Ochutnejte řapíkatý celer. Zdravé recepty, které vám zachutnají

Celer patří mezi nejvíce zdravé druhy zeleniny, a to především pro vysoký obsah draslíku, hořčíku a vitamínů A, B, C a K.

Nevíte, jak chutná řapíkatý celer? Zdravé recepty vám pomohou upravit tuto zeleninu tak, že si ji doslova zamilujete.

I samotní odborníci z řad lékařů se shodují na tom, že pravidelná konzumace řapíkatého celeru je prospěšná.

Věděli jste, že si díky němu můžete zlepšit imunitu?

Zařaďte řapíkatý celer do svého jídelníčku, a to nejen formou smoothie a šťávy.

Šťáva z řapíkatého celeru

Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Čistý zelený nápoj je nejlepší způsob, jak začít každý den.

INGREDIENCE

  • svazek řapíkatého celeru

POSTUP

  1. Řapíkatý celer důkladně omyjte.
  2. Nakrájejte ho na kusy, které potom odšťavněte.
  3. Jestliže nemáte odšťavňovač, stačí ho rozsekat v mixéru, a potom přecedit přes síťku.
  4. Čerstvou šťávu z řapíkatého celeru ničím neřeďte, rovnou ji vypijte, ideálně nalačno.

NÁŠ TIP: Denní doporučená dávka šťávy je 473 mililitrů. Jezte až půl hodiny po vypití této šťávy.

Jednoduchý recept na šťávu z řapíkatého celeru
Zdroj: pixabay.com

Smoothie z řapíkatého celeru

Stačí se podívat na Instagram, kde si smoothie z řapíkatého celeru dělá snad každý.

Jestliže jste ho ještě nevyzkoušeli, nevíte, o co přicházíte.

INGREDIENCE

  • řapíkatý celer
  • 40 ml vody
  • 1 středně velký banán

POSTUP

  1. Prvně rozmixujte celer s vodou, a potom ho přeceďte přes látku, čímž dostanete jemnou čistou šťávu. Stejně tak se dá cedit celer i přes cedník, ale počítejte s tím, že bude šťáva hrubší.
  2. Šťávu nalijte do vypláchnutého mixéru, přidejte k ní ještě banán, a potom mixujte tak, aby vám vzniklo smoothie.
  3. Banán dodá smoothie sladkou příchuť.

Podívejte se, jak si udělat smoothie z řapíkatého celeru:

Zdravé tyčinky z řapíkatého celeru

Jsou křupavé, slané a posypané sezamem. Jestliže přemýšlíte, co si uděláte k televizi namísto chipsů, tyto celerové tyčinky jsou ideální volbou.

Jsou tak chutné, že vám ani nepřijde, že jsou ze zeleniny.

INGREDIENCE

  • 5 celerových stonků nakrájených na tyčinky
  • 1 lžíce japonského furikake koření
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sójové omáčky
  • sezamová semínka na posypání

POSTUP

  1. Celer si nakrájejte na tyčinky. Smíchejte si v malé misce furikake koření, olej a sójovou omáčku. Potřete touto směsí celerové stonky a před podáváním na ně nasypte ještě sezamová semínka.
  2. Ideální je nechat celerové stonky před podáváním alespoň půl hodiny odležet, aby se do nich nasákla kořeněná směs.  
Recept na zdravé celerové tyčinky
Zdroj: bonappetit.com

Polévka z řapíkatého celeru

Zřejmě víte, že se jí hlavně syrový řapíkatý celer. Recepty však najdete i na jeho tepelné zpracování.  

Co takhle uvařit řapíkatý celer? Polévka z něj je výtečná a především zdravá.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g oloupaných brambor nakrájených na kousky
  • 500 ml zeleninového vývaru (bujónu)
  • 100 ml mléka

POSTUP

  1. Olej si rozpalte ve velkém hrnci.
  2. Přidejte nakrájený celer, česnek a brambory.
  3. Dejte do hrnce trochu vody, osolte ji a vařte zeleninu po dobu 15 minut.
  4. Pokud se začne zelenina připékat ke dnu hrnce, přidejte vždy vodu.
  5. Do hrnce přilijte zeleninový vývar a přiveďte polévku k varu.
  6. Nechejte ji vařit dalších 29 minut, dokud se brambory nerozpadnou a celer nebude měkký.
  7. Udělejte z polévky pyré za pomocí tyčového mixéru.
  8. Nalijte do ní také mléko a znovu mixujte.
  9. Podávejte s křupavým chlebem, případně se podívejte do tohoto článku, čím nahradit pečivo
Rychlý recept na celerovou polévku
Zdroj: bbcgoodfood.com

Kuřecí salát s řapíkatým celerem

Řapíkatý celer dodá jedinečnou chuť také různým salátům. Udělat si můžete saláty zeleninové, ale klidně i tento kuřecí.

Zamilovali jste si řapíkatý celer? Nejlepší recepty jsme vám v tomto článku přinesli, takže si můžete tento druh zeleniny užít se vším všudy.

