Znáte salát kimchi? Recepty s touhle korejskou klasikou vás překvapí.
Ochutnejte ho ve špagetách, v polévce, nebo s rýží.
Zařaďte kimchi do svého jídelníčku. Váš imunitní systém bude jásat.
Jak jíst kimchi?
Fermentovaný salát z pekingského zelí je výborný jen tak samotný, ale proč ho nepřidat i do různých jídel? Zvýšíte jejich nutriční hodnotu a obohatíte chuť. Zkuste kimchi recepty, které jsme pro vás připravili a určitě si pochutnáte.
![salát z pekingského zelí ve skle](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/05/kimchi-ve-sklenici.jpeg)
Smažená rýže s kimchi
Ve všední dny nikdy není času nazbyt. Tohle jídlo je rychlé a jednoduché. Pokud máte k večeři chuť na něco dobrého a moc nestíháte, určitě ho oceníte.
Ingredience:
- 300 g kimchi
- 4 lžíce šťávy slité z kimchi
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce sojové omáčky
- 4 porce uvařené rýže
- 2 stonky jarní cibulky
- 2 lžíce sezamových semínek na ozdobu
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozpusťte máslo
- Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a opékejte 2 minuty
- Přidejte pokrájené kimchi a krátce opečte
- Zalijte šťávou z kimchi, přidejte uvařenou rýži a pořádně vše promíchejte
- Stáhněte plamen na minimum, přidejte sezamový olej a sojovou omáčku
- Osolte a opepřete dle chuti, pro větší kyselost přilijte více šťávy slité z kimchi
- Smaženou rýži rozdělte do misek, ozdobte jarní cibulkou a sezamovým semínkem
![smažená rýže s kimchi v pánvi a v misce](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/05/kimchi-smazena-ryze-1-756x1024.jpg)
Kimchi polévka
Další rychlovka. 6 ingrediencí, 15 minut přípravy. Navíc je veganská a bezlepková.
Ingredience
- 200 g rýžových nudlí
- 300 g kimchi i se šťávou
- 1 balíček tofu
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Nudle připravte dle instrukcí na obalu
- V hlubším hrnci rozpalte olej
- Přidejte kimchi a nadrobno nakrájený česnek a pár minut opékejte
- Zalijte 1,5 l vody
- Přidejte sojovou omáčku, tofu, jarní cibulku a pomalu přiveďte k varu
- Do misky nebo hlubokého talíře vložte nudle a zalijte je polévkou
Hemenex s kimchi
Šunka s vajíčky je snídaňovou klasikou. Zkuste ji ozvláštnit pikantním kimchi. Recept je snadný a start vašeho dne bude zdravý a výživný.
Ingredience
- 6 plátků šunky
- 6 vajec
- 6 lžic kimchi
- 100 g nastrouhaného sýru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 6 silikonových košíčků na muffiny nebo forma na muffiny
Postup
![Muffin ze šunky, kimchi a vajíčka](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/05/hemenes-s-kimchi.jpg)
- Košíčky na muffiny vymažte olejem
- Do každého košíčku vložte plátek šunky tak aby pokrýval dno i stěny
- Na dno dejte lžíci kimchi a zasypte sýrem
- Do každé formičky vyklepněte jedno vejce, ochuťte pepřem
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°, 12 – 15 minut podle toho, jak moc tuhý chcete žloutek
Objevte podobné tipy
Špagety s kimchi
Trochu Itálie a trochu Asie. Výsledná chuť je rozhodně zajímavá.
Ingredience
- 400 g slaniny
- 1 balení špaget
- 150 g kimchi
- 1 cibule
- 6 žampionů
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce chilli pasty
- 1 balení mozzarelly
- sůl
- 1 lžíce sezamových semínek
- jarní cibulka nebo pórek na ozdobu
Postup
- Špagety dejte vařit dle návodu
- Mezitím si nakrájejte zeleninu, kimchi a slaninu na kousky
- Rozehřejte pánev, rozpusťte v ní máslo
- Vložte žampiony a opékejte je dokud nezměknout. Pak je z pánve vyndejte a odložte si je bokem
- Do pánve dejte slaninu a cibuli, opékejte dozlatova. Poté vyjměte z pánve a také odložte stranou
- Do prázdné pánve vložte kimchi a chvilku ho prohřejte.
- Přidejte žampiony a ztlumte plamen
- Sceďte špagety a přendejte je do pánve
- Přidejte slaninu s cibulí, sojovou omáčku a chilli pastu
- Vše dobře promíchejte
- Servírujte v hlubokém talíři, posypané mozzarellou, sezamovým semínkem a nakrájenou cibulkou
![špagety s kimchi na vidličce](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/05/kimchi-spagety.jpg)
Kimchi guláš
Tohle je korejská klasika. Když pomineme pojídání samotného salátu, je guláš nejběžnějším způsobem, jak podávat kimchi. Receptů najdete spoustu, každá rodina má ten svůj. Vyzkoušíte tenhle základní?
