Chcete si upéct nejkřehčí vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku?
Hubnete, jíte zdravě a neradi byste svou životosprávu porušili?
Hledáte recepty na zdravé vanilkové rohlíčky?
Vyzkoušejte některý z těchto pěti receptů.Jsou jednoduché, rychlé a hlavně fitness.
Netradiční vanilkové rohlíčky
Dokážete si představit Vánoce bez tradičního cukroví? Jestliže si nechcete odpírat jeden ze symbolů vánočního období, nemusíte, protože se dají upéct vanilkové rohlíčky zdravě. Stačí vědět, jaké ingredience použít.
Ingredience
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 125 g ořechového másla
- 2 vejce
- kůra z poloviny citronu
- mléko podle potřeby
- sušené sójové mléko na posypání
Postup
- Ovesné vločky vysypte na pánev a nasucho je opražte.
- Přidejte lžíci třtinového cukru, zvolna míchejte, dokud cukr nezkaramelizuje.
- Vychladlé vločky s cukrem rozmixujte na prášek.
- Přimíchejte k vločkám mouku, zbylý třtinový cukr a mírně změklé máslo.
- Dále přidejte citronovou kůru a v případě potřeby i trochu mléka.
- Rohlíčky pečte v předehřáté troubě, případně v elektrické pečicí troubě do růžova.
- Vychladlé vanilkové rohlíčky posypte sušeným sójovým mlékem.
Vanilkové rohlíčky bez ořechů
Bohužel, někteří lidi jsou alergičtí na ořechy, a tak si nemohou dopřát takovou tu klasiku. Hledáte na zdravé vanilkové rohlíčky recept, který by byl bez tohoto alergenu? Jeden takový vám přinášíme.
Ingredience
- 200 g másla
- 150 g pohankové mouky
- 130 g pšeničné celozrnné mouky
- 30 g ovoněného moučkového cukru
- 2 žloutky
Postup
- Máslo nechejte změknout při pokojové teplotě.
- Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
- V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky.
- Z těsta vytvarujte malé rohlíčky, ale použít se dá i speciální plech, do něhož se těsto pouze vtlačí. Všechny rohlíčky tak budou stejné.
- Rohlíčky pečte zhruba 7 minut na 170 °C.
- Ještě teplé rohlíčky lehce posypte moučkovým cukrem.
Staročeské vanilkové rohlíčky s mandlemi
Pokud vám nevadí, že během vánočních svátků zhřešíte, upečte si dokonalé vanilkové rohlíčky s mandlemi. Někomu výrazná chuť vlašských ořechů nevyhovuje.
Ingredience
- 200 g másla
- 280 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 50 g ovoněného moučkového cukru
- 2 žloutky
Postup
- Máslo nakrájejte na malé kousky, nebo jej nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte prosátou mouku, mandle, moučkový cukr i žloutky.
- Vše smíchejte a vypracujte těsto, které nechejte odležet v lednici nejlépe přes noc.
- Na pomoučeném vále, nebo pracovní ploše vyválejte dlouhý váleček a nakrájejte jej na malé, stejně velké kousky.
- Z každého kousku těsta vytvarujte malý rohlíček.
- Hotové rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, případně speciální podložkou na pečení.
- Rohlíčky pečte zhruba 10 minut při teplotě 180 °C.
- Ještě horké rohlíčky opatrně obalte v moučkovém cukru, aby se nepolámaly.
Objevte podobné tipy
Keto vanilkové rohlíčky
Omezili jste sacharidy na minimum? V takovém případě zřejmě držíte keto dietu. O keto dietě jsme napsali i jeden rozsáhlý článek, kde se dočtete základní principy a dozvíte se více o povolených a zakázaných potravinách. I keto vanilkové rohlíčky se dají upéct.
Ingredience
- 1/4 hrnku másla pokojové teploty
- 1/2 hrnku jemně mleté mandlové mouky
- 4 lžíce mletých mandlí
- 2 a 1/2 lžičky granulovaného erythritolu
- 1 vanilkový lusk
Postup
- Utřete máslo s erythritolem, dokud nebude nadýchané.
- Rozlouskněte vanilkový lusk na polovinu a vyberte vanilková semínka zadní stranou nože.
- Zbývající přísady smíchejte s máslem.
- Všechno důkladně promíchejte, dokud nevznikne vlhké a lehce drobivé těsto.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Vezměte malý kousek těsta (cca 1 polévkovou lžíci) a vytvarujte ho do tvaru půlměsíce.
- Fitness vanilkové rohlíčky dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte je v troubě po dobu 10 minut.
- Jakmile bude cukroví hotové, dejte ho stranou a nechejte ho vychladnout.
- Po zhruba 30 minutách rohlíčky obalte v erythritolu.
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Patříte mezi vegany? I v takovém případě pro vás máme nejlepší recept na vanilkové rohlíčky. Jsou zdravé, z celozrnné mouky, oslazené stévií.
Ingredience
- 250 g špaldové celozrnné mouky
- 130 g veganského másla
- 100 g mletých mandlí
- 80 g hnědého cukru
- 70 g kešu másla
- 1 lžička stévie
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce skořice (nemusí být)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
Postup
- Smíchejte špaldovou mouku, mleté mandle, hnědý cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob, sůl a skořici. Zvlášť utřete veganské máslo s kešu máslem.
- Poté smíchejte mokré suroviny se suchými, ideálně těsto hněťte rukama.
- Vzniklé těsto dejte na hodinu do lednice.
- Mezitím si prosejte moučkový cukr do misky a smíchejte ho s vanilkovým cukrem.
- Potom těsto rozválejte a nakrájejte na půlměsíce.
- Vyložte si plech pečicím papírem a dejte na něj vanilkové rohlíčky se stévií.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte rohlíčky zhruba 10 až 12 minut.
Vanilka versus vanilkový cukr
Internet je plný receptů, kde po vanilce není ani stopy.
Název tohoto cukroví však mluví sám za sebe.
Vanilkové rohlíčky. Vanilka zde zkrátka hraje hlavní roli, což rozhodně není případ vanilkových cukrů. V obchodě se nevyhýbejte vanilkovým luskům obloukem, teď je potřebujete.
Jeden vanilkový lusk provoní velkou dózu s moučkovým cukrem během několika dnů.
Obrovská zásoba opravdu voňavého vanilkového cukru je tak připravená nejen na pečení vanilkových rohlíčků. Pro ještě lepší výsledek je dobré vanilkový lusk podélně rozříznout, zrníčka z něj vyškrábat a zamíchat je do cukru. Velice snadné, nemyslíte?
Připravte si vanilku a s chutí do pečení poctivých a fitness vanilkových rohlíčků.