Podobají se palačinkám.
U klasických lívanců se používají ingredience jako bílá mouka, mléko, jogurt, prášek do pečiva a vejce.
Chcete však zdravé lívance?
Víte, čím si je natřít, abyste kvůli nim nenabrali ani dekagram?
A co použít namísto mouky?
Receptů najdete celou řadu.
A my vám jich několik přinášíme.
Zdravé lívance z ovesných vloček
Ideální náhradou za nezdravé suroviny jsou ovesné vločky, které jsou plné důležitých živin. Dokonale zasytí, ba dokonce podporují správnou funkci trávicího systému.
Chcete si přečíst, jaký vliv mají ovesné vločky na tělo a proč se doporučují?
Ingredience na lívance
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku nasekaných mandlí
- 1/4 lžičky skořice
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 vejce
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilky
- 1/2 hrnku nadrobno nakrájených broskví, jablek, nebo borůvek
Ingredience na topping
- 1 hrnek ricotty
- 1 lžíce medu
- špetka skořice
Postup
- Použijte kuchyňský robot, nebo mixér. Jeden hrnek ovesných vloček rozmixujte, aby vločky připomínaly mouku.
- Smíchejte ovesnou mouku, polovinu hrnku ovesných vloček, mandle, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Zvlášť v misce utřete jogurt s vejcem, kokosovým olejem a vanilkou.
- Mokré ingredience nalijte do suchých, promíchejte, aby vzniklo těsto.
- Přidejte broskve.
- Rozpalte si na střední teplotě pánvičku a pomocí naběračky na zmrzlinu dejte těsto na pánev.
- Udělejte si takto pět lívanců.
- Připravte si také topping z ricotty. Smíchejte ricottu, med a skořici. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladký a jemný krém.
- Tyto zdravé lívance z ovesných vloček si zamilujete. Jsou rychlé a chutné.
Dietní lívance z ovesných vloček a jogurtu
Chcete vyzkoušet i jiné lívance z ovesných vloček? Recept, jenž vám tentokrát přinášíme, je trochu jiný od toho předchozího. Obsahuje totiž ještě navíc pekanové ořechy.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku nasekaných pekanových ořechů
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička vanilky
- 1/2 hrnku borůvek
Postup
- Lívance z ovesných vloček a jogurtu připravíte tak, že si nejprve rozmixujete 1 hrnek ovesných vloček, dokud nevznikne mouka.
- Přidáte do této mouky zbývající ovesné vločky, pekanové ořechy, skořici, jedlou sodu a sůl. Všechny suché ingredience dokonale promíchejte.
- Zvlášť v misce utřete jogurt, vejce, olej a vanilku.
- Poté mokré ingredience spojte se suchými, aby vzniklo těsto.
- Přidejte ještě borůvky.
- Předehřejte si pánvičku, vytřete ji olejem, a potom smažte lívance. Ideálně 3 až 4 minuty z každé strany.
- Lívance podávejte s jogurtem a borůvkami.
Lívance z ovesných vloček a banánu
Další recept na lívance z ovesných vloček je obohacen banány. Dodají lívancům sladkou chuť.
Ingredience
- 2 středně zralé banány
- 2 vejce
- 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- olivový olej
Postup
- Všechny ingredience smíchejte a za pomocí mixéru vytvořte hladké těsto.
- Předehřejte si pánev na střední teplotě.
- Potřete ji olivovým olejem (kokosovým olejem, nebo veganským máslem).
- Přidejte na pánev trochu těsta a vytvořte placičku.
- Lívance z banánu smažte z každé strany 2 až 4 minuty.
- Podávejte třeba s jogurtem, javorovým sirupem a podobně.
NÁŠ TIP: Ideální je pořídit si přímo pánvi, která je určena na dietní lívance. Uděláte si tak během chvíle tyto výtečné lívance z ovesných vloček s banánem a nemusíte tak dělat jednu placku podruhé.
Dietní lívance z ovesných vloček s jablky
Pokud se vám nezamlouvají banánové lívance z ovesných vloček, co takhle namísto banánu použít jablko?
