Jste celiak? Inspirujte se těmito jedinečnými recepty bez lepku!

Musíte ze zdravotních důvodů vyřadit lepek?

Nebo chcete je vyzkoušet tuto dietu, protože se s ní lépe hubne?

Pak mrkněte na našich top 6 bezlepkových receptů!

Jsou snadné, rychlé, a navíc skvěle chutnají.

Nemusí se tak obávat, že byste si už nikdy nemohli dát chleba, pizzu, palačinky a další dobroty.

Existují totiž i jejich bezlepkové varianty, které se od těch klasických jen nepatrně liší.

Přesvědčte se sami!

Vynikající pizza bez lepku

Máte chuť na pizzu? Připravte si tuto skvělou gluten free verzi klasické pizzy s domácí rajčatovou omáčkou, bůvolí mozzarellou a čerstvou bazalkou.

Ingredience na těsto

  • 400 g bezlepkové chlebové mouky
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 1 lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžička xanthanové gumy
  • 5 lžic olivového oleje
  • 270 ml teplé vody

Ingredience pro omáčku a navrch pizzy

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule jemně nasekaná
  • 1 x 400 g plechovka nakrájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1/2 bazalky, čerstvé jemně nasekané
  • 2 x 125 g bůvolí mozzarelly

Xanthanová guma vzniká fermentací kukuřice a v bezlepkovém těstě má za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku. Zpevňuje strukturu těsta, zlepšuje jeho elasticitu, váže vodu a zadržuje vzduch.

Více o její roli v pečivu se můžete dozvědět v této vědecké studii.

Postup:

  • Vytvořte těsto: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a xanthanovou gumu.
  • Udělejte důlek doprostřed těsta a nalijte 250 ml teplé vody a olivový olej.
  • Zapracujte rukama a přidejte dalších 20 ml teplé vody, jestliže je těsto suché.
  • Nechte těsto odležet v ledničce až do druhého dne, ideálně 24 hodin.
  • Připravte si omáčku: v malém hrnci zahřejte olivový olej a na mírném ohni osmažte cibuli se solí cca 10 minut.
  • Přidejte nakrájená rajčata, pyré a cukr – vše jemně poduste.
  • Vařte asi 25–30 minut a stále míchejte, dokud nebude směs hustá.
  • Po vychladnutí ji tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
  • Dochuťte bazalkou.
  • Následující den zahřejte troubu na 220 °C a dovnitř vložte dva plechy.
  • Těsto rozdělte na dvě části a rozválejte na 20–25 pláty.
  • Pláty potřete tenkou vrstvou omáčky a posypejte mozzarellou.
  • Pečte 8–10 minut, dokud nebudou na okrajích křupavé.
  • Ozdobte bazalkou.
Bezlepková pizza s domácí rajčatovou omáčkou, bůvolí mozzarellou a čerstvou bazalkou.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Chtěli byte více inspirace? Přečtěte si náš další článek: jak na dietní a zdravou pizzu v 6 receptech!

Kuře na paprice pro celiaky

Nevíte, co k obědu? Uvařte si oblíbené a snadné kuře na paprice s kešu krémem, kokosovým olejem a petrželkou. Toto jídlo nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Ingredience

  • 3 ks vykostěných kuřecích prsou bez kůže, na kostičky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 čajová lžička drcené červené papriky
  • 1 čajová lžička sušené majoránky
  • 1 ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1/3 hrnku kešu krému
  • 2 lžíce čerstvé petrželky jemně mleté

Postup:

  • Zahřejte olej na pánvi a přidejte cibuli.
  • Smažte dokud cibule nebude měkká a světlé hnědá, 10 až 15 minut.
  • Dále přidejte papriku, rajčatový protlak, sladkou papriku a drcenou červenou papriku.
  • Přimíchejte kuřecí kousky, majoránku a kuřecí vývar.
  • Duste na mírném ohni, dokud kuřecí kousky nebudou velmi měkké, 50 minut.
  • Kuřecí kousky poté vyjměte na talíř a do vzniklé směsi na pánvi přidejte kešu krém.
  • Za stálého míchání duste ještě asi dalších 10 minut.
  • Poté vložte zpátky kuřecí kousky na posledních 5 minut a vše dobře promíchejte.
  • Podávejte s rýží a ozdobte petrželkou.
Kuřecí na paprice pro celiaky, s kešu krémem, rýží a petrželkou.
Zdroj: glutensugardairyfree.com

