Hledáte zdravé recepty z červené řepy, po kterých zaručeně nepřiberete?
Tady jste na správné adrese! Červená řepa má velmi málo kalorií, je bohatá na vitamín C, který posiluje imunitu a obsahuje další zdraví a hubnutí prospěšné živiny.
Inspirujte se 5 pokrmy, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň vám pomohou zhubnout.
Polévka z červené řepy
Pochutnejte si na světoznámé polévce z červené řepy zvané Boršč v dietním provedení! Tuto polévku je vhodné podávat horkou.
Pokud ale máte rádi studené polévky z červené řepy, můžete do vlažného boršče přidat smetanu přímo z lednice, která ji ochladí a zjemní. Takto připravená polévka potěší vaše chuťové pohárky zejména v létě.
Ingredience
- 500 g hovězího masa
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- ¼ celeru
- 1 mrkev
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 střední cibule
- 2 hrnky hovězího vývaru (použít můžete také zeleninový vývar)
- 1 brambora
- 1,5 hrnku dušené řepy
- 2 lžičky octa
- ¼ kysané smetany se sníženým obsahem tuku
- 1 lžíce křenu
- 1 lžíce čerstvé petrželky
- sůl, pepř
Postup
- Omyté maso vložte do hrnce, zalijte jej studenou vodou a vařte.
- Zatímco se maso vaří, připravte si zeleninu. Mrkev nakrájejte na drobné kousky a celer rozdělte na 3-4 díly.
- Do jiného velkého hrnce nalijte olej a rozehřejte ho na mírném ohni.
- Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku do hněda (zbarvení se začne ukazovat cca za 4 minuty) a přidejte připravenou zeleninu.
- Jakmile je maso hotové, vyndejte jej a dejte bokem. Vývar z hrnce vlijte do hrnce k cibuli a zelenině.
- Přidejte na malé kousky nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Jakmile se začne polévka vařit, snižte co nejvíce plamen, přikryjte hrnec pokličkou a duste, dokud brambora nezměkne. Potrvá to asi 8 minut.
- Přidejte připravenou řepu a ocet, znovu přiklopte pokličkou a vařte, dokud polévka z červené řepy nezíská tmavou barvu. Stane se tak asi za 2-3 minuty.
- Nakonec nakrájejte maso na drobné kousky (můžete jej také natrhat) a přimíchejte ho do polévky.
- Pokud máte rádi červenou řepu s křenem, můžete si do polévky přidat chuťově zajímavý dip, který vytvoříte jednoduchým smícháním zakysané smetany a křenu.
- Na závěr můžete boršč ozdobit petrželkou.
Hummus z červené řepy
Nemáte čas a hledáte recepty z červené řepy, které by byly připraveny skutečně rychle?
Pak pro vás máme hummus z pečené červené řepy. Recept je velmi jednoduchý, chutný a skutečně rychle jej připravíte!
Ingredience
- 30 g cizrny
- 240 g pečené řepy
- 1 šálek sezamové pasty Tahini
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky soli
Postup
- Nejprve si připravte řepu. Zatímco necháváte rozehřát troubu na 200 °C, očistěte řepu, odstraňte z ní listy a rozhodněte se, zda ji budete péct nakrájenou nebo v celku.
- Budete-li ji péct nakrájenou na hrubé kousky, pečte ji po dobu 30 minut. Budete-li ji péct v celku, čas pečení se prodlouží a bude závislý na velikosti konkrétní řepy.
- Připravte si kuchyňský robot nebo mixér.
- Zvolte vhodnou nádobu a do ní vsypte omytou cizrnu. Upečenou řepu nasekejte nahrubo a rovněž ji přidejte do nádoby.
- Přidejte také zbytek surovin, jako je pasta tahini, olej, citronová šťáva, lisovaný česnek, kmín a sůl. Vše rozmělněte pomocí kuchyňského robota, či mixéru.
- Snažte se, aby výsledek měl opravdu velmi hladkou konzistenci. Mixujte cca 2-3 minuty.
- Hummus z červené řepy můžete podávat například s celozrnným pečivem.
Salát z červené řepy
Chcete-li zhubnout, je skvělým pomocníkem právě červená řepa. Salát z ní je velmi rychlý a jednoduchý.
Připravte si s námi tuto skvělou zeleninu na způsob carpaccio. Recept červenou řepu prezentuje, jako svěží lehký pokrm nakrájený na plátky.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce pomerančového džusu
- 1 polévková lžíce hořčice
- 2 velké hrsti listového salátu nebo řeřichy
- 2 vařené červené řepy
Postup
- Řepu očistěte, oloupejte a vložte do vařící vody. Vařte, dokud nebude řepa měkká.
- Po uvaření nechte zeleninu vychladnout a nakrájejte ji na, asi 0,5 cm hrubá, kolečka.
- Na talíř naskládejte omytý salát nebo listy řeřichy a na ně položte připravenou řepu.
- Celý salát zalijte připravenou směsí olivového oleje, džusu, soli a pepře. Zálivku na červenou řepu můžete vyšperkovat ještě trochou hořčice.
