Existuje spousta tradičních moučníků, bez kterých si spousta lidí nedokáže představit život. Tento fakt ovšem může kazit upřímnou snahu zhubnout či udržet si ideální váhu. Člověk si pak říká, co dobrého na zub si může dát, aniž by kila šla nahoru.
A co si takhle představit zdravé lívance?
Nevěříte, že něco takového může existovat, aniž by v tom byl nějaký háček?
Čtěte dál!
V tomto článku Vám představíme šest dietních lívancových receptů, po jejichž vyzkoušení se budete olizovat a nesčetněkrát se k nim v budoucnu vrátíte.
Níže uvedené dobroty si můžete navíc dopřát i bez vlezlých výčitek svědomí. Své si zde najdou jak vegani, tak i lidé na dietě a ti, co se jen snaží omezovat cukry ve stravě.
Zdravé lívance z ovesných vloček
Ovesné lívancové placky – výživná, odlehčená a navíc i veganská varianta klasického snídaňového moučníku, který je v původním provedení všechno možné, jen ne vyloženě zdravý a dietní.
V ovesné obměně, jejíž chuť navíc perfektně doplňuje nezaměnitelné aroma banánu, se nachází spousta vitamínů a pořádná dávka živin důležitých pro naše tělo.
Váháte-li, co lehkého si dát zítra k snídani, neváhejte a vyzkoušejte toto!
Ingredience
4 porce
- 1 velký zralý banán, nakrájený na kostky
- 275 ml neslazeného mandlového mléka
- 140 g jemných ovesných vloček
- olej ve spreji
Postup
- Do mixéru vložíme všechny ingredience a důkladně mixujeme, dokud těsto není jednolité a hladké. Následně je necháme zhruba 5 minut odležet, aby zhoustlo.
- Velkou pánev lehce posprejujeme olejem a rozehřejeme na střední teplotu. Poté na ni rozdělíme těsto na čtyři díly, to vychází přibližně na 4 ploché polévkové lžíce na jednu lívancovou placku. Následně přiklopíme poklicí. Smažíme 2-3 minuty, načež lívanečky otočíme a osmažíme je i z druhé strany.
- Proces opakujeme, dokud nám vystačí těsto. Tyto ovesné lívance jsou nejchutnější podávané ještě za tepla, buď s javorovým sirupem, nebo s lesním ovocem dle vlastního výběru.
Tento druh lívanců lze pohodlně skladovat jak kratší dobu v lednici, tak až půl roku v mrazáku, aniž by ztratily cokoliv ze své chuti a jedinečné vláčnosti. Rozmrazené placky poté jen ohřejeme 30 sekund v mikrovlnné troubě a můžeme podávat!
Veganské kokosové lívanečky
Ingredience
16 – 20 porcí
- 4 polévkové lžíce javorového sirupu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 30 g kokosové mouky
- 170 g tapiokové mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 400 ml neslazeného mandlového nebo lískového mléka
- kokosový olej na smažení
Postup
- Veškeré ingredience vložíme do velké mísy a řádně promísíme. Pokud by těsto hrudkovalo, použijeme na prošlehání metličku. Poté je necháme alespoň 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Na nepřilnavé či teflonové pánvi rozehřejeme trochu kokosového oleje a pomocí polévkové lžíce vytvoříme na pánvi malé placičky těsta (postačí dvě lžíce na každý lívaneček).
- Smažíme několik minut, dokud se na povrchu těsta nezačnou objevovat bublinky, poté je čas lívanec otočit. Znovu smažíme několik minut, abychom docílili zlatavě hnědého povrchu z obou stran.
- Postup opakujeme a stejným způsobem spotřebujeme veškeré těsto. Teplotu při smažení upravujeme dle potřeby. Hotové lívanečky chutnají nejlépe polité javorovým sirupem, popřípadě je lze podávat i s čerstvými malinami nebo ostružinami.