Zapečené těstoviny na italský způsob

Jedná se o skvělý recept, který nabízí rozmanitost chutí i barev. Můžete si jej připravit dopředu a nechat v chladničce a nebo omáčku zmrazit a nechat na dny, kdy nemáte moc času vařit. Těstoviny si ale vždy raději uvařte nové, protože ty rozmražené nechutnají zrovna nejlépe.

Ingredience

  • Bezlepkové kukuřičné nebo rýžové těstoviny (350 g)
  • Mořská jemná sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 30 g italské klobásy
  • 30 g hub
  • Bezlepková těstovinová omáčka (cca 680 g)
  • 2 čajové lžičky sušeného italského koření
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 3 rajčata nakrájená na tenké plátky
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1/2 hrnku mozzarelly
  • 1/2 hrnku nasekané italské petrželky

Postup:

  • Předehřejte troubu a postříkejte pekáč 9 x 12 (nebo podobný) sprejem na pečení.
  • Uvařte těstoviny v osolené vodě dle pokynů na obalu.
  • Mezitím, co se těstoviny budou vařit připravte omáčku.
  • Na středně velké pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a smažte do měkka, asi 5 minut.
  • Přidejte česnek, klobásu a houby.
  • Smažte, dokud klobása není úplně upečená a houby nepustí vodu a zhnědnou, asi 10 minut.
  • Do vzniklé směsi nalijte těstovinovou omáčku bez lepku.
  •  Ochuťte italským kořením a nadrceným černým pepřem.
  • Nezakryté duste 20 minut.
  • Poté směs smíchejte s těstovinami, rajčaty a trochou parmazánu.
  • Vše vložte do pečící nádoby, posypte mozzarellou a zbývajícím parmazánem.
  • Pečte po do 25–30 minut na 180 °C.
  • Po upečení ozdobte petrželkou a podávejte.
Zapečené těstoviny bez lepku s rajčaty, bezlepkovou omáčkou, mozzarellou, parmazánem a italským kořením.
Zdroj: simplygluten-free.com

Máte rádi těstoviny? Vyzkoušejte těchto 7 zdravých dietních těstovinových receptů.

Domácí bezlepkový chleba

Musíte dodržovat bezlepkovou dietu, ale neumíte se vzdát představy, že byste už nikdy nejedli chleba? Vyzkoušejte tento skvělý recept na gluten free jemný chlebík, u kterého ani nepoznáte, že je bez lepku.

Ingredience

  • 1 lžíce aktivního suchého droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hrnek teplého odtučněného mléka
  • 2 velká vejce
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 2 hrnky bezlepkové mouky
  • 2 čajové lžičky xanthanové gumy
  • 1 čajová lžička neochucené želatiny
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  • Vymažte tukem a vysypejte bezlepkovou moukou formu na chleba.
  • V malé misce rozpusťte droždí a cukr v teplém mléce.
  • V mixéru smíchejte vejce, olej, ocet a droždí
  • Postupně zašlehejte mouku, xanthanovou gumu, želatinu a sůl (těsto bude jemnější než kynuté těsto s lepkem).
  • Zpracujte těsto, zakryjte a nechte na teplém místě kynout asi 25 minut.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 190°C.
  • Chleba pečte 20 minut, poté ho přikryjte pečící fólií a pečte do zlatova dalších 10–15 minut.
Jemný domácí chleba z bezlepkové mouky.
Zdroj: tasteofhome.com

Nutriční hodnoty jednoho plátku: 110 kalorií, 4 g tuku (0 nasycených tuků), 27 mg cholesterolu, 95 mg sodíku, 17 g sacharidů (3 g cukrů, 2 g vlákniny), 4 g bílkovin.

