5 vynikajících dietních receptů z červené řepy: inspirujte se!

Hledáte zdravé recepty z červené řepy, po kterých zaručeně nepřiberete?

Tady jste na správné adrese! Červená řepa má velmi málo kalorií, je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitu a obsahuje další zdraví a hubnutí prospěšné živiny.

Inspirujte se 5 pokrmy, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň vám pomohou zhubnout.

Polévka z červené řepy 

Pochutnejte si na světoznámé polévce z červené řepy zvané Boršč v dietním provedení! Tuto polévku je vhodné podávat horkou. 

Pokud ale máte rádi studené polévky z červené řepy, můžete do vlažného boršče přidat smetanu přímo z lednice, která ji ochladí a zjemní. Takto připravená polévka potěší vaše chuťové pohárky zejména v létě.

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • ¼ celeru
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 střední cibule
  • 2 hrnky hovězího vývaru (použít můžete také zeleninový vývar)
  • 1 brambora
  • 1,5 hrnku dušené řepy
  • 2 lžičky octa
  • ¼ kysané smetany se sníženým obsahem tuku
  • 1 lžíce křenu
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • sůl, pepř

Postup

  • Omyté maso vložte do hrnce, zalijte jej studenou vodou a vařte. 
  • Zatímco se maso vaří, připravte si zeleninu. Mrkev nakrájejte na drobné kousky a celer rozdělte na 3-4 díly. 
  • Do jiného velkého hrnce nalijte olej a rozehřejte ho na mírném ohni. 
  • Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku do hněda (zbarvení se začne ukazovat cca za 4 minuty) a přidejte připravenou zeleninu. 
  • Jakmile je maso hotové, vyndejte jej a dejte bokem. Vývar z hrnce vlijte do hrnce k cibuli a zelenině. 
  • Přidejte na malé kousky nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a přiveďte k varu. 
  • Jakmile se začne polévka vařit, snižte co nejvíce plamen, přikryjte hrnec pokličkou a duste, dokud brambora nezměkne. Potrvá to asi 8 minut. 
  • Přidejte připravenou řepu a ocet, znovu přiklopte pokličkou a vařte, dokud polévka z červené řepy nezíská tmavou barvu. Stane se tak asi za 2-3 minuty. 
  • Nakonec nakrájejte maso na drobné kousky (můžete jej také natrhat) a přimíchejte ho do polévky. 
  • Pokud máte rádi červenou řepu s křenem, můžete si do polévky přidat chuťově zajímavý dip, který vytvoříte jednoduchým smícháním zakysané smetany a křenu.
  • Na závěr můžete boršč ozdobit petrželkou.

Boršč je výborná polévka z červené řepy, plná chutí a živin.
zdroj: eatingwell.com
TIP: Na polévce z červené řepy si mohou pochutnat také vegetariáni. Stačí pouze nepřidávat maso a místo hovězího vývaru připravit vývar zeleninový.

Hummus z červené řepy

Nemáte čas a hledáte recepty z červené řepy, které by byly připraveny skutečně rychle? 

Pak pro vás máme hummus z pečené červené řepy. Recept je velmi jednoduchý, chutný a skutečně rychle jej připravíte! 

Ingredience

  • 30 g cizrny
  • 240 g pečené řepy
  • 1 šálek sezamové pasty Tahini
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky soli

Postup

  • Nejprve si připravte řepu. Zatímco necháváte rozehřát troubu na 200 °C, očistěte řepu, odstraňte z ní listy a rozhodněte se, zda ji budete péct nakrájenou nebo v celku. 
  • Budete-li ji péct nakrájenou na hrubé kousky, pečte ji po dobu 30 minut. Budete-li ji péct v celku, čas pečení se prodlouží a bude závislý na velikosti konkrétní řepy.
  • Připravte si kuchyňský robot nebo mixér. 
  • Zvolte vhodnou nádobu a do ní vsypte omytou cizrnu. Upečenou řepu nasekejte nahrubo a rovněž ji přidejte do nádoby. 
  • Přidejte také zbytek surovin, jako je pasta tahini, olej, citronová šťáva, lisovaný česnek, kmín a sůl. Vše rozmělněte pomocí kuchyňského robota, či mixéru. 
  • Snažte se, aby výsledek měl opravdu velmi hladkou konzistenci. Mixujte cca 2-3 minuty. 
  • Hummus z červené řepy můžete podávat například s celozrnným pečivem.

