Dokážete si představit Vánoce bez tradičních lineckých koleček?
Pokud je však pro vás zdravý životní styl alfou a omegou, vyzkoušejte recepty na zdravé linecké cukroví.
Zkuste těsto vylepšit o mandle či kokos. Použijte namísto klasické mouky špaldovou variantu.
Stejně tak můžete do těsta přidat skořici a namísto cukru použít javorový sirup.
I méně obvyklé kombinace stojí za vyzkoušení.
Špaldová linecká kolečka
Pokud se snažíte zhubnout, pšeničná mouka není ideální volbou. Pro pečení fitness lineckého cukroví je vhodná i špaldová mouka, která je zdravější. A tento recept je vhodný dokonce i pro vegany.
Ingredience
- 2 a 2/3 hrnku špaldové mouky
- 1 a 1/2 hrnku a 1 lžíce mletých mandlí
- 1 a 1/5 hrnku práškového cukru (je možné nahradit i náhradou cukru)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku a 2 lžíce veganského másla
- citronová kůra
- 1 veganské vejce
- špetka soli
- džem bez cukru
Postup
- V misce smíchejte všechny ingredience na těsto.
- Vymíchejte hladké těsto a zabalte ho do potravinářské fólie. Potom ho dejte na alespoň 2 hodiny vychladit do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto si rozválejte a pomocí formičky vyřežte linecká kolečka.
- Zdravé linecké ze špaldové mouky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho zhruba 10 až 12 minut, dokud nebudou kolečka zlatohnědá.
- Poté nechejte cukroví vychladnout, potřete jednu polovinu džemem a přilepte druhou polovinu.
Jemné linecké cukroví s mandlemi
Mandlové linecké cukroví se rozplývá na jazyku. V kombinaci s citronem chutnají opravdu výtečně. S tímto receptem se trochu odlišíte od tradice, alespoň si však pochutnáte na něčem novém.
Ingredience
- 1 hrnek nesoleného mandlového másla
- 3/4 hrnku cukru (můžete nahradit zdravou formou cukru)
- 1 velký žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek mandlové mouky
- špetka soli
- pomerančová kůra
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 hrnku džemu z červeného rybízu či malin
Postup
- Pomocí mixéru utřete máslo, dokud nebude krémové. Přidejte cukru a mixujte směs, dokud nebude nadýchaná.
- Přidejte žloutek, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru.
- Promíchejte těsto, aby se jednotlivé ingredience dokonale spojily.
- Do velké misky prosejte špaldovou mouku, sůl a skořici. Vmíchejte potom i mandlovou mouku.
- Suché ingerence přidejte do máslové směsi, a to alespoň na třikrát. Důkladně těsto vypracujte.
- Těsto rozdělte na 4 části a každou zabalte do potravinářské fólie. Dejte těsto vychladit na půl hodiny do lednice.
- Rozválejte těsto, pomocí formiček z něj vyřežte kolečka na linecké.
- Vyložte si plech pečicím papírem, předehřejte troubu na 180 °C a dejte mandlové linecké cukroví péct.
- Nechejte kolečka vychladnout, a potom je slepujte džemem.
Zdravé linecké cukroví z ovesné mouky
Zdravou náhradou klasické pšeničné mouky je i ovesná mouka, která navíc dělá těsto křehčí a vláčnější. V kuchyni se používá pro snížení obsahu lepku a nachází uplatnění při přípravě slaných i sladkých těst, kaší či omáček. Dietní linecké cukroví ze špaldové mouky si zamilujete nejen o Vánocích.
Místo cukru se dá použít javorový sirup, ale také med. Přečtěte si, jak je na tom med a hubnutí. V jednom našem článku se tomu věnujeme.
Ingredience
- 3/4 hrnku ovesné mouky
- 1/3 hrnku hnědé rýžové mouky
- 200 g mletých pražených ořechů (lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy)
- 1/4 hrnku tapiokové mouky
- 1/3 hrnku zlatého kokosového cukru
- 50 g javorového sirupu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- brusinkový džem bez cukru
Postup
- Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- V misce si smíchejte všechny suché přísady. V další misce zase rozmíchejte vejce s javorovým sirupem.
- Vejce se sirupem přidejte k suchým ingrediencím a vypracujte lepkavé těsto. Pokud je příliš lepkavé, přidejte tapiokovou mouku. Poté těsto zabalte do fólie a vložte ho na 15 minut do chladničky.
- Těsto rozválejte na plát tlustý zhruba 3 milimetry. Vytvořte kolečka a dejte je na plech s pečicím papírem.
- Zdravé linecké cukroví pečte zhruba 10 až 13 minut.
- Jakmile jsou kolečka upečená, nechejte je vychládnout a slepujte brusinkovým džemem.
Objevte podobné tipy
Nepečené linecké cukroví
Pokud se vám zdravé špaldové linecké cukroví nezamlouvá, spíše byste chtěli použít kokosovou mouku, máme pro vás také skvělý recept. Nepečené linecké je vhodné i pro vegany.
