Slyšeli jste už o tom, že existuje něco jako quinoa?
Jedná se o nutričně bohatou superpotravinu.
Chcete si připravit ty nejlepší recepty s quinoou?
Ochutnejte saláty, proteinové koktejly, ale i rizoto s touto pseudoobilovinou.
Domovinou rostliny je Latinská Amerika, kde se pěstuje už tisíce let. A dostala se i do našich končin.
Jak perfektně uvařit quinou?
V první řadě je nezbytné naučit se quinou dobře uvařit.
Existuje spousta způsobů, ale tento patří k těm nejlepším.
Přečtěte si tedy, jak se má vařit quinoa.
Ingredience
- 1 hrnek nevařené quinoy
- 2 hrnky vody
- sůl podle chuti
Postup
- Quinou nejprve opláchněte, a to tak, že ji vložíte do cedníku s jemným sítem a opláchnete pod tekoucí vodou. Odstraní se tak hořkost.
- Quinou vložte do hrnce, nalijte k ní 2 hrnky vody a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte teplotu a nechejte ji vařit na mírném ohni.
- Vařte tuto superpotravinu tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá voda, tedy zhruba 10 až 20 minut.
- Hrnec odstavte, dejte na něj pokličku a nechejte quinou ještě v něm po dalších 5 minut. Quinoa bude pěkně nadýchaná.
- Poté pokličku odstraňte a promíchejte quinou vidličkou.
- Dochuťte solí.
Rajčatový salát se špenátem a quinoou
Pokud je pro vás quinoa dieta lákavá, vyzkoušejte ji. Uvidíte, že se budete cítit dobře.
Do jídelníčku zařaďte tento výtečný rajčatový salát se špenátem a quinoou.
Ingredience na salát
- 1 hrnek opláchnuté quinoy
- 1/3 hrnku sušených rajčat nakrájených na kousky
- 2 hrnky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu (klidně můžete přidat i rukolu)
- 1/3 hrnku nasekaných mandlí
- 1/4 lžičky olivového oleje
- sůl podle chuti
Ingredience na citronový dresink
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku (prolisovat)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/2 lžičky soli
- špetka červené papriky
- špetka pepře
Postup
- Prvně si uvařte quinou podle výše uvedeného návodu.
- Mezitím si připravte zálivku. Našlehejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, hořčici, sůl a červenou papriku. Přidejte do ní podle chuti pepř.
- Opečte mandle. Dejte si 1/4 lžičky olivového oleje na pánev. Jakmile bude olej rozpálený, přidejte mandle a trochu soli. Neustále mandle míchejte, aby se vám nepřipálily. Jakmile budou zlatavé a voňavé, dejte si je do misky, aby vychladly.
- Jakmile je quinoa hotová, promíchejte ji vidličkou a dejte do misky. Přidejte do ní nakrájená sušená rajčata. Než přidáte špenát, chvíli počkejte.
- Nakonec quinoa salát zalijte dresinkem a okamžitě ho podávejte.
Zeleninová polévka s quinoou
Patříte mezi „polévkové“ typy? Nedovedete si představit den bez polévky?
Vyzkoušejte něco netradičního, a to zeleninovou polévku s quinoou.
Ingredience
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 žlutá cibule nasekaná najemno
- 3 mrkve nakrájené na malé kousky
- 2 celerové stonky nasekané najemno
- 1 až 2 hrnky nasekané sezónní zeleniny, jako jsou cuketa, žlutá dýně, paprika a batáty
- 6 stroužků česneku (prolisovaných)
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 hrnek quinoy
- 4 hrnky zeleninového bujónu
- 2 hrnky vody
- 1 lžička soli
- 2 bobkové listy
- špetka červené papriky
- špetka pepře
- 1 plechovka bílých fazolí či cizrny
- 1 hrnek nasekaných zelených kapustiček či zelí
- 1 až 2 lžičky citronové šťávy
- parmazán na ozdobu
Postup
- Olivový olej dejte do hrnce. Jakmile bude rozpálený, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, sezónní zeleninu a špetku soli. Zeleninu neustále míchejte.