INGREDIENCE

  • 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • sůl
  • 3/4 hrnku pórku nakrájeného na tenké plátky
  • 3/4 hrnku řapíkatého celeru nakrájeného na malé kousky
  • 1/4 hrnku jemně nasekaných čerstvých petrželových listů
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 3/4 hrnku opečených vlašských ořechů nasekaných na kousky
  • pepř
  • mletá paprika

POSTUP

  1. Uduste nejprve kuřecí prsa. Dejte je do hrnce, přidejte sůl, trochu vody, červenou cibuli a stroužek česneku. Hrnec zakryjte a nechejte prsa dusit.
  2. Poté prsa vyjměte, rozkrojte je, abyste zkontrolovali, zda jsou dostatečně uvařená. Pokud jsou uvnitř ještě růžová, vraťte je do hrnce, přikryjte je pokličkou a nechejte ještě dalších 5 minut dusit.
  3. Připravte si zatím zeleninu. Zelenina, řapíkatý celer, hubnutí, to všechno k sobě jednoznačně patří. Zeleninu si nakrájejte na kousky a přidejte do ní majonézu s jogurtem.
  4. Jakmile jsou kuřecí prsa hotová, nakrájejte je na kostky a vložte je do velké mísy. Přidejte póre, celer, majonézu, jogurt, petržel, vlašské ořechy a trochu mleté papriky. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
  5. V chladničce vám tento salát vydrží klidně i dva až tři dny. 
Hotový recept na salát s kuřecím masem a řapíkatým celerem
Zdroj: thekitchn.com

Salát s řapíkatým celerem a bulgurem

Jestliže si chcete udělat oběd na několik dnů, co takhle salát s řapíkatým celerem a bulgurem, který vás neomrzí?

Vychutnáte si ho jak k obědu, tak klidně i na svačinu. V lednici vám vydrží klidně dva až tři dny.

INGREDIENCE

  • 200 g bulguru
  • řapíkatý celer
  • 1 jablko
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrstka opečených lískových ořechů nasekaných nahrubo
  • špetka chilli
  • velká hrst semen z granátového jablka
  • najemno nasekaná petrželka
  • najemno nasekaná máta
  • najemno nasekaný estragon

POSTUP

  1. Dejte si bulgur do mísy a zalijte ho vroucí vodou. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechejte, aby bulgur absorboval veškerou vodu. Počkejte zhruba 30 minut.
  2. Mezitím si nachystejte řapíkatý celer. Nakrájejte ho najemno, listy nakrájejte nahrubo.
  3. Vezměte jablko, nakrájejte ho na malé kostky a dejte ho do citronové šťávy.
  4. V misce smíchejte zbytek citronové šťávy s olejem a kořením podle chuti, abyste si udělali citronovou zálivku na salát.
  5. Vidličkou jemně rozmíchejte bulgur. Přimíchejte do něj celer a jablko, poté ořechy, chilli, semena granátového jablka a bylinky. Přelijte salát dresinkem a jemně vše promíchejte dohromady. Salát ozdobte nasekanými celerovými listy a podávejte.
Salát z bulguru a řapíkatého celeru
Zdroj: bbcgoodfood.com

Vliv řapíkatého celeru na zdraví

Řapíkatý celer je zelenina, ze které těží celé vaše tělo. Chlubí se nízkým obsahem tuku a sacharidů. Zato na druhou stranu, představuje obrovský přísun živin a vitamínů. Celerová šťáva do vašeho těla dodá vitamín K, vitamín C, vitamín B6 a také draslík. Jedná se však jen o začátek toho, jaký přínos má řapíkatý celer pro vaše tělo.

Často se setkáte se spojením řapíkatého celeru a diety. Stejně tak má tento zelený zázrak velmi silné antioxidační účinky. V neposlední řadě má pozitivní vliv na revmatoidní artritidu a působí protizánětlivě.

Šťáva z řapíkatého celeru zlepšuje funkci jater, bojuje proti infekcím a posiluje imunitní systém.

Jestliže jste náchylní na infekce močových cest či močového měchýře, šťávu z této zeleniny byste měli do svého jídelníčku zahrnout, protože snižuje kyselinu močovou a stimuluje produkci moči.  

Studie také prokázala, že extrakt z řapíkatého celeru snižuje krevní tlak, hladinu triglyceridů a cholesterolu u zvířat, u nichž byla diagnostikovány hypertenze.

Ovšem to není vše, k čemu slouží řapíkatý celer. Detox je hojně doporučován lidem, kteří mají problém s trávením, zácpami, zažívacími potížemi a nadýmáním.

Nutriční hodnoty 100 g syrového řapíkatého celeru

Energetická hodnota88 kJ
Bílkoviny 0,7 g
Sacharidy 3 g
Tuky0,2 g
Vláknina2 g
Vápník40 mg
PHE35 mg

Tak co říkáte na řapíkatý celer a jeho účinek?

Stále ještě pochybujete o tom, že byste ho měli v kuchyni používat? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X