Jaro se pomalu, ale jistě blíží. S ním i Velikonoce a čas uvařit nebo upéct si něco dobrého a zároveň tradičního. A jelikož se snažíme žít a jíst pokud možno co nejvíce odlehčeně, proč nezkusit třeba zdravé velikonoční perníčky?
Osobně neznám jediného člověka, který by neměl rádu onu charakteristickou kořeněnou chuť perníkového těsta, jež je příznačná právě pro zimní a jarní období roku a s nimi spojené svátky.
Vyzkoušejte naše tři osvědčené recepty a zaručuji Vám, že ke starým a nedietním variantám perníčků už se nebudete chtít vracet.
Drobné chuťové změny v původní receptuře tohoto druhu cukroví jsou tak nepatrné, že jen málokdo pozná rozdíl. Zatímco přínos řady ingrediencí, které jsou mnohem vhodnější pro naše zdraví, představuje jackpot.
Pusťe se s námi do fitness pečení a zdobení!
Veganské paleo velikonoční perníčky
Jeden by si možná mylně myslel, že těsto na cukroví bez vajíčka nemůže držet tvar a musí se zákonitě lámat.
Omyl! Tato odlehčená veganská verze perníčků je vypilovaná se vším všudy. Obsahuje také minimum tuku a vůbec to neubírá na jejím kouzlu.
Vyzkoušejte si ji sami a dáte mi za pravdu!
Ingredience
15 kusů
- 180 g mandlové mouky
- 40 g tapiokového škrobu + extra škrob na pomoučení
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/8 čajové lžičky mořské soli
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 80 g javorového nebo agávového sirupu
- 1 polévková lžíce nesířené melasy
- 1 dávka polevy z kokosového cukru na zdobení (volitelné) *
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C a nachystáme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem. Ve velké míse smícháme mandlovou mouku, tapiokový škrob, zázvor, skořici, sůl a jedlou sodu. Velmi dobře vše promícháme. Poté přilijeme kokosový olej, sirup a melasu a mícháme, dokud nám nevznikne jednolité husté těsto.
- Těsto zformujeme dokulata, zploštíme, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 30 minut do mrazáku. Po vyjmutí těsto rozbalíme a položíme na škrobem pomoučený povrch nebo. Škrobem je posypeme lehce i zvrchu, aby se nám nelepilo k válečku.
- Následně těsto válečkem rozválíme na tloušťku zhruba 0,6 cm a „pomoučenými“ vykrajovátky nebo nožem vykrajujeme z těsta oblíbené tvary, či v duchu Velikonoc kuřátka, vajíčka, popřípadě králíčky.
- Z odřezků znovu vyrobíme kuličku, rozválíme a proces opakujeme, dokud nám těsto vystačí. Vyřezané kousky klademe na připravený plech a pečeme v předehřáté troubě 10 minut pro měkčí alternativu perníčků, nebo 14 – 15 minut pro křupavější výsledek.
- Po upečení necháme perníčky zcela zchladnout, než je začneme zdobit. Hotové cukroví nám vydrží bez zvláštního způsobu skladování i tři dny, v lednici a v uzavřené nádobě je však můžeme uchovávat bez problémů dva týdny.
* Nevíte, jak si vyrobit zdravou polevu na zdobení perníčků z kokosového cukru? Vřele Vám doporučuji tento skvělý a jednoduchý recept na light zdobicí polevu, která je vhodná i pro vegany!
Zdobení samo o sobě vyžaduje trochu praxe, aby výsledek byl přesně takový, jaký si představujete. To však vůbec nevadí! Hlavní je zdobit perníčky s láskou a nebát se být kreativní.
Jarní fitness perníkoví králíčci
Tato verze perníčků již není vhodná pro vegany, ačkoliv je v ní rovněž použito veganské máslo, namísto standardního másla z živočišného mléka. Důvodem je mnohem zdravější podstata tohoto tuku, přičemž na výsledné chuti cukroví to nemění téměř nic.
Další výhodou tohoto receptu je také značně snížené množství nevhodného cukru a jeho náhrada za přírodní typy sladidel.
