Znáte salát kimchi? Recepty s touhle korejskou klasikou vás překvapí.
Ochutnejte ho ve špagetách, v polévce, nebo s rýží.
Zařaďte kimchi do svého jídelníčku. Váš imunitní systém bude jásat.
Jak jíst kimchi?
Fermentovaný salát z pekingského zelí je výborný jen tak samotný, ale proč ho nepřidat i do různých jídel? Zvýšíte jejich nutriční hodnotu a obohatíte chuť. Zkuste kimchi recepty, které jsme pro vás připravili a určitě si pochutnáte.
Smažená rýže s kimchi
Ve všední dny nikdy není času nazbyt. Tohle jídlo je rychlé a jednoduché. Pokud máte k večeři chuť na něco dobrého a moc nestíháte, určitě ho oceníte.
Ingredience:
- 300 g kimchi
- 4 lžíce šťávy slité z kimchi
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce sojové omáčky
- 4 porce uvařené rýže
- 2 stonky jarní cibulky
- 2 lžíce sezamových semínek na ozdobu
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozpusťte máslo
- Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a opékejte 2 minuty
- Přidejte pokrájené kimchi a krátce opečte
- Zalijte šťávou z kimchi, přidejte uvařenou rýži a pořádně vše promíchejte
- Stáhněte plamen na minimum, přidejte sezamový olej a sojovou omáčku
- Osolte a opepřete dle chuti, pro větší kyselost přilijte více šťávy slité z kimchi
- Smaženou rýži rozdělte do misek, ozdobte jarní cibulkou a sezamovým semínkem
Kimchi polévka
Další rychlovka. 6 ingrediencí, 15 minut přípravy. Navíc je veganská a bezlepková.
Ingredience
- 200 g rýžových nudlí
- 300 g kimchi i se šťávou
- 1 balíček tofu
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Nudle připravte dle instrukcí na obalu
- V hlubším hrnci rozpalte olej
- Přidejte kimchi a nadrobno nakrájený česnek a pár minut opékejte
- Zalijte 1,5 l vody
- Přidejte sojovou omáčku, tofu, jarní cibulku a pomalu přiveďte k varu
- Do misky nebo hlubokého talíře vložte nudle a zalijte je polévkou
Hemenex s kimchi
Šunka s vajíčky je snídaňovou klasikou. Zkuste ji ozvláštnit pikantním kimchi. Recept je snadný a start vašeho dne bude zdravý a výživný.
Ingredience
- 6 plátků šunky
- 6 vajec
- 6 lžic kimchi
- 100 g nastrouhaného sýru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 6 silikonových košíčků na muffiny nebo forma na muffiny
Postup
- Košíčky na muffiny vymažte olejem
- Do každého košíčku vložte plátek šunky tak aby pokrýval dno i stěny
- Na dno dejte lžíci kimchi a zasypte sýrem
- Do každé formičky vyklepněte jedno vejce, ochuťte pepřem
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°, 12 – 15 minut podle toho, jak moc tuhý chcete žloutek
Objevte podobné tipy
Špagety s kimchi
Trochu Itálie a trochu Asie. Výsledná chuť je rozhodně zajímavá.
Ingredience
- 400 g slaniny
- 1 balení špaget
- 150 g kimchi
- 1 cibule
- 6 žampionů
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce chilli pasty
- 1 balení mozzarelly
- sůl
- 1 lžíce sezamových semínek
- jarní cibulka nebo pórek na ozdobu
Postup
- Špagety dejte vařit dle návodu
- Mezitím si nakrájejte zeleninu, kimchi a slaninu na kousky
- Rozehřejte pánev, rozpusťte v ní máslo
- Vložte žampiony a opékejte je dokud nezměknout. Pak je z pánve vyndejte a odložte si je bokem
- Do pánve dejte slaninu a cibuli, opékejte dozlatova. Poté vyjměte z pánve a také odložte stranou
- Do prázdné pánve vložte kimchi a chvilku ho prohřejte.
- Přidejte žampiony a ztlumte plamen
- Sceďte špagety a přendejte je do pánve
- Přidejte slaninu s cibulí, sojovou omáčku a chilli pastu
- Vše dobře promíchejte
- Servírujte v hlubokém talíři, posypané mozzarellou, sezamovým semínkem a nakrájenou cibulkou
Kimchi guláš
Tohle je korejská klasika. Když pomineme pojídání samotného salátu, je guláš nejběžnějším způsobem, jak podávat kimchi. Receptů najdete spoustu, každá rodina má ten svůj. Vyzkoušíte tenhle základní?