- Jakmile bude cibule měkká a začne být zlatavá, přidejte česnek a tymián. Míchejte směs zhruba minutu, a potom do hrnce přilijte nakrájená rajčata i se šťávou. Neustále směs míchejte, aby se vám nepřipálila.
- Přidejte quinou, zeleninový bujón a vodu. Osolte lžičkou soli, dochuťte 2 bobkovými listy a špetkou červené papriky.
- Přiveďte polévku k varu, poté ji přikryjte pokličkou a nechejte vařit na mírném ohni.
- Vařte ji 25 minut, pak sundejte pokličku a přidejte fazole s kapustičkami, nebo zelím. Nechejte polévku ještě 5 minut povařit.
- Odstavte hrnec bokem, z polévky odstraňte bobkové listy a přidejte citronovou šťávu. V případě potřeby ještě osolte a opepřete.
Quinoa rizoto
Quinoa a opět ta quinoa. Recept na rizoto si přidáte mezi ty nejoblíbenější.
Jestliže máte rádi krémová rizota s houbami a tymiánem, zkuste jen rýži nahradit quinoou.
Ingredience
- 1 hrnek quinoy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 hrnku nakrájené cibule
- 1 stroužek česneku (prolisovaného)
- 1 a 1/2 hrnku nakrájených hub
- 3 lžičky čerstvého tymiánu nakrájeného najemno
- 1 hrnek suchého bílého vína
- strouhaný parmazán
Postup
- Už víte, jak se vaří quinoa. Příprava je podle výše uvedeného návodu opravdu jednoduchá.
- Mezitím, co se vám bude quinoa vařit, si rozehřejte na pánvi olej. Přidejte na ni cibuli a orestujte ji.
- Přidejte česnek, míchejte směs 30 sekund.
- Přidejte houby a tymián.
- Orestujte směs tak, aby byly houby měkké, zhruba 6 minut.
- Přilijte do pánve víno a míchejte další 2 minut.
- Nakonec do houbové směsi přimíchejte uvařenou quinou.
- Rizoto nakonec ozdobte strouhaným parmazánem.
Kuřecí maso s quinoou
Chcete si tentokrát pochutnat i na masu? Quinoa perfektně chutná v kombinaci s kuřecím.
Ingredience
- 1 hrnek quinoy
- špetka pepře
- 1,5 hrnku hub nakrájených na kostičky
- 1/2 hrnku žluté cibule nakrájené najemno
- 3 hrnky omáčky (jakýkoliv druh omáčky vhodný na špagety)
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 velké vejce
- 2 lžíce mouky (například celozrnná, bílá, bezlepková)
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- 2 lžičky sušeného česneku
- 500 g kuřecích prsou
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte si olejem menší plech či menší pečicí nádobu.
- Smíchejte houby, žlutou cibuli a špetku pepře.
- Dejte na dno pečicí nádoby 1 hrnek neuvařené quinoy, na ni dejte vrstvu hub s cibulí.
- Přidejte 3 hrnky omáčky, 1 hrnek kuřecího vývaru a lžíci mletého česneku. Všechno promíchejte a dejte stranou.
- V misce si zatím připravte mouku, strouhaný parmezán a sušený česnek.
- V malé misce rozšlehejte vejce.
- Kuřecí prsa namočte do vejce a poté do parmazánu. Prsa dejte na směs s quinoou.
- Nahoru nasypte zbytek parmazánu. Opepřete a osolte podle chuti.
- Pečicí nádobu zakryjte alobalem a pečte oběd zhruba 40 minut.
- Poté pekáč odkryjte a pečte ještě dalších 20 minut.
Sušenky s quinoou
Hledáte nějaký quinoa recept na sladko? Upečte si zdravé sušenky, které jsou vhodné i pro vegany. Sušenky jsou vhodné na snídani i na svačinu. Potřebujete pouze mrkev, quinou a ovesné vločky. Pochutnají si na nich i jedinci s bezlepkovou dietou.
Ingredience
- 1 hrnek ovesné mouky (vyrobené z 1 hrnku ovesných vloček)
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1/2 hrnku vařené quinoy
- 1 hrnek najemno nastrouhané mrkve
- 2 lžíce mletého lněného semínka + 5 lžic teplé vody
- 1/2 hrnku mandlového másla
- 1/4 hrnku kokosového oleje, rozpuštěného
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1/2 hrnku ořechů
- 1/2 hrnku sušených brusinek
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Vyložte si plech pečicím papírem.
