Připravujete si pravidelně lososa?
Hledáte recepty, které jsou jednoduché, ale přitom výtečné?
Potom jste tady správně.
Jedná se o jeden z nejzdravějších druhů ryb, a to především pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.
Zkoušeli jste někdy lososa na grilu?
Či preferujete spíše ryby upečené v troubě?
Přinášíme vám recepty, které vám zaručeně zachutnají.
Losos na pánvi
Už jste zkoušeli různé recepty? Příprava tohoto je jednoduchá, stačí se naučit pouze pár triků. Zpravidla se ryba ochucuje citronem a koriandrem, ale co tentokrát vyzkoušet namísto koriandru třeba kopr? Podávejte ho s rýží.
Ingredience
- 4 filety z lososa
- špetka soli
- mletý černý pepř
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku bílého vína
- šťáva z 1 a 1/2 citronů
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- špetka mleté červené papriky
- 2 lžíce másla
- 1 citron, nakrájený na kolečka
- 2 lžíce čerstvě nasekaného kopru
Postup
- Jako první si rozehřejte středně velkou pánev s olejem. Jakmile je olej horký, ale nekouří se z něj, přidejte filety lososa kůží nahoru, osolte je a opepřete. Po 6 minutách ho převraťte.
- Přidejte víno, šťávu z 1 citronu, česnek a červenou papriku. Přiveďte směs k varu a vařte, občas vínovou omáčkou polijte i lososa.
- Jakmile je losos hotový, vyjměte ho z pánve.
- Do pánve přidejte máslo a zbývající citronovou šťávu, vše dokonale smíchejte, aby vznikla omáčka. Povařte zhruba 2 minuty, aby se trochu zahustila.
- Lososa podávejte posypaného koprem a přelitého připravenou omáčkou. Ozdobte ho plátkem citronu.
Grilovaný losos
Především v letním období budete hledat, jak tuto rybu připravit na grilu. Dávejte si však pozor na to, abyste dodržovali těchto devět zásadních pravidel pro zdravé grilování.
Ingredience
- 4 filety z lososa s kůží
- extra panenský olivový olej
- špetka soli
- mletý černý pepř
- 2 citrony, nakrájené na plátky
- 2 lžíce másla
Postup
- Rozpalte si gril. Potřete lososa olejem, osolte ho a opepřete. Grilujte losos z každé strany zhruba pět minut, stejně tak si ugrilujte i citron.
- Jakmile dáte lososové filety bokem, ihned na něj dejte máslo a grilované citrony.
- Podávejte třeba se zeleninovým salátem. Inspirujte se těmito recepty na jarní saláty.
Pečený losos na másle
Zapomeňte tentokrát na pánev. Zaměříme se na TOP recepty, losos je totiž nejlepší upečený. Stačí ho ochutit česnekem a máslem. Přečtěte si také, jak je to se zdravými tuky, proč jsou pro tělo tak důležité.
Ingredience
- 2 citrony nakrájené na tenké plátky
- 1 velký filet z lososa
- špetka soli
- čerstvě namletý černý pepř
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 2 lžíce medu
- 3 stroužky česneku nasekaného nadrobno
- 1 lžička nasekaných tymiánových listů
- 1 lžička sušeného oregana
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Jak se tedy připravují takové recepty? Losos na másle není nic těžkého.
- Předehřejte si nejprve troubu na 220 °C.
- Vyložte si plech pečicím papírem.
- Doprostřed umístěte plátky citronu.
- Obě strany lososa osolte a opepřete, a potom ho položte na připravené plátky citronu.
- V malé misce si rozšlehejte máslo, med, česnek, tymián a oregano.
- Máslovou směs nalijte na lososa a zakryjte ho alobalem.
- Pečte ho zhruba 25 minut.
- Jestliže má vaše trouba i funkci grilování, ještě nakonec ho nechejte 2 minuty pogrilovat, čímž zhoustne směs másla.
- Před podáváním lososa ozdobte petrželkou.
- Zachutná vám tento recept. Losos na másle se dá připravovat klidně i na grilu, nemusí to být nutně trouba.
