Vynikající recepty na fitness bramboráky, které vám zachutnají

Bramborák zná snad každý.

Ještě aby ne, jedná se o tradiční pokrm slovanských a germánských národů.

Chcete však recepty na fitness bramboráky?

Vadí vám v bramboráku mouka, nebo vejce?

I pro lidi s intolerancemi existují alternativy.

Tak neváhejte a pusťte se s námi na zdravé bramboráky.

Recepty na fitness bramboráky

Brambory jsou skvělým zdrojem vitamínu B6, jenž pomáhá mírnit stres a napětí.

Obsahují také draslík, jenž má pozitivní vliv na krevní tlak. Byl by hřích nepřipravit si z nich zdravý bramborák. Recept je jednoduchý a rychlý.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky nastrouhaných brambor
  • 1 velké vejce
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 2 lžíce odstředěného mléka
  • 1 malá žlutá cibule (nastrouhaná)
  • 1/4 lžičky pepře
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje

POSTUP

  1. Smíchejte všechny ingredience dohromady kromě olivového oleje. Důkladně je promíchejte.
  2. Směs osolte a opepřete podle chuti.
  3. Vytvořte si z těsta 6 bramboráků.
  4. Rozehřejte si na pánvi olej a dejte na něj bramboráky, potom snižte teplotu a pomalu je smažte.
  5. Jakmile budou bramboráky z obou stran zlatohnědé, vytáhněte je a podávejte. 
  6. Ozdobit je můžete třeba zakysanou smetanou. 
Skvělé recepty na fitness bramboráky
Zdroj: plants-rule.com

Zdravé bramboráky z trouby

Jestliže nemáte rádi smažená jídla a raději byste chtěli bramborák bez oleje, není nic jednoduššího než si ho upéct v troubě.

INGREDIENCE

  • 4 středně velké brambory
  • 1/4 hrnku cibule nakrájené najemno
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička najemno nakrájené petrželky
  • 2 celá vejce
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce panko strouhanky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 hrnku parmezánu
  • zakysaná smetana na ozdobu

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. Ve velké misce smíchejte brambory, cibuli, česnek, petržel a vejce.
  3. Přidejte mouku a strouhanku. Důkladně suroviny promíchejte.
  4. Přidejte sůl, pepř a parmazán. Opět promíchejte.
  5. Vyložte si plech pečicím papírem.
  6. Udělejte z těsta 8 bramboráčků. Čím tenčí je uděláte, tím budou křupavější.
  7. Bramboráky dejte do trouby a nechejte péct 20 až 25 minut. V polovině pečicího času je převraťte.
  8. Ozdobte kysanou smetanou a podávejte.
Skvělý recept na zdravý bramborák z trouby
Zdroj: chefsavvy.com

Nízkoenergetické bramboráky bez mouky a vajec

Jestliže nepoužíváte klasickou mouku, nevadí, udělat si můžete zdravé bramboráky bez mouky. Použít se dá jiná přísada.

Bramboráky jsou vhodné i pro lidi, kteří mají intoleranci na vejce.

INGREDIENCE

  • 2 nastrouhané brambory
  • 1 nastrouhaná velká cuketa
  • 1/2 nastrouhané cibule
  • 1/2 hrnku ovesné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka pepře

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 220 °C. Plech si vyložte pečicím papírem.
  2. Nastrouhanou zeleninu si rozprostřete na kuchyňskou hadru a vyždímejte z ní přebytečnou vodu. Potom ji dejte do mísy.
  3. V malé misce si smíchejte ovesnou mouku, prášek do pečiva a pepř. Přidejte tuto směs do mísy se zeleninou a vše důkladně pomocí rukou promíchejte.
  4. Vezměte bramborovou směs, vytvarujte z ní malou kouli, a potom ji rozmáčkněte na plechu tak, aby připomínala bramborák.
  5. Pečte bramboráky zhruba 12 minut. 
Jednoduchý recept na bramborák bez mouky a vajec
Zdroj: forksoverknives.com

Brambory v evropských kuchyních nesmí chybět

Brambory jsou nenahraditelnou součástí mnoha evropských kuchyní.

Jsou zdrojem vlákniny, takže přispívají k pocitu plnosti. Pokud si uvaříte zhruba 180 g brambor, pak v nich jsou 3 g vlákniny.

Dále tato zelenina obsahuje vitamín C a funguje jako antioxidant. V bramborách nechybí ani vitamíny skupiny B, jako jsou B1, B6 a kyselina listová.

V neposlední řadě potravina obsahuje draslík, hořčík a železo.

Brambory se doporučují i v případě, že potřebujete redukovat hmotnost, protože porce vařených brambor o hmotnosti 180 g má okolo 140 kalorií, což je v porovnání s vařenými těstovinami (186 kalorií) či vařenou rýží (248 kalorií) podstatně méně.

Brambory by se však měly konzumovat při hubnutí ve vařeném či pečeném stavu, rozhodně ne smaženém, protože takové hranolky mají třikrát větší hodnotu než vařená forma. 

Porovnání rýže, těstovin a brambor
Obrázek ukazuje porovnání nutričních hodnot jednotlivých příloh

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X