Nevíte, co zdravého si upéct během jarních svátků? Vyzkoušejte náš dietní sváteční mazanec!

Kdo by nemiloval onu charakteristickou chuť sladkého moučníku, který bývá spojován primárně s Velikonocemi? Tento druh pečiva se však v původním provedením příliš neslučuje s dietním stravováním.

Co si tedy zkusit upéct pro změnu zdravý velikonoční mazanec?

Možná se budete divit, ale klíčem k dietnějšímu provedení této pečené dobroty je pouze jednoduchá výměna několika nevhodných surovin za ty zdravější a méně kalorické, přičemž příprava a pečení Vám nezabere ani minutu navíc.

Chcete se o Velikonocích stravovat zdravěji, shodit pár kilo, či si jen udržet štíhlou lini?

Na nic nečekejte a pojďte si s námi vyzkoušet některý z vybraných receptů na fitness mazance, díky kterým nebudete mít důvod vracet se k původní klasice!

Celozrnný velikonoční mazanec

Tato varianta zdravého mazance je od původní klasiky téměř k nerozeznání – ať už z hlediska chuti či vizuálu. Klíčem k jeho výživnější a dietnější formě je správná volba kvalitní mouky, ořechového mléka a přírodního raw sladidla.

Pojďte si jej s námi zkusit upéct!

Ingredience

20 porcí

  • 750 g celozrnné žitné mouky
  • 230 ml mandlového mléka, lehce ohřátého
  • 180 ml vody v pokojové teplotě
  • 50 ml teplé vody (cca 38°C)
  • 1 polévková lžíce aktivního sušeného droždí
  • 100 g raw medu
  • 5 polévkových lžic veganského másla, změklého
  • 2 čajové lžičky čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
  • 4 velká vejce + 1 vejce na potření mazance
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 polévková lžíce vody v pokojové teplotě
  • sekané mandle na ozdobu

Postup

  • V mixéru smícháme polovinu mouky, mandlové mléko a 180 ml vody a důkladně vše promixujeme. Vzniklou hmotu poté necháme odležet při pokojové teplotě přibližně 30 minut.
  • 50 ml teplé vody vlijeme do středně velké mísy, vmícháme sušené droždí a 1 polévkovou lžíci medu. Směs necháme odpočívat asi 10 minut. Mezitím přidáme do hmoty v mixéru zbylý med, máslo, pomerančovou kůru a 3 vejce.
  • Nakonec přilijeme i kváskovou směs a těsto mixujeme na nižší rychlost, dokud se vše řádně nepropojí. Rychlost mixování poté zvýšíme na střední a mixujeme dalších 8 minut, dokud těsto není zcela jednolité a elastické.
  • Těsto vložíme do velké mísy, kterou jsme si předtím vymazali trochou oleje, přikryjeme je utěrkou a necháme odpočívat a kynout na teplém místě, zhruba hodinu a čtvrt. Po vykynutí těsto zmačkneme a vytvoříme z něho velký bochník libovolného tvaru. Poté jej přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu vykynout.
  • Troubu si předehřejeme na 170°C, rozšleháme vajíčko a bochník jím pomocí mašlovačky lehce potřeme. Na závěr jej posypeme nasekanými mandlemi a dáme na 30 minut péct do trouby. Mazanec je správně upečený v momentě, kdy je na povrchu světle hnědý a na poklep zní „dutě“.
  • Hotový moučník necháme zcela vychladnout, poté jej nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým mlékem nebo čajem.
Zdravý velikonoční mazanec z celozrnné mouky s mandlemi na skleněném talíři
Zdroj: czechiainaustralia.cz

Gluten-free mazanec z pohanky

Proč zrovna pohanková mouka při pečení mazance? Dobrá otázka!

Semínka pohanky jsou hypoalergenní a obsahují spoustu organismu prospěšných vitamínů a minerálů. Lze si tedy velice snadno představit, proč je pohanková mouka mnohem vhodnější, než ta bílá pšeničná rafinovaná.

Pokud Vás toto téma zajímá, doporučuji Vám přečíst si rovněž článek mé kolegyně, ve kterém se dozvíte vše podstatné nejen o vlivu pohanky při hubnutí.

