Zajímáte se o zdravou stravu a přemýšlíte, které potraviny jsou ty správné pro hubnutí?
Chodili jste doposud okolo pohanky v obchodě bez povšimnutí?
Následující článek vás přesvědčí, že pohanka a hubnutí patří nerozlučně k sobě.
Dejte zelenou vašemu zdravému životnímu stylu.
Chcete být štíhlá? Se zdravou pohankou to půjde lehce
Ne, tento váš obraz v zrcadle se musí minimálně do léta úplně změnit. Do plavek chcete zhubnout a k tomu vám dopomůže jen zdravá strava. Teď je už konec všem těm zákuskům, i kdyby vás přes výklad cukrárny lákaly sebevíc.
Od dneška budete jíst jen to, díky čemuž půjdou vaše kila rapidně dolů. Pohanka a hubnutí jdou ruku v ruce společně. Tato výživná potravina vám nastartuje proces, na jehož konci bude vaše hmotnost viditelně nižší. Bude vás to stát jisté úsilí, ale ten výsledek za to stojí. Tak s chutí do toho.
Z dávné historie až do současnosti
Pohanka se v našich končinách začala používat na přelomu 12. a 13. století, kdy k nám byla přivezena z jihovýchodní Asie, a to pravděpodobně tatarskými nájezdníky, kteří byli pro naše původní obyvatele pohany. Ti si pohanku vozili v kožených měšcích zavěšených na koňském sedle. Odtud také pramení její název.
Od 14. století patřila tato rostlina se svými jedlými semeny k tradičním pokrmům nejchudších vrstev. V roce 1596 se o pohance zmiňuje i italský lékař Matthioli ve svém herbáři. Zažila ústup ze slávy stejně jako svoji renesanci.
V současné době se pohanka opětovně hřeje na výsluní zájmu především těch, kterým záleží na jejich zdraví.
Dejte si na zub pohanku a obohaťte tak svůj zdravý jídelníček.
Výborná potravina také pro celiaky
Ač na první pohled vypadá pohanka jako obilnina, pravda o ní je úplně někde jinde. Patří totiž mezi jednoleté rostliny z čeledi rdesnovitých, kam řadíme mimo jiné i šťovík nebo rebarboru, kterou také známe z českých zahrádek. Kromě toho je pohanka medonosnou rostlinou – pohankový med obsahuje velké množství rutinu.
Takže to, co z pohanky máme na talíři a jíme, je vlastně její semeno – nažka. Pro toho, kdo neumí trávit obilniny s lepkem, je pohanka přímo blahodárná. Sama lepek vůbec neobsahuje, proto je ideální hypoalergenní potravinou pro celiaky. Přes to všechno je nutričně pohanka velmi hodnotná.
Na kolik peněz vás pohanka vyjde?
Pohanku najdete již jako běžnou potravinu k dostání nejen v obchodech se zdravou výživou. Můžete si vybírat z několika druhů zpracování – jako kroupu, lámanku nebo mouku. Cenově pohanka vychází přibližně na více než dvacet korun za 500 gramů.
Pokud se rozhodnete pro pohanku v BIO kvalitě, pak si za ni o něco málo připlatíte. I kvůli své ceně patří pohanka mezi potraviny, které rozhodně vaši peněženku nezruinují.
Objevte podobné tipy
Jak správně vařit pohanku
Pokud chcete zachovat v pohance veškeré její léčivé látky, neměli byste ji vůbec vařit. Delší působení vysoké teploty by snížilo obsah všech užitečných vitamínů.
Pohanku proto nejdříve properte pod studenou vodou a pak pouze spařte vařící vodou a nechte v klidu a teple pod pokličkou nabobtnat. A ještě lépe uděláte, pokud ji přikryjete navíc i utěrkou. Aby byla připravena správně, na jeden díl pohanky použijte jeden díl vřelé vody.
Pamatujte si jednu důležitou poučku – pohanku během bobtnání už nemíchejte. Některé recepty uvádějí i možnost pohanku povařit jen krátce, přibližně 5 minut a pak nechat v teple dojít. Bude záležet tedy na tom, pro kterou přípravu se rozhodnete.
A nenechte se otrávit, když se vám hned napoprvé nepodaří docílit správné konzistence vařené pohanky. Chce to cvik, který získáte jen její pravidelnou přípravou.