Ingredience
20 kusů
- 100 g veganského másla v pokojové teplotě
- 80 g kvalitního třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 120 g nesířené melasy
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 270 g špaldové mouky
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 dávka polevy z kokosového cukru na zdobení (volitelné)
Postup
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozšleháme společně cukr a máslo, dokud nevznikne nadýchaná hmota. Přidáme vejce, melasu a vanilkový extrakt a znovu důkladně promixujeme. Nakonec vsypeme do mixéru i mouku, zázvor, hřebíček, skořici, sůl a sodu a mixujeme do té doby, než vznikne pevné jednolité těsto.
- Hotové těsto zformujeme do tvaru kulatého disku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici aspoň 1 hodinu. Následně předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem.
- Trochou špaldové mouky pomoučíme pracovní desku nebo vál, na němž pomocí válečku rozválíme těsto, aby mělo po celém povrchu tloušťku zhruba 0,65 cm. Poté vezmeme vykrajovátka ve tvaru králíčků a vykrajujeme z těsta tvary. Dle potřeby vykrajovátka obalujeme moukou, aby se nám těsto k materiálu nelepilo.
- Perníkové králíčky pečeme v troubě 8 – 10 minut – výsledná konzistence pak nebude ani příliš křupavá, ani moc měkká. Po vyjmutí necháme perníčky zcela vychladnout a můžeme (nebo nemusíme) zdobit dle své fantazie.
- Toto perníkové velikonoční cukroví nám vydrží čerstvé a chutné i týden, jestliže je budeme skladovat v uzavíratelné nádobě a v chladném prostředí.
Kokosový cukr je v mnoha ohledech mnohem lepší volbou než klasický rafinovaný bílý cukr. Nebývá zpracováván pomocí chemie a navíc narozdíl od bílého cukru nenapomáhá zvyšování glykemie.
Z kokosového ořechu obecně se však také dá vyrobit spousta chutných (nejen) moučníků a mlsů. Máte-li rádi jeho chuť, pak Vás zaručeně potěší i můj další článek, ve kterém najdete několik výborných receptů na zdravé kokosové cukroví!
Objevte podobné tipy
Dietní perníková vajíčka se zdobením
Další krásná varianta velikonočního cukroví, které máte možnost nazdobit dle vlastní fantazie. Light ovocná či zeleninová perníčková poleva navíc dělá z těchto perníčkových vajíček perfektní tradiční mls, který si můžete užít i v rámci diety.
Tak hurá do práce!
Ingredience
32 kusů
- 310 g celozrnné mouky + trocha na pomoučení
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 3/4 čajové lžičky mořské soli
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1/4 čajové lžičky prášku na pečení
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 90 g kokosového oleje, rozpuštěného
- 120 g nesířené melasy
- 70 g kokosového cukru
- 1 velké vejce
- práškový erythritol nebo zdravá poleva na zdobení *
Postup
- Ve středně velké míse smícháme dohromady mouku, zázvor, skořici, sůl, hřebíček, pepř, jedlou sodu a prášek na pečení. Všechny suché ingredience důkladně promícháme.
- V jiné menší misce zkombinujeme kokosový olej a melasu. Přidáme kokosový cukr a pořádně prošleháme, aby se suroviny dobře propojily. Jestliže je cukr hrudkovatý a nechce se rozpustit, směs vložíme na 20 sekund do mikrovlnné trouby a poté znovu pořádně prošleháme. Ke konci přidáme i vejce a opět mícháme.
- Do velké mísy k moučné směsi vlijeme tekuté ingredience a zpracováváme, dokud nevznikne hutné těsto. Může se zdát, že je směs příliš suchá, ale je pouze třeba pokračovat propracovávání. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyrobíme tlustou placku, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Troubu rozehřejeme na 170°C a nachystáme si dva plechy na pečení, které vyložíme pečicím papírem. Těsto vyjmeme z lednice dostatečně předem, aby stačilo povolit a při válení se nerozpadalo a nebylo hrudkovaté. Poté postupně obě placky rozválíme na tloušťku asi 0,6 cm a vykrajujeme vajíčka, která klademe na plechy. Zbylé těsto znovu zpracujeme a využijeme.