Ingredience

20 porcí

  • 500 g pohankové mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • špetka muškátového květu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml ořechového mléka v pokojové teplotě
  • 2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 120 g veganského másla
  • žloutky ze 3 vajec
  • 60 g mandlí nasekaných nahrubo
  • 80 g brusinek

Postup

  • Ve velké míse smícháme mouku se solí a cukrem. Uprostřed směsi utvoříme důlek, do kterého nalijeme polovinu množstvé mléka. Poté přisypeme droždí, lehce promícháme a necháme v důlku vzejít kvásek.
  • Máslo si nakrájíme na tenké plátky, které poklademe na mouku. Mísu poté přikryjeme utěrkou a necháme dojít kvásek, mělo by stačit přibližně 20 minut. Poté smícháme žloutky se zbytkem mléka a vlijeme směs do mísy ke zbytku surovin. Bílky si schováme do jiné mističky (na glazuru).
  • Následně začneme těsto zpracovávat vařečkou a postupně přisypeme i ořechy a brusinky. Jakmile jsou všechny ingredience dobře propojené, těsto vyjmeme z mísy, přesuneme na pomoučený vál či pracovní desku a pořádně propracujeme rukama, dokud jeho povrch nebude lesklý a hladký. Těsto poté vrátíme do mísy a necháme je odpočívat a kynout. Bochník by měl nakynout přibližně na dvojnásobek původního objemu. (měla by stačit 1 hodina)
  • Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem. Z těsta utvoříme kulatý bochník, přesuneme jej na plech, přiklopíme velkou mísou a necháme ještě zhruba 1 hodinu dojít. Poté mísu odklopíme, bochník uprostřed nařízneme do kříže (viz obrázek níže) a potřeme pomocí mašlovačky bílky z vajíček.
  • Mazanec pečeme 40 – 45 minut, nebo dokud nezíská zlatavě hnědou barvu. Během pečení je třeba bochník neustále hlídat, jelikož tento druh moučníku se snadno spálí.
  • Po dopečení necháme mazanec zcela vychladnout na chladicí mřížce. Před podáváním můžeme hotový mazanec ozdobit práškovým xylitolem.
Sváteční pohankový mazanec s brusinkami a mandlemi na dřevěném prkýnku
Zdroj: www.growntocook.com

Jak jsme si již řekli, pohanka a pohanková mouka představují obecně skvělou volbu v rámci zdravého stravování. Neobsahují totiž lepek, který může v zažívacím systému člověka nadělat paseku.

Doporučuji Vám rovněž svůj článek, který pojednává o problematice gluten-free diety. V textu se mimo jiného dozvíte, pro koho je tato dieta vhodná, jaká má pravidla a jak vypadá příklad ideálního bezlepkového jídelníčku.

Light mazanec na italský způsob

Tento druh velikonočního mazance se od těch předešlých liší v přidání brambor a pomerančové kůry do těsta. Díky těmto ingrediencím získá hotový výrobek nezaměnitelnou svěží chuť a krásně vláčnou konzistenci.

Vyzkoušejte si ho také!

Ingredience

3 zapletené bochníky

  • 8 g aktivního sušeného droždí
  • 230 ml rýžového nebo mandlového mléka
  • 1 polévková lžíce hnědého třtinového cukru
  • 150 g erythritolu
  • 5 vajec v pokojové teplotě + 1 ušlehané vejce
  • 90 ml kvalitního řepkového oleje
  • čerstvě nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 2 středně velké brambory, oloupané, uvařené a našťouchané
  • 700 g prosáté celozrnné mouky
  • 1 polévková lžíce mandlového mléka

Postup

  • Kvasnice rozpustíme v mističce s teplým mlékem. Přídáme 1 polévkovou lžíci cukru a zamícháme. Necháme ležet stranou zhruba 10 minut, aby nám vzešel kvásek.
  • Mezitím si ve velké míse důkladně rozšleháme 5 vajec a postupně k nim během mixování přidáváme erythritol. Nakonec vlijeme i olej a přisypeme pomarančovou kůru. Znovu řádně prošleháme, aby se všechny ingredience správně propojily a necháme ležet stranou.
  • Kváskovou směs smícháme se šťouchanými bramborami, poté vše přidáme do mísy k vejcím a šleháme metličkou. Následně přisypeme do mísy polovinu množství mouky a šlehačem šleháme na pomalou rychlost zhruba 1 minutu. Průběžně stíráme ulpělé těsto ze stran mísy.
  • Pro následující propracování těsta je ideální kuchyňský robot s hákovým nástavcem, jelikož Vám ušetří spoustu ruční práce. Jestliže jej nemáte, bude třeba těsto důkladně propracovat a prokypřit vařečkou a následně rukama. Pokud používáte robota, postačí 5 – 8 minut, dokud se těsto nezačne táhnout a nezíská elastickou strukturu.
  • Nachystáme si plech na pečení a vyložíme jej pečicím papírem. Těsto následně přesuneme do olejem vymazané mísy a ze všech stran jej obalíme ve vrstvičce oleje. Přikryjeme utěrkou a necháme je kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj původní objem.
  • Po uplynutí doby kynutí si rozehřejeme troubu na 180°C. Těsto vyjmeme z mísy a pěstí je jemně, ale dostatečně silně stlačíme uprostřed, abychom se zbavili velkých vzduchových bublin uvnitř. Poté těsto rozdělíme na 3 stejnoměrné porce. Každou z nich rozdělíme na 3 díly, vyválíme z nich nudle a ty spleteme do rovnoměrných copů. Konce založíme dospod, každý cop potřeme vajíčkem a pečeme v troubě 50 – 60 minut.
  • Hotové mazance necháme vychladnout na mřížce, poté je nakrájíme na plátky a můžeme servírovat!
Light zapletený mazanec na italský způsob na chladicí mřížce
Zdroj: www.shelovesbiscotti.com