Dietní kynuté lívance
Ingredience
9 porcí
- 2 velká vejce
- 375 g celozrnné mouky dle vlastního výběru
- 2 polévkové lžíce kvalitního hnědého cukru
- 1/2 čajové lžičky himalájské růžové soli
- 600 ml odtučněného mléka
- 50 ml kvalitního řepkového oleje
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 a 1/4 čajové lžičky sušeného droždí
- olej ve spreji
Postup
- Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl. V jiné, menší míse vyšleháme vajíčka spolu s mlékem, olejem, vanilkovým extraktem a sušeným droždím.
- Tuto směs poté přelijeme do mísy se suchými ingrediencemi a vše dobře propracujeme, aby bylo těsto jednolité a ideálně je necháme přes noc odpočinout a vykynout v lednici.
- Další den těsto znovu propracujeme vařečkou a můžeme se vrhnout na smažení. Velkou nepřilnavou pánev lehce poprášíme olejem ve spreji a rozehřejeme ji na střední teplotu.
- Na jeden lívanec použijeme vždy 4 lžíce těsta, které lijeme rovnou na pánev a smažíme, dokud konce placky nezačnou osychat, zhruba 1-2 minuty. Poté lívanec obrátíme a smažíme další 1-2 minuty do zlatova.
- Tyto kynuté lívanečky jsou výborné jen tak samotné, v kombinaci s kávou nebo čajem. Lze je však rovněž dochutit čerstvým ovocem, nakládanými brusinkami či odlehčeným javorovým sirupem.
Fit lívance s cottage sýrem
Tyto neotřelé a lehké lívance, které jsou doslova nabité důležitými proteiny, představují snadný a extrémně zdravý pokrm! Obsahují totiž oproti jiným lívancovým variantám přibližně poloviční množství použité mouky, která je nahrazena dietním tvarohovým sýrem a vejci, ale ukrývají v sobě téměř dvojnásobnou dávku bílkovin.
Výsledkem je pouze 111 kcal na jednu porci!
A navíc chutnají jako nadýchané francouzské toasty – kdo by odolal?
Ingredience
10 porcí
- 4 velká vejce
- 350 g small curd cottage sýra
- 3 polévkové lžíce čistého javorového sirupu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 100 g celozrnné mouky dle vlastního výběru
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky mořské soli
- olej ve spreji
Postup
- Ve středně velké míse smícháme vajíčka, cottage sýr, javorový sirup a vanilkový extrakt. Pokud uvidíme ve směsi větší kusy cottage, rozmačkáme je vidličkou. Mixtura by měla být pokud možno jednolitá.
- V jiné nádobě smísíme mouku s práškem do pečiva a solí. Vše poté přisypeme do mísy s cottage směsí, znovu promícháme a vložíme do mixéru, ve kterém vše krátce mixujeme do hladka.
- Nepřilnavou pánev či plotnu rozehřejeme na střední teplotu, poprášíme lehce olejem ve spreji a nalijeme na ni těsto – 4 polévkové lžíce na jeden lívanec je tak akorát. Lívance pak smažíme z obou stran a teplotu upravujeme tak, aby povrch těsta nehnědl příliš rychle.
- Podáváme ihned ještě za tepla, lze použít javorový sirup na dochucení.
Aby cottage lívance měly tu správnou jemnou texturu, je ideální použít při výrobě těsta tzv. „small curd“ variantu. Od „large curd“ se liší formou výroby a použitím rozdílných látek, které podporují typické tvarožnaté hrudkování tohoto druhu sýra. Obě formy se liší krom textury a velikosti hrudek i chutí – „large curd“ sýry mívají díky syřidlům méně nakyslou chuť.
Objevte podobné tipy
Extrémně nízkokalorické lívance
Představte si vynikající a chutný lívanec, který obsahuje na jednu porci pouze zhruba 50 kilokalorií. Nevěříte, že je něco takového možné?
Vyzkoušejte si níže uvedený recept, přepočtěte si sami čísla a gramy a uvidíte, že Vás za nos netahám!
