Slyšeli jste o tom, že existuje něco jako bezezbytková dieta?
Lékař vám ji doporučil, ovšem nemáte ani ponětí, co jíst při bezezbytkové dietě?
V podstatě se jedná o stravu s nízkým obsahem vlákniny. Zaměřuje se především na tlusté střevo, jeho očištění a regeneraci, takže v jídelníčku by se měly objevit jen snadno stravitelné a netučné potraviny.
Bezezbytková dieta je pouze dočasný stravovací plán s cílem nechat odpočinout a očistit střeva.
Často ji lékaři doporučují při zánětlivém onemocnění střev (Crohnova choroba a ulcerózní kolitida), dále také před nebo po operaci střev, při jejich zúžení a podobně.
Příklady potravin, které se při bezezbytkové dietě doporučují:
- bílý chleba bez ořechů a semínek,
- bílá rýže,
- dobře uvařená zelenina,
- čerstvé ovoce jako banány,
- vejce,
- ryby,
- drůbež,
- mléčné výrobky.
Vyhněte se naopak těmto potravinám a nápojům:
- ovocné šťávy s dužinou,
- otruby obilovin,
- luštěniny,
- kukuřice,
- listová zelenina,
- popcorn,
- sýry.
Základním pravidlem je vyhnout se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a celých zrn. Z jídelníčku je nezbytné vyřadit také cokoliv, co obsahuje ořechy a semínka.
Vyhněte se ještě tučným jídlům, neboť zvětšují objem stolice.
Tlusté střevo a jeho funkce
Tlusté střevo navazující na tenké střevo je dlouhé zhruba jeden a půl metru. Uvnitř něj dochází především ke vstřebávání vody, vitamínů a solí. Do tlustého střeva putují zbytky potravin, voda a žlučová barviva z tenkého střeva. Zbytky, které nedokáže tělo strávit, se zde zahušťují a vytváří se z nich stolice.
Tlusté střevo se skládá z několika částí:
- slepého střeva,
- červovitého přívěsku,
- vzestupného tračníku,
- sestupného tračníku,
- esovité kliky,
- konečníku.
Co je to bezezbytková dieta?
Bezezbytková dieta má jeden hlavní cíl, a to dopřát odpočinek střevům. Dietní plán se doporučuje lidem krátkodobě, a to při vypuknutí zánětlivého onemocnění střev, při nichž dochází ke zúžení. Pomáhá také pacientům, kteří prodělali operaci střeva, například kvůli nádoru, a tak potřebují snížit množství stolice ve střevech.
Určitě musíme podotknout, že se nejedná o redukční dietu, takže není primárně určena na hubnutí, i když často úbytek hmotnosti způsobuje.
Tělo si z jídla, které konzumujete, při trávení bere pouze živiny, jež potřebuje ke svému správnému fungování. Všechno ostatní, co zbývá, jsou ty „zbytky“ a nestrávené složky, které se dostávají do tlustého střeva a vylučují se formou stolice či moči.
Potraviny, které po sobě nezanechávají žádné zbytky, jsou charakteristické nízkým obsahem vlákniny, aby se co nejvíce zmenšil objem stolice. Obsahují málo tuku, nenadýmají a jsou lehce stravitelné.
Komu se doporučuje bezezbytková dieta?
Bezezbytková dieta je vhodná při onemocnění a stavech, kdy je velice pravděpodobné, že se tlusté střevo zanítí. V takové situaci potřebuje střevo odpočívat. Bezezbytková dieta zajistí, že tlusté střevo se nemusí během trávení namáhat, neboť většina potravin je plně strávena, a tím pádem je eliminováno i množství odpadu, který odchází z těla ve formě stolice. Pohyby střev nejsou tak časté.
Bezezbytková dieta se doporučuje lidem s různými onemocněními, jako jsou:
- zánět střev (Crohnova choroba a ulcerózní kolitida),
- časté průjmy,
- nádory,
- zánět střev způsobený ozařováním a chemoterapií,
- před nebo po operací střev,
- před kolonoskopií,
- při zánětu a zúžení střeva.
Bezezbytková dieta vyřazuje určitá jídla, a tím pádem přirozeně dojde i ke snížení příjmu důležitých minerálů a vitamínů. V takovém případě se doporučuje doplnit vápník, draslík, kyselinu listovou a vitamin C formou doplňků stravy.
