Stále oblíbenější rybou u nás i ve světě je treska. Recepty, které jsme pro vás vybrali, jsou jednoduché, rychlé a skutečně originální.
Inspirujte se a oživte svou kuchyni těmito výbornými, nízkokalorickými a zdravými jídly!
Flambovaná tresčí játra
Chcete připravit něco, co je skutečně originální?
Mezi nejoblíbenější recepty s tresčími játry patří ten od známé Marthy Stewart.
Pusťte se do něj!
Ingredience
- 450 g tresčích jater
- 1 šálek pomerančové šťávy (můžete použít džus nebo šťávu z čerstvých pomerančů)
- ½ šálku rozinek
- ½ šálku likéru Grand Mariner (můžete použít i jiný likér dle vlastní chuti)
Postup
- Nachystejte si střední misku a začněte s jednoduchým receptem. Tresčí játra vložte do misky, přidejte k nim pomerančový džus nebo šťávu a nechte 10 minut odstát.
- Rozinky a likér dejte do druhé misky a odložte stranou.
- Rozehřejte pánev a osušená tresčí játra do ní vložte. Promíchejte a smažte asi 1 minutu na každé straně.
- Do pánve přidejte směs rozinek s likérem a opatrně flambujte. Smažte, dokud nezhasne plamen.
- Následně odstavte z ohně a ihned podávejte.
- Tento recept na tresčí játra můžete obohatit opečeným celozrnným pečivem, které lze podávat místo přílohy.
Pečená aljašská treska
Jedním z nejoblíbenějších rybích jídel je mražená aljašská treska. Recepty bývají různé, ale my jsme pro vás vybrali takový, jehož příprava je jednoduchá a chuť neodolatelná.
Ingredience
- 4 porce tresky
- 2 čajové lžičky olivového nebo rostlinného oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Zmrazenou rybu vyjměte z obalu a opláchněte ji pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili zbylé ledové krystaly.
- Připravte si plech s pečícím papírem a ryby na něj umístěte.
- Každou porci lehce potřete olejem ze všech stran.
- Pečte 4–5 minut a následně vyjměte z trouby.
- Každou porci ochuťte solí a pepřem. Máte-li oblíbené koření na ryby, můžete jej použít.
- Rybu znovu vložte do trouby a pečte dalších 8–12 minut.
- Rybu můžete podávat s cizrnovým salátem nebo brambory.
Treska na japonský způsob
V Japonsku je velmi oblíbená tmavá treska. Recept, se kterým se seznámíte, je tvořen ze surovin, které běžně zakoupíte v potravinách nebo specializovaných obchodech.
Dopřejte si trochu zahraniční kuchyně, která je plná zdravých omega-3 mastných kyselin a má máslově jemnou chuť.
Ingredience
- ¼ šálku saké
- ¼ šálku mirinu (rýžové víno)
- ¼ šálku bílé miso pasty
- 3 lžíce krystalového cukru
- 4 filety z tmavé tresky
Postup
- Dva až tři dny před přípravou ryby si nachystejte marinádu z miso pasty a ryby do ní naložte.
- Příprava marinády je jednoduchá. Saké a mirin přiveďte k varu a vařte 20 sekund, aby se odpařil alkohol.
- Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přidejte miso pastu a pořádně rozmíchejte.
- Jakmile se miso pasta úplně rozpustí, znovu zvyšte teplotu a přidejte cukr. Neustále, pomocí metličky, šlehejte, aby se cukr nepřipálil na dně pánve.
- Jakmile je cukr rozpuštěný, směs odstavte z ohně a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- Filety z tmavé tresky důkladně osušte papírovými ubrousky, vložte je do vzduchotěsné mísy a marinádou je obalte ze všech stran.
- Takto připravenou misku uzavřete a nechte 2–3 dny odpočívat v lednici.
- V den, kdy budete chtít ryby připravovat, předehřejte troubu na 200 °C.
- Z filetů jemně otřete přebytečnou marinádu, aby se nepřipalovala (neoplachujte).
- Na pánvi rozehřejte olej, vložte filety z tresky kůží nahoru a smažte, dokud ryba ve spodní části nezhnědne (místy může až zčernat). Potrvá to asi 3 minuty.
- Po této době filety otočte a opakujte.
- Takto připravenou rybu dejte na plech, vyložený pečícím papírem, a pečte 5–10 minut.
- Jakmile je ryba hotová, můžete ji podávat s dietní divokou rýží.
- Toto jídlo se řadí mezi zdravé recepty s treskou, jelikož se jedná o rybu, která napomáhá hubnutí a je vhodným pokrmem, chcete-li vyrýsovat svou postavu.
