Vychutnejte si tortily plněné různými (ne)masovými směsi

Chutnají vám v restauracích plněné tortily?

Pokud se vám tentokrát nechce do restaurace, co takhle si je připravit doma?

Směs si můžete udělat, jakou jen chcete.

Přinášíme vám nejen recept na těsto na tortilu, ale i náplně do ní.  

Jestliže si nechcete dělat těsto sami, nemusíte, protože se dá koupit i v obchodech.

Potom stačí jen tortilu naplnit.

Těsto na tortilu

Pokud si chcete udělat domácí tortilu včetně těsta, tak vyzkoušejte tento recept. Internet je plný inspirace, takže receptů na těsto najdete opravdu spoustu.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku vody
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Ve velké misce smíchejte mouku a sůl. Přidejte vodu a olej.
  2. Jakmile vznikne hladké těsto, nechejte ho odležet asi 10 minut.
  3. Těsto potom rozdělte na 8 porcí.
  4. Rozehřejte si pánev, potřete ji olejem, a potom na ni dejte těsto.
  5. Tortilu stačí osmahnout z jedné i z druhé strany minutu. 
Výborné těsto na tortilu
Zdroj: thecafesucrefarine.com

Tortila z celozrnné mouky

Jestliže hledáte zdravější recept na tortilu, vyzkoušejte tento. Používá totiž namísto klasické mouky celozrnnou, která se doporučuje i při hubnutí.

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/4 hrnku tuku (másla, nebo oleje)
  • 3/4 hrnku vroucí vody

Postup

  1. Všechny suché ingredience smíchejte.
  2. Suché ingredience dejte do kuchyňského robota a během mixování pomalu přilívejte vodu, poté i olej (nebo jiný tuk).
  3. Těsto nechejte mixovat ještě další 2 až 3 minuty, aby bylo hladké, elastické, ale nelepivé.
  4. Vytvořte si z těsta malé koule o velikosti golfového míčku.
  5. Položte je na podnos a přikryjte látkou. Nechejte je zhruba 15 minut odstát.
  6. Rozpalte si potom pánev, kterou lehce potřete olivovým olejem.
  7. Smažte tortilu jednu po druhé, z každé strany vždy 2 minuty. 

NÁŠ TIP: Chcete se dozvědět, jaké tuky používat při vaření zdravých pokrmů? Přečtěte si tento náš článek, jenž se na to zaměřuje. 

Skvělý recept na celozrnné tortily
Zdroj: gimmedelicious.com

Snídaňová tortila

Chcete si o víkendu udělat opravdu výbornou, v našich končinách trochu netradiční snídani? Vyzkoušejte plněné tortily. Recept však nezahrnuje maso, naopak sladké ingredience, jako jsou banány, arašídové maso či čokoláda.

Ingredience

  • 1 středně velká celozrnná tortila
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 banán
  • 1 lžíce čokoládových lupínků

Postup

  1. Jednu stranu tortily potřete arašídovým máslem. Lehce na něj rozetřete i med, a potom ji posypte čokoládovými kousky.
  2. Doprostřed tortily dejte banán, a potom ji zabalte. Rozkrojte tortilu na poloviny a můžete podávat snídani.  
Úžasný recept na snídaňovou tortilu
Zdroj: foodnetwork.ca

Vegetariánská zapečená tortila

Prvně se podíváme na recept na plněné tortily bez masa, které ocení hlavně vegetariáni. Jestliže tedy nemáte zrovna chuť na maso, tak si naplňte tortilu zeleninou, určitě si na takovém obědu či večeři pochutnáte.

Ingredience

  • 4 velké tortily
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 cuketa, nakrájená na kostky
  • 6 středně velkých hub (žampionů), nakrájených na plátky
  • 1 a 1/2 červené papriky, pečené, oloupané a na kostky nakrájené
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce balsamica
  • 1/2 lžíce mletého koriandru
  • 1/2 lžíce červené papriky
  • 1/2 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného najemno
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 hrnku strouhaného sýra
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Ve velké pánvi si rozehřejte olej, na němž osmahnete cibuli.
  2. Jakmile bude cibule měkká, přidáte prolisovaný česnek, a potom směs smažíte ještě minutu.
  3. Pak do pánve dejte rajčata, cuketu, žampiony, balsamico a koření. Nechejte směs 20 minut vařit a občas ji promíchejte, aby se vám nepřipalovala.
  4. Přidejte fazole a upečenou papriku, a pak směs vařte ještě dalších 10 minut.
  5. Rozdělte směs do čtyř tortlil. Zabalte je, a potom je dejte do velké zapékací misky vyložené pečicím papírem.
  6. Předehřejte si troubu na 190 °C.
  7. Tortily posypte nastrouhaným sýrem.
  8. Dejte je ještě na 10 až 15 minut zapéct do trouby, aby se sýr roztopil.
  9. Zapečené plněné tortily podávejte teplé. 
Výtečný návod, jak zapéct tortillu
Zdroj: food.com

Plněné tortily kuřecím masem

I něco pro milovníky drůbežího bychom měli. Tortilla plněná kuřecím masem je klasika, kterou si můžete dát i v mnohých restauracích.

