnku tahini pasty
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 hrnku vody
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka kajenského pepře
- 1 lžíce petrželky
- sůl a pepř na dochucení
Ingredience na těstoviny
- 340 gramů těstovin
- 450 gramů brokolice nakrájené na malé růžičky
- 1 plechovka bílých fazolí, opláchnutých a sceděných
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Prvně připravte citronovou tahini omáčku. Smíchejte všechny ingredience a šlehejte je tak dlouho, dokud nevznikne hladká a krémová omáčka. Použijte třeba i tyčový ponorný mixér.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci. Vodu osolte. Uvařte v ní těstoviny, aby byly al dente. Poté těstoviny sceďte a 1 hrnek vody z těstovin si však ponechejte.
- V parním hrnci si připravte brokolici, aby byla měkká.
- Uvařené těstoviny, brokolici a bílé fazole promíchejte s tahini dresinkem. Pokud se vám bude zdát omáčka příliš hustá, dejte do ní trochu vody z těstovin.
Objevte podobné tipy
Fazolová polévka se špenátem
Jsou ve vašem hledáčku zdravé recepty na polévku z bílých fazolí? Připravte si výtečnou polévku, která je obohacena ještě o špenát, jenž tělu dodává také potřebné vitamíny a minerály.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, namletého
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 hrnek nevařených těstovin
- 2 hrnky baby špenátu
- 1 plechovka bílých fazolí, sceděných a opláchnutých
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- špetka soli a pepře
Postup
- Rozehřejte si olivový olej v hrnci. Přidejte do něj česnek a cibuli. Po zhruba 3 minutách, jakmile bude cibule skleněná, přimíchejte tymián a bazalku. Míchejte směs asi 1 minutu.
- Připravte si zeleninový bujón tak, aby vám vyšel na 4 hrnky. Přidejte ho do hrnce, přisypte do něj ještě bobkový list, přilijte do něj 1 hrnek vody a přiveďte k varu. Vmíchejte těstoviny, snižte teplotu a duste pokrm tak dlouho, dokud nebudou těstoviny al dente.
- Nakonec vmíchejte do polévky špenát a bílé fazole, povařte ji ještě 2 minuty, a pak ji dochuťte citronovou šťávou, petrželí, solí a pepřem.
Veganská fazolová polévka
Mezi recepty na jídla z fazolí se najdou i vegani, protože luštěniny patří do jejich jídelníčku. Luštěniny totiž obsahují rostlinné bílkoviny, takže jsou perfektní náhradou za maso. Připravte si tuto veganskou fazolovou polévku, i když nejste vegani.
Ingredience
- 1 tykev muškátová, rozpůlená svisle
- 1 lžička olivového oleje
- 1 bílá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, namleté najemno
- 1 plechovka bílých fazolí, opláchnutých a sceděných
- 2 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 1 hrnek neslazeného mandlového mléka
- špetka soli a pepře podle chuti
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička nasekané čerstvé šalvěje
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte si plech pečicím papírem. Obě poloviny tykve položte lícem dolů na plech a pečte zhruba 1 hodinu, případně do doby, než nebude tykev rozvětvená. Potom tykev vytáhněte z trouby a nechejte ji ještě 10 minut ochladnout, než ji oloupete.
- Ve velkém hrnci na polévku si rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Orestujte po dobu 6 až 8 minut, dokud cibule nezměkne.
- Směs dejte do mixéru, případně použijte tyčový mixér, přidejte fazole a polovinu vývaru. Mixujte do hladka.
- Poté přidejte tykev a zbývající vývar, opět polévku mixujte do hladké krémové polévky.
- Dejte ji chvíli vařit a vmíchejte do ní mandlové mléko, aby bylo dosaženo požadované konzistence.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Nakonec přimíchejte ještě muškátový oříšek a čerstvou šalvěj.
- Polévku povařte 10 až 15 minut, a potom ji servírujte.
Fazolová buchta s čokoládou
Věděli jste o tom, že existují i sladké recepty z fazolí? Slyšeli jste někdy o fazolové buchtě s čokoládou? Chutná výtečně, je zdravá, a tak si na ní pochutnáte i během diety. Pusťte se do její přípravy. Fazolu v tomto receptu můžete nahradit cizrnou. Inspirujte se dalšími recepty z cizrny.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku bílých fazolí (případně cizrny)
- 1/3 hrnku dýňového pyré
- 1/3 hrnku čistého javorového sirupu, medu, nebo agáve
- 1/3 hrnku ovesných vloček
- 1/4 hrnku mandlového másla
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- špetka jedlé sody
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku čokolády
Postup
- Vyložte si menší plech pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Fazole sceďte a opláchněte.
- Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte všechny ingredience kromě čokolády. Jakmile vznikne hladké těsto, vmíchejte do něj čokoládové lupínky.
- Těsto rozetřete do připraveného plechu.
- Klidně horní část buchty posypte čokoládovými kousky.
- Pečte ji 28 minut.
- Jakmile buchtu vytáhnete z trouby, nechejte ji vychladnout, a potom ji dejte do lednice.
Čokoládové kuličky z fazolí
Ještě na závěr jeden dietní fazolové mlsání. Jedná se o čokoládové kuličky. Navíc jsou veganské a bezlepkové.
Ingredience
- 3 až 4 datle
- 1 plechovka černých fazolí
- 1/3 hrnku čokoládového proteinu
- 1/4 hrnku mandlového, nebo arašídového másla
- 2 lžíce neslazeného jablečného pyré
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce rostlinného mléka
- 1/4 hrnku hořké čokolády
Postup
- Vyložte plech pečicím papírem.
- Do malé misky dejte datle a zalijte je vroucí vodou. Po deseti minutách je vyjměte.
- Pomocí mixéru rozmixujte datle, černé fazole, proteinový prášek, mandlové máslo, jablečné pyré, kakaový prášek, vanilkový extrakt, sůl a rostlinné mléko.
- Jakmile se vytvoří hladké těsto, vytvořte z něj 15 až 20 kuliček. Položte je na připravený plech, a ten potom vložte do lednice.
- Do malé misky dejte hořkou čokoládu a vložte ji na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Pokud nebude dostatečně roztavená, dejte ji na dalších 30 sekund.
- Čokoládou potom pokropte kuličky.
- V lednici vám tento pamlsek vydrží až týden.
Proč jíst fazole?
Fazole jsou luštěniny. Jedná se o cenově dostupný zdroj bílkovin, vlákniny, železa a dalších vitamínů, které jsou pro lidský organismus velice důležité.
Fazole jsou k dostání suché, konzervované a zmrazené. Liší se nutričně od fazolových lusků a fazolových bobů.
Uvedená luštěnina obsahuje aminokyseliny, které jsou stavebním kamenem bílkovin, jež tělo používá k léčení a vytváření nových tkání, jako jsou kosti, svaly, vlasy, kůže a krev. Bílkoviny jsou nezbytnými živinami.
Existuje spousta druhů fazolí. Sušené potřebují uvařit, aby se daly jíst. Fazole z konzervy a v mražené formě jsou obvykle připraveny k jídlu. Stačí je jen trochu ohřát na sporáku, případně v mikrovlnné troubě.
Zlepšují zdraví střev, vytváří pocit plnosti a spokojenosti, předchází přejídání a pomáhají při hubnutí, odbourávají tuk ukládající se na játrech a obsažené antioxidanty bojují s účinky volných radikálů.