Osvědčené recepty na dietní jablkové lívance, které Vám pomohou shodit nadbytečná kila

Zdravé jablečné lívance představují skvělý způsob, jak si dopřát plnohodnotné jídlo a zároveň si udržet štíhlou linii. Kouzlo tkví primárně ve správné přípravě a vhodné volbě ingrediencí!

Využití správného druhu ovoce v rámci přípravy těsta (prakticky pro jakýkoliv moučník) se Vám vyplatí v mnoha ohledech. Nejenže mají jablka skvělou schopnost výsledný produkt zvláčnit a dodat mu vytříbenou chuť. Zároveň však působí i jako prvek, kterým lze efektivně částečně nahradit uvedené množství mouky.

Jablíčka také obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, ale o tom si povíme až níže.

Chcete-li se dozvědět více, čtěte dál a inspirujte se našimi nápady a vybranými recepty!

Zdravé kefírové lívanečky s jablky

Výjimečně zdravý kefír má schopnost dodat lívancovému těstu lehkost, vláčnost a příjemnou trpkost.

Podobné zázraky dokáže například i zakysaná smetana, avšak ta dodává výslednému produktu i nechtěné kalorie navíc. Narozdíl od těch nezdravých variant jsou však ty s kefírem díky své nižší kalorické hodnotě vhodné i do redukčních diet a stravovacích plánů pro lidi s váhovými problémy.

Pokud milujete jogurty a zakysané mléčné výrobky, toto je pro Vás trefa do černého!

Ingredience

4 porce

  • 250 ml kefírového mléka se sníženým obsahem tuku
  • 125 g celozrnné mouky
  • 1 polévková lžíce kokosového cukru
  • 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 125 ml neslazené jablečné šťávy
  • 1 velké vejce
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného veganského másla
  • 1 středně velké jablko, nastrouhané nahrubo
  • rostlinný olej ve spreji

Postup

  • Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, a směs odložíme stranou. Vajíčko rozklepneme do jiné, středně velké misky a řádně je rozšleháme metličkou.
  • K vejci poté přidáme jablečnou šťávu, kefír a máslo. Znovu vše řádně promícháme a směs necháme několik minut odstát.
  • Nepřilnavou pánev si rozehřejeme na střední teplotu. Její povrch poprášíme trochou oleje ve spreji a dávkujeme každý lívanec v poměru 4 polévkové lžíce na jeden kus.
  • Smažíme 2-3 minuty z každé strany, dokud nespatříme na povrchu těsta bublinky, následně obracečkou lívanec obrátíme a dopřejeme mu další 2-3 minuty na pánvi.
  • Postup opakujeme do spotřebování veškerého těsta. Kefírové lívanečky servírujeme s nastrouhaným či nakrájeným jablkem navrchu, dle chuti můžeme přidat i javorový sirup bez přidaného cukru.
Zdravé jablečné lívance s kefírem a čerstvými jablky na hnědém keramickém talířku
Zdroj: lifewaykefir.com

Dietní jablečné lívance s jogurtem

Jogurt představuje při pečení a v kuchyni obecně další chutný a zdravý zjemňovací prvek, který našemu tělu skýtá důležitá probiotika, bílkoviny a vápník.

Zkuste si s námi usmažit tyto výborné jogurtové lívanečky s jablky, po kterých nenaberete ani deko!

Tento konkrétní recept je v rámci gramáže uzpůsoben na snídani pro dva lidi – chcete-li si je však dopřát s celou rodinou, stačí jednoduše dle potřeby znásobit uvedené dávky ingrediencí.

Ingredience

2 porce

Na topping:

  • 1 velké jablko, nakrájené na kostky
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička řepkového oleje
  • 1 polévková lžíce vlažné vody

Na lívancové těsto:

  • 60 g bezlepkové mouky
  • 60 g celozrnné mouky dle vlastního výběru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka himalájské soli
  • 1/2 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
  • 60 ml neslazeného ořechového mléka
  • 1 velké vejce
  • 70 g řeckého jogurtu
  • javorový sirup bez přidaného cukru k podávání
  • kousek veganského másla na smažení

