Cuketa je velice chutný a všestranně využitelný druh zeleniny.
Svým vzezřením se lehce podobá salátové okurce, avšak jde o mnohem hutnější a výživnější potravinu.
Pro cuketu najdete v kuchyni velkou spoustu uplatnění:
Lze ji zapéct, použít jako bezlepkovou formu zahuštění pokrmů, je možné z ní stvořit veganské nudle i moučníky, můžeme ji restovat, a mnoho dalšího.
Díky své nízké kalorické hodnotě cuketa zároveň představuje vynikající volbu v oblasti fitness výživy.
Jestliže potřebujete zhubnout, nebo si udržet nově získanou ideální váhu, tento náš článek Vám jistě dodá potřebnou inspiraci!
Zajímá Vás, jak chutně a zdravě vařit s cuketou?
Chcete získat nové barvité nápady pro zpestření svého jídelníčku?
Pojďme se tedy podívat blíže na tyto osvědčené fit recepty z cukety.
Fitness cuketové karbanátky s bylinkovým dipem
Ingredience
4 porce
- 2 středně velké cukety (cca 520 g)
- 40 g bezlepkové mouky
- 3 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 2 větší vejce (L)
- 1/2 polévkové lžíce himalájské soli
- 1/4 polévkové lžíce černého pepře
- 1/5 polévkové lžíce drcených sušených chilli papriček
- 2-3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
Suroviny na bylinkový dip
- 1 menší stroužek česneku, nastrouhaný
- bylinky dle chuti, ideálně čerstvé (petrželku, pažitku, koriandr)
- 200 g řeckého jogurtu
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
- Cukety si nastrouháme na hrubším struhadle, vymačkáme z nich přebytečnou vodu, a vhodíme do středně velké mísy. K cuketě přisypeme parmezán a mouku, a pořádně suroviny promícháme.
- V jiné misce zkombinujeme vajíčka, sůl, chilli, a mícháme, dokud vejce lehce nezpění. Poté vše vlijeme k cuketě, a znovu dobře promísíme. Těsto necháme na chvíli odpočinout v lednici.
- Mezitím si připravíme bylinkový dip: Jednoduše v misce smícháme jogurt, nastrouhaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř. Hotový dip dáme rovněž lehce vychladit do ledničky.
- Připravíme si těsto na placky. Na pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje, a vytvoříme 3-4 cuketové placičky z těsta, podle průměru pánve (každá placička by měla mít objem zhruba 2-3 polévkových lžic). Placky smažíme 1-2 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
- Jakmile jsou placičky hotové, přesuneme je na větší talíř, vystlaný papírovými utěrkami, a lehce je po obou stranách vymačkáme, abychom odstranili přebytečný olej.
- Poté přidáme další lžíci oleje a postup znovu opakujeme. Hotové cuketové placky podáváme ihned, s bylinkovým dipem v mističce po straně.
Veganské cuketové špagety s česnekem, parmezánem a rajčátky
Ingredience
4 porce
- 2 větší cukety (cca 900g)
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 polévkovou lžíci sušeného mletého česneku
- 1/4 – 1/2 polévkové lžíce drcených sušených chilli papriček
- 2 středně velká rajčata (cca 350 g)
- 65 g čerstvě nastrouhaného parmezánu/veganského parmezánu
- 125 g čerstvé bazalky, natrhané na kousky
- 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce studené vody
- himalájskou sůl na dochucení
Postup přípravy
- Vyrobíme si cuketové špagety – pro tento účel se nejlépe hodí spiralizér. Pokud jej nemáme k dispozici, použijeme speciální škrabku na „jullienky“, která poslouží podobně dobře. Postup se škrabkou: Syrové neoloupané cukety pozvolna naškrábeme po celé délce, aby nám vznikly co nejdelší, špagetovitě tenké nudle.
- Do větší pánve nalijeme olivový olej, a přidáme česnek spolu s chilli. Lehce prohřejeme, a jakmile začne olej bublat, přidáme cuketové špagety. Ty by měly lehce zvadnout, ale stále by si měly udržet křupavou konzistenci (restujeme zhruba 5-7 minut). Tuto dobu restování nepřekračujeme! V opačném případě by špagety začaly být kašovité a rozbředlé. Po celou dobu restování špagety pročechráváme kleštěmi, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.