- Perníková vajíčka pečeme v troubě 8 – 10 minut do optimální měkkosti. Po vyjmutí z trouby je necháme důkladně vychladnout, jestliže se chystáme zdobit polevou. V případě použití erythritolu můžeme cukroví poprášit ihned. Perníčky bez polevy nám vydrží v pokojové teplotě s přehledem i 1 týden.
*Jednoduchou dekorativní polevou z kokosového cukru nemusí Vaše snaha ozdobit si své perníčky končit. Jestliže stojíte o originální barevná vajíčka, můžete vyzkoušet tyto nápady na zdravé perníčkové polevy.
V tomto skvělém článku najdete nejen recept na další, lehce odlišnou variantu perníčků, ale především i rady a tipy, jak si z čerstvého ovoce, zeleniny a čaje vyrobit vlastní veganské druhy barevných polev na zdobení.
Ta trocha práce navíc za zdravý a krásný výsledek skutečně stojí!
Inspirace pro zdravější pečení perníčků
Jaké zásady jsou při pečení nejdůležitější v případě, že si hlídáte váhu, hubnete, nebo se prostě jen snažíte žít co nejzdravěji?
Klíčem k úspěchu je správná volba ingrediencí.
Dejte rovnou sbohem klasické bílé pšeničné mouce. Vyměňte ji buď za mouku bezlepkovou, nebo alespoň kvalitní celozrnnou. Obě varianty snadno seženete ve spoustě provedení. Já osobně preferuji například mouku žitnou nebo špaldovou. Pro spoustu receptů na dietní sladké moučníky jsou vhodné rovněž ořechové mouky.
Namísto másla a sádla se snažte vždy používat kvalitní rostlinné tuky, a to nejlépe v omezeném množství. U perníčků je samozřejmě nutné, aby těsto drželo tvar a nerozpadalo se, tudíž nějaké to veganské máslo či kokosový olej bude potřeba vždy.
Náš organismus navíc tuky potřebuje ke správnému fungování, tudíž zapomeňte na kompletní škrtání lipidů ze svého jídelníčku! Pro doplnění důležitých informací v rámci správného stravování si přečtěte také můj text, který pojednává o důležitosti zdravých tuků ve vyvážené stravě člověka.
Další důležitou položkou při pečení tohoto typu cukroví je koření, kterého do perníkového těsta použijete velkou spoustu. Vše můžete samozřejmě sehnat v různých cenových relacích v každém obchodě.
Já Vám však doporučuji navštívit raději obchod s bio potravinami. V takové prodejně možná neseženete daný typ koření v mletém stavu, avšak je zaručena nejvyšší kvalita kupovaného zboží. Navíc například čerstvě podomácku namletý hřebíček je naprosto jiná liga, než ten mletý z obchoďáku, za který dáte patnáct korun.
Perníkové sušenky samozřejmě nepředstavují jedinou sladkou dobrotu, kterou si lze o Velikonocích upéct. Existuje spousta dalších zdravých alternativ cukroví, kterými uděláte radost jak členům rodiny, tak i každé návštěvě.
Inspirujte se například mým článkem, ve kterém najdete super recepty na fitness velikonoční cukroví!
Závěrem
Zdravé velikonoční perníčky představují skvělou volbu mlsání v rámci jarních svátků.
Nejen pro svou dietnější podstatu a nezaměnitelnou chuť. Ale i z toho důvodu, že jejich příprava a pečení nás ponouká nepolevovat (ani ve dnech volna) při snaze udržet si ideální váhu a udělat maximum pro naše zdraví. Rovněž navíc přispívá ke snaze hlídat si, co konzumujeme a pomáhá udržet hlavu i tělo zaměstnané.
Tento druh cukroví lze péct o samotě, s přáteli, s partnerem, s dětmi, s rodiči i prarodiči. Při zdobení si každý člověk může přijít na své. Stačí popustit uzdu fantazii a prostě si hrát, realizovat se v rámci vlastní kreativity. Jde o krásnou tradiční zábavu a staré zvyky, jejichž původ by byla velká škoda nechat zaniknout.
Inspirujte se našimi tipy a upečte si letos o Velikonocích taky něco hezkého!