Vyzkoušejte naše recepty na dietní ovesné cookies, které představují zdravou alternativu cukroví!

Dostali jste chuť na něco dobrého, ale chcete se vyhnout sladkostem? Zdravé ovesné sušenky neohrozí štíhlou figuru a navíc dopřejí Vašemu tělu spoustu důležitých živin a vitamínů!

Ovesné vločky jako takové zlepšují trávení a prospívají pokožce. Zároveň jsou zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů a zdravých tuků.

Tentokrát jsme si pro Vás připravili několik výtečných receptů na dietní mlsání z ovesných vloček.

Je libo sušenky s medem, banánem, či arašídovým máslem? Každý si v tomto článku najde svou oblíbenou variantu.

Čtěte dál a přesvědčte se sami!

Dietní cookies z ovesných vloček

Obáváte se nadbytečných kil, ale jste i přesto zastánci staré dobré klasiky?

Tento recept na odlehčené ovesné cukroví je přesně to pravé pro Vás!

Nejde o nic extra složitého a ani na suroviny náročného. Sami díky výsledku tohoto kulinářského tipu poznáte, že i s minimem základních ingrediencí lze v kuchyni kouzlit!

Ingredience

30-40 kusů

  • 1 velké vejce
  • 100 g měkkého veganského másla bez soli
  • 80 g hnědého třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 240 g ovesných vloček
  • 90 g hladké bezlepkové mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 160 g nadrobno nasekané hořké čokolády

Postup

  1. Troubu předehřejeme na na 180 °C a plech plech si vyložíme pečicím papírem. Ve velké misce utřeme vajíčko s máslem, cukrem a vanilkovým extraktem.
  2. Ke směsi přidáme ovesné vločky, mouku, jedlou sodu, sůl a vše řádně promícháme. Nakonec přisypeme nastrouhanou čokoládu a znovu důkladně promísíme.
  3. Z připraveného těsta tvoříme na plechu pomocí polévkové lžíce malé kopečky, které ve středu lehce zploštíme. Je vhodné snažit se držet mezi jednotlivými dávkami těsta dostatečnou vzdálenost (2-3 cm) protože těsto se pod vlivem teploty roztáhne a sušenky by se mohly připécet k sobě.
  4. Ovesné cookies vložíme do trouby a pečeme přibližně 10-13 minut dozlatova. Před podáváním je doporučuji nechat řádně vychladnout.

Čokoládu můžeme v rámci zdravější varianty sušenek pohodlně nahradit rozinkami/brusinkami, vlašskými oříšky či jinými druhy ořechů, které nasekáme na menší kousky. Pro extra zdravou variantu se hodíme například také mé oblíbené kakaové hroty.

Zdravé ovesné sušenky s čokoládou na kovové chladicí mřížce
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Fit ovesné sušenky bez cukru

Vyřadili jste ze svého jídelníčku cukr? V tomto případě je třeba poohlédnout se po receptu na sušenky z ovesných vloček, v němž nenajdeme ani gram přidaného cukru.

A přitom vskutku nejde o žádnou vědu!

Sladidla dokážou v rámci cukroví zázraky, sušenek nevyjímaje. Stejně tak ovoce (samozřejmě v rozumné míře) má skvělou schopnost decentně dochutit jakoukoliv (nejen pečenou) mlstou.

Ingredience

50 kusů

  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 100 g měkkého veganského másla
  • 2 středně velká vejce
  • 120 g práškového erythritolu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C a plech na pečení si vyložíme pečicím papírem. Ve větší míse smícháme ovesné vločky, mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a mořskou sůl.
  2. Do jiné misky vložíme máslo a utřeme je společně s vajíčkem, vanilkovým extraktem a erythritolem. Směs pomalu a po kouskách přimícháme do mísy se suchými ingrediencemi, dokud nám nevznikne jednolité a hladké těsto (zdá-li se Vám těsto příliš suché, lze přidat 50-100 ml vlažné vody).
  3. Na připravený plech dávkujeme těsto v poměru 1 vrchovatá polévková lžíce na 1 cookie. Mezi sušenkami se snažíme držet alespoň 2 cm rozestupy.
  4. Ovesné sušenky pečeme v troubě do zlatova, přibližně 10-12 minut a před podáváním je necháme zchladout. Tyto konkrétní cookies doporučuji servírovat se sklenicí vychlazeného mléka – garantuji Vám, že se budete olizovat až za ušima!
Dietní ovesné cookies bez cukru se sklenicí mléka
Zdroj: www.wholesomeyum.com

Banánové cookies s ovesnými vločkami

Další recept na zdravé ovesné sušenky je obohacený banánem, jenž vyjma své schopnosti těsto krásně zvláčnit a dodat mu nezaměnitelné aroma, zároveň i dokonale nahrazuje jakýkoliv cukr, který se běžně musí do moučníku a cukroví přidávat.