Tento lehoučký druh moučníku je skvělou volbou, když nás honí mlsná při dietách. Představuje vhodnou light substituci například zákusku ke kávě či čaji.
Ingredience
4 porce
- 1 středně velké vejce
- 15 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 30 g bílého jogurtu se sníženým obsahem tuku
- 25 g celozrnné bezlepkové mouky
Postup
- Ve středně velké míse rozšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem. Šleháme dostatečně dlouho, dokud ze směsi nevznikne nadýchaná sněhová pěna.
- Přidáme bílý jogurt a znovu mixujeme, stačí 1-2 minuty, dokud se ingredience správně nepropojí.
- V závěru do mísy prosijeme mouku a už jen opatrně stěrkou promícháme, již nemixujeme, výsledné lívance by v opačném případě nebyly nadýchané.
- Těsto rozdělíme na 4 porce a jednu po druhé osmažíme z obou stran na teflonové pánvi. Žádný tuk není ke smažení potřeba!
Tyto dietní lívanečky je nejlepší servírovat s nízkokalorickým javorovým sirupem nebo s čerstvým bobulovým ovocem. Další vhodnou možností je například odtučněný tvaroh či řecký jogurt.
Snaha omezit kalorie, ale zachovat přitom nutriční hodnoty každého jídla a dopřát tělu i vitamíny a minerály – je to mnohdy složité, ale ne nemožné. Lívance představují snídaňové jídlo, na správné stravování je ale třeba myslet ve všech fázích dne.
Doporučuji Vám proto přečíst si i můj další článek, jenž je nabitý tipy na zdravé a výživné večeře, které skvěle podpoři Váš zdravý životní styl a pomohou Vám i shodit nějaké to kilo!
Low carb lívancové placky
Ingredience
6 porcí
- 2 velká vejce
- 1 polévková lžíce studené vody
- 50 g krémového sýra Philadelphia
- 85 g mandlové mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky stéviového extraktu
- javorový sirup bez cukru k podávání
Postup
- Všechny ingredience postupně vkládáme do mixéru. Začneme vejci, sýrem a vodou a mixujeme, dokud směs není hladká, případně stěrkou setřeme ulpělé zbytky ze stěn mixéru.
- Postupně přidáváme i ostatní suroviny, jednu po druhé a pokaždé prákrát rychle promixujeme. Když je směs jednolitá, necháme ji dvě minuty odpočinout.
- Mezitím si připravíme teflonovou pánev a rozehřejeme ji na střední teplotu. Těsto na každý lívaneček poté dávkujeme stylem 3-4 polévkové lžíce na jeden kus, dle toho, jak velké je chceme mít.
- Lívance smažíme z jedné strany do té doby, než vidíme na jejich povrchu vznikající bublinky, poté je otočíme a smažíme z druhé strany přibližně stejnou dobu. Povrch by měl být zlatavý, až světle hnědý.
- Hotovou dobrotu servírujeme po lehkém zchladnutí, případně dochutíme odlehčeným javorovým sirupem.
Nízkosacharidové stravování není již v dnešní době ničím neobvyklým. Kolegyně napsala o této tematice hezký a poutavý článek, který Vám objasný, jak funguje low carb dieta, v čem je prospěšná, pro koho je vhodná a jaké jsou její nevýhody.
Vřele doporučuji každému, kdo si chce doplnit znalosti ohledně stravy a výživy!
Jak na zdravější lívance v globále?
1. Více vlákniny a vitamínů!
Kvalitní a zdravější suroviny jsou alfou a omegou, tak jako u každého pokrmu, který se snažíme jakkoliv odlehčit.
U lívanců se tradičně používá běžná rafinovaná pšeničná mouka, které je nejdostupnější a také nejlevnější. Má neutrální chuť a žádné přidané výživové hodnoty.
Dietnější a výživnější varianty s větším množstvím vlákniny lze dosáhnout tím, že sáhneme po celozrnné mouce či jiných nutričně bohatých obilninách, jako je například kukuřičná moučka, ovesné vločky nebo pohanka.
