Vanilkové rohlíčky jsou symbolem Vánoc.
Pokud však nemáte čas na pečení, vyzkoušejte zdravé nepečené vánoční cukroví!
Ořechové i kokosové kuličky, vosí hnízda i kávová zrna.
Inspirujte se vybranými recepty níže. 🙂
Raw kokosové kuličky
Udělejte si raw kokosové kuličky, které jsou vhodné pro vegany, ale i jedince dodržující keto stravování. Pokud chcete zhubnout, přečtěte si o ketonové dietě více informací a podívejte se na ukázkový jídelníček v jednom našem rozsáhlém článku. Kokosové kuličky jsou vytvořené pouze z pěti surovin.
Ingredience
- 1 hrnek neslazeného strouhaného kokosu
- 3 lžíce čistého javorového sirupu, medu, nebo agáve (nebo 2 lžíce vody a stévie podle chuti)
- 2 lžíce panenského kokosového oleje
- 1/4 lžičky čistého vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Všechny ingredience smíchejte dohromady a rozmixujte je pomocí kuchyňského robotu či mixéru.
- Udělejte z těsta kuličky.
- Obalte je v strouhaném kokosu.
Ořechové kuličky bez cukru
Ořechové kuličky patří mezi nejoblíbenější recepty na zdravé nepečené vánoční cukroví. Zaberou vám deset minut. Protože neobsahují cukr, můžete si je dopřát i během diety.
Ingredience
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek měkkých datlí
- 2 lžíce mandlového másla
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
Postup
- Pomocí kuchyňského robotu smíchejte datle, vlašské ořechy, mandlové máslo, med a sůl, dokud nevznikne hladké těsto.
- Jakmile je těsto hotové, rozdělte ho na 14 stejně velkých kuliček.
- Ořechové kuličky bez cukru obalte ve strouhaném kokosu.
- Uschovejte je do vzduchotěsné misky. V lednici vám vydrží až 10 dnů. Kuličky se však dají i zmrazit, a to pak vydrží až 6 měsíců.
Makové kuličky
Pokud máte ve svém hledáčku nepečené makové cukroví bez mouky, udělejte si kuličky s mákem a citronem. Říkáte si, jak udělat kuličky bez mouky? Použijete zdravou náhradu v podobě mandlové a kokosové mouky. Podívejte se také na jednoduché dietní moučníky, které si můžete udělat nejen o Vánocích.
Ingredience na kuličky
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 1 hrnek vlašských ořechů, nebo kešu
- 3/4 hrnku mandlové mouky
- 1/3 hrnku kokosové mouky
- 1 lžíce citronové kůry
- 4 lžíce citronové šťávy
- 2 a 1/2 lžíce máku, nebo chia semínek
- 2 lžičky vanilkové extraktu
Ingredience na glazuru
- 4 lžíce kokosového oleje, roztaveného
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce javorového sirupu (či jiného sladidla)
Postup
- Vyložte si plech či desku pečicím papírem.
- Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte datle, dokud z nich nebudou malé kousky. Vyjměte je a odložte stranou.
- Potom v kuchyňském robotu rozmixujte ořechy, mandlovou mouku a kokosovou mouku.
- Přidejte k ořechům mandle, citronovou kůru, citronovou šťávu, mák a vanilkový extrakt. Směs mixujte, dokud nevznikne lepkavé těsto. Jestliže je příliš suché, přidejte více citronové šťávy. V opačném případě, pokud je příliš vlhké a lepkavé, přisypte ještě kokosovou mouku.
- Udělejte z těsta kuličky a vyložte je na plech či desku vyloženou pečicím papírem.
- Dejte kuličky zamrazit na 10 minut do mrazničky.
- Mezitím si připravte glazuru.
- Smíchejte všechny ingredience v misce a důkladně glazuru promíchejte.
- Kuličky vyjměte z mrazničky, obalte je v glazuře, a pak je nechejte ještě na dalších 10 minut v mrazničce.
- Po vytažení je opět namočte, zase dejte na 10 minut do mrazničky. Proces opakujte do té doby, než vám nedojde glazura.
- V chladničce vám kuličky vydrží po dobu jednoho týdne, v mrazničce až měsíc.
Kokosové sušenky
Víte o tom, že jde udělat i kokosové vánoční cukroví nepečené? Chtěli byste si dopřát sušenky, které neobsahují cukr, a tak si je můžete dát i během nízkosacharidové diety? Inspirujte se, jak se stravovat low carb.
Ingredience
- 2 lžíce mandlového másla
- 2/3 hrnku arašídového másla
- 1 hrnek neslazeného strouhaného kokosu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce kakaového prášku
Postup
- V mikrovlnné troubě roztavte mandlové máslo.
- Smíchejte mandlové máslo s arašídovým. Jestliže chcete přidat kakaový prášek, tak ho přidejte v tomto kroku.
- Poté přimíchejte ještě případně stévii a kokos.
- Všechny ingredience důkladně promíchejte.
- Vyložte si plech či tácek pečicím papírem a na něj udělejte hrudky z těsta.
- Poté je zamrazte na 5 až 10 minut.
- Ponechejte toto LC vánoční cukroví v lednici, vydrží vám tam i více než týden.
Objevte podobné tipy
Nepečené čokoládové hrudky
Čokoláda není během redukčních diet zakázána, pouze se musí použít ta správná. Obsahovat by měla alespoň 75 % kakaa, nebo si vytvořte vlastní čokoládu. V takovém případě si můžete nepečené čokoládové hrudky dopřát, i když jste na low carb dietě. Podívejte se jak toto fitness vánoční cukroví připravit. Je to jednoduché.