Ingredience
- 1 hrnek nesolených kešu
- 1/4 hrnku kokosové mouky
- 3 lžíce javorového sirupu, nebo medu
- 1 lžička kokosového oleje (rozpuštěného)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- džem podle chuti
Postup
- V misce smíchejte kešu, kokosovou mouku a sůl. Pomocí mixéru suché ingredience rozmixujte, dokud nedosáhnete jemné konzistence.
- Přidejte med, kokosový olej a vanilkový extrakt. Znovu těsto mixujte, aby se jednotlivé suroviny dokonale propojily.
- Směs přelijte do mísy, přikryjte ji a dejte do chladničky na cca hodinu.
- Těsto poté vyjměte, položte ho na pečicí papír a rozválejte ho na plát vysoký asi 3 milimetry.
- Použijte formičky na linecké.
- Poté linecké dejte na 30 minut do chladničky.
- Nakonec jednotlivé díly slepte dohromady džemem podle chuti.
- Nepečené dietní linecké cukroví mějte v lednici.
Low carb linecké cukroví
Chcete vědět, jak se peče linecké cukroví zdravě? Připravili jsme pro vás další recept, jenž je vhodný i pro jedince stravující se nízkosacharidově. Ještě jste o low carb dietě neslyšeli? Inspirujte se v našem článku a přečtěte si, jaká pravidla je nezbytné při low carb dodržovat.
Ingredience
- 2 hrnky jemné mandlové mouky
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky mandlového extraktu
- špetka mořské soli
- 1/3 až 1/2 hrnku domácího jahodového džemu s chia semínky
Postup
- Do velké misky si dejte mouku, sladidlo, vanilku, mandlový extraktu a sůl. Ingredience míchejte, dokud se nezačne tvořit těsto. Uhněťte ho rukama a zformujte ho do velké koule.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte ho na 15 minut v mrazáku.
- Mezitím si předehřejte troubu na 100 °C.
- Vyjměte těsto z ledničky a rozválejte ho na několik plátů.
- Z těsta vyřežte linecká kolečka a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Zdravé linecké vánoční cukrové pečte zhruba 20 až 25 minut. V polovině pečení je otočte.
- Nakonec kolečka nechejte vychladnout a slepte je džemem.
Jakou používat mouku při dietě?
Pokud si chcete upéct zdravé linecké cukroví, recepty zpravidla neobsahují klasickou bílou mouku. Bílá mouka vám z nutričního hlediska nic nepřináší, pouze krátkodobě zasytí, ovšem rychle nastoupí zase hlad a nutkání pocit sníst něco sladkého. Shrnuli jsme pro vás nejpoužívanější zdravé mouky do následující tabulky.
Špaldová mouka
Vyznačuje se vysokým podílem lepku. Používá se především do koláčů a na klasické pečení. Sice se jedná o dražší variantu, ovšem je velice zdravá, neboť v sobě nemá chemické látky. Snadno se tráví. Chutná jako oříšky. Obsahuje hořčík, vitamíny skupiny B, mangan, zinek, draslík i vápník.
Ječná mouka
Jedná se o mouku s nižším obsahem lepku, která je bohatá na vitamíny skupiny B. Ječná mouka se doporučuje třeba i při zácpě. Připravíte z ní placky, lívance a palačinky. Vhodná je také pro lidi trpící žaludečními vředy.
Ovesná mouka
Vyrobíte si ji bez problémů i sami doma. Stačí namlet ovesné vločky. Ovesná mouka je typická vysokým obsahem proteinů a zdravých tuků. Těsto je křehčí a vláčnější.
Žitná mouka
Žitná mouka je těžší a hustší. Obsahuje minimum lepku, často se kombinuje s moukou špaldovou. Podporuje správnou činnost střev. Chlubí se výbornými výživovými hodnotami a obsahem vlákniny či minerálů. Žitná mouka je vhodná na pečení chleba, ale třeba i perníčků.
Pohanková mouka
Bezlepková mouka je známá zejména jako zásobárna rutinu, jenž posiluje cévy. Slouží jako prevence křečových žil a hemeroidů. Posiluje imunitu. Prohřívá organismus. Pohanková mouka je vhodná na pečení koláčů.
Kukuřičná mouka
Seženete kukuřičnou mouku mletou nahrubo i najemno. První zmíněnou variantu využijete všude, kde potřebujete strouhanky. Jemnou kukuřičnou mouku zase uplatníte na tortilly, polentu i těstoviny.
Rýžová mouka
Další bezlepková mouka je rýžová, se kterou snadno i něco zahustíte, uděláte z ní nudle, kaše či zákusky. Podobá se pšeničné mouce, je velice jemná a snadno stravitelná. Vhodná je také při dietách.
Jáhlová mouka
Jáhlová mouka se nutričními hodnotami podobá ovesné mouce, ovšem je bez lepku. Je lehce stravitelná a obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, zinek a železo.