Ingredience
- 250 g vepřového bůčku
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 100 g kimchi
- ½ malé cibule
- 1 balení tofu
- 2 stonky jarní cibulky
- 1 polévková lžíce guchugaru, nebo jiného mletého chilli
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- pepř
- 2 malé houby shitake, pokrájené
- 250 ml vody
- 1 čajová lžička korejské chilli pasty gochujang, nebo jiné chilli pasty
- ¼ čajové lžičky sušeného česneku
Postup
- Maso nakrájejte na kostky, dejte do misky, zalijte rýžovým octem, opepřete a nechte hodinu marinovat.
- Smíchejte sojovou omáčku, chilli pastu a mleté chilli
- Namarinované maso vložte do hlubšího hrnce
- Přidejte cibuli, kimchi, houby, tofu, vodu a připravenou omáčku
- Přiveďte k varu a vařte dál na mírném plameni dokud maso nezměkne (zhruba 15 minut)
- Když je maso uvařené, přidejte nasekanou jarní cibulku a vypněte plamen
- Podávejte s rýží
![kimchi stew s rýží v miskách s jídelními hůlkami](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/05/kimchi-stew-778x1024.jpg)
Co je kimchi a jaké jsou jeho benefity?
Tento fermentovaný salát z čínského zelí pochází z Korey a ne nadarmo tam tvoří součást téměř každého jídla. Zkvašená zelenina je mnohem lépe stravitelná, má vyšší obsah vitaminu C, podporuje tvorbu a využití vitaminů skupiny B, pomáhá při problémech s játry, tlustým střevem a bolestmi hlavy. Při pravidelném užívání prý zpomaluje stárnutí.
![muž za stolem s fermenovanou zeleninou](https://painandgain.cz/wp-content/uploads/2020/05/fermentovana-zelenina-1.jpg)
Kimchi je nízkokalorické, plné živin, vitaminů, minerálních látek a esenciální aminokyselin. Také silných antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině, cukrovce, žaludečním vředům a obezitě.
Skvěle podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je výborným pomocníkem při hubnutí, má nízký obsah tuku a cukru, ale velké množství vlákniny.
TIP: Přečtěte si, jaké potraviny mohou sloužit jako prevence rakoviny.
Domácí příprava kimchi
Kimchi si můžete koupit v obchodech se zdravou výživou, v asijských potravinách nebo tržnicích, ale není nad to si ho připravit doma. Z čerstvých ingrediencí, ze surovin, které máte rádi. Vyrobit to pravé kimchi není nic složitého.
Ingredience
- 1 kg pekingského zelí
- 2 lžíce mořské soli
- 2 lžíce najemno nasekaného česneku
- 1 lžíce najemno nasekaného zázvoru
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 stonky jarní cibulky
- 50 g bílé oloupané ředkve, nakrájené na kousky
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce gochugaru (korejské chilli vločky) nebo jiné mleté chilli
Postup
- Zelí podélně rozpulte a nakrájejte příčně na slabé proužky. Půlku jednoho listu si vcelku uschovejte na později
- Nakrájené zelí vložte ho do plastové nádoby, zasypte solí a cukrem, promačkejte a nechte několik hodin zakryté v lednici
- Smíchejte česnek, zázvor, chilli a rybí omáčku s vodou.
- Zelí vyndejte z lednice a smíchejte s připravenou kimchi pastou
- Přidejte nasekanou jarní cibulku a pokrájenou ředkev
- Připravte si nádobu na kimchi. Může to být velká sklenice od okurek nebo plastová nádoba s uzavíratelným víčkem.
- Kimchi napěchujte dovnitř a pořádně stlačte, navrch dejte půlku listu zelí, znovu vše zatlačte – tekutina vystoupá vzhůru, zelenina musí zůstat zcela ponořená pod hladinou (list zelí funguje jako víčko, aby drobné kousky zeleniny nevystoupaly nad roztok), nádobu uzavřete
- Umístěte ji do hlubokého talíře, misky nebo plechu. Může se stát, že tekutina přeteče.
- Nechte kvasit zhruba pět dní na tmavém místě při pokojové teplotě.
- Kimchi ochutnejte. Pokud je kyselé podle vaší chuti, můžete ho začít konzumovat
- V lednici vydrží i několik týdnů
TIP: Pro vegetariánskou, nebo veganskou variantu jídla stačí vyměnit rybí omáčku za sojovou.
Nebo zkuste přípravu podle klasického korejského receptu:
Způsobů, jak využít kimchi je celá řada. Mnohé z nich vás skutečně překvapí. Neméně překvapující je i vliv, který má tato kvašená zelenina na vaše zdraví. Zařadíte ho do svého jídelníčku i vy?