Hummus z červené řepy patří mezi velmi rychlé recepty.
zdroj: eatingwell.com
TIP: Inspirujte se dalšími recepty, které obsahují cizrnu.

Salát z červené řepy

Chcete-li zhubnout, je skvělým pomocníkem právě červená řepa. Salát z ní je velmi rychlý a jednoduchý. 

Připravte si s námi tuto skvělou zeleninu na způsob carpaccio. Recept červenou řepu prezentuje, jako svěží lehký pokrm nakrájený na plátky. 

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce pomerančového džusu
  • 1 polévková lžíce hořčice 
  • 2 velké hrsti listového salátu nebo řeřichy
  • 2 vařené červené řepy

Postup

  • Řepu očistěte, oloupejte a vložte do vařící vody. Vařte, dokud nebude řepa měkká. 
  • Po uvaření nechte zeleninu vychladnout a nakrájejte ji na, asi 0,5 cm hrubá, kolečka. 
  • Na talíř naskládejte omytý salát nebo listy řeřichy a na ně položte připravenou řepu. 
  • Celý salát zalijte připravenou směsí olivového oleje, džusu, soli a pepře. Zálivku na červenou řepu můžete vyšperkovat ještě trochou hořčice. 

Mezi základní recepty z červené řepy patří jistě zdravý salát.
zdroj: eatingwell.com
TIP: Do receptu můžete použít místo vařené řepy, nakládanou červenou řepu. Milovníci masa mohou salát doplnit kousky grilovaného kuřecího masa.

Nakládaná červená řepa 

Recepty z červené řepy mohou být rozmanité na základě způsobu, kterým tuto zeleninu upravíte.  Můžete červenou řepu zavařit nebo se inspirovat naším receptem na nakládání červené řepy.

Ingredience

  • 1,5 kg červené řepy
  • 8 g anýzu
  • 12 g kmínu
  • 12 g fenyklu
  • 3 šálky destilovaného bílého octa nebo jablečného octa
  • 3 šálky vody
  • 2 polévkové lžíce + 2 čajové lžičky mořské soli
  • 2 lžíce cukru

Postup

  • Připravte si řepu. Očistěte ji, oloupejte a nakrájejte na plátky hrubé asi 0,5-1 cm.
  • Velkou misku naplňte ledovou vodou a umístěte ji vedle sporáku.
  • Velký hrnec, který máte již na sporáku, naplňte vodou, přidejte asi třetinu připraveného množství řepy, přikryjte hrnec a uveďte do varu. Vařte asi 5 minut.
  • Po této době řepu vyndejte a ihned ji vkládejte do ledové vody, kterou máte připravenou v misce. 
  • Tento postup opakujte i se zbylými dvěma dávkami syrové řepy. 
  • Vychladlou řepu zceďte a rozdělte ji rovnoměrně do jednotlivých, teplu odolných, sklenic s víky. 
  • Do každé sklenice přidejte ½ lžičky připravené směsi koření. 
  • Dále vlijte do prázdného hrnce ocet, 3 šálky vody, sůl a cukr. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí. Vařte 2 minuty a poté hrnec přendejte na studenou plotýnku. 
  • Připraveným nálevem naplňte sklenice. Neplňte je do plna. Nechte volný prostor asi 1 cm od okraje sklenice. Dejte si však pozor, aby byla červená řepa zcela ponořená.
  • Nyní můžete sklenice uzavřít. 
  • Nechte směs pracovat minimálně 24 hodin před podáváním. V lednici vám nakládaná červená řepa vydrží až 1 měsíc.
Jedním ze způsobů úpravy řepy je nakládání červené řepy.
zdroj: eatingwell.com
TIP: Pokud chcete mít zásoby řepy neustále při sobě, zvolte trvanlivější sterilovanou červenou řepu. Recepty na její přípravu najdete v kuchařkách nebo na internetu.