Tyto odlehčené obilné placičky jsou ideální pro lidi, kteří mají potíže s hladinou cukru v krvi, stejně tak jako pro sportovce a ty, kteří se snaží shodit nějaké to kilo.

Ingredience

30 kusů

  • 200 g ovesných vloček
  • 3 středně velké zralé banány, rozmačkané
  • 90 ml jablečné šťávy
  • 80 g bio rozinek
  • 60 ml neslazeného mandlového mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170°C. Ve středně velké míse smísíme ovesné vločky, banány, jablečnou šťávu, rozinky, mandlové mléko, vanilkový extrakt a skořici a mícháme vařečkou, dokud se veškeré ingredience správně nepropojí.
  2. Mixturu necháme několik minut odpočinout a zatímco se nám rozehřívá trouba, připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem.
  3. Odleželé těsto poté dávkujeme na plech polévkovou lžící, přičemž ideální je 1 plochá lžíce na 1 sušenku. Cukroví poté pečeme přibližně 15 minut, dobu pečení však uzpůsobujeme stavu těsta, které během tepelné úpravy průběžně kontrolujeme.
  4. Banánové cookies jsou hotové v momentě, kdy na povrchu začnou zlátnout. Tyto sušenky nechceme mít vyloženě zlatohnědé – v tomto případě platí, že méně je někdy více.
  5. Díky své vláčnosti je toto mlsání dobré i jen tak samotné. Avšak já za sebe doporučuji přikusovat je k rannímu ovocnému čaji. Každému však dle jeho chuti… Co Vám zbyde, můžete pohodlně zamrazit a sníst o několik měsíců později!
Light banánové cookies z ovesných vloček ve skleněné míse
Zdroj: www.threeolivesbranch.com

Pečené ovesné cookies s arašídy

Vločky z ovsa představují starou známou klasiku, ale právě ve spojení s arašídovým máslem vytváří jedinečnou a chutnou kombinaci, která spolehlivě zasytí.

Jestliže do těsta navíc přidáte hrst nasekaných nesolených arašídů, křupavost ruku v ruce s úžasnou chutí a jemností této dobroty Vás zaručeně naprosto ohromí!

Ingredience

50 kusů

  • 180 g bio arašídového másla
  • 180 g raw medu
  • 140 g hnědého třtinového cukru
  • 1 středně velké vejce
  • 3 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 460 g ovesných vloček
  • 220 g celozrnné mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 150 g sušených kanadských brusinek
  • 50 g nahrubo nasekaných arašídů

Postup

  • Ve velké míse smícháme dohromady arašídové máslo, med a cukr a šleháme, dokud se směs řádně nepropojí. Následně přidáme vajíčko, vanilkový extrakt a řepkový olej a znovu důkladně promísíme – vzniklá směs musí být v rámci textury krémová.
  • Do jiné mísy vsypeme ovesné vločky, mouku a jedlou sodu. Suché ingredience promícháme a až poté vše nasypeme do nádoby s arašídovou směsí. Nakonec přidáme i brusinky a arašídové oříšky.
  • Troubu předehřejeme na 190°C. Nachystáme si nepřilnavý plech na cookies a dávkujeme těsto v poměru 1 vrchovatá polévková lžíce na 1 sušenku. Pečeme 7-9 minut, nebo dokud okraje sušenek nejsou zlatohnědé.
  • Hotové cookies přesuneme na chladicí mřížku a necháme je před podáváním zcela zchladnout. Sušenky je možné skladovat v zakryté nádobě při pokojové teplotě, nebo je můžeme uzavřít do nádoby a zamrazit.
Zdravé ovesné sušenky s arašídovým máslem a čerstvými květy v proutěném košíčku
Zdroj: www.cdkitchen.com

Věděli jste, že arašídy ve skutečnosti nejsou oříšky? O tomto faktu si však povíme jindy – proč Vám toto nyní píšu především:

Podzemnice olejná obsahuje velkou spoustu zdravých tuků, které napomáhají efektivnímu snižování cholesterolu v krevním řečišti a mají vyjma spousty jiných pozitiv také blahodárný vliv na stav naší imunity.

Pro všechny případy si rovněž přečtěte i můj další článek, který pojednává o vlivu a důležitosti zdravých tuků ve stravě člověka, stejně tak jako se v něm dozvíte, proč v žádném případě nesmíte lipidy ze své stravy zcela vynechávat.

Light domácí müsli sušenky

Tato snídaňová pochoutka může v rámci množství surovin působit složitěji, avšak zdání klame. Velká spousta zdravých složek v těchto sušenkách představuje pouze vitamínovou a výživovou bombu, která během přípravy těsta zabere maximálně minutku či dvě navíc, oproti přípravě jiných sušenek.