Královská snídaně s palačinkami bez lepku

Máte-li chuť na sladké, připravte si tyto jednoduché palačinky. Budete potřebovat jen pár ingrediencí a pochutná si na nich celá rodina. Ozdobit ji je pak můžete dle svých představ, ovocem, marmeládou, nutellou, šlehačkou nebo jogurtem.

Ingredience na jednu dávku

  • 125 g bezlepkové hladké mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • Kousek másla na smažení

Postup:

  • Připravte si velkou mísu a nasypte mouku.
  • Doprostřed rozlomte vejde a nalijte malé množství mléka.
  • Směs důkladně promíchejte pomocí metliček.
  • Poté přidejte zbylé mléko.
  • Nechte 20 minut odležet.
  • Rozehřejte pánev s máslem a nalijete tenkou vrstvu těsta.
  • Pečte z obou stran do zlatova.
  • Palačinky oslaďte agávovým sirupem a podávejte s čímkoli, na co máte zrovna chuť.
Sladké gluten free palačinky s banánem a agávovým sirupem.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Čokoládové brownies

Máte intoleranci na lepek? Co si tak dát Brownies? Jsou přiměřeně sladká a zcela bez lepku. K odpolednímu čaji či ke kávě naprosto ideální.

Ingredience

  • 200 gramů tmavé čokolády (méně sladké)
  • 1/2 hrnku másla (115 g)
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 3 středně velká vejce
  • 1/4o lžička soli
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/4 hrnku bezlepkové mouky
  • 1/4 kakaového prášku

Postup:

  • Připravte si pečící nádobu o velikosti 7×7 nebo 8×8 a vyložte ji pečícím papírem.
  • Nasekejte čokoládu na malé kousky, přidejte máslo a nechte rozpustit nad parou.
  • Průběžně míchejte, dokud se máslo a čokoláda nespojí.
  • Do jiné mísy pak nasypte cukr, přidávejte vajíčka a metličkou průběžně šlehejte.
  • Osolte a ochuťte vanilkovou esencí.
  • Do mísy nalijte i čokoládu a vše smíchejte.
  • Přes sítko pak přidejte i mouku a kakaový prášek.
  • Pečte 30 minut při 180 °C
  • Před krájením namočte nůž do horké vody a nechte si chutnat.
Zdroj: youtube.com

Do brownies můžete přidat ořechy, kousky čokolády nebo je můžete podávat se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

Tipy na bezlepkové zahušťování polévek a omáček

Pokud žijete bezlepkovým životním stylem, může být někdy obtížné nalézt vhodné alternativy k náhradě klasické mouky. Přinášíme vám proto pár tipů, co použít.

Kukuřičný škrob

Tato skvělá náhrada mouky je ideální do omáček i polévek. Kromě toho ji můžete přidat i do pečiva, kterému dodá krásně strukturu i jemnost.

Před použitím nejprve promíchejte kukuřičný škrob se studenou vodou. Pokud byste jej přidali přímo do horké omáčky či polévky, shlukl by se. Také si pamatujte, že se dobře nemísí s kyselými přísadami jako je například smetana nebo víno.

Tapiokový škrob

Někdy se mu také říká tapioková mouka. Je známý svou sladší chutí, díky níž je ideální do ovocných koláčů či jiných sladkých dezertů. Občas se můžete setkat s tím, že se přidává i do bezlepkových chlebů.

Abyste v tom neměli zmatek, tak pro ujasnění tapioková mouka a tapiokový škrob jsou totéž, jen různé značky používají různé názvy.

Bramborový škrob

Tento škrob je téměř bez chuti. Je proto skvělý do polévek, dušených pokrmů i omáček. Dobře se s ním i peče, protože pečivo hezky nakypří a dobře absorbuje vlhkost.

Pamatujte si ale, že bramborový škrob není vhodné používat v receptech, které vyžadují vaření, vydrží i vysoké teploty, ale ne vyloženě teplotu varu. Také nezaměňujte bramborovou mouku s bramborovým škrobem! Jsou to dvě rozdílné věci.

Máte-li zájem se o bezlepkové dietě dozvědět více, přečtěte si náš další článek: Bezlepková dieta a vše, co potřebujete vědět.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X