- Následně vmícháme nasekaná rajčata, bazalku a 2/3 porce parmezánu. Vaříme zhruba 1 minutu. Ke konci použijeme kleště k přesunutí surovin na talíře – tak, aby vzniklá tekutina zůstala v pánvi.
- Teď bude třeba jednat rychle, aby jídlo zůstalo čerstvé a teplé: Tekutinu v pánvi znovu přivedeme k varu. Mezitím si v mističce rozmícháme kukuřičný škrob s vodou, který následně vlijeme do pánve. Povaříme přibližně 1 minutu do zhoustnutí. Vzniklou omáčku lehce dosolíme, a pokrm na talířích jí rovnoměrně přelijeme. Nakonec jídlo zlehka posypeme zbylým parmezánem a můžeme podávat.
Lehký řecký salát z cukety
Ingredience
3 porce
- 600 g cukety nakrájené na kostičky
- 110 g sýru feta, rozdrobeného
- 425 g konzervované cizrny
- 50 g půlených kalamata oliv
- 30 g šalotky nakrájené nadrobno
- 65 g nasekané petrželky
- 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 30 g extra panenského olivového oleje
- 1/2 polévkové lžíce himalásjké soli
- 1/5 polévkové lžíce čerstvě namletého pepře
Postup přípravy
- Postup je nečekaně „velice náročný“: Veškeré suroviny smícháme ve větší míse a důkladně promícháme, aby se chutě správně propojily. A hotovo – můžeme podávat.
- Lze popřípadě přidat i další čerstvé bylinky podle chuti – fantazii se meze nekladou!
Osvěžující smoothie z cukety a banánu
Ingredience
1 porce
- 125 ml studené vody
- 125 ml zmražené cukety, nakrájené na kostky
- 1 středně velký banán, nakrájený na kolečka
- 2 placaté polévkové lžíce arašídového másla
- 1/2 polévkové lžíce medu
- 1 hrst čerstvého baby špenátu (pro sytější barvu)
Postup přípravy
- Do mixéru vložíme cuketu, banán, arašídové máslo, med a špenát. Mixujeme do hladka, a průběžně přidáváme vodu, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Směs můžeme případně dochutit dle libosti medem, či citronovou šťávou. Doporučuji však smoothie zbytečně nedoslazovat, abychom se vyhnuli zbytečnému zvýšení kalorické hodnoty. Všechny použité suroviny mají svou specifickou chuť, kterou je škoda přebíjet dalším doslazováním, nebo dokyselováním citronem.
- Smoothie můžeme podávat hned, nebo po zběžném vychlazení v ledici.
Smoothies jsou úžasným zdrojem vitamínů a životu prospěšných látek, a zároveň nedílnou složkou stravy každého zdravě žijícího člověka.
Inspirujte se také dalšími chutnými, a zároveň nízkokalorickými recepty na vitamíny nabité smoothies!
Light plněné cukety na středomořský způsob
Ingredience
4 porce
- 4 středně velké neoloupané cukety
- 125 g červené kapie, nasekané nadrobno
- 65 g rajčat nakrájených najemno
- 65 g kalamata oliv nakrájených nadrobno
- 3 stroužky česneku, nastrouhané
- 1 polévková lžíce oregána
- 1/4 polévkové lžíce černého pepře
- 35 g sýru feta, rozdrobeného
- 30 g petrželky nasekané nadrobno
Postup přípravy
- Troubu si rozehřejeme na 180°C. Cukety rozkrojíme podélně na poloviny, a lžící vydlabeme z každé půlky vnitřek, který můžeme ihned sníst (byla by přeci škoda ho vyhodit). Vydlabané cukety odložíme stranou.
- Ve středně velké míse řádně smícháme kapii, rajčátka, olivy, česnek, oregáno a pepř. Následně každou polovinu cukety rovnoměrně naplníme vzniklou směsí, vložíme do zapékací misky, a necháme 15 minut zapéct.
