Recepty na tresku 8x jinak: Jednoduchá a originální pochoutka

Stále oblíbenější rybou u nás i ve světě je treska. Recepty, které jsme pro vás vybrali, jsou jednoduché, rychlé a skutečně originální. 

Inspirujte se a oživte svou kuchyni těmito výbornými, nízkokalorickými a zdravými jídly!

Flambovaná tresčí játra

Chcete připravit něco, co je skutečně originální? 

Mezi nejoblíbenější recepty s tresčími játry patří ten od známé Marthy Stewart.

Pusťte se do něj!

Ingredience

  • 450 g tresčích jater
  • 1 šálek pomerančové šťávy (můžete použít džus nebo šťávu z čerstvých pomerančů)
  • ½ šálku rozinek
  • ½ šálku likéru Grand Mariner (můžete použít i jiný likér dle vlastní chuti)

Postup

  • Nachystejte si střední misku a začněte s jednoduchým receptem. Tresčí játra vložte do misky, přidejte k nim pomerančový džus nebo šťávu a nechte 10 minut odstát. 
  • Rozinky a likér dejte do druhé misky a odložte stranou. 
  • Rozehřejte pánev a osušená tresčí játra do ní vložte. Promíchejte a smažte asi 1 minutu na každé straně. 
  • Do pánve přidejte směs rozinek s likérem a opatrně flambujte. Smažte, dokud nezhasne plamen. 
  • Následně odstavte z ohně a ihned podávejte. 
  • Tento recept na tresčí játra můžete obohatit opečeným celozrnným pečivem, které lze podávat místo přílohy. 

Tresčí recept s flambovanými játry.
zdroj: marthastewart.com

TIP: Snažíte se zhubnout? Pak si přečtěte článek o tom, jaké pečivo je při dietě vhodné.

Pečená aljašská treska 

Jedním z nejoblíbenějších rybích jídel je mražená aljašská treska. Recepty bývají různé, ale my jsme pro vás vybrali takový, jehož příprava je jednoduchá a chuť neodolatelná.

Ingredience

  • 4 porce tresky
  • 2 čajové lžičky olivového nebo rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Zmrazenou rybu vyjměte z obalu a opláchněte ji pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili zbylé ledové krystaly. 
  • Připravte si plech s pečícím papírem a ryby na něj umístěte. 
  • Každou porci lehce potřete olejem ze všech stran. 
  • Pečte 4–5 minut a následně vyjměte z trouby. 
  • Každou porci ochuťte solí a pepřem. Máte-li oblíbené koření na ryby, můžete jej použít.
  • Rybu znovu vložte do trouby a pečte dalších 8–12 minut. 
  • Rybu můžete podávat s cizrnovým salátem nebo brambory.

Aljašská treska pečená v troubě, podávaná se salátem z rukoly.
zdroj: cookthestory.com

Treska na japonský způsob

V Japonsku je velmi oblíbená tmavá treska. Recept, se kterým se seznámíte, je tvořen ze surovin, které běžně zakoupíte v potravinách nebo specializovaných obchodech. 

Dopřejte si trochu zahraniční kuchyně, která je plná zdravých omega-3 mastných kyselin a má máslově jemnou chuť. 

Ingredience

  • ¼ šálku saké
  • ¼ šálku mirinu (rýžové víno)
  • ¼ šálku bílé miso pasty
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 4 filety z tmavé tresky 

Postup

  • Dva až tři dny před přípravou ryby si nachystejte marinádu z miso pasty a ryby do ní naložte.
  • Příprava marinády je jednoduchá. Saké a mirin přiveďte k varu a vařte 20 sekund, aby se odpařil alkohol. 
  • Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přidejte miso pastu a pořádně rozmíchejte. 
  • Jakmile se miso pasta úplně rozpustí, znovu zvyšte teplotu a přidejte cukr. Neustále, pomocí metličky, šlehejte, aby se cukr nepřipálil na dně pánve. 
  • Jakmile je cukr rozpuštěný, směs odstavte z ohně a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Filety z tmavé tresky důkladně osušte papírovými ubrousky, vložte je do vzduchotěsné mísy a marinádou je obalte ze všech stran. 
  • Takto připravenou misku uzavřete a nechte 2–3 dny odpočívat v lednici. 
  • V den, kdy budete chtít ryby připravovat, předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Z filetů jemně otřete přebytečnou marinádu, aby se nepřipalovala (neoplachujte). 
  • Na pánvi rozehřejte olej, vložte filety z tresky kůží nahoru a smažte, dokud ryba ve spodní části nezhnědne (místy může až zčernat). Potrvá to asi 3 minuty. 
  • Po této době filety otočte a opakujte. 
  • Takto připravenou rybu dejte na plech, vyložený pečícím papírem, a pečte 5–10 minut. 
  • Jakmile je ryba hotová, můžete ji podávat s dietní divokou rýží.
  • Toto jídlo se řadí mezi zdravé recepty s treskou, jelikož se jedná o rybu, která napomáhá hubnutí a je vhodným pokrmem, chcete-li vyrýsovat svou postavu.

Filet z tmavé tresky, podávaný se salátem a kopečkem divoké rýže.
zdroj: thekitchn.com

Recept na filety z tresky

Vychutnejte si osvěžující pečenou tresku s citronem a kajenským pepřem. 

Recept je navíc super rychlý.