Zdraví prospěšné látky, které nastartují proces hubnutí
Taková nenápadná rostlina a kolik dobrého v sobě má obsaženého. Nejznámější je pravděpodobně vysoký obsah vitamínu P, který je více známý pod názvem . Bez něho nemohou dobře fungovat žíly v těle, protože jim navrací jejich pružnost.
Proto ti, kteří trpí na křečové žíly či hemeroidy, by měli do svého stravovacího programu zařadit také pohanku.
Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, hořčík a zinek. Z vitamínů jsou to pak vitamíny skupiny B, které podporují činnost nervů, vitamín E a cholin.
Obsah minerálních látek v pohance (mg/100 g)
vápník | 120 |
železo | 4 |
hořčík | 390 |
fosfor | 320 |
draslík | 450 |
měď | 1 |
mangan | 3,5 |
zinek | 0,9 |
Pohanku využijete i při detoxikaci organismu, odbourávání nahromaděného tuku v játrech a snižování cholesterolu v krvi. Lipidy z pohanky totiž obsahují 0,2 % fyziologicky aktivních rostlinných sterolů – sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání choresterolu z potravy, a pomáhají tak předcházet ateroskleroze.
Pohanka je díky obsahu plnohodnotné bílkoviny podobné té živočišné (aminokyseliny lyzinu, metioninu a triptofanu) vynikajícím pokrmem vegetariánů a těch, kteří dávají přednost makrobiotické stravě. Dostatek pohanky by si měly dopřát i těhotné ženy a starší lidé, kterým dodává tolik potřebnou vitalitu.
Podle některých zahraničních výzkumů může být pohanka užitečná také při léčbě diabetu mellitus 2. typu. A nesmíme zapomenout i na děti, pro které je pohanka také vynikající potravinou. Určitě v tomto případě platí, že čím dříve se ji naučí jíst, tím lépe udělají pro svoje tělo.
Vláknina vám pomáhá při hubnutí
Chcete-li zhubnout, pak si jistě pečlivě vybíráte potraviny, které konzumujete, aby vám pomohly vaše hubnutí správně nastartovat. A vaše volba velmi často padá právě na ty, které obsahují vysoký podíl vlákniny.
Ta je prospěšná vašim střevům, kromě toho zasytí a netloustne se po ní. Pohanka obsahuje až 5 % vlákniny, díky čemuž je přímo dokonalou potravinou pro toho, kdo chce držet dietu. Jistě není zanedbatelný její velmi příznivé působení na lidský trávicí systém.
Stopové prvky, které pohanka obsahuje v poměrně velké míře, totiž pomáhají stimulovat proces hubnutí a celkově tak podporují zdravotní stav.
I v české kuchyni se vaří zdravě
Velkou výhodou pohanky je, že ji lze připravit v různých obměnách, takže vám hned tak nezevšední. Můžete ji jíst ráno na snídani ve formě chutné kaše na sladko s medem, která chutná i malým dětem.
Obsah vitamínů v pohance (mg/100 g)
B1 | 4,2 |
B2 | 1,1 |
B6 | 0,2 |
E | 4,1 |
cholin | 44 |
niacin | 2,1 |
rutin | 6,5 |
Na oběd ji připravte jako přílohu k masu místo obvyklé rýže nebo zavařte do polévky jako chutnou a zdravou zavářku. Pohanka velmi často také bývá součástí různých zeleninových karbanátků. Pohankovou mouku určitě použijte do směsi při přípravě bezlepkových moučníků.
Pohanku koupíte jako loupané kroupy, lámanku, ale i jako součást různých směsí – třeba snídaňových. Kterou si vyberete?
Závěrem to nejpodstatnější
Pamatujte si však jedno důležité pravidlo. Všechno to, co jíte, vás musí v první řadě hlavně bavit. Jíst s odporem pohanku a věřit, že činíte svému tělu dobře, není zrovna tou správnou cestou ke zdraví.
Vlivem stresu z nepohodlí se uvolňují do těla škodlivé látky, které dobrému k zdravotnímu stavu rozhodně nepřispívají. A to by byl přeci přesný opak toho, čeho byste chtěli dosáhnout.
Díky unikátnímu obsahu zdraví prospěšných látek a variabilitě při její přípravě v kuchyni si však pohanku jistě oblíbíte natolik, aby se stala běžnou součástí vašeho jídelníčku.
- kvalitní potravina pro zdravý životní styl
- vysoký obsah vitamínů a minerálů
- výborná při hubnutí
- dostupnost pohanky v obchodech
- nízká cena
Pomohl vám náš článek? Máte i vy osobní zkušenosti s pohankou? Podělte se s námi.