Recept na filety z tresky
Vychutnejte si osvěžující pečenou tresku s citronem a kajenským pepřem.
Recept je navíc super rychlý.
Ingredience
- 450 g filetů z aljašské tresky
- ¼ čajové lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
- trocha kajenského pepře (na špičku nože)
- 1 a ½ polévkové lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Filety z aljašské tresky umístěte na plech, vyložený pečícím papírem, pokapejte je olivovým olejem, polijte citronovou šťávou a ochuťte solí a kajenským pepřem.
- Tresku pečte po dobu 10–12 minut.
- Jakmile je ryba hotová, posypte ji čerstvou petrželkou.
- Podávejte s brambory, grilovanou zeleninou nebo čerstvým salátem.
Objevte podobné tipy
Treska na másle
Toto jídlo se řadí mezi top recepty s treskou, které připravíte za méně než 10 minut.
Vyzkoušejte to!
Ingredience
- 680 g tresky
- 6 polévkových lžic nesoleného másla (nakrájejte na plátky)
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- ½ lžičky soli
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
- ¾ čajové lžičky mleté papriky
- 1 citron (nakrájený na kolečka)
- petržel nebo koriandr (na závěrečné posypání)
Postup
- V malé misce smíchejte všechny přísady na ochucení.
- Pokud je to nutné, nakrájejte tresku na menší kousky a ve směsi ji obalte ze všech stran.
- 2 lžíce másla dejte na pánev a rozpusťte jej.
- Následně na pánev umístěte tresku a smažte 2 minuty.
- Snižte teplotu, otočte tresku a položte na ni zbývající máslo. Smažte 3–4 minuty.
- Jakmile se máslo rozpustí, treska je hotová.
- Hotovou rybu pokapejte citronovou šťávou, ozdobte plátky citronu a posypejte čerstvými bylinkami.
- Ihned podávejte.
- Tento tresčí recept na másle výborně chutná s bramborovou kaší.
Smažená treska
Tento recept na tresku vám umožní připravit, zvenku křupavý a zevnitř jemný, lahodný a máslově jemný pokrm.
Recept je skvělý jako hlavní jídlo, ale je ideální také jako chuťovka, kterou si můžete namáčet do dipu při posezení s přáteli.
Ingredience
- 680 g filet z tresky (nakrájejte na úzké proužky)
- ½ šálku mouky
- 2 vejce (rozšlehaná)
- 1 šálek strouhanky
- ¾ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky granulovaného česneku
- olej na smažení
Postup
- V misce smíchejte strouhanku, sůl a česnek.
- Následně rybu obalte v mouce, pak ve vejci a nakonec ve směsi se strouhankou.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte ryby ze všech stran.
- Podávejte s tatarkou, kečupem nebo dipem dle vlastního výběru.
Zapečená treska s rajčaty
Ať už jste pokročilý kuchař nebo začátečník, tento recept z tresky jednoduše nemůžete pokazit!
Připravte si lahodnou dietní rybu s originální chutí.
Ingredience
- 4 větší filety z tresky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 250 g cherry rajčátek
- 1 citron (nakrájený na kolečka)
- 2 stroužky česneku (omýt, rozdrtit, ale neloupat)
- 2 větvičky tymiánu
- 2 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky (na ozdobu)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Filety z tresky osušte papírovou utěrkou do sucha a ochuťte je solí a pepřem.
- Olivový olej smíchejte s cherry rajčátky, plátky citronu, česnekem a tymiánem.
- Směs vlijte do pekáčku a položte na ni připravené filety.
- Pečte 15–20 minut.
- Hotové jídlo podávejte zdobené petrželkou. Dle chuti je možné pokapat citronovou šťávou
Tresčí maso a proč ho jíst?
Budete-li jíst pravidelně tresku, nejen, že si pochutnáte, dopřejete svému tělu také mnoho prospěšných živin.
Mezi hlavní zdravotní výhody patří:
- obsahuje vitamíny, minerály, zdravé tuky
- obsahuje vitamín B12, který podporuje správnou funkci nervové soustavy a krevních buněk, pomáhá také předcházet anémii
- snižuje hladinu cholesterolu, díky obsahu omega-3 mastných kyselin
- reguluje krevní tlak
- snižuje riziko ischemické choroby, srdečních onemocnění a vzniku mrtvice
- zlepšuje funkci mozku a snižuje riziko Alzheimerovy choroby
Rybou, která se připravuje opravdu snadno a rychle, je právě treska. Recepty na ni jsou originální a lze je nejrůznějšími způsoby obměňovat.
Zařaďte do svého jídelníčku tuto zdravou, cenově přijatelnou a zajímavou rybku, která vám bude zaručeně chutnat!