Ingredience
- 3/4 hrnku kokosového oleje
- 3/4 hrnku arašídového, nebo mandlového másla
- 1/4 hrnku kakaového prášku
- sladidlo podle způsobu stravování, ale není nutné
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku kokosových vloček
- 2 lžíce loupaných konopných semínek
- mořská sůl na ozdobu
Postup
- Na pánvi si rozehřejte kokosový olej a arašídové máslo.
- Po roztavení ještě chvíli směs míchejte, aby se oba tuky dokonale spojily.
- Přimíchejte kakaový prášek, vanilkový extrakt a případně sladidlo.
- Přiveďte směs na pánvi k varu.
- Jakmile se směs vaří, odstavte ji a přimíchejte do ní kokosové vločky a semínka konopí.
- Nechejte čokoládu mírně vychladnout.
- Opatrně ji nalijte do silikonových mini muffinových formiček.
- Posypte čokoládové pochoutky mořskou solí.
- Dejte vánoční nepečené cukroví zmrazit na 15 minut, a potom čokoládu vyklopte z forem.
- Uchovávejte v ledničce či mrazničce.
Banánové cukroví
Další zdravé nepečené vánoční cukroví, po kterém se budete olizovat. Pokud máte rádi banánky v čokoládě, udělejte si je ve zdravém provedení.
Ingredience
- 1 banán
- 1 hrnek hořké čokolády (čokoládové lupínky)
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup
- Plátky banánů si dejte na tácek. Dejte tácek alespoň na hodinu do mrazničky, aby banány zmrzly.
- Mezitím si rozpusťte čokoládu společně s kokosovým olejem v mikrovlnné troubě.
- Čokoládu s kokosovým olejem důkladně promíchejte a nechejte ji vychladnout.
- Jakmile budou banány zmrazené, namočte je do čokolády ze všech stran. Použijte k tomu třeba vidličku. Předtím, než položíte cukroví zpět na tácek, nechejte čokoládu odkapat.
- Potom dejte fitness vánoční cukroví opět do mrazničky.
- Jakmile čokoláda ztvrdne, dejte si cukroví do sáčku a uchovávejte ho v mrazničce.
Unicorn sušenky
Dietní nepečené cukroví, které vás bude prostě bavit. Proč by měly být sušenky nevýrazné a obyčejné? Vyzkoušejte tento skvělý recept. Využijete ho nejen o Vánocích. Vhodné jsou navíc i pro vegany, myslíme prostě na všechny.
Ingredience
- 3/4 hrnku kokosové mouky
- 2 hrnky kešu másla
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1 až 2 lžíce cukrových tyčinek
Postup
- Vyložte si pekáč či velký talíř pečicím papírem.
- Ve velké misce smíchejte kokosovou mouku, kešu máslo a javorový sirup. Suroviny míchejte, dokud se nespojí. Přimíchejte do směsi cukrové tyčinky.
- Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte ještě kokosovou mouku. V opačném případě vodu.
- Vytvořte malé kuličky, položte je na talíř a trochu rozmáčkněte, aby vypadaly jako sušenky.
- Nakonec dejte sušenky zmrazit na alespoň 30 minut.
Co používat místo cukru?
Cukr je přísada, kterou během redukční diety nechcete konzumovat, což je pochopitelné. Veškerou svou snahu shodit přebytečné kilogramy byste zhatili. Jak tedy udělat nepečené vánoční cukroví? Recepty neobsahují ani cukr, ani mouku, a přitom jsou výtečné.
Jestliže si nechcete odpustit sladkou chuť, namísto bílého cukru se dají použít různé přírodní náhrady, které jsme vám shrnuli do následující tabulky.
Agáve
Používá se k pečení, vaření i přípravě nápojů. Pyšní se nízkým glykemickým indexem, vysokou sladivostí a dobrou rozpustností. Obsahuje však fruktózu, a to ze 75 %, která podporuje chuť k jídlu a zatěžuje játra.
Datle
Rozmixované datla či datlový sirup představují skvělou náhradu za cukr. Přidávají se do pečiva, dezertů, kaší i raw dezertů. Obsahuje kromě jiného minerální látky a vlákninu.
Javorový sirup
Javorový sirup nachází uplatnění při vaření, pečení a slazení nápojů či dezertů. Vhodný je díky nižšímu glykemickému indexu a nízkému obsahu fruktózy. Ve složení jsou také mangan, železo a vápník.
Kokosový a palmový cukr
Oba druhy obsahují inulin, jenž zpomaluje přechod cukrů do krve. Doporučují se pouze v mírném množství, protože při nadměrném užívání způsobují zdravotní rizika. Mají navíc nízkou sladivost.
Med
Sladidlo se používá do studených i teplých nápojů, kaší a dezertů. Nepasterizovaný med má nízký glykemický index, pasterizovaný o něco vyšší. Obsahuje vápník, draslík, železo, selen a zinek. Nedoporučuje se zahřívat ho na vyšší teploty, protože pak ztrácí minerální látky.
Melasa
Sladí se pomocí ní nápoje i dezerty. Obsahuje vitamíny B1, B2 i B6, dále kyselinu pantotenovou, vápník, železo, chrom, draslík, zinek a hořčík. Sladivost je nižší a má typickou chuť, která může ovlivnit i chuť ostatních surovin.
Stévie
Neobsahuje kalorie a cukr. Má vysokou sladivost. Na druhou stranu má i nevýhody. Po jejím užití klesá v krvi cukr a u některých lidí může dojít k hypoglykémii. V průmyslově zpracovaných stéviích mohou být aditiva.