Rizoto s uzeným lososem
Chutná vám uzený losos? Přemýšlíte, jak ho použít v nějakém běžném jídle? Velice dobře s ním chutná krémové rizoto.
Ingredience
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 lžíce olivového oleje
- 350 g rizoto rýže, ideálně Arborio
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1,5 l vroucí zeleniny
- 170g balení uzeného lososa, tři čtvrtiny z toho nakrájejte
- 85 g mascarpone
- 3 lžíce čerstvé petrželky, nakrájené nadrobno
- nastrouhaná citronová kůra i šťáva z citronu
- hrst rukoly
Postup
- Většinou bývá uzený losos jako plátky. Recept je tedy tomu i přizpůsobený. Pár plátků totiž potřebujete na ozdobu rizota.
- V hrnci si osmahněte na oleji cibulku.
- Po 5 minutách přidejte rýži a česnek, dvě minuty ji míchejte, a pak do hrnce přilijte třetinu vody.
- Po 20 minutách by se měla voda vstřebat. Nezapomeňte však rýži pravidelně míchat, aby se vám nepřipálila.
- Přilijte do hrnce polovinu vody z toho, co vám zbylo, a pokračujte ve vaření, dokud se opět nevstřebá.
- Nakonec nalijte do hrnce zbytek vody, promíchejte rýži a duste ji, doku nebude krémová.
- Jakmile je rýže uvařená, přidejte do ní nasekaného uzeného lososa, mascarpone, petržel a citronovou kůru.
- Ještě dochuťte rizoto pepřem, ovšem ne solí, protože uzený losos je slaný dost.
- Nechejte rizoto 5 minut odležet, ochutnejte ho, v případě potřeby přidejte ještě citronovou šťávu.
- Podávejte s plátky lososa a rukolou.
Objevte podobné tipy
Zdravý losos podle Pohlreicha
Pokud sledujete pořady se Zdeňkem Pohlreichem, určitě vám neuniknou ani recepty s lososem. Teď vaří šéf.
Ingredience
- 400 g lososa
- šťáva z citronu
- šťáva z limetky
- zázvor
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sezamový olej
- špetka soli
- pažitka
- řeřicha
- japonská sójová omáčka
Postup
- V podstatě se jedná o smažený losos. Recepty v takovém případě vyžadují dost pozornosti, protože když ponecháte rybu na pánvi dlouho, přesušíte ji, což asi nechcete.
- Prvně si lososa nakrájíte na tenké plátky. Z obou stran je osolíte, pokapete citronovou i limetkovou šťávou.
- V misce si připravíte směs, a to tak, že smícháte nasekaný zázvor, lžíci japonské sójové omáčky, trochu limetky a citronu. Přečtěte si také, jaké jsou skutečné účinky zázvoru.
- Mezitím si v pánvi rozpálíte olivový olej se sezamovým olejem. Pozor, sezamového oleje dejte jen trochu, je pouze na chuť.
- Osmahněte nasekaný stroužek česneku. Po jeho zhnědnutí přidejte do pánve plátky lososa a nakonec i připravený dresink.
- Ozdobte pokrm řeřichou a pažitkou.
Losos s citronovou omáčkou
Snad tradičně se dělá losos s citronovou omáčkou. Recept najdete v několika různých variacích. Někdy je omáčka pouze z citronu, jindy je spíše máslovo-citronová.
Ingredience na lososa
- 4 filety čerstvého lososa
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- mořská sůl
- 1/2 citronu
- citronová kůra
- čerstvě namletý černý pepř
Ingredience na citronovou omáčku
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- 2 lžíce citronové šťávy z asi 1/2 citronu
- 1/2 šalotky, nasekané najemno
- 2 stroužky česneku, namleté najemno
- 2 lžíce vody, nebo bílého vína
- 1 lžíce smetany
- sůl
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžíce nakrájeného kopru
- 1/2 lžíce nakrájené petrželky
Ingredience na smažený chřest
- 200 g chřestu
- 1 lžíce oleje, nebo másla
- 3 lžíce kapar bez vody
- 1/2 lžíce chilli vloček (nemusí být)
- sůl podle chuti
- 1/2 středně červené cibule, nakrájené na tenké plátky
Postup na lososa
- Lososa vysušte a nakrájejte ho rovnoměrně na 4 porce.
