Těstoviny jsou populární především v italské kuchyni.
Připravují se s rajčatovou omáčkou, smetanou, olivovým olejem, ale zapékají se také s tučným sýrem.
Sice se říká, že nejsou vhodnou přílohou, nicméně ve skutečnosti záleží na tom, jak je upravíte a s jakými potravinami je skombinujete.
Udělejte si zdravý těstovinový salát, na němž si pochutnáte i během redukční diety.
Připravili jsme pro vás devět skvělých receptů.
Těstovinový salát s tuňákem
Pokud hledáte recept na těstovinový salát s tuňákem, najdete jich celou řadu. V některých najdete majonézu, v jiných zase vajíčko. Vybrali jsme pro vás jeden recept, jenž nám chutná nejvíce. Podívejte se na seznam dalších zdravých potravin, které můžete uplatnit i při dělání těstovinového salátu.
Ingredience
- 225 gramů nevařených kukuřičných těstovin
- 1/2 hrnku majonézy
- 1/2 hrnku obyčejného plnotučného řeckého jogurtu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru na ozdobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vody
- 1 a 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 stroužek česneku, nastrouhaného najemno
- 1 hrnek nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 hrnek zeleného hrášku
- 1 plechovka tuňáka v olivovém oleji, případně ve vlastní šťávě
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, ale nesolte vodu a nedávejte do ní ani olej.
- Těstoviny nechejte vychladnout. Mezitím si ve velké misce smíchejte majonézu, jogurt, kopr, citronovou šťávu, vodu, hořčici, sůl, pepř a česnek.
- Těstoviny, celer, hrášek a tuňák dejte do majonézové směsi. Všechno důkladně promíchejte.
- Podávejte chlazený těstovinový salát s tuňákem, recept však také uvádí, že je možné ho podávat i při pokojové teplotě.
- Před podáváním salát ozdobte koprem.
Těstovinový salát s avokádem a cizrnou
Pokud nemáte chuť ani na tuňák, ani na kuřecí maso, vyzkoušejte jarní salát s avokádem, rajčátky a cizrnou. Ozdobte ho bazalkou a ochuťte ho studeným sladkým dresinkem zvaným vinaigrette.
Ingredience
- 225 gramů celozrnných, nebo bezlepkových těstovin
- 1 plechovka cizrny, opláchnuté a bez vody
- 2 hrnky cherry rajčat, nakrájených na poloviny
- 1/2 hrnku nadrobeného sýru feta
- 1 zralé avokádo, nakrájené na kostky
- 1/4 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 hrnku oliv (ale nemusí být)
Ingredience na zálivku vinaigrette
- 1/4 hrnku čerstvé citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1/4 hrnku olivového oleje, nebo avokádového oleje
- 1/3 hrnku čerstvých listů bazalky
- 1 lžička medu
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
Postup
- Prvně si připravte zálivku. Přidejte do mixéru všechny ingredience na dresink. Můžete je rozmíchat i v misce ručně, nicméně musíte bazalku nakrájet opravdu nadrobno a česnek rozlisovat. Jakmile máte zálivku připravenou, dejte si ji bokem.
- Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu. Ideální volbou je al dente. Jakmile jsou těstoviny hotové, opláchněte je studenou vodou a dejte je do velké misky.
- Přimíchejte k těstovinám cizrnu, rajčata, fetu, avokádo, červenou cibuli a případně i olivy. Nalijte do těstovinového salátu dresink a jemně ho promíchejte.
- Ochuťte ještě pepřem a ozdobte ho natrhanými listy bazalky.
Těstovinový salát s jahodami
Přemýšleli jste někdy o tom, jak by mohly chutnat jarní saláty s ovocem, jako jsou třeba jahody? Pokud jahody spojíte s avokádem, vytvoříte vskutku unikátní chuť. Podívejte se na recept na těstovinový salát, jehož chuť jen tak nezapomenete. Připravte si k němu třeba i některou z našich domácích limonád.
Ingredience
- 3 hrnky neuvařených těstovin farfalle
- 3/4 hrnku bazalkového pesta
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 2 hrnky nakrájených jahod
- 1 středně velké avokádo
- 1/4 hrnku ořechů podle chuti
Postup
- Těstoviny uvařte podle pokynů na obalu, aby byly al dente. Slijte je a opláchněte pod studenou vodou.
- Ve velké misce smíchejte těstoviny, pesto, jahody, avokádo a parmazán. Jemně suroviny promíchejte. V případě potřeby posypte rozdrcenými vlašskými ořechy a ozdobte nahoře parmezánem.
Těstovinový salát s kuřecím masem
Jestliže hledáte nejlepší recept na salát s těstovinami, rozhodně v něm nesmí chybět kuřecí maso. V kombinaci s těstovinami totiž chutná výtečně. Co takhle k němu přidat ještě brokolici a pesto?