Postup

  • Začneme přípravou toppingu: V malé misce smícháme nakrájená jablka, skořici, vodu a olej. Směs vlijeme do menší pánve a prohříváme ji na střední teplotu po celou dobu přípravy lívancového těsta. Teplotu varu redukujeme dle potřeby, aby se nám topping nepřipálil.
  • Dále se pustíme do přípravy těsta: Oba druhy mouky vložíme do velké mísy spolu s práškem do pečiva, solí a cukrem. Důkladně vše promísíme. V jiné misce rozšleháme společně vajíčka, mléko a vanilkový extrakt a mixturu poté vlijeme do nádoby k moučné směsi. Na závěr vmícháme i jogurt. Nlekejte se menších hrudek, v rámci tohoto receptu jsou žádoucí!
  • Velkou pánev rozehřejeme na střední teplotu, pomažeme ji veganským máslem a poté na ni dávkujeme lívancové těsto. Ideální poměr je 4 polévkové lžíce na jeden lívanec. Smažíme, dokud nespatříme na vrchu placek bublinky, poté použijeme obracečku a smažíme přibližně stejnou dobu i z druhé strany do zlatohněda.
  • Tímto způsobem spotřebujeme veškeré zbylé těsto, přičemž dle potřeby doplňujeme na pánev máslo. Hotové placky rozdělíme na dva talíře, ozdobíme jablečnou směsí a javorovým sirupem a můžeme servírovat!
Fitness jablkové lívanečky s ovocem a javorovým sirupem na bílém keramickém talířku
Zdroj: www.thehealthytoast.com

Ovocem však kouzlení v kuchyni rozhodně končit nemusí.

Máte-li skutečně rádi sladké, ale zároveň Vás trápí nadbytečná kila a strach z nabrání váhy, přijde Vám vhod i jeden z mých dalších článků, v nichž uvádím vynikající recepty na dietní mrkvové cukroví!

Fit banánové lívance z jablečného těsta

Určité konkrétní druhy ovoce se spolu skvěle doplňují. Pro jablíčka a banány to platí dvojnásob – banán v těstu obstará sladkost a zemitou chuť, zatímco jablko mu dodá trošek štiplavosti a kyselosti.

Právě proto tyto lívance představují jedny z mých nejoblíbenějších vůbec a doporučuji je všude, kde mohu.

Vyzkoušejte si je s námi také!

Ingredience

5 porcí

  • 190 g celozrnné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • jablečné pyré z jednoho jablka a 120 ml vody
  • 1 velký zralý banán, rozmačkaný
  • 1 středně velké vejce
  • 1 polévková lžíce bio mandlového másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 200 ml vlažné vody na zvláčnění těsta
  • rostlinný olej ve spreji na smažení
  • javorový sirup bez přidaného cukru k podávání

Postup

  • Ve středně velké míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Připravíme si jablečné pyré z vody a jablka, které rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru.
  • V jiné, větší míse rozmačkáme vidličkou banán a přidáme k němu pyré, mandlové máslo a vajíčko. Vše řádně promísíme a prošleháme, aby zmizely veškeré hrudky.
  • Následně přisypeme skořici, vlijeme k mixtuře vanilkový extrakt a znovu důkladně mícháme, abychom dosáhli jednolité směsi. Nepřilnavou pánev poté rozehřejeme na střední teplotu, posprejujeme ji olejem na smažení a můžeme začít smažit – ideální dávka jsou 2 střední polévkové lžíce těsta na jeden lívanec.
  • Smažíme, dokud okraje spodní strany placky nejsou zlatě hnědé. Poté lívance otočíme a smažíme je podobně dlouhou dobu i z druhé strany. Teplotu udržujeme střední až nižší, aby se lívance důkladně prosmažily i zevnitř.
  • Lívanečky následně přemístíme na talíře, pokapeme javorovým sirupem (možno ještě dozdobit plátky čerstvých jablek) a jsme připraveni podávat.
Zdravé jablečné lívance s javorovým sirupem a plátky jablek na bílém keramickém talíři
Zdroj: lilluna.com

Light kynuté jablkové lívanečky

Tyto nadýchané lívance jsou perfektní volbou v rámci snídaně, stejně tak ale poslouží skvěle i jako moučník k odpolední kávě či čaji.

Pokud milujete dobroty z kynutého těsta a udržujete si štíhlou linii, tento recept je přesně to pravé pro Vás!

Ingredience

4 porce

  • 100 g bezlepkové ořechové mouky
  • 100 g celozrnné mouky dle vlastního výběru
  • 15 g čerstvého droždí (nebo 5 g sušeného)
  • 2 středně velká vejce
  • 1 polévková lžíce hnědého třtinového cukru
  • 3 zelená jablka střední velikosti
  • špetka mořské soli
  • kousek veganského másla na smažení
  • bio med či javorový sirup k podávání