Ingredience

  • 8 kuřecích prs bez kůže nakrájených na kostky
  • 2 lžičky fajita koření
  • 3 lžíce tvarohu (klidně i s pažitkou)
  • 2 tortily
  • 1/2 hrnku nakrájeného hlávkového salátu
  • 1/4 hrnku nastrouhaného čedaru
  • 1/4 hrnku salsy

Postup

  1. Rozehřejte si olej v pánvi.
  2. Osmahněte kuřecí maso, posypte ho fajita kořením, a potom ho dejte bokem.
  3. Tortily potřete tvarohem, dejte do nich salát, kuřecí maso a čedar.
  4. Tortily srolujte, rozřízněte na polovinu a podávejte se salsou.

NÁŠ TIP: Dejte si k plněné tortille ještě i nějaký zeleninový salát. Na našich stránkách najdete přímo recepty na lehké jarní saláty, které si zamilujete.

Skvělá tortilla plněná masem
Zdroj: sargento.com

Plněná tortila á la pizza

Domácí plněné tortily však nemusí být pouze srolované, ale klidně těsto můžete použít jako pizzu. Dáte si na ni ingredience, jaké jen máte rádi.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky, nakrájené najemno
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek nakrájených rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • špetka červené papriky
  • 2 tortily
  • 14 plátků šunky
  • olivy
  • nastrouhaný sýr
  • čerstvé oregano na ozdobu

Postup

  1. V menším hrnci si rozehřejte olej a orestujte jarní cibulku s česnekem.
  2. Přidejte rajčatovou pastu, krátce povařte, a pak do hrnce dejte ještě rajčata a sušené oregano. Směs přiveďte k varu, osolte ji a přidejte červenou papriku. Vařte ji dalších 7 minut. Občas ji promíchejte, aby se nepřipálila.
  3. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  4. Vyložte si plech pečicím papírem, dejte na něj tortily a ty potřete rajčatovou omáčkou. Přidejte šunku a olivy, a pak posypte sýrem.
  5. Pizzu pečte 12 až 15 minut v troubě.
  6. Po upečení posypte jarní cibulkou a podávejte. 
Tortilla může být i jako pizza
Zdroj: yummly.com

Plněná tortila s vepřovým masem

Nezamlouvá se vám plněná tortilla s kuřecím masem? Vyzkoušejte náplň s vepřovým masem. Stačí postupovat podle tohoto receptu.

Ingredience

  • 1,2 kg vepřového plecka bez kosti
  • 6 stroužků česneku, nahrubo nasekaného
  • 3 cm zázvoru, oloupaného a nahrubo nastrouhaného
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce chilli koření
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 200 ml vinného octa
  • 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 velké šalotky, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce cukru
  • 4 tymiánové větvičky
  • 1 lžíce mořské soli
  • 12 tortil

Postup

  1. Připravte si nejprve pastu z česneku, zázvoru, papriky, chilli koření, mletého koriandru a 4 lžic octa.
  2. Pastu vetřete do masa, a potom maso nechejte alespoň hodinu odležet při pokojové teplotě.
  3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  4. Vepřové maso s marinádou dejte do velkého pekáče.
  5. Přidejte pepř, zbývající ocet, šalotku, cukr, tymián, 600 ml vody a sůl. Všechno dovře promíchejte.
  6. Zakryjte maso alobalem.
  7. Pečte směs 30 minut, a potom stáhněte troubu na 180 °C.
  8. Vyjměte pekáč z trouby, polijte maso šťávou, opět ho přikryjte a pečte dalších 30 minut.
  9. Snižte teplotu v troubě na 160 °C a nechejte ho péct další 2 hodiny.
  10. Poté maso „trhejte“ pomocí vidličky, a tím vám vznikne trhané maso.
  11. Masovou směs dejte do tortil a podávejte s guacamole, fazolemi či salsou.
  12. Plněná tortilla s vepřovým masem vám vskutku zachutná. 
Tortilla se může naplnit i vepřovým masem
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Plněná tortila se šunkou

Další oblíbený recept na tortily obsahuje namísto klasického masa šunku. Máte doma zeleninu, tortily, ale nemáte maso? Vystačíte si i se šunkou.

