Zázrak zvaný tahina: recepty a kompletní info o sezamové pastě na jednom místě

Tahini pasta představuje jednu z nejzdravějších ingrediencí, kterou lze v kuchyni využít na stovky způsobů.

I přesto však tento malý zázrak dodnes nezná každý tak dobře, jako třeba jemu podobnou arašídovou pomazánku, která je po celém světě zdánlivě mnohem více rozšířená.

Sezamová pasta má specifickou, lehce natrpklou chuť a disponuje úžasnými účinky na zdraví, imunitu a správné fungování lidského organismu.

Chcete se dozvědět více?

Čtěte dál!

V tomto článku Vám představíme nejen všechna důležitá fakta o této superpotravině, ala doporučíme i několik výborných a zdravých receptů na pokrmy, kterými prospějete svému tělu a navíc si královsky pochutnáte!

Co je to tahini pasta?

Tahini, nebo také tahina je oblíbenou ingrediencí arabského původu, která se dnes hojně užívá v kuchyních Středomoří a Středního východu.

Jde o hutnou hmotu vyrobenou z rozemletých sezamových semínek. Díky důkladnému a dlouhému mixování se ze semen postupně stane hustá mazlavá pasta, která svou konzistencí připomíná již zmíněné arašídové máslo.

Tahini se hojně používá při výrobě klasických dipů, jako je například hummus či pomazánka baba ganoush. Dá se však vhodně využít i jako součást zálivek na různé míchané saláty, nebo jako dochucovací prvek do jogurtů či *nice cream (ne)zmrzlin.

Podle některých zdrojů má tato superpotravina pravý původ v Persii a nejstarší zmínky o ní jsou údajně více než 4000 let staré.

Člověka tento fakt nutí zamyslet se, jak asi lidé v té době tahinu připravovali, když neměli k dispozici dnešní vysokorychlostní mixéry? Tehdejší výsledný produkt, kterému předcházela nejspíše zdlouhavá a namáhavá práce s hmoždířem, se svou konzistencí dozajista nemohl rovnat dneší extrémně hladké sezamové pastě.

Koho by zajímaly další dodatečné informace na toto téma, doporučuji anglický rozhovor s názvem Stručná historie tahini, ve kterém autorka mnoha kuchařských knih Adeena Sussman mimo jiného popisuje, jak je to vlastně s původem tahiny.

Sezamová semínka na dřevěné lžíci a tahini pasta ve sklenici
Zdroj: www.healthline.com

*Nice cream představuje zdravou variantu tradiční zmrzliny. Jde o zmraženou směs z rozmixovaných banánů, které tvoří bázi této pochoutky. Takováto (ne)zmrzlina se však dá však různě upravovat s využitím jiných druhů ovoce či ořechových másel.

Jak si vyrobit tahinu?

Příprava této zdravé pochoutky je překvapivě extrémně jednoduchá. Potřebujete k ní pouze sezamová semínka, která je nutné dlouhou dobu mixovat, dokud se dostatečně nezahřejí a nepustí olej, díky čemuž mixtura ve finále získá požadovanou hladkou konzistenci.

V některých kulinářských tipech se rovněž můžete dočíst, že se v rámci procesu dá použít i extra sezamový olej navíc, nedaří-li se Vám i po delší době přípravy dosáhnout krémové pastovité konzistence.

Originální receptura však žádný dodatečně přidaný olej nezahrnuje. Je třeba mít pouze trpělivost a ideálně výkonný mixér, díky němuž po dlouhé době zpracovávání sezamová semínka vypustí tekutiny, které se nakonec dokonale propojí s rozmixovanou sušinou a tak vznikna ta správně hutná textura.

Konečnou chuť sezamové pasty ovlivní i to, zda jsou použitá semínka pražená či nepražená, popřípadě loupaná nebo neloupaná. S praženými dosáhnete trpčí a výraznější ořechové chuti, podobně jako s neloupanou variantou sezamu. Bílá nepražená semena zaručují jemnou a nasládlou chuť výsledného produktu.