Ingredience na pesto
- 1 hrnek čerstvých listů bazalky
- 2 lžičky mletého česneku
- 3 lžíce piniových oříšků
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
Ingredience
- 3 hrnky nakrájeného uvařeného kuřecího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nakrájeného česneku
- 3 lžíce pesta
- 280 gramů neuvařených těstovin farfalle
- 2 hrnky brokolice
- 1 hrnek hrachu
- 1 hrnek cukety
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na těstoviny. Osolte ji a opepřete. Jakmile voda vaří, přidejte do ní těstoviny. Vařte je tak dlouho, jak je uvedeno na obalu.
- Mezitím si pomocí tyčového mixéru udělejte pesto. Smíchejte čerstvou bazalku, česnek, piniové oříšky a olivový olej.
- Dále si rozehřejte pánev, přidejte na ni olivový olej, pesto a nasekaný česnek.
- Poté do pánve dejte brokolici, hrášek a cuketu. Osmahněte zeleninu.
- Nakonec do pánve přidejte kuřecí maso a těstoviny.
- Poté přemístěte vše do velké misky, přimíchejte do něj parmazán a servírujte.
Veganský těstovinový salát
Jestliže se vám nezamlouvá zdravý těstovinový salát s tuňákem či kuřecím masem, vyzkoušejte vegetariánskou, respektive veganskou alternativu. Někdy méně znamená více a při vaření pravidlo platí také. Nemusíte nutně používat desítky surovin, abyste vykouzlili výborný dietní oběd.
Ingredience
- 450 gramů těstovin rotini (vřetena)
- 680 gramů brokolice, nakrájené na kousky
- 4 hrsti špenátu
- 3 lžíce veganského másla
- kůra a šťáva z 1 velkého citronu
- 2 až 3 stroužky česneku
- 1 hrnek veganského parmazánu
Postup
- Uvařte si vodu na těstoviny a těstoviny připravte podle návodu na obalu.
- Po 5 minutách vaření těstovin k nim přidejte ještě brokolici a vařte těstoviny s brokolicí další 4 až 5 minut.
- Sceďte těstoviny i brokolici. Dejte je zpět do hrnce a přidejte k nim špenát, citronovou kůru. Hrnec zakryjte a ponechejte ho tak ještě 5 minut, aby špenát zkřehnul.
- Během toho si rozehřejte máslo, přidejte k němu česnek a po 2 minutách pánev odstavte.
- Do těstovin vmíchejte máslo s česnekem a citronovou šťávu. Všechny ingredience důkladně promíchejte.
- Nakonec přimíchejte parmazán.
- Opravdu je tento těstovinový salát dietní, ještě k tomu i veganský. Dobrou chuť.
Objevte podobné tipy
Řecký těstovinový salát
Křupavá zelenina, smetanový sýr feta, olivy kalamata. Přesně to jsou suroviny, které tvoří základ na řecké těstovinové saláty.
Ingredience
- 450 gramů celozrnných těstoviny rotiny (vřeten)
- 1 paprika nakrájená na kostičky
- 1 hrnek cherry rajčat nakrájených na poloviny
- šťáva ze 2 citronů
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/2 hrnku mleté petrželky
- 1/4 hrnku mletého čerstvého kopru
- 225 gramů sýru feta
- 24 oliv kalamata nakrájených na plátky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a propláchněte vodou. Poté je vysypte do velké misky.
- Dále k těstovinám přidejte papriku a cherry rajčátka. Pokapejte salát citronovou šťávou a olivovým olejem. Všechno dobře promíchejte.
- Přimíchejte ještě petržel, kopr, fetu a olivy. Znovu těstovinový salát promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem.
Bezlepkový caesar salát
Hledáte výtečný recept na těstovinový salát s kuřecím masem? I když máte bezlepkovou dietu, můžete si pochutnat na caesar salátu, stačí ho umět upravit. Přečtěte si v našem článku, jak vypadá bezlepková dieta, co můžete a co ne.
Ingredience
- 1/2 hrnku majonézy
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky ančoviček
- 1 stroužek česneku, rozlisovaného
- špetka soli
- špetka pepře
- 4 plátky slaniny, osmahnuté a nakrájené na kousky
- 250 gramů vykostěných kuřecích prsou bez kůže
- 1 hlávkový římský salát, nasekaný nahrubo
- 1 balíček bezlepkových těstovin (cca 500 gramů)
- 1 hrnek cherry rajčat, nakrájených na poloviny
- 1 citron
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Prvně si připravte dresink. Pomocí mixéru smíchejte majonézu, olivový olej, ocet, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, ančovičky, česnek a špetku soli i pepře.
- Kuřecí maso osolte a opepřete. Osmahněte ho do růžova, a potom ho nakrájejte na malé kousky.
- Uvařte si těstoviny podle návodu na obalu. Opláchněte je studenou vodou a dejte do misky.
- Ve velké misce smíchejte těstoviny, slaninu, rajčata, hlávkový salát a kuřecí maso. Zalijte těstovinový salát zálivkou a promíchejte. Ochuťte ho solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Caesar salát podávejte buď teplý, nebo pokojové teploty.
Salát s grilovanou zeleninou
Další recept na zdravý salát s těstovinami, ovšem opět ve vegetariánské podobě. V salátu nemusí být nutně maso či tuňák, protože těstoviny chutnají výtečně i v kombinaci se zeleninou.