Postup

  • Oba druhy mouky prosijeme do větší hluboké mísy. Droždí promísíme s vlažným, až teplým mlékem, cukrem, solí a vajíčky. Vše řádně promícháme s moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba jednu hodinu odpočinout, aby nám vzešel kvásek.
  • Jablíčka oloupeme, vyřízneme jádřince a dužinu nakrájíme na malé kostičky, které následně opatrně vmícháme do lívancového těsta. To necháme rozležet a ještě trochu vzejít, postačí nám zhruba 15 minut.
  • Pánev rozehřejeme na střední teplotu, rozpustíme na ní máslo a pomocí středně velké naběračky tvoříme na pánvi placky, které smažíme z obou stran přibližně 2-3 minuty, okraje by měly být zlatohnědé.
  • Hotové kynuté lívanečky podáváme pokropené trochou javorového sirupu, popřípadě se lžící kvalitního medu.
Kynuté zdravé jablečné lívance s čerstvou mátou, jablky a javorovým sirupem na bílém keramickém talířku s vidličkou
Zdroj: www.yummytemple.com

Prospěšnost jablek pro naše zdraví

Toto zdravé a nízkokalorické ovoce obsahuje pouze 51 kilokalorií na 100 g váhy, běžné jablko (150 g) mívá něco okolo 75 kilokalorií. Odrůd existuje velká spousta a jejich barvy i příchutě se od sebe mnohdy výrazně liší.

Za zmínku dále stojí další důležité vitamíny, živiny a prvky, které najdeme v malém 100 g jablku:

  • 0,6 g bílkovin
  • 0,5 g tuků
  • 11,6 g cukrů
  • 2,5 g vlákniny
  • 100 mg draslíku
  • 6 mg vitamínu C

A jak nám jablíčka pomáhají v praxi, co se zdraví týče?

1. Mohou snižovat cholesterol

Všechna jablka obsahují pektin – přírodní rostlinnou vlákninu, která je velice účinná při boji s vysokým cholesterolem. Trpíte-li jeho vysokou hladinou, místo jablečného džusu do své pravidelné stravy zahrňte čerstvá či sušená jablka.

Tomuto by měly věnovat rovněž ženy po menopauze, u kterých je riziko zvýšeného cholesterolu v krevním řečišti vyšší.

2. Chrání proti diabetu

Dlaší výhodou tohoto ovoce je nízký glykemický index (GI), za který je zodpovědná opět vláknina.

Spolu s obsaženými flavonoidy pomáhá zlepšovat citlivost na iznulín, což je velice důležité pro schopnost efektivně regulovat tělesnou váhu a předcházet cukrovce.

3. Pomáhají předcházet nadváze

Pektiny rovněž mají velkou zásluhu na správné regulaci zdraví našeho zažívacího traktu, konkrétněji střev. Správný poměr „hodných“ bakterií v našem střevě nás činí odolnějšími vůči případné obezitě, zánětům a dalším nemocem.

Nízká kalorická hodnot a glykemický index, spolu s poměrně vysokým podílem vlákniny a vody napomáhá adekvátnímu pocitu zasycení. Díky tomuto existuje menší riziko, že po konzumaci jablka budeme stále mlsní či hladoví, tudíž předejdeme případnému přejezení.

4. Mohou chránit před srdečními onemocněními

V jablkách najdeme rovněž tzv. polyfenoly, konkrétněji kvercetin – jde o obranné látky v rostlinách a plodech, jež působí pozitivně i pro lidský organismus.

Lidé, kteří konzumují více potravin bohatých na tyto sloučeniny, disponují nižším rizikem různých chornických onemocnění, jako je například astma a rozličné kardiovaskulární obtíže.

5. Působí blahodárně na zdraví kostí

Pravděpodobně si neuvědomujete, že snězením jednoho křupavého jablíčka svému tělu dopřejete dávku další prospěšné rostlinné látky, která se nazývá floridzin.

Tento speciální flavonoid se nachází pouze v jablkách, konkrétněji v jejich slupce, podobně jako balastní látky. Má úžasnou schopnost zlepšovat hustotu kostních tkání, čemuž by opět a znovu měly věnovat pozornost především ženy, které si právě prochází menopauzou a nedostatek vápníku by pro ně v budoucnu mohl představovat vážné problémy (vyšší náchylnost k úrazovým a únavovým zlomeninám).

Zátiší s čerstvými jablky v bílé misce a na dřevěném prkýnku
Zdroj: blog.myfitnesspal.com

Závěrem

Zdravé jablečné lívance nemusí představovat jedinou variantu této populární snídaňové pochoutky, kterou si lze po ránu dopřát.

Existuje nepřeberné množství jiných podobných receptů. Jako příklad tohoto tvrzení bych ráda uvedla svůj další článek, jenž je celý věnovaný zdravým jogurtovým lívancům.

A jak neustále říkám, fantazii se meze nekladou. I Vy sami můžete vymyslet naprosto originální recept na dietní a výživné lívanečky, kterými ohromíte svou rodinu i známé.

Nebojte se zkoušet a objevovat nové věci!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X