Další možnou přísadou, která dodá Vaší tahině šmrnc, je kvalitní himalájská či mořská sůl. Ovšem i v tomto případě platí, že jde spíše o přežitek moderní doby. Je samozřejmě pouze na Vás, kterou variantu budete preferovat – ideální bude vyzkoušet solenou i nesolenou.

Postup

  • Alespoň 400 g sezamových semínek vložíme do vysokorychlostního mixéru a mixujeme na nejvyšší rychlost 3-4 minuty, dokud nevznikne hrudkovitá směs.
  • Pokračujeme v mixování další 2-3 minuty, kdy zhruba dojde k ideálnímu zahřátí semínek a přeměně konzistence na pastovitou. Dle potřeby průběžně stíráme okraje mixéru stěrkou, aby se veškerý obsah zpracoval rovnoměrně.
  • Přibližně po 10 minutách mixování by mělo být dílo dokonáno, ale pokud toužíte po extra jemné a hladké tahině, bez obav pár minut mixovacímu procesu přidejte.

Ano, tak jednoduché to je! Nejtěžší část celé procedury vlastně představuje přemístění sezamové směsi do jiné nádoby a následné mytí mixéru.

Větší množství použítých semínek je nutné z toho důvodu, aby byl mixér dostatečně naplněn. Kdybychom totiž použili sezamu málo, nože by jej jednoduše neměly jak rozmixovat, jelikož by na nízkou vrstvu semínek nedosáhly. Nemusíte se však bát – přebytečnou sezamovou pastu lze uchovávat v lednici bez obav až půl roku!

Dále se podíváme blíže na několik vybraných receptů na pokrmy s tahini.

Light tahinový dresink na saláty

Člověk by si možná řekl, že takovýto dresink je jen obyčejná zředěná tahini pasta. Je to ale trošku složitější – v tomto dipu je ukryto několik bežných ingrediencí, které v kombinaci s nezaměnitelnou chutí sezamu udělají delikatesu i z jednoduchého míchaného zeleninového salátu.

Pojďte si ho s námi vyzkoušet, příprava je rychlá!

Ingredience

2- 4 porce

  • 60 g tahini pasty
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • špetka mletého černého pepře
  • 2-4 polévkové lžíce vlažné vody

Postup

  • Tahini pastu vložíme do malé misky a přidáme k ní šťávu z citronu.
  • Ochutíme solí a pepřem a vše řádně prošleháme metličkou. Směs by měla v tomto bodě vypadat jako hustá a lepivá pasta.
  • Ke směsi nakonec postupně přidáváme vodu, dokud nedosáhneme kýžené omáčkové konzistence. Hotový dip není třeba chladit, na dozdobení salátu ho použijeme ihned. V chladničce jej však můžeme skladovat pro pozdější spotřebu.
Tahinový salátový dresink v bleděmodré misce s metličkou
Zdroj: poonuniversity.com

Tradiční veganský hummus

Hummus je celosvětově velmi oblíbená pomazánka, která je s tahinou nerozlučně spjatá, někteří ji dokonce znají právě díky tomuto počinu.

Tento pikantní dip je rozšířený především mezi vegany, ale díky své specifické chuti si našel cestu i do jídelníčků milovníků masa. Používá se obvykle jako dochucovadlo ke kouskům čerstvé zeleniny, kterou v hummusu namáčíme.

Za sebe mohu říct, že neexistuje nic, k čemu bych hummus v rámci jídel a kuchyně přirovnala – je prostě svůj. A kdo jej ještě nikdy v životě neochutnal, tomu rozhodně doporučuji ho vyzkoušet!