Ingredience
- 250 g vepřového bůčku
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 100 g kimchi
- ½ malé cibule
- 1 balení tofu
- 2 stonky jarní cibulky
- 1 polévková lžíce guchugaru, nebo jiného mletého chilli
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- pepř
- 2 malé houby shitake, pokrájené
- 250 ml vody
- 1 čajová lžička korejské chilli pasty gochujang, nebo jiné chilli pasty
- ¼ čajové lžičky sušeného česneku
Postup
- Maso nakrájejte na kostky, dejte do misky, zalijte rýžovým octem, opepřete a nechte hodinu marinovat.
- Smíchejte sojovou omáčku, chilli pastu a mleté chilli
- Namarinované maso vložte do hlubšího hrnce
- Přidejte cibuli, kimchi, houby, tofu, vodu a připravenou omáčku
- Přiveďte k varu a vařte dál na mírném plameni dokud maso nezměkne (zhruba 15 minut)
- Když je maso uvařené, přidejte nasekanou jarní cibulku a vypněte plamen
- Podávejte s rýží
Co je kimchi a jaké jsou jeho benefity?
Tento fermentovaný salát z čínského zelí pochází z Korey a ne nadarmo tam tvoří součást téměř každého jídla. Zkvašená zelenina je mnohem lépe stravitelná, má vyšší obsah vitaminu C, podporuje tvorbu a využití vitaminů skupiny B, pomáhá při problémech s játry, tlustým střevem a bolestmi hlavy. Při pravidelném užívání prý zpomaluje stárnutí.
Kimchi je nízkokalorické, plné živin, vitaminů, minerálních látek a esenciální aminokyselin. Také silných antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině, cukrovce, žaludečním vředům a obezitě.
Skvěle podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je výborným pomocníkem při hubnutí, má nízký obsah tuku a cukru, ale velké množství vlákniny.
TIP: Přečtěte si, jaké potraviny mohou sloužit jako prevence rakoviny.
Domácí příprava kimchi
Kimchi si můžete koupit v obchodech se zdravou výživou, v asijských potravinách nebo tržnicích, ale není nad to si ho připravit doma. Z čerstvých ingrediencí, ze surovin, které máte rádi. Vyrobit to pravé kimchi není nic složitého.
Ingredience
- 1 kg pekingského zelí
- 2 lžíce mořské soli
- 2 lžíce najemno nasekaného česneku
- 1 lžíce najemno nasekaného zázvoru
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 stonky jarní cibulky
- 50 g bílé oloupané ředkve, nakrájené na kousky
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce gochugaru (korejské chilli vločky) nebo jiné mleté chilli
Postup
- Zelí podélně rozpulte a nakrájejte příčně na slabé proužky. Půlku jednoho listu si vcelku uschovejte na později
- Nakrájené zelí vložte ho do plastové nádoby, zasypte solí a cukrem, promačkejte a nechte několik hodin zakryté v lednici
- Smíchejte česnek, zázvor, chilli a rybí omáčku s vodou.
- Zelí vyndejte z lednice a smíchejte s připravenou kimchi pastou
- Přidejte nasekanou jarní cibulku a pokrájenou ředkev
- Připravte si nádobu na kimchi. Může to být velká sklenice od okurek nebo plastová nádoba s uzavíratelným víčkem.
- Kimchi napěchujte dovnitř a pořádně stlačte, navrch dejte půlku listu zelí, znovu vše zatlačte – tekutina vystoupá vzhůru, zelenina musí zůstat zcela ponořená pod hladinou (list zelí funguje jako víčko, aby drobné kousky zeleniny nevystoupaly nad roztok), nádobu uzavřete
- Umístěte ji do hlubokého talíře, misky nebo plechu. Může se stát, že tekutina přeteče.
- Nechte kvasit zhruba pět dní na tmavém místě při pokojové teplotě.
- Kimchi ochutnejte. Pokud je kyselé podle vaší chuti, můžete ho začít konzumovat
- V lednici vydrží i několik týdnů
TIP: Pro vegetariánskou, nebo veganskou variantu jídla stačí vyměnit rybí omáčku za sojovou.
Nebo zkuste přípravu podle klasického korejského receptu:
Způsobů, jak využít kimchi je celá řada. Mnohé z nich vás skutečně překvapí. Neméně překvapující je i vliv, který má tato kvašená zelenina na vaše zdraví. Zařadíte ho do svého jídelníčku i vy?