- Když jsou cukety téměř dopečené, vyjmeme je z trouby a posypeme sýrem feta. Zapékáme přibližně další 3 minuty, nebo dokud sýr nezezlátne.
- Hotové plněné cukety můžeme servírovat teplé, chutnají však skvěle i po vychladnutí.
Cuketová quinoa s kuřecím masem a bylinkami
Ingredience
4-5 porcí
- 2 středně velké cukety
- 1 velká cibule, nakrájená najemno
- 5 stroužků česneku, nastrouhaných
- 1 polévková lžíce avokádového oleje
- 2 velké kapie, nakrájené najemno
- 800 g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
- 1/2 polévkové lžíce himalájské soli
- čerstvě namletý černý pepř
- 125 g nevařené quinoi
- 200 ml čerstvé vody
- 2 kusy bobkového listu
- 1 menší hlávka brokolice, nakrájená nahrubo
- 280 g napůlených cherry rajčátek
- 1 svazek petrželky, kopru, nebo bazalky, nakrájený najemno
Postup přípravy
- Nahřejeme si větší hlubokou pánev, do které vlijeme olivový olej a přisypeme česnek s cibulí. Za stálého míchání restujeme přibližně 4 minuty.
- Přidáme kapii a pražíme další 3 minuty, stále průběžně mícháme. Poté přimícháme kuřecí maso, a znovu pražíme po dobu 5ti minut, dokud se maso zcela nezatáhne.
- Směs lehce osolíme, popepříme a přidíme quinou, vodu a bobkový list. Promícháme a přivedeme k varu. Následně přiklopíme pokličkou a necháme na mírném plameni dusit cca 12 minut.
- Teď je ten správný čas přidat zeleninu – Quinoa by touto dobou již měla být al dente, takže přisypeme cuketu a brokolici a znovu vše promícháme. Přiklopíme, a necháme směs dusit další čtvrthodinu.
- Před koncem vařením přidáme cherry rajčátka, rychle promícháme a odstavíme z plamene. Ihned podáváme.
Quinoa je ne příliš známá rostlina, což je veliká škoda.
Jde o jednu z takzvaných superpotravin exotického původu. Při vaření se používá podobným způsobem, jako například kuskus, ale lze z ní zhotovit například i mouku.
Jestliže se chcete dozvědět o této obilovině více, jistě oceníte náš článek o receptech z quinoi, v němž najdete i spoustu dalších užitečných tipů a informací, týkajících se této zázračné rostlinky.
Objevte podobné tipy
Grilované cuketové kebaby s lososem a koprem
Ingredience
4 porce
- 2 středně velké cukety, nakrájené cca na 0,3 cm široké plátky
- 450 g čerstvých lososových filet bez kůže
- 60 ml bílého vinného octa
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1/2 polévkové lžíce nastrouhané citronové kůry
- 2 polévkové lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 150 g větších nakládaných okurek, nakrájených na kolečka
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- Sůl a pepř na dochucení
+ Kovové nebo dřevěné špízy
Postup přípravy
- Lososové filety nakrájíme na kostky a vložíme do misky. Přidáme ocet, kopr, a citronovou šťávu a kůru. Promícháme, a necháme zhruba 20 minut odležet v ledničce. Pozor! Nepřekračujeme dobu 20ti minut, jinak by kyselost z octa začala maso „vařit“.
- Gril si předehřejeme na střední teplotu. Z marinády vybereme kousky lososa, a zbytku se zbavíme. Rovnoměrně napichujeme kousky surovin na špízy, v pořadí: cuketa, nakládaná okurka, cuketa, losos, a stále opakujeme. Před grilováním kebaby osolíme a poprášíme pepřem.
- Gril lehce potřeme olejem, abychom zabránili připalování, a kebaby dáme ihned grilovat. Grilujeme je odkryté, přibližně po dobu 6-10ti minut, a průběžně je otáčíme, aby bylo tepelné zpracování rovnoměrné.