Ingredience

  • 12 tenkých plátků šunky
  • 1 blok sýra nakrájeného na nudličky
  • 2 plechovky jalapenos nebo chilli
  • 12 tortil
  • Ingredience na omáčku
  • 1/4 hrnku másla
  • 1/2 hrnku mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jemné hořčice
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 3 hrnky sýra

Postup

  1. Do středu každé tortily dejte plátek šunky, sýrovou hranolku a 2 lžičky jalapenos.
  2. Tortily srolujte, umístěte je na plech vyložený papírem.
  3. Ve velkém hrnci na mírném ohni si rozehřejte máslo, přidejte mouku, sůl a hořčici. Postupně přidávejte mléko a přiveďte směs k varu. Vařte a míchejte zhruba 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Poté dejte do omáčky sýr a míchejte ji, dokud se sýr neroztaví.
  5. Pomocí lžíce dejte omáčku na tortily, a pak je pečte na 180 °C po dobu 45 minut.
  6. Plněná tortilla se šunkou se podává teplá. 
Vychutnejte si tortillu se šunkou a sýrem
Zdroj: tasteofhome.com

Mexický wrap s quinoou

Svěží oběd, který si určitě neuděláte jen jednou. Právě to je plněná mexická tortila. Receptů najdete celou řadu, a my vám přinášíme jeden s quinoou.

Ingredience

  • 1 hrnek nevařené quinoi
  • 400 g černých fazolí
  • 1 plechovka kukuřice
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 1 chilli paprička, nakrájená najemno
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostky
  • barbecue omáčka
  • tortily
  • sůl
  • pepř
  • guacamole

Postup

  1. Quinoa se uvaří podle pokynů uvedeného na obalu.
  2. Připravte si potom zeleninu. Oloupejte a nakrájejte cibuli, papriku a chilli papričku nakrájejte také nadrobno.
  3. Rozehřejte si pánvici, přidejte do ní trochu oleje, a pak orestujte cibuli, chilli a papriku, dokud nezměkne.
  4. Jakmile je quinoa připravena, dejte ji do tortil, přidejte zeleninovou směs, kukuřici a černé fazole.
  5. Přidejte ještě trochu guacamole a barbecue omáčku.
  6. Plněné tortily srolujte a vychutnejte si je. 
I quinoa může být uvnitř tortille
Zdroj: yummly.com

Burrito

Už jste někdy slyšeli o specialitě jménem burrito? V podstatě se jedná také o plněnou tortilu.

Ingredience

  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 balíček koření na taco
  • 1 a 1/2 hrnku černých fazolí
  • 1/2 hrnku kukuřice
  • 3 hrnky vařené rýže
  • 6 velkých tortil
  • 1 a 1/2 hrnku nastrouhaného čedaru

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Vytřete si plech olejem.
  3. Připravte si hovězí maso s taco kořením podle návodu na obalu s kořením.
  4. Jedno burrito připravíte tak, že si dáte doprostřed tortily 1/4 hrnku černých fazolí, 1/2 hrnku rýže, hovězí maso, 2 lžíce kukuřice a 1/4 hrnku sýra.
  5. Přiložte k sobě dvě protilehlé strany tortily, a pak ji zabalte tak, jak se balí burrito (viz video níže).
  6. Udělejte stejně dalších 5 burrit.
  7. Dejte všechna burrita na plech, zakryjte je alobalem a pečte 25 minut.

NÁŠ TIP: Recept na plněnou tortilu můžete ještě obohatit nakrájenou červenou cibulí, salátem, zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem, guacamole, rukolou a podobně.  

I vy se naučte dělat dietní burrito
Zdroj: theseasonedmom.com

Ukázka, jak se balí burrito:

Zajímavosti o tortile

Tortila je v podstatě tenký chleba ve tvaru placky, která se začala jako první používat především ve španělské, respektive arabské kuchyni.

Původně se dělala z cizrny, ale v současné době se setkáte hlavně s alternativami z pšeničné a kukuřičné mouky.

Ve Španělsku se tortillami rozumí však něco jiného. V této zemi se jedná o omeletu ze silného bramborového těsta.

Zatímco v Mexiku se tortila dělá právě z kukuřičné mouky. Používá se jako příloha k různým pokrmům. Jako v našich končinách si dáváme chleba, v Mexiku si lidé pochutnávají zase na suché tortile.

Na internetu najdete různé recepty na náplně do tortily, a to jak sladké, tak i slané.

V obchodech se dají zakoupit již hotové placky, ale jestliže si je chcete vyrobit sami, není to nic těžkého. Výše jsme vám přinesli recept na domácí tortilu, jenž jsme sami odzkoušeli. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X