Ingredience

  • 450 g filetů z aljašské tresky
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 1 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
  • trocha kajenského pepře (na špičku nože)
  • 1 a ½ polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Filety z aljašské tresky umístěte na plech, vyložený pečícím papírem, pokapejte je olivovým olejem, polijte citronovou šťávou a ochuťte solí a kajenským pepřem. 
  • Tresku pečte po dobu 10–12 minut. 
  • Jakmile je ryba hotová, posypte ji čerstvou petrželkou. 
  • Podávejte s brambory, grilovanou zeleninou nebo čerstvým salátem.

Pečená aljašská treska s brambory, zdobená čerstvými bylinkami.
zdroj: rasamalaysia.com

TIP: Zjistěte, jak zdravě grilovat, nejen zeleninu.

Treska na másle

Toto jídlo se řadí mezi top recepty s treskou, které připravíte za méně než 10 minut. 

Vyzkoušejte to!

Ingredience 

  • 680 g tresky
  • 6 polévkových lžic nesoleného másla (nakrájejte na plátky)
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • ¾ čajové lžičky mleté papriky
  • 1 citron (nakrájený na kolečka)
  • petržel nebo koriandr (na závěrečné posypání)

Postup

  • V malé misce smíchejte všechny přísady na ochucení. 
  • Pokud je to nutné, nakrájejte tresku na menší kousky a ve směsi ji obalte ze všech stran. 
  • 2 lžíce másla dejte na pánev a rozpusťte jej. 
  • Následně na pánev umístěte tresku a smažte 2 minuty. 
  • Snižte teplotu, otočte tresku a položte na ni zbývající máslo. Smažte 3–4 minuty.
  • Jakmile se máslo rozpustí, treska je hotová. 
  • Hotovou rybu pokapejte citronovou šťávou, ozdobte plátky citronu a posypejte čerstvými bylinkami.
  • Ihned podávejte. 
  • Tento tresčí recept na másle výborně chutná s bramborovou kaší.

Treska pečená na másle, sypaná čerstvými bylinkami a podávaná s citronem.
zdroj: valentinascorner.com

TIP: Na másle skvěle chutná nejen treska. Vyzkoušejte také recept s lososem na másle.

Smažená treska

Tento recept na tresku vám umožní připravit, zvenku křupavý a zevnitř jemný, lahodný a máslově jemný pokrm.

Recept je skvělý jako hlavní jídlo, ale je ideální také jako chuťovka, kterou si můžete namáčet do dipu při posezení s přáteli. 

Ingredience

  • 680 g filet z tresky (nakrájejte na úzké proužky)
  • ½ šálku mouky
  • 2 vejce (rozšlehaná)
  • 1 šálek strouhanky
  • ¾ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky granulovaného česneku
  • olej na smažení

Postup

  • V misce smíchejte strouhanku, sůl a česnek. 
  • Následně rybu obalte v mouce, pak ve vejci a nakonec ve směsi se strouhankou. 
  • Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte ryby ze všech stran. 
  • Podávejte s tatarkou, kečupem nebo dipem dle vlastního výběru.

Smažená treska v trojobalu podávaná s dipem.
zdroj: lifesambrosia.com

Zapečená treska s rajčaty

Ať už jste pokročilý kuchař nebo začátečník, tento recept z tresky jednoduše nemůžete pokazit!

Připravte si lahodnou dietní rybu s originální chutí. 

Ingredience 

  • 4 větší filety z tresky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 citron (nakrájený na kolečka)
  • 2 stroužky česneku (omýt, rozdrtit, ale neloupat)
  • 2 větvičky tymiánu 
  • 2 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky (na ozdobu)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Filety z tresky osušte papírovou utěrkou do sucha a ochuťte je solí a pepřem. 
  • Olivový olej smíchejte s cherry rajčátky, plátky citronu, česnekem a tymiánem. 
  • Směs vlijte do pekáčku a položte na ni připravené filety. 
  • Pečte 15–20 minut. 
  • Hotové jídlo podávejte zdobené petrželkou. Dle chuti je možné pokapat citronovou šťávou

Zapečená treska se zeleninou, citronem, česnekem a olivovým olejem, zdobená čerstvými bylinkami.
zdroj: delish.com

Tresčí maso a proč ho jíst?

Budete-li jíst pravidelně tresku, nejen, že si pochutnáte, dopřejete svému tělu také mnoho prospěšných živin. 

Mezi hlavní zdravotní výhody patří: 

  • obsahuje vitamíny, minerály, zdravé tuky
  • obsahuje vitamín B12, který podporuje správnou funkci nervové soustavy a krevních buněk, pomáhá také předcházet anémii
  • snižuje hladinu cholesterolu, díky obsahu omega-3 mastných kyselin
  • reguluje krevní tlak
  • snižuje riziko ischemické choroby, srdečních onemocnění a vzniku mrtvice
  • zlepšuje funkci mozku a snižuje riziko Alzheimerovy choroby

Upozornění: Konzumace tresky může být nebezpečná, pokud tresku důkladně nezpracujete. Stejně jako u ostatních živočišných produktů, může surová treska obsahovat bakterie nebo parazity. Proto dbejte na to, aby treska prošla tepelnou úpravou před tím, než ji budete konzumovat.

Rybou, která se připravuje opravdu snadno a rychle, je právě treska. Recepty na ni jsou originální a lze je nejrůznějšími způsoby obměňovat. 

Zařaďte do svého jídelníčku tuto zdravou, cenově přijatelnou a zajímavou rybku, která vám bude zaručeně chutnat!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X