Krásná velikonoční alternativa

Všechny velikonoční mazance se rovněž dají péct v okrouhlých variantách (jako věnečky), které jsou navíc uprostřed pokladené ozdobeným vajíčkem, viz obrázek níže.

Na takovém provedení není nic složitého. Kdybychom se pro tuto formu rozhodli např. u předešlého receptu, tak namísto pletenců ze tří částí si vyrobíme copy pouze ze dvou, které jednoduše pevně omotáme jeden kolem druhého a na konci je spojíme k sobě.

Doprostřed každého věnečku pak vložíme dle preferencí ozdobené syrové vajíčko (tepelně se nám zpracuje během pečení, proto není nutné je předem vařit), a dále při pečení postupujeme stejně.

Italský velikonoční mazanec s modrým vajíčkem uprostřed a s barevnou posypkou
Zdroj: www.jessicagavin.com

Tipy pro dietnější velikonoční pečení

Následující sekce se nevztahuje nutně pouze na pečení mazance. Níže uvedené tipy lze použít jakožto směrnici i při výrobě spousty jiných chutných moučníků.

Jaké jsou tedy ideální substituce nepříliš zdravých či kalorických surovin, nejen při pečení Vašeho velikonočního mazance?

Připravila jsem si pro Vás jednoduchou tabulku, díky níž se dozvíte, jaké ingredience raději nepoužívat a čím kterou z nich nahradit:

VHODNÉNEVHODNÉ
polotučný/nízkotučný tvarohsmetana
celozrnné a ořechové moukyrafinovaná pšeničná mouka
kvalitní rostlinné oleje/veganské máslomáslo/sádlo
přírodní sladidla a sirupy/medbílý rafinovaný cukr
brusinkyrozinky

Další skvělý tip, jak si vyrobit zdravější a méně kalorické těsto, představuje také varianta nahrazení části mouky, popřípadě některé mokré suroviny, vhodným nastrouhaným ovocem či zeleninou. Tímto způsobem Vám vznikne dietnější a především výživnější těsto.

Mezi nejvhodnější suroviny pro tyto účely patří:

  • jablka
  • mrkev
  • dýně
  • červená řepa
  • cuketa

Tyto ingredience v rozumném množství z hlediska gramáže „zaplní“ prázdné místo po původní kaloričtější surovině. Zároveň ale rovněž učiní těsto Vašeho moučníku vláčnějším.

V rámci každého pečení je samozřejmě též nutné brát v potaz kýženou výslednou barvu Vašeho výrobku. Je tedy jasné, že například při pečení světlého mazance nebo bábovky nepoužijete červenou řepu, jestliže tedy nestojíte o kulinářský bizár.

Pro ty, kteří jsou v pečení se zeleninou noví a chtějí si vyzkoušet něco neotřelého, je zaručeně vhodný i můj článek s recepty na zdravé cukroví ze zeleniny.

Inspirujte se dalšími super nápady na zdravé sladké pečení!

Široký sortiment zdravých velikonočních surovin a výrobků
Zdroj: www.barilife.com

Máte-li zájem o více tipů na zdravější prožití svátků, pročtěte si rovněž tento poučný článek ze stránky www.barilife.com. Najdete zde několik dalších užitečných rad, jak prožít zdravé Velikonoce a nepřibrat zbytečně nechtěná kila.

Závěrem

Jestliže pečete rádi a zároveň se snažíte dodržovat zásady odlehčené výživy i v rámci svátků, zdravý velikonoční mazanec by na Vašem stole rozhodně neměl chybět.

Nikde přece není psáno, že je nutné ve svém fitness životnímu stylu polevit jen proto, že jsou Velikonoce.

Snažte se vařit a péct s citem. Poohlížejte se po alternativních receptech, díky kterým docílíte zdravějších a méně kalorických výsledků. A jak jsem již mnohokrát zmiňovala:

Nebojte se improvizovat!

Veškerá snaha navíc, kterou přípravě oblíbených pokrmů a moučníků věnujete, se Vám v životě nesčetněkrát vrátí. A navíc nebudete muset po svátcích nastolovat drastické diety.

Ta trocha úsilí navíc za to skutečně stojí!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X