Co jíst při bezezbytkové dietě? A co při ní nejíst?
Ať už máte doporučenou bezezbytkovou dietu před kolonoskopií, nebo při onemocnění střev, musíte se seznámit s povolenými a zakázanými potravinami.
Povolené potraviny | Zakázané potraviny | |
Nápoje | káva i čaj bez kofeinu, nesycené nápoje, šťávy bez dužiny, mléko (u těchto nápojů jsou povoleny max. 2 hrnky denně) | velké množství mléčných výrobků, všechny šťávy s dužinou |
Pečivo | bílý nebo světlý žitný chléb (rohlíky), suchary, palačinky, waffle, obyčejné muffiny, vánočka, další pečivo vyrobené z povolených potravin | chleby nebo suchary obsahující celozrnnou mouku či otruby, pšenice, kmín, sezamová a maková semínka |
Obiloviny | vařené obiloviny, rafinovaná kukuřice, rýžové a pšeničné obiloviny, ovesné vločky, komerčně připravené cereálie z kukuřice a rýže, komerčně nafoukaná pšenice, nafoukaná rýže, kojenecké obiloviny, kukuřičná mouka, hominy | celozrnné obiloviny, naturální obiloviny, otruby |
Dezerty | obyčejné koláče, sušenky, želatina, zmrzlina, tapioka, rýžový či kukuřičný škrob, pudinky, syřidlo | ostatní dezerty obsahující nepovolené potraviny |
Tuky | máslo, smetana, margarín, obyčejný salátový dresink, majonéza, olej, hladké burákové máslo | ostatní tuky včetně vepřového sádla, kořeněných salátových dresinků a slaniny |
Ovoce | jakékoliv ovocné šťávy bez dužiny, pomerančový či grepový džus, avokádo, zralý banán, oloupané meruňky, třešně, broskve, hrušky, pyré, brusinky, zralé švestky, pečená, vařená či konzervovaná jablka (bez slupky) | ostatní ovoce kromě toho uvedeného v povolených potravinách, jako jsou bobule (čerstvé, zmrazené a konzervované, všechny melouny, datle, fíky, ananas, sušené švestky, rozinky atd.) |
Maso, vejce a sýry | libové maso, ryby s nízkým obsahem tuku, drůbež, vejce (jakkoliv upravené), cottage a smetanové sýry, krevety, dietní párky | škeble, ústřice, sledě, ostré klobásy, tučné maso, pizza |
Brambory a přílohy | bílé brambory, sladké brambory, makarony, nudle, rafinovaná rýže, špagety, hominy | divoká rýže, slupky z brambor |
Polévky | vývar, krémové polévky, zeleninová polévka z povolených potravin | ostatní polévky neuvedené v povolených potravinách |
Cukry | tvrdé bonbóny, med, želé, sirup, cukr, džem a marmelády z povoleného ovoce, melasa, mléčná čokoláda bez ořechů (s mírou) | bonbóny obsahující ořechy a ovoce (kromě těch z povolených potravin), džem či marmeláda z nepovolených potravin |
Zelenina | drcený salát, konzervovaný nebo vařený chřest, řepa, mrkev, dýně, bezsemenná tykev, fazole, lilek, houby, hrášek, špenát, vodnice, kukuřice, rajčata, rajčatová šťáva | ostatní zelenina jako brokolice, růžičková kapusta, květák, zelí, cibule, okurka, papriky, ředkvičky, tuřín |
Ostatní | omáčky, bylinky (kromě česneku), sůl, mírné koření, ocet, bílá omáčka | ořechy, okurky, popcorn, ostré koření, pepř, kokos, olivy |
Objevte podobné tipy
Základní pravidla bezezbytkové diety
Pokud se vás bezezbytková dieta při onemocnění střev týká, měli byste se držet několika základních rad, aby byla opravdu úspěšná. Uvedená pravidla byste měli dodržovat striktně.
Vyhněte se syrovému jídlu. Potraviny si tepelně upravujte, a to vařením, dušením a pečením bez oleje.
Pokrmy uvařte tak, aby byly perfektně měkké. V případě potřeby je klidně rozmixujte, protože potom jsou lépe stravitelné.