- Kebaby jsou hotové v momentě, kdy se na filetách objeví bílé flíčky. Odstraníme z grilu a ihned podáváme. Pro milovníky kyselejší chuti je možno hotový kebab ještě lehce přelít citronovou šťávou.
Losos představuje jeden z nejkvalitnějších zdrojů živočišných bílkovin a omega 3 mastných kyselin, které lze ve stravě člověka nalézt.
Existuje nepřeberné množství způsobů, jak tuto jedinečnou rybu upravit, a vychutnat si její nezaměnitelnou chuť.
Počtěte si rovněž o zdravých receptech z lososa, ke kterým se budete vždy rádi vracet!
Veganský kakaový koláč z cukety
Vaření s cuketou nemusí nutně končit u slaných jídel.
I sladké recepty z cukety jsou skvělou volbou v případě, že nevíte, jaký moučník si po kvalitním zdravém jídle dát.
Proto jsem si pro Vás dále připravila recept na výborný a výživný cuketový koláč, který ocení především milovníci kakaa a kvalitní čokolády.
Ingredience
6-8 porcí
- 360 g nastrouhané cukety (nevymačkané)
- 125 g přírodního mandlového másla (bez soli)
- 40 ml javorového sirupu
- 65 g čerstvého rozmixovaného banánu
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 65 g kakaa
- 1 polévková lžíce prášku na pečení
- 2 polévkové lžíce mleté skořice
- špetka himalájské soli
- 65 g nasekané tmavé veganské čokolády
- olej na vymazání pečicí formy
Postup přípravy
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovovu formu vymažeme rostlinným olejem.
- V misce smícháme dohromady mandlové máslo, javorový sirup, banány a vanilkový extrakt. Poté přimícháme kakao, prášek na pečení, skořici a sůl. Řádně směs promísíme, aby se vše dobře spojilo.
- Přidáme veganskou čokoládu s cuketou a prohněteme, dokud se vzniklá hmota pořádně nespojí. Následně ji rozprostřeme do dortové formy – popřípadě si pomůžeme stěrkou, aby byl výsledný efekt rovnoměrný.
- Koláč pečeme přibližně 30-35 minut. V průběhu pečení zkoušíme těsto špejlí (píchneme doprostřed těsta, a pokud na špejli něco ulpí, koláč ještě není správně upečený).
- Když máme zdárně upečeno, necháme koláč dobře vychladnout. Pro vytříbenější vizuální efekt můžeme celé dílo ozdobit veganskou šlehačkou a případně i čerstvým sezónním ovocem.
Dietní krémová cuketová polévka
Polévka je grunt – a u některých variant polévek to platí dvojnásob.
Obrovskou výhodou hustých krémových polévek je snadná a rychlá příprava, a variabilita použití v rámci jídelníčku:
Můžete si je kupříkladu dopřát jako rychlou svačinu před obědem, nebo si ji dát k večeři, když se Vám nechce připravovat nic jiného – a to stále v rámci fitness výživy plné vitamínů, s minimem kalorií.
Polévky tohoto charakteru lze navíc konzumovat v teplém stavu, i za studena (jestliže se chcete osvěžit). Můžete si je také uvařit ve větším množství, a následně zamrazit na později.
Co víc si od dobré polévky přát?
Ingredience
4 porce
- 60 g másla
- 900 g cukety nakrájené na kostičky
- 450 ml kuřecího vývaru se sníženým obsahem soli
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička kari koření
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Máslo si rozpustíme v hrnci, a zahřejeme na střední teplotu (tuk by neměl syčet a připalovat se). Přidáme nakrájenou cuketu a chvíli lehce smažíme. Průběžně mícháme, aby se nám cuketa nepřipalovala, a opekla se rovnoměrně dozlatova ze všech stran.
- Po několika minutách přilijeme kuřecí vývar, a dochutíme solí a kari kořením. Vše vaříme za občasného míchání, dokud cuketa nezměkne.
- Jakmile máme cuketu uvařenou, téměř hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
- Podáváme ihned, popřípadě můžeme ještě polévku na talíři posypat nasekanou čerstvou petrželkou.