Objevte podobné tipy
Nakládaná červená řepa
Recepty z červené řepy mohou být rozmanité na základě způsobu, kterým tuto zeleninu upravíte. Můžete červenou řepu zavařit nebo se inspirovat naším receptem na nakládání červené řepy.
Ingredience
- 1,5 kg červené řepy
- 8 g anýzu
- 12 g kmínu
- 12 g fenyklu
- 3 šálky destilovaného bílého octa nebo jablečného octa
- 3 šálky vody
- 2 polévkové lžíce + 2 čajové lžičky mořské soli
- 2 lžíce cukru
Postup
- Připravte si řepu. Očistěte ji, oloupejte a nakrájejte na plátky hrubé asi 0,5-1 cm.
- Velkou misku naplňte ledovou vodou a umístěte ji vedle sporáku.
- Velký hrnec, který máte již na sporáku, naplňte vodou, přidejte asi třetinu připraveného množství řepy, přikryjte hrnec a uveďte do varu. Vařte asi 5 minut.
- Po této době řepu vyndejte a ihned ji vkládejte do ledové vody, kterou máte připravenou v misce.
- Tento postup opakujte i se zbylými dvěma dávkami syrové řepy.
- Vychladlou řepu zceďte a rozdělte ji rovnoměrně do jednotlivých, teplu odolných, sklenic s víky.
- Do každé sklenice přidejte ½ lžičky připravené směsi koření.
- Dále vlijte do prázdného hrnce ocet, 3 šálky vody, sůl a cukr. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí. Vařte 2 minuty a poté hrnec přendejte na studenou plotýnku.
- Připraveným nálevem naplňte sklenice. Neplňte je do plna. Nechte volný prostor asi 1 cm od okraje sklenice. Dejte si však pozor, aby byla červená řepa zcela ponořená.
- Nyní můžete sklenice uzavřít.
- Nechte směs pracovat minimálně 24 hodin před podáváním. V lednici vám nakládaná červená řepa vydrží až 1 měsíc.
Chipsy z červené řepy
Rádi mlsáte? Máme pro vás zdravou mňamku, která vaší váze neublíží!
Pochutnejte si na chipsech z červené řepy. Recept je velmi rychlý a jednoduchý.
Ingredience:
- 2 velké řepy
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
Postup
- Rozehřejte troubu na 200 °C a připravte si dva velké plechy s pečícím papírem.
- Řepu nakrájejte na tenké plátky, potřete ji olejem a posypte solí.
- Takto připravené kousky řepy rozmístěte rovnoměrně na plech tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly.
- Pečte 20-30 minut. Pamatujte, že každá trouba peče jinak. Proto je, při prvním pečení, důležité chipsy kontrolovat, aby se vám nespálily. Je-li to nutné, můžete jednotlivé plátky občas převrátit.
- Před podáváním nechte vychladnout. Měkké plátky řepy tak získají tu správnou křupavou texturu chipsů.
Koktejl z červené řepy
Potěšit své tělo i mysl nemusíte jen jídlem. Můžete si dopřát také lahodný osvěžující koktejl, ve kterém využijete přírodní šťávu z červené řepy.
Tento koktejl z červené řepy může pomoci nejen s hubnutím, ale také s celkovou regenerací vašeho těla!
Ingredience
- 4 mandarinky
- 1 pomeranč
- 8 ks čerstvé červené řepy
- maliny
- zázvor
- med nebo javorový sirup
Postup
- Řepu omyjte, oloupejte a odstraňte z ní listy.
- Nakrájejte řepu na drobné kousky a vložte ji do odšťavňovače.
- Přidejte oloupané mandarinky, pomeranč a omyté maliny.
- Slupku ze zázvoru oškrábejte a zázvor nakrájejte na drobné kousky. Se zázvorem to ale nepřehánějte, aby neměla šťáva z červené řepy příliš výraznou chuť.
- Pokud se vám hotový koktejl zdá příliš kyselý, můžete jej přírodně osladit pomocí medu nebo javorového sirupu.
Máte-li rádi hutnější koktejly, můžete si část řepy nechat při odšťavňování bokem. Do hotové šťávy z červené řepy můžete zbylou zeleninu například nastrouhat.
Mezi opravdu chutné a zdravé potraviny můžeme skutečně zařadit červenou řepu. Recepty z ní jsou bohaté a pochutnat si na nich mohou vegetariáni, vegani i milovníci masa.
Mimo uvedené recepty z červené řepy existuje spousta dalších pokrmů, které si můžete připravit, jako je například zelí z červené řepy, pomazánka a další. Fantazii se meze nekladou!
Pokud se snažíte zhubnout nebo si jen chcete svou váhu udržet, téměř každý dietní recept z červené řepy vám umožní, pochutnávat si bez výčitek svědomí.
Tak tedy dobrou chuť!
Milane díky za zajímavé recepty s červenou řepou, kterou mám moc rád. Je vhodná také při nabírací dietě, protože obsahuje i poměrně dost cukru.