Chipsy z červené řepy

Rádi mlsáte? Máme pro vás zdravou mňamku, která vaší váze neublíží!

Pochutnejte si na chipsech z červené řepy. Recept je velmi rychlý a jednoduchý.

Ingredience: 

  • 2 velké řepy
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Postup

  • Rozehřejte troubu na 200 °C a připravte si dva velké plechy s pečícím papírem. 
  • Řepu nakrájejte na tenké plátky, potřete ji olejem a posypte solí. 
  • Takto připravené kousky řepy rozmístěte rovnoměrně na plech tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly. 
  • Pečte 20-30 minut. Pamatujte, že každá trouba peče jinak. Proto je, při prvním pečení, důležité chipsy kontrolovat, aby se vám nespálily. Je-li to nutné, můžete jednotlivé plátky občas převrátit. 
  • Před podáváním nechte vychladnout. Měkké plátky řepy tak získají tu správnou křupavou texturu chipsů.

Chipsy z červené řepy jsou dobrůtkou, po které se nepřibírá.
zdroj: eatingwell.com
TIP: Místo chipsů si můžete připravit také hranolky z červené řepy! Záleží jen na vás, v jakém tvaru řepu připravíte. Hranolky pečte 35-40 minut na 180 °C.

Koktejl z červené řepy 

Potěšit své tělo i mysl nemusíte jen jídlem. Můžete si dopřát také lahodný osvěžující koktejl, ve kterém využijete přírodní šťávu z červené řepy. 

Tento koktejl z červené řepy může pomoci nejen s hubnutím, ale také s celkovou regenerací vašeho těla!

Ingredience

  • 4 mandarinky
  • 1 pomeranč
  • 8 ks čerstvé červené řepy
  • maliny
  • zázvor 
  • med nebo javorový sirup

Postup

  • Řepu omyjte, oloupejte a odstraňte z ní listy.
  • Nakrájejte řepu na drobné kousky a vložte ji do odšťavňovače. 
  • Přidejte oloupané mandarinky, pomeranč a omyté maliny. 
  • Slupku ze zázvoru oškrábejte a zázvor nakrájejte na drobné kousky. Se zázvorem to ale nepřehánějte, aby neměla šťáva z červené řepy příliš výraznou chuť.
  • Pokud se vám hotový koktejl zdá příliš kyselý, můžete jej přírodně osladit pomocí medu nebo javorového sirupu.

Máte-li rádi hutnější koktejly, můžete si část řepy nechat při odšťavňování bokem. Do hotové šťávy z červené řepy můžete zbylou zeleninu například nastrouhat.

Koktejl z červené řepy, nebo šťáva z červené řepy jsou skvělými osvěžujícími nápoji, podporujícími hubnutí a celkové zdraví.
zdroj: eatingwell.com
TIP: Červenou řepu můžete použít také jako surovinu do jiných koktejlů na hubnutí.

Mezi opravdu chutné a zdravé potraviny můžeme skutečně zařadit červenou řepu. Recepty z ní jsou bohaté a pochutnat si na nich mohou vegetariáni, vegani i milovníci masa.

Mimo uvedené recepty z červené řepy existuje spousta dalších pokrmů, které si můžete připravit, jako je například zelí z červené řepy, pomazánka a další. Fantazii se meze nekladou!

Pokud se snažíte zhubnout nebo si jen chcete svou váhu udržet, téměř každý dietní recept z červené řepy vám umožní, pochutnávat si bez výčitek svědomí. 

Tak tedy dobrou chuť!

Komentáře
  1. Milane díky za zajímavé recepty s červenou řepou, kterou mám moc rád. Je vhodná také při nabírací dietě, protože obsahuje i poměrně dost cukru.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X