Light zapečená cuketa s bramborami a květákem
Ingredience
6 porcí
- 650 g oloupaných brambor, nakrájených na 0,5 cm silné plátky
- 650 g cukety, nakrájené na 0,5 cm silné plátky
- 650 g květáku, rovněž nakrájeného na stejné plátky
- 1 velké vejce (L)
- 1 kelímek 2% řeckého jogurtu
- 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
- 2 větší stroužky česneku, rozmáčknuté nožem
- 4 polévkové lžíce kopru
- 1/2 polévkovou lžíce himalájské soli
- špetka čerstvě namletého černého pepře na dochucení
- 120 g nakrájené light mozzarelly
- trocha olivového oleje na vymazání pekáčku
Postup přípravy
- Troubu si rozehřejeme na 200°C, pekáček vymažeme olivovým olejem, a necháme jej stát stranou. Do větší mísy si nachystáme cuketu, brambory a květák.
- Mezitím si v menší misce rozšleháme vajíčko. Následně přidáme řecký jogurt, kukuřičný škrob, česnek, kopr, sůl a pepř a vše mícháme, dokud se hmota správně nespojí. Přisypeme polovinu porce sýra a znovu promícháme. Vzniklou směsí pak přelijeme zeleninu v míse. Vše jen zlehounka promícháme obracečkou.
- Takto zpracované suroviny přesuneme do pekáčku, přiklopíme (nebo překryjeme alobalem), a pečeme minimálně 1 hodinu, a spíš více – záleží na hloubce pekáčku. Během pečení zkoušíme vidličkou měkkost brambor, které musí v konečné fázi být zcela měkké a rozpadavé.
- Ke konci pečení odstraníme vrchní kryt pekáčku, a směs posypeme zbylou polovinou sýra. Pečeme, dokud sýr nezměkne a nerozpustí se. Hotovou zapečenou cuketu s brambory a květákem můžeme podávat buď samostatně, jako lehčí hlavní jídlo (např. se salátem), nebo jako přílohu k masu.
Zdravá mexická směs z cukety a hnědé rýže
Ingredience
6 porcí
- 3 středně velké cukety, nakrájené na půlměsíčky
- 125 g hnědé jasmínové rýže
- 1 velká cibule, nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku, nastrouhané
- 1 polévková lžíce kokosového nebo avokádového oleje
- 2 polévkové lžíce taco koření
- 1 polévková lžíce drceného kmínu
- 1 polévková lžíce sušeného koriandru
- 1/2 polévkové lžíce himalájské soli
- čerstvě namletý černý pepř na dochucení
- 250 g mražené nebo konzervované kukuřice
- 350 g vařených černých fazolí
- 350 g rajčat nakrájených na kostičky
- čerstvý koriandr na finální dochucení
Postup přípravy
- Hnědou jasmínovou rýži uvaříme dle návodu. Vaříme cca 30 minut, dokud není al dente. Mezitím si nachystáme ostatní suroviny a pokračujeme v přípravě, zatímco se nám rýže pozvolna vaří.
- Ve větším hrnci zpěníme olej, přidáme česnek a cibuli, a za občasného míchání vaříme zhruba 5 minut. Přidáme taco koření, kmín, sušený koriandr, pepř a sůl. Za stálého míchání vše orestujeme (půl minuty bohatě stačí).
- Ke konci přípravy vhodíme do hrnce cuketu, kterou povaříme podle toho, jak měkkou ji chceme mít – pro al dente verzi cukety postačí max. 5 minut. Přidáme kukuřici, fazole, rajčata a uvařenou rýži. Jemně směs promícháme, odstraníme z plotny a můžeme podávat.
- Hotový pokrm lze navíc dle libosti dochutit čerstvým koriandrem, oblíbeným sýrem, nebo bylinkovým dipem.