- Pomocí kuchyňského robota či mixéru si rozmixujte hrnek ovesných vloček na jemnou mouku.
- Ve velké misce smíchejte mouku, další hrnek ovesných vloček, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a mořskou sůl. Přidejte ještě quinou a nastrouhanou mrkev, a pak míchejte.
- V malé misce si smíchejte lněné semínko s teplou vodou a nechte ho asi 5 minut odležet.
- V další misce smíchejte mandlové máslo, kokosový olej a javorový sirup. Dobře promíchejte.
- Zamíchejte lněná semínka.
- Poté přidejte mokré ingredience do mísy se suchými ingrediencemi. Těsto míchejte, a pak přidejte ještě ořechy a brusinky.
- Na plech si vytvarujte sušenky.
- Pečte je 15 až 18 minut.
Objevte podobné tipy
Čokoládový quinoa koláč
Připravit si čokoládový quinoa koláč není těžké. Stačí si koupit ty správné ingredience. Navíc je vhodný i pro vegany, neboť neobsahuje nic živočišného původu.
Ingredience
- 2 hrnky vařené quinoy
- 1/3 hrnku neslazeného mandlového mléka
- 4 celá vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku veganského másla, rozpuštěného
- 1/4 hrnku roztaveného kokosového oleje
- 1 hrnek kokosového cukru
- 1 hrnek neslazeného kakaového prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 plechovka kokosového mléka, přes noc vychlazeného
- 1 sáček čokoládových lupínků
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte si dvě kulaté formy na koláč pečicím papírem.
- Pomocí kuchyňského robotu smíchejte vejce, mandlové mléko a vanilkový extrakt. Přidejte uvařenou a vychlazenou quinou spolu s máslem a kokosovým olejem. Potom míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Suché ingredience prosypte do velké misky (kakaový prášek, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a mořskou sůl). Mokré ingredience nalijte do misky se suchou směsí a promíchejte těsto, aby se všechny suroviny dokonale spojily.
- Těsto rozdělte do dvou forem, a potom ho pečte 30 minut.
- Jestliže si chcete udělat polevu, nechejte vychladnout kokosové mléko v plechovce přes noc, čímž se oddělí smetana od vody.
- Vyjměte kokosové mléko z lednice, ale před otevřením s plechovkou netřepte, ani ji neotáčejte dnem vzhůru. Otevřete plechovku, vyberte pevnou část lžičkou a dejte ji na pánev. Přidejte čokoládové lupínky, a pak polevu zahřejte, aby vznikl kokosovo-čokoládový krém.
- Krém rozšlehejte, aby byl hladký a jemný. Dejte ho do lednice na několik hodin vychladnout, aby zhoustl.
- Jakmile zhoustne, vyjměte ho z chladničky, půl minuty ho šlehejte, a tím vznikne nadýchaný krém, jenž potom nanesete na jednu část koláče, přilepíte na něj druhou část, a pak ještě krém nanesete nahoru i po stranách.
- Koláč vložte do mrazáku, a potom ho můžete po několika hodinách podávat.
Plněné papriky quinoou
Poslední vegetariánský recept. Jedná se o plněné papriky quinoou.
Pochutnat si na nich můžete jak na oběd, tak i na večeři. Jsou plné středomořských chutí.
Ingredience
- 6 různě barevných paprik
- 1 hrnek quinoy
- 4 stroužky česneku
- 3 hrnky šalotek (1 hrnek nasekaných šalotek)
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
- 3/4 hrnku nasekaných pistácií
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky červeného pepře
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 hrnku feta sýru
Postup
- Předehřejte si troubu na 220 °C.
- Umyjte papriky a podélně je rozkrojte na polovinu. Odstraňte stonky a semínka.
- Vyložte si plech pečicím papírem a papriky na něj položte vykrojenou stranou dolů. Dejte je na 15 minut do trouby, poté je vyjměte a otočte. Posypte je solí a pepřem a pečte je dalších 15 minut.
- Mezitím si uvařte quinou podle návodu výše.