Ingredience

  • 500 g vařené cizrny
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 180 g tahini pasty
  • šťáva z 1 velkého citronu
  • 2-4 stroužky česneku
  • 80 ml vychlazené vody
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletých semínek koriandru
  • 1 čajová lžička himalájské soli

Postup

  • Uvařenou cizrnu vložíme do hrnce s vařící vodou a přidáme jedlou sodu. Směs přivedeme k varu a krátce povaříme, poté teplotu snížíme a necháme probublávat zhruba 10 minut.
  • Cizrnu spolu s česnekem vložíme do mixéru a mixujeme na nejvyšší rychlost, dokud není konzistence směsi zcela hladká.
  • Nyní je čas přidat citronovou šťávu, tahini a vodu. Znovu začneme mixovat, z nízké rychlosti postupně přidáváme na nejvyšší – 3-5 minut postačí.
  • Mixér se směsí otevřeme a gumovou stěrkou setřeme ulpělé zbytky. Poté přidáme římský kmín, koriandr a sůl. Tentokrát dopřejeme hummusu při mixování delší čas, chceme-li jej mít zcela hladký.
  • Jakmile máme hotovo, mixturu přesuneme na servírovací talíř, zalijeme zlehka olivovým olejem, dozdobíme čerstvými bylinkami (nejlépe petrželkou či koriandrem) a jemně posypeme mletou paprikou. A můžeme podávat!
Tradiční veganský hummus s olejem, kořením a cizrnou na bílém keramickém talíři
Zdroj: deliciouslymediterranean.com

Pokud chceme docílit extra jemného hummusu, můžeme jednotlivé kuličky uvařené cizrny po zchladnutí oloupat a odstranit tak tuhou průhlednou slupku navrchu. Osobně doporučuji, za tu práci a čas výsledný efekt stojí!

Reishi nice cream s tahini

Pro milovníky mražených mlsů mám dobrou zprávu: U tradiční kopečkové vanilkové zmrzliny, které se bojíte kvůli nadbytečným kaloriím to rozhodně končit nemusí!

Jak jste se již dozvěděli výše, „nice cream“ je výživný dietní vynález, který představuje odlehčenou substituci nezdravé mražené pochoutky.

Tuto alternativu si můžete dopřát bez obav z nechtěného nabrání nadbytečných kil. Příprava je velmi snadná, a bohatá chuť této vitamíny nabité (ne)zmrzliny mluví za vše!

Ingredience

4 porce

  • 4 střední banány, nakrajené na plátky a zmražené
  • 60 g tahini pasty
  • 1 sáček houbového reishi čaje
  • 2 polévkové lžíce sušených datlí, nakrájených nadrobno
  • 120 ml neslazeného kokosového mléka
  • 1 polévková lžíce pražených sezamových semínek

Postup

  • Nasekané datle vložíme do mísy a zalijeme vroucí vodou. Necháme ovoce několik minut namáčet ve vodě, dokud nezměkne.
  • Do mixéru vložíme banány, tahini pastu, datle, kokosové mléko a reishi čaj. Vše mixujeme 2-3 minuty nejprve na nižší rychlost, poté na střední. Používáme průběžne gumovou stěrku, abychom setřeli ulpělou hmotu a kousky banánu z mixéru. Směs by měla být hutná.
  • Hotovou (ne)zmrzlinu vyjmeme a vložíme do hlubokého pekáčku, popřípadě do pečicí formy na biskupský chlebíček. Pomocí lžíce na zmrzlinu naservírujeme do mističek několik kopečků a podáváme ihned. Povrch dezertu nakonec posypeme sezamovými semínky.
  • Nechceme-li podávat nice cream ihned, směs v nádobě vložíme max. na 1 hodinu do mrazáku, následně postupujeme stejně, jako u 3. bodu.
Reishi tahinová nice cream ve skleněných mističkách
Zdroj: blog.piquelife.com

Fit baba ganoush pomazánka

Ingredience

6 porcí

  • 2 větší lilky
  • 3 polévkové lžíce tahini pasty
  • 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1-2 čajové lžičky mořské soli
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • volitelné ingredience na ozdobení: olivový olej, sezamová semínka, petrželka