- Předehřejte si troubu na 120 °C. Vyložte si plech pečicím papírem. Potřete pečicí papír rozpuštěným máslem, posypte ho trochou soli, a pak na to položte kousky lososa.
- Horní i boční části lososa potřete máslem. Přelijte rybu trochou citronové šťávy (asi 2 až 3 lžíce) a posolte mořskou solí.
- Vložte plech s lososem do trouby a pečte zhruba 10 minut.
- Po 10 minutách zkontrolujte, jak na tom losos je. Vidličkou či tenkým ostrým nožem zajeďte do nejhrubší části lososa. Pokud to jde bez problémů, losos je hotový. Pokud ne, ještě ho ponechejte v troubě.
- Jakmile je losos hotový, vyjměte ho z trouby, ještě ho znovu potřete máslem a posypte černým pepřem a pokapejte citronem.
Postup na citronovou omáčku
- Česnek a šalotku nakrájejte najemno.
- V malém hrnci smíchejte rozpuštěné máslo s citronovou šťávou, česnekem a šalotkou.
- Míchejte, aby se máslo nepřipálilo.
- Jakmile bude šalotka s česnekem měkká, přidejte cukr, vodu (nebo bílé víno) a smetanu.
- Dochuťte omáčku solí.
- Přiveďte ji k varu, poté sejměte z plotýnky, přimíchejte kopr a petrželku.
Postup na chřest
- Chřest si nakrájejte na tři části.
- Připravte si velkou nepřilnavou pánev, rozpalte v ní máslo, nebo olej, a pak přidejte chřest, kapary a mořskou sůl.
- Chřest ponechejte na pánvi 2 až 3 minuty.
- Přidejte chilli vločky a červenou cibulku. Směs promíchejte.
- Servírujte vše tak, že dáte na talíř chřest, na to lososa, ozdobíte ho bylinkami.
- Podávejte s jarním salátem a citronovou omáčkou.
Lososové karbanátky
Neláká vás losos na grilu? Recept na karbanátky vás potom nadchne. Jedná se o jiné zpracování ryby. Jak tedy na to?
Ingredience
- 420 g lososa, namletého
- 2 zelené cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1 polévková lžíce čerstvého kopru, nasekaného nadrobno
- 1/2 hrnku panko strouhanka
- 1/4 hrnku majonézy
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 velké vejce
- špetka soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje a další podle potřeby
- baby špenát na ozdobu
Postup
- Do velké mísy dejte prvních 8 ingrediencí. Dochuťte směs solí a pepřem a míchejte, dokud nevznikne pevnější těstíčko.
- Vytvarujte si 5 stejně velkých placiček.
- Ve velké pánvi si rozpalte olej.
- Karbanátky osmažte z každé strany 3 až 4 minuty.
- Po vytažení z nich vysajte olej pomocí kuchyňských papírových ubrousků.
- Podávejte se špenátem a citronem.
Proč jíst lososa?
Existuje hned několik důvodů, proč byste měli do svého jídelníčku zařadit rybu jménem losos. Recepty jsou jednoduché, rychlé a dietní.
Konzumace lososa snižuje cholesterol, neboť ryba obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které mají pozitivní dopad na srdce a celkově i cévní systém. Ve stěnách cév se přestane také usazovat cholesterol, neboť jeho hladina se sníží, a tím pádem nebude tak vysoké riziko infarktu a mozkové mrtvice.
Další důvod, proč by vás měly zajímat recepty? Losos s koprem, máslem, ale klidně i citronem je zásobárna vitamínů a kvalitních bílkovin. Samotná ryba obsahuje vitamíny řad A, B a D. Pokud k pokrmu přidáte další zdravé suroviny, váš organismus vám jen poděkuje. Rybu si mohou dopřávat i nastávající maminky, neboť vitamíny a další látky v lososu napomáhají správnému vývoji nenarozeného miminka.
Co se týče přípravy, máte volnou ruku. Najdete na smažený losos v trojobalu recepty, ale i na lososa s koprovou omáčkou, s těstovinami, na másle, na grilu, s bazalkou a podobně.