Celozrnná mouka obsahuje 16 gramů vlákniny na 125 gramů mouky, zatímco obyčejná bílá mouka obsahuje pouze 3 gramy vlákniny na stejnou gramáž. Výživnější druhy mají rovněž výraznější, často lehce oříškovou chuť.
Chcete-li mít své lívance nabité vlákninou a omega-3 mastnými kyselinami, lze do těsta přidat i drcená lněná nebo chia semínka.
Není-li Vám zcela jasné, jak to vlastně s těmi mastnými kyselinami je, a co konkrétně tělu v rámci základních živin prospívá a co škodí, prostudujte si i tento další text, ve kterém se dozvíte (nebo si popřípadě minimálně oživíte), co jsou to zdraví prospěšné tuky, jak fungují a proč jsou pro správné fungování lidského organismu nepostradatelné.
2. Přidejte ovoce a oříšky
Lívancové těsto je skvělé v tom ohledu, že je lze modifikovat různými způsoby. Prakticky máloco na něm můžete zkazit, napadne-li Vás přidat do směsi své oblíbené oříšky, semínka či ovoce.
Naopak tímto způsobem nahradíte kaloričtější suroviny, jako je třeba právě mouka, těmi zdravějšími. Rovněž namísto prázdných kalorií svému tělu dopřejete i důležité vitamíny a minerály a v případě drcených oříšků i zdravé tuky. A v neposlední řadě další porci potřebné vlákniny.
Navíc výsledný moučník získá jedinečnou chuť. Nebojte se proto experimentovat a zkoušet nové kombinace!
3. Připravte si těsto předem
V rámci ranního vstávání a shonu člověk leckdy nemá dostatek času, prostoru a nálady na vymýšlení ultra výživných a dietních variací, co se snídaně týče.
Těsto na lívance si však lze připravit s klidným svědomím dopředu, přičemž tím výsledný pokrm neztratí nic ze své chuti a výživových hodnot. Těsto v lednici vydrží 24 hodin, ve vzduchotěsné nádobě však až 1 měsíc.
Hotové lívancové placky lze taktéž i zamrazit až na 3 měsíce a kdykoliv dle potřeby ohřát v mikrovlnné troubě či je znovu na pár minutek hodit na pánev – rozdíly v chuti budou naprosto minimální.
4. Pozor na finální dochucování
Je velice lákavé dozdobit hotový nadýchaný lívaneček kouskem másla a zalít pořádnou dávkou javorového sirupu…
Střídmost je i v tomto případě klíčem k úspěchu při hubnutí a udržení štíhlé figury. Máslo na lívanci je zbytečný luxus a každý gram navíc přidává na kalorické hodnotě moučníku. Na adekvátní dochucení bohatě postačí jedna čajová lžička tuku a tři lžičky javorového sirupu.
Naprosto ideální variantou je však čerstvé bobulové ovoce, které pulzuje vitamíny a důležitými látkami blahodárnými pro náš organismus. Nehledě na jeho pikantní a čerstvou svěží chuť.
Zkuste někdy javorový sirup vyměnit za hrstku borůvek či ostružin ze zahrádky!
Závěrem
Zdravé lívance samy o sobě nepředstavují žádnou vědu, zvládne je i naprostý kulinářský začátečník. Jde o výborné a rychlé univerzální jídlo, které je vhodné na snídani i svačinu.
Pokud v rámci přípravy zvolíme i kvalitní a výživné suroviny, nemusíme si tuto dobrotu odpírat ani při snaze o redukci tělesné hmotnosti. Jak jste se v tomto článku dozvěděli, i správně připravený lívanec může obsahovat méně kalorií, než nízkotučný jogurt!
Stačí používat intuici a cit a nebát se pozjišťovat si o surovinách, které při výrobě moučníku hodláme použít, co nejvíce informací.
Který z našich vybraných receptů vyzkoušíte jako první? Podělte se s námi o svůj názor a zkušenosti s lívanci v komentářích níže!