Ingredience
- 1 hrnek jablečného pyré
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 vejce
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička javorového sirupu, nebo medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 hrnek nastrouhaného jablka
Postup
- Všechny suroviny kromě nastrouhaného jablka dejte do mixéru a vytvořte hladké těsto.
- Přimíchejte do něj nastrouhané jablko.
- Rozehřejte si pánev na střední teplotu.
- Povrch potřete kokosovým olejem.
- Dejte na pánev trochu těsta a vytvořte lívanec.
- Z každé strany ho opékejte 3 minuty.
- Udělejte tak několik lívanců, a potom je podávejte.
Zdravé banánové lívance
Připravit se dají i banánové lívance bez mouky a ovesných vloček. Jak na to?
Ingredience
- 1 lžíce ghí, nebo kokosového oleje
- 1/2 malého banánu
- 3 lžíce ořechového másla
- 1 vejce
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Vidličkou rozmačkejte banán. Přidejte k němu zbývající ingredience a vytvořte hladké těsto.
- Rozehřejte si pánev na střední teplotu. Přidejte ghí, a potom smažte lívance.
- Z každé strany smažte 2 až 3 minuty.
- Podávejte s javorovým sirupem.
Nízkosacharidové lívance z jogurtu bez mouky
Jestliže se stravujete nízkosacharidově, ale chcete si dopřát zdravé lívance z jogurtu, ovšem bez mouky a cukru, vyzkoušejte tento recept. Nízkosacharidová dieta nepovoluje cukr a další sacharidy.
Ingredience na brusinkový sirup
- 1/2 hrnku brusinek
- 1/4 hrnku čistého javorového sirupu
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 lžičky mleté skořice
Ingredience na lívance
- 1/2 hrnku čerstvě rozmletých nesolených mandlí
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 vejce
- 4 bílky
- 3 lžičky extra panenského olivového oleje
- Ingredience na topping
- 4 lžíce plnotučného řeckého jogurtu
Postup
- Připravte si brusinkový sirup. Všechny ingredience dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Vařte po dobu 15 minut a stále míchejte. Sirup rozmixujte. Pokud se vám zdá příliš hustý, přidejte lžíci vody.
- Potom si udělejte nadýchané jogurtové lívance.
- Ve velké misce smíchejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a skořici. Přidejte javorový sirup, vejce a vaječné bílky. Jemně a krátce směs šlehejte.
- Také je možnost nejprve vaječné bílky rozšlehat, a potom je pomalu vmíchat do těsta.
- Rozehřejte si pánev. Jogurtové lívance opečte z každé strany tak, aby měly zlatavou barvu.
- Dejte pak tři kousky na talíř, polijte je brusinkovým sirupem a ozdobte řeckým jogurtem.
- Lívance z bílého jogurtu podávejte teplé.
Objevte podobné tipy
Banánové lívance s kokosovým mlékem
Chcete si udělat lívance s kokosovou příchutí? V takovém případě se nabízí recept na zdravé lívance obsahující výtečné kokosové mléko.
Ingredience
- 150 g mandlové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 400 ml kokosového mléka
- kokosový olej na smažení
- 1 až 2 banány nakrájené na plátky
- různé ovoce na ozdobu
Postup
- Prosejte mouku s práškem do pečiva a smíchejte se špetkou soli.
- Pomalu vmíchejte mléko do moučné směsi, aby se vytvořilo hladké těsto.
- Rozehřejte si pánev a potřete ji olejem.
- Pomocí polévkové lžíce dejte na pánev těsto a udělejte několik lívanců.
- Lívance z mandlové mouky pak dejte na talíř a ozdobte je banánem, javorovým sirupem a jakýmkoliv dalším ovocem podle chuti.
Zdravé bezlepkové lívance z kokosové mouky
Další náhradou za klasickou mouku je ta kokosová. Jestliže máte tuto surovinu rádi, kokosové lívance se stanou vaší pravidelnou snídaní. Jsou zdravé, chutné a syté.
Ingredience
- 1 vejce
- 1/2 lžičky medu
- 1 hrnek kokosové mouky
Postup
- Smíchejte vejce, med a kokosovou mouku.
- Jakmile vznikne těsto, zkuste, jestli není příliš suché. Pokud ano, přidejte ještě jedno vejce.