- Pak smíchejte česnek, šalotku a petrželku. Nasekejte pistácie.
- Ve velké pánvi rozpalte olivový olej, dejte na něj česnek, šalotku a červený pepř. Orestujte směs 1 až 2 minuty.
- Smíchejte tuto směs s quinoou, pistáciemi, petrželkou, paprikou, oreganem, citronovou šťávou, mořskou solí a černým pepřem.
- Náplň dejte do připravených paprik. Ozdobte je petrželkou a sýrem feta.
- Papriky podávejte teplé.
Co je přesně quinoa?
Věděli jste, že existují hned tři druhy?
Snad nejběžnější je quinoa bílá, která má máslovou chuť.
Quinoa červená je zase křupavější a svou chutí připomíná oříšky.
Quinoa černá je nejvíce křupavá a je charakteristická nejvýraznější chutí.
Protože se jedná o bezlepkové zrno, mohou ho konzumovat i pacienti s celiakií.
Quinoa je semeno rostliny zvané Chenopodium quinoa (do češtiny přeloženo jako merlík čilský). Znamená to tedy, že není zrno, jak se spousta lidí domnívá. I přesto je za zrno považována a označována, ovšem jedná se o pseudoobilovinu.
Zrna, jako jsou oves a ječmen, jsou extrahována z trav, nikoliv z rostlin.
S quinoou se však v kuchyni pracuje stejně jako se zrny, a proto ji celý svět za zrno považuje.
Existuje více než 120 různých odrůd, které jsou v různých barvách (včetně fialové). Nejčastěji se však setkáte s quinoou bílou, červenou a černou. Každá se jinak vaří a jinak chutná.
Bílá quinoa je po vaření nadýchaná, kdežto červená a černá ne. Červená quinoa má žvýkací strukturu, bílá je zase nahořklá a černá je poněkud křupavá a o něco sladší než červená a bílá.
Jestliže vám quinoa opravdu zachutná, můžete sehnat různé produkty z ní vyrobené – od quinoa chipsů přes quinoa pastu až po quinoa čokoládu.
POZNÁMKA: Jako pseudoobiloviny jsou označovány dvouděložné rostliny, které nepatří mezi trávy, ale jejich užití je v podstatě stejné jako u obilovin.
Jaké jsou nutriční hodnoty?
Celkově má quinoa neuvěřitelnou výživovou základnu.
Quinoa je považována ze všech zrn za nejlepší zdroj vlákniny, bílkovin, vitamínů B a železa.
Rovněž je bezlepková a má v sobě spoustu důležitých vitamínů a minerálů včetně hořčíku.
Jaké má quinoa kalorie? Jeden hrnek vařené pseudoobiloviny obsahuje 222 kalorií.
Jaké má zdravotní benefity?
Pseudoobiloviny bohaté na živiny snižují riziko mnoha nemocí.
Quinoa snižuje riziko některých druhů rakovin, a to především kvůli vysokému obsahu vlákniny.
Superpotravina také snižuje hladinu zlého LDL cholesterolu, zlepšuje funkčnost trávicího traktu a potenciálně snižuje riziko některých nádorů gastrointestinálního traktu, jako je rakovina tlustého střeva.
Potraviny bohaté na hořčík snižují také riziko mrtvice. Jelikož quinoa obsahuje zhruba třetinu doporučeného denního příjmu hořčíku, tak pravidelná konzumace této pseudoobiloviny zlepšuje zdraví srdce.
Hořčík má také pozitivní dopad na lidi s cukrovkou 2. typu.
Je quinoa lepší než rýže?
Nutriční profil quinoy se od profilu rýže výrazně liší.
Quinoa obsahuje více vlákniny a bílkovin, zároveň se jedná o kompletní bílkovinu.
100 g vařené quinoy | 100 g vařené rýže | |
Kalorie | 120 | 130 |
Sacharidy | 21,3 g | 28,2 g |
Bílkoviny | 4,4 g | 2.7 g |
Tuky | 1,9 g | 0,3 g |
Vláknina | 2,8 g | 0,4 g |
Cukry | 0 g | 0,1 g |
Čisté sacharidy | 18,5 g | 27,8 g |