Veganská bezlepková pizza z cuketového těsta
Ingredience
4-6 porcí
- 400 g čerstvé cukety (2 menší, nebo jedna velká)
- 1/2 polévkové lžíce chia semínek
- 2 polévkové lžíce vody
- 1/2 polévkové lžíce sezamové pasty
- 1/2 polévkové lžíce bezlepkové ovesné mouky
- 1/4 polévkové lžíce mandlové mouky
- 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1/2 polévkové lžíce česnekového prášku
- 1/4 polévkové lžíce sušené bazalky
- 1/4 polévkové lžíce oregána
- špetka himalájské soli
- špetka drceného chilli
- rajčatová omáčka dle chuti
- 1 vetší rajče, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 zelené kapie, nakrájené na nudličky
- 65 g černých oliv, nakrájených na plátky
- veganský parmezán z lahůdkového droždí na dochucení
Na konec jsem si pro Vás nechala ten nejnáročenější recept ze všech výše uvedených; avšak mohu Vám zaručit, že pokud si s ním tu práci dáte, výsledkem budete naprosto nadšení.
Nejenže je tato pizza chuťově neodolatelná. Je zároveň i velice zdravá, nízkokalorická a výživná. V tomto případě se nebudete muset cítit, jako byste hřešili, i když si ji dopřejete k večeři!
Jakmile jednou ochutnáte tuto výbornou veganskou pizzu, možná už se nikdy nebudete chtít vrátit k tučným, lepkem přetékajícím pizzám se salámem.
Postup přípravy
- Troubu si předehřejeme na 200°C, nachystáme si pečicí plech a na něj pečicí papír.
- Z cukety si vyrobíme tenké nudličky (pomocí spiralizéru, nebo škrabky), a necháme je 2-3 minuty dusit na páře.
- Mezitím si připravíme do velké mísy chia semínka, která zalijeme vodou a necháme odležet a nabobtnat.
- Podušenou cuketu řádně vyždímáme od přebytečné vody, a přidáme do mísy k chia semínkům. Směs lehce promísíme.
- Do mísy přidáme sezamovou pastu, citronovou šťávu a promícháme. Poté přidáme obě mouky, česnekový prášek, bazalku, oregáno, sůl a chilli, a zpracujeme ze směsi těsto – to by mělo být hutné, ale snadno rozdělitelné.
- Z těsta utvoříme na pečicím papíře kruh, který doupravíme gumovou škrabkou, aby měla pizza ve výsledku hezký tvar. Krusta na okrajích by měla mít zhruba 1,5 cm.
- Pizzový základ dáme takto zapéct do trouby. Stačí přibližně 20-25 minut, dokud okraje nezezlátnou. Následně jej vyjmeme z trouby, potřeme rajčatovou omáčkou na pizzu, a přidáme navrch zbylé ingredience dle libosti, aby výsledek lahodil oku. Pečeme pak alespoň dalších 10 minut, dokud zelenina na pizze lehce neztmavne a nezměkne – a máme hotovo.
- Hotovou cuketovou pizzu podáváme posypanou veganským parmezánem. Kdo má rád ostřejší chuť, může ji ještě lehce posypat drceným chilli kořením.
Pizza vydrží v ledničce zhruba 1-2 dny, aniž by ztratila na chuti a křupavosti. Nejlépe však chutná čerstvě vytažená z trouby.
Závěrem
Cuketa je skvělá zelenina, protože obsahuje minimální množství kalorií. Navíc je bohatá na spoustu vitamínů a minerálních látek.
Tuto zeleninu si navíc můžete velice jednoduše vypěstovat na zahrádce. Není náročná na údržbu a roste poměrně rychle.
Jak už u zeleniny se šlupkou bývá, tak nejvíce zdravý prospěšných látek se skrývá právě ve slupce, takže ať Vás ani nenapadne loupat cuketu jako okurku!
V oblasti hubnutí je skvělou zbraní cukety, že obsahuje velké množství vlákniny, takže Vás dobře nasytí a oddálí pocit hladu. Díky vláknině také čistí trávicí ústrojí.
Snažte se tedy zapojit naše TOP recepty z cukety do svého repertoáru – nejen kvůli diverzitě zdravých jídel, které Vaše tělo ocení, ale i kvůli faktu, že cuketa znamená gastro-výhru ve všech aspektech stravování.