- Rozehřejte si pánev, potřete ji kokosovým olejem, a pak smažte lívance na mírném ohni.
- Podávejte s domácím sirupem podle vlastního výběru.
Zdravé lívance ze špaldové mouky
Další zdravou alternativou jsou špaldové lívance. Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy a je charakteristická vysokým obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny. Doporučuje se dokonce při redukčních dietách.
Ingredience
- 1 hrnek mandlového mléka
- 1 lžička jablečného octu
- 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1/2 hrnku kukuřičné moučky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- špetka mořské soli
- 2 lžíce roztaveného kokosového oleje
- 2 lžíce čistého javorového sirupu
- 1 hrnek čerstvé nebo konzervované kukuřice
- řecký jogurt na ozdobu
Postup
- Rozšlehejte mandlové mléko s octem a nechejte 5 minut odstát.
- V misce si zatím smíchejte kukuřičnou mouku, špaldovou mouku a sůl.
- Roztavený kokosový olej a sirup pomalu všlehejte do mléka.
- Mokré ingredience pak přidejte do suchých.
- Přidejte kukuřici a zamíchejte.
- Rozpalte si pánev, potřete ji kokosovým olejem a osmažte lívance.
- Zdravé lívance ze špaldové mouky podávejte s řeckým jogurtem.
Celozrnné lívance s kompotem
Celozrnná mouka se používá nejen na pečivo, ale i na zdravé lívance. Recept obsahuje takové suroviny, které si můžete s klidným svědomím dát i při redukční dietě.
Ingredience
- 3/4 hrnku celozrnné mouky
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek dobře protřepaného podmáslí
- 2 lžíce másla
- 1 velké vejce
- 1 lžíce třtinového cukru (je možné vynechat)
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
Ingredience na kompot
- 1/2 hrnku borůvek
- 1 středně velký pomeranč
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička cukru (je možné vynechat)
Postup
- Prvně si rozehřejte pánev a přidejte na ni borůvky, cukr, pomerančový džus a pomerančovou kůru. Uvařte z této směsi sirup.
- Potom suché ingredience smíchejte ve velké misce, mokré ingredience v další misce. Potom mokré suroviny vlijte do suchých, ale pozor, za stálého míchání.
- Rozehřejte si pánev, potřete ji olivovým či kokosovým olejem, a pak smažte celozrnné lívance. Z každé strany je smažte 1 až 2 minuty.
- Lívance podávejte teplé s pomerančovo-borůvkovým kompotem a javorovým sirupem.
Kváskové lívance z celozrnné mouky
Na závěr vám přinášíme ještě jedny celozrnné lívance. Recept tentokrát obsahuje žitný kvásek.
Ingredience
- 1 lžička kvásku
- 60 g vody
- 60 g žitné mouky
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 400 ml mléka
- špetka soli
- 1 větší vejce
Postup
- Prvně si alespoň 8 hodin dopředu udělejte kvásek. Vezměte lžičku kvásku, přidejte do něj 60 g vody a 60 g žitné mouky. Kvásek důkladně promíchejte a dejte si pozor, aby nebyla nikde such místečka či hrudky. Zakryjte misku potravinovou folií, a pak nechejte kvásek nakvasit.
- Smíchejte všechny ingredience s kváskem, ovšem kromě vejce. Dejte těsto kynout na teplé místo, a to na zhruba 2 hodiny.
- Přidejte do těsta vejce, a pak nechejte těsto ještě půl hodiny odležet.
- Rozpalte si pánvici a začněte dělat nadýchané lívance celozrnné.
Co používat namísto cukru?
Ideální scénář je, pokud odbouráte cukry jako takové úplně, tedy i zdravé alternativy. Změní se vám totiž chuťové buňky, a tím pádem vám potom už nepřijde, že něco nemáte oslazené.
Jestliže však hledáte zdravé náhrady cukru, potom můžete sáhnout po následujících náhražkách:
- med,
- stévie,
- kokosový cukr,
- javorový sirup,
- datle,
- ovocný džem,
- xylitol,
- erythritol,
- třtinová melasa,
- banánové pyré,
- yacon sirup,
- sušené ovoce,
- rýžový sirup,
- kvalitní čokoláda,
- kukuřičný sirup.