Osobně si tyto sušenky dopřávám, když potřebuji nastartovat metabolismus a doplnit si ve stravě to, co někdy i nezáměrně v rámci stravy vynechávám.

Müsli cookies představují ideální zimní snídani k rannímu kafíčku či oblíbenému čaji.

Ingredience

24 kusů

  • 250 g ovesných vloček
  • 150 g přírodní neslazené granoly
  • 95 g mandlové mouky
  • 20 g neslazeného strouhaného kokosu
  • 2 polévkové lžíce lněného semínka
  • 2 polévkové lžíce organických chia semínek
  • 30 g sušených kanadských brusinek
  • 60 g dýňových semínek
  • 2 ploché čajové lžičky perníkového koření
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 80 g kakaových hrotů
  • 150 ml dýňového pyré
  • 60 ml javorového sirupu
  • 50 ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Nachystáme si plech na pečení a vyložíme jej pečicím papírem. Zároveň rozehřejeme troubu na 180°C a poté se pustíme do přípravy těsta na sušenky.
  2. Do velké mísy vložíme ovesné vločky, granolu, mandlovou mouku, kokos, všechny druhy semínek, brusinky, sůl a kakaové hroty. Opatrně vše promícháme.
  3. V jiné mísy promícháme dýňové pyré, javorový sirup, kokosový olej, vajíčko a vanilkový extrakt. U této se směsi se snažíme mnohem více, aby byly jednotlivé suroviny pořádně propojená a výsledná směs jednolitá.
  4. Suché ingredience vsypeme do mísy k dýňové směsi a vařečkou mícháme a hněteme, dokud nám nevznikne hutné těsto. Z výsledné hmoty ihned za čerstva tvoříme mokrýma rukama kuličky zhruba o objemu 2 polévkových lžic a pokládáme je dostatečně daleko od sebe na plech. Každou kuličku před vložením do trouby zploštíme (výška 1,3 cm je ideální).
  5. Nachystané sušenky pečeme v rozehřáté troubě zhruba 14-16 minut. Po vyjmutí z trouby je necháme 1-2 minuty zchladnout na plechu, než je přesuneme na chladicí mřížku, aby se nám zatepla nepolámaly. Podáváme dle libosti za polotepla, nebo po úplném zchladnutí.
Zdravé domácí ovesné müsli sušenky na šedé pracovní desce
Zdroj: theforkedspoon.com

Proč jíst ovesné vločky?

Oves obsahuje spoustu významných živin – je výborným zdrojem sacharidů a vlákniny. Zároveň v sobě vločky z této obiloviny skrývají vyšší podíl tuků a proteinů, než ostatní příbuzné rostliny.

Tato rostlina v sobě ovšem skrývá mnohem více, především co se vitamínů a stopových prvků týče. 78 g suchých ovesných vloček obsahuje následující:

Výživová hodnota:303 kcal
Sacharidy:51 g
Bílkoviny:13 g
Vláknina:8 g
Mangan:191 % DDD
Fosfor:41 % DDD
Hořčík:34 % DDD
Měď:24 % DDD
Železo:20 % DDD
Zinek:20 % DDD
Foláty:11 % DDD
Vitamín B1:39 % DDD
Vitamín B5:10 % DDD
Suché ovesné vločky v dřevěné misce a oves na dřevěném talířku
Zdroj: cdn-prod.medicalnewstoday.com

Vitamíny skupiny B jsou obecně velice důležité.

Jedním ze zásadních a esenciálních je kupříkladu kobalamin, bez kterého by náš organismus nemohl řádně fungovat, ač je leckdy mnohými zdravě žijícími lidmi opomíjen. Doporučuji Vám proto také svůj další článek – doplňte si informace o často podceňovaném vitamínu B12.


Závěrem

Jestliže si k snídani či svačině připravíte zdravé ovesné sušenky, můžete být jisti, že Váš organismus bude po všech stránkách jásat.

Jak už bylo výše zmíněno, ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu, pomáhají lidem s hubnutím, mají blahodárný vliv na pleť, snižují riziko dětského astmatu a zmírňují zácpu.

Ovesné vločky se také nepoužívají pouze k přípravě sladkých sušenek. Pohodlně si je můžeme přidat například do jogurtů či mléka. Lze z nich rovněž připravit výbornou ovesnou kaši, přisypat je do polévky či omáčky…

Existuje velká spousta využití této extrémně zdravé obiloviny. A kdo ví? Možná je právě na Vás objevit něco nového a nevyzkoušeného!

Na úplný závěr dodávám: Jestliže Vám v kuchyni chybí inspirace, doporučuji také svůj další článek, ve kterém naleznete několik receptů na dietní moučníky, které si můžete připravit, aniž byste se museli bát něchtěného nabrání váhy. 

Na nic nečekejte a pusťte se do tvoření!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X