Postup

  • Troubu rozehřejeme na 220°C a nachystáme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem. Lilky na několika místech propíchneme vidličkou nebo nožem, položíme je na plech a vložíme do trouby. Pečeme po dobu 30 minut. Po 15 minutách je otočíme, aby se propekly rovnoměrně.
  • Propečené lilky necháme lehce zchladnout na chladicí mřížce a dáme pod ně misku, do které z nich odkape šťáva. Poté je oloupeme a vložíme do mixéru. Přidáme tahini pastu, citronovou šťávu, česnek a 1 čajovou lžičku soli. Mixujeme do hladka. Chceme-li, aby pokrm měl uzenější chuť, přilijeme ke směsi lžíci lilkové vody po pečení.
  • Pro nejlepší výsledek a dokonalou chuť baba ganoush necháme směs vychladit v ledničce alespoň 2 hodiny, než ji budeme podávat. Nakonec pokrm dozdobíme některými z volitelných surovin (nebo všemi).
  • Tento dip chutná skvěle nejen s pita chlebem, ale podobně jako v případě hummusu i s čerstvou zeleninou. Dále jej pak lze servírovat s různými druhy salátů, grilovaným sýrem nebo dokonce i s masem (ideálně jehněčím).
Baba ganoush pomazánka s čerstvými bylinkami v modré keramické misce
Zdroj: cookieandkate.com

Tahina jako superpotravina

Blahodárných účinků na lidský organismus, jež sezamová pasta skýtá je nepřeberné množství. Je plná omega-3 mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krevním řečišti a ovlivňují pozitivně kvalitu pokožky, zatímco obsažené antioxidanty působí antibakteriálně a pomáhají bojovat se záněty.

Zde lehce odbočím, jelikož někteří z Vás možná neví, jak to vlastně je s těmi mastnými kyselinami a zdravými, popřípadě nezdravými tuky. Naštěstí zde máme k dispozici i řádně elaborovaný článek na téma zdraví prospěšné tuky, ve kterém se dočtete vše o dělení lipidů, o jejich zdrojích a tom, jaký vlastně mají vliv na náš organismus.

Ale zpět k věci:

Tahini pasta obsahuje také vysoké množství proteinů, vitamínů B a E, železa, mědi, zinku a selenu. Dále je nabitá dalšími prvky, jako je hořčík, draslík a fosfor, díky čemuž funguje jako skvělá podpora naší obranyschopnosti, kardiovaskulárního systému a nervové soustavy.

Také pomáhá udržovat naše kosti v dobrém stavu, o vysokém obsahu vlákniny, která pročišťuje trávicí soustavu nemluvě.

Díky všem těmto výhodám by sezamová pasta neměla chybět v jídelníčku žádného zdravě žijícího člověka. Jelikož je navíc čistě rostlinného původu, je vhodná pro vegany, vegetariány i lidi preferující raw styl stravování.

Zeleninový salátek s tahini pastou a čerstvými bylinkami v dřevěné misce
Zdroj: littlesunnykitchen.com

Pokud jste doposud neslyšeli o termínu „superpotraviny“, je načase se přiučit něčemu novému. Doporučuji Vám prostudovat si můj další článek, který pojednává problematice superfoods a kde se vyjma příkladů takovýchto potravin dozvíte i vše důležité o tom, jaký mají tyto prvky potravy vliv na naše zdraví.

Možná budete překvapeni, kolik superpotravin najdeme i mezi různými ingrediencemi, které konzumujeme zcela běžně!

Závěrem

Jak vidíte, tahini pasta je neuvěřitelně snadná na výrobu, přičemž je tolik zdraví prospěšná a zároveň chutná. Všemožných originálních receptů, v nichž ji můžeme použít, lze na internetu najít velkou spoustu. Není proto nutné zůstávat jen u těch našich několika vybraných – ba naopak, byla by to škoda.

Koneckonců, každému chutná něco jiného a pravdou zůstává, že tahinou v rozumném množství zkazíte jen máloco. Pusťte se do experimentování a podělte se s námi o Vaše zkušenosti níže v komentářích – budeme jen rádi!

A kdo sezamovou pastu po přečtení tohoto článku nezačne pravidelně zahrnovat do jídelníčku, tomu mohu doporučit jediné: Přečíst si článek znovu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X