Po upečení se podívejte, jestli na sobě jídlo nemá viditelný tuk a kůrku. Pokud ano, odstraňte to.
Pijte vodu, která má teplotu alespoň okolo 20 °C. Studené vodě se vyhněte.
Ideální jsou menší porce, ale častěji za den (5krát až 6krát).
Vyřaďte z jídelníčku jednoduché cukry.
Mléko (i mléčné výrobky) si dávejte s mírou.
Zapomeňte na umělá sladidla.
Nekupujte polotovary a konzervovaná jídla.
Nejezte ostrá a kořeněná jídla.
Vylučte jídla s vysokým obsahem vlákniny.
Vyhněte se oříškům a semínkům.
Ukázka jídelníčku
Týká se vás bezezbytková dieta? Jídelníček si však nedokážete sami sestavit, protože nemáte tak bohatou fantazii? Usnadníme vám to. Přinášíme vám ukázku, jak byste se mohli stravovat první 3 dny diety.
Pondělí
- Snídaně: vánočka s máslem a meruňkovou marmeládou
- Svačina: banánové smoothie
- Oběd: Špagety s domácí boloňskou omáčkou připravenou z povolených potravin a posypané sýrem
- Svačina: Jablkový salát a piškoty
- Večeře: Slepičí vývar se zeleninou z povolených potravin
Úterý
- Snídaně: Tvaroh s nastrouhaným jablkem posypaný skořicí
- Svačina: Zavařené broskve
- Oběd: Kuřecí prso s uvařenou rýží a dušenou mrkví
- Svačina: Chleba s tvarohovou pomazánkou
- Večeře: Rajčatová polévka
Středa
- Snídaně: Rohlík s máslem a vejcem natvrdo
- Svačina: Bílý jogurt se zavařenými meruňkami
- Oběd: Krůtí prsa s bramborovou kaší
- Svačina: Zralý banán
- Večeře: Pečený karbanátek s bramborovou kaší
Internet je plný inspirace, co můžete jíst při bezezbytkové dietě. Recepty vám přinášíme i my. Pochutnejte si na těchto skvělých pokrmech.
Korunovační kuře
Samotný název napovídá, že korunovační kuře se podávala při příležitosti korunovace, a to konkrétně anglické královny.
INGREDIENCE
- 1 kuře
- 1 sklenička nízkotučné majonézy
- 2 lžičky kari koření
- 140 ml rajčatového džusu
- 70 ml červeného vína
- 2 až 3 lžíce nízkotučné smetany
- 1 lžíce meruňkového džemu
POSTUP
- Upečte kuře, oddělejte maso od kostí, a pak nakrájejte maso na kousky.
- V pánvi si rozehřejte olej, přidejte kari koření a po několika minutách i červené víno s rajčatovou šťávou. Nechejte to vařit 10 až 15 minut.
- Mezitím si smíchejte majonézu, meruňkový džem a nízkotučnou smetanu. Smíchejte to s vychladlou rajčatovou šťávou, kterou jste uvařili s vínem a kari kořením.
- Smíchejte omáčku s kuřetem.
- Korunovační kuře podávejte s vařenou bílou rýží či vařenými bílými těstovinami.
Řecká citronová polévka s kuřecím masem
Chcete si udělat krémovou polévku, ale tak, aby byla v souladu s pravidly bezezbytkové diety? Žádný problém.
INGREDIENCE
- 6 hrnků kuřecího vývaru
- 1/3 hrnku orzo těstovin
- 6 velkých žloutků
- 1 a 1/2 hrnku trhaného kuřecího masa
- 1/4 hrnku čerstvé citronové šťávy
- špetka soli
POSTUP
- Do většího hrnce si dejte vývar a přiveďte ho k varu. Uvařte v něm těstoviny do měkka, a to asi 8 až 9 minut.
- V misce si rozšlehejte žloutky, přidejte do nich 1 hrnek horkého vývaru. Potom vlijte vejce do hrnce s vývarem a vařte ho na střední teplotě za stálého míchání, dokud nezhoustne, a to cca 5 až 7 minut.
- Přidejte do hrnce kuřecí maso a citronovou šťávu. Polévku dochuťte solí.