Ingredience
- 225 gramů cizrnových těstovin
- 4 plátky slaniny
- 6 paliček chřestu
- 1 klásek kukuřice
- 280 gramů cherry rajčátek nakrájených na polovinu
- šťáva ze 2 citronů
- 3 velké listy bazalky
- 2 lžíce avokádového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a propláchněte vodou.
- Během toho, co se budou vařit těstoviny, si osmahněte slaninu.
- Jakmile je slanina osmažená, dejte ji na talíř.
- Po vychlazení slaninu nakrájejte na stejně velké kousky.
- Chřest a kukuřici pokapejte avokádovým olejem.
- Rozehřejte si gril a grilujte na něm zeleninu. Dávejte však pozor, abyste ji nespálili.
- Chřest a kukuřici potom dejte bokem. Vyřízněte z kukuřice střed a nakrájejte ji na kousky, a pak chřest nakrájejte na kousky.
- Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte citronovou šťávu, bazalku, avokádový olej, česnek, špetku soli a pepře.
- Do velké misky dejte těstoviny, slaninu, chřest, kukuřici, poloviny cherry rajčat a dresink.
Lehký jarní bramborový salát
Jakmile vás omrzí těstoviny, případně vyčerpáte nejlepší recepty, ještě se nabízí jako alternativa jarní bramborový salát.
Ingredience
- 900 gramů malých červených brambor
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1/4 hrnku máty nasekané najemno
- 2 lžíce namleté šalotky
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- 6 hrnků rukoly
- 1 hrnek rozmrazeného hrášku
Postup
- Uvařte brambory ve velkém hrnci. Vařte je ve vroucí slané vodě 10 až 15 minut, dokud nebudou měkké.
- Poté brambory sceďte a nechejte vychladnout.
- Nekrájejte je na poloviny a dejte do velké misky.
- K bramborám přidejte 2 lžíce oleje a promíchejte je.
- Poté brambory ugrilujte či osmahněte na pánvi, a to z každé strany 3 až 5 minut.
- V malé misce si rozšlehejte zbylý olej, citronovou šťávu, mátu, šalotku a dijonskou hořčici. Dochuťte dresink solí a pepřem.
- Nakonec smíchejte brambory, rukolu, hrášek a dresink.
Jsou těstoviny zdravé?
Těstoviny se tradičně vyrábějí z tvrdé pšenice, vody a vajec. Některé těstoviny jsou však rafinované, a potom neobsahují některé živiny, jako jsou vitamíny skupiny B a železo. Výrobci se však snaží tyto důležité látky přidávat i do rafinovaných těstovin, a tak je důležité číst složení jednotlivých produktů.
Přijatelnou alternativou, která se doporučuje především během redukčních diet, jsou celozrnné těstoviny.
Většina lidí preferuje rafinované těstoviny, neboť jsou cenově přijatelné a nejrozšířenější. Vyrábí se tak, že je pšeničné jádro zbaveno klíčků a otrub, s nimiž odchází i spousta živin. Těstoviny tak mají vyšší obsah kalorií a méně vlákniny, a tím pádem po nich máte rychleji hlad než třeba po celozrnných těstovinách, jež jsou charakteristické vysokým obsahem vlákniny.
Studie zaměřující se na celozrnné těstoviny zjistila, že celozrnná varianta snižuje chuť k jídlu a zvyšuje pocit plnosti v porovnání s rafinovanými těstovinami. Stejně tak jsou dostupné studie, jež ukazují, že příjem nadměrného množství rafinovaných sacharidů (těstovin) má negativní dopad na zdraví (zvýšené riziko srdečních chorob, vyšší krevní tlak, vyšší hladina cukru v krvi, vyšší hladina špatného LDL cholesterolu a podobně).
Celozrnné těstoviny mají obvykle vysoký obsah vlákniny, manganu, selenu, mědi a fosforu, naopak mají méně kalorií a více některých mikroživin, zatímco klasické rafinované těstoviny mají vyšší obsah vitamínu B a železa.
Vláknina prochází trávicím traktem a pomáhá navodit pocit plnosti.
V jednom hrnku vařených celozrnných špaget a rafinovaných špaget jsou živiny následující:
Celozrnné špagety | Rafinované špagety | |
Kalorie | 174 | 220 |
Bílkoviny | 7,5 g | 8,1 g |
Sacharidy | 37 g | 43 g |
Vláknina | 6 g | 2,5 g |
Tuky | 0,8 g | 1,3 g |
Mangan | 97 % RDI | 23 % RDI |
Selen | 52 % RDI | 53 % RDI |
Měď | 12 % RDI | 7 % RDI |
Fosfor | 12 % RDI | 8 % RDI |
Hořčík | 11 % RDI | 6 % RDI |
Thiamin (B1) | 10 % RDI | 26 % RDI |
Folát (B9) | 2 % RDI | 26 % RDI |
Niacin (B3) | 5 % RDI | 12 % RDI |
Riboflavin (B2) | 4 % RDI | 11 % RDI |
Železo | 8 % RDI | 10 % RDI |
RDI = doporučená denní dávka