Dieta podle krevních skupin vznikla už v 80. letech 20. století.
Zastánci daného způsobu stravování uvádí, že právě krevní skupina určuje, jaké potraviny jsou pro vaše tělo, ale i zdraví nejlepší.
Existuje spousta lidí, kterým taková strava vyhovuje, dokonce někteří jedinci tvrdí, že jim zachránila životy.
Tak na čem je dieta podle krevní skupiny založena?
Co všechno můžete a naopak nemůžete jíst?
Je opravdu tak účinná, jak se o ní mluví?
Pojďme se na to podívat.
Základy o dietě
Co se týče vzniku diety podle krevních skupin, popularizoval ji naturopatický lékař Dr. Peter D’Adamo v roce 1996. Vydal knihu zvanou Eat Right 4 Your Type, která byla neuvěřitelně úspěšná. Stal se z ní bestseller, prodaly se miliony výtisků, navíc kniha je oblíbená dodnes.
Peter D’Adamo v knize tvrdí, že strava u každého jedince by měla být upravena právě podle krevní skupiny. Podle jeho slov každá krevní skupina představuje genetické vlastnosti našich předků, včetně toho, jakou stravu konzumovali, aby se jim dařilo a dokázali přežít.
Krevní skupina typu A
Lidé s touto krevní skupinou jsou agrární a kultivující. Do svého jídelníčku by měli zařadit zejména rostlinnou stravu bez. Vyhnout by se měli „toxickému“ červenému masu. Dieta podle krevní skupiny A připomíná vegetariánské stravování.
Krevní skupina typu B
Lidé jsou nazýváni nomády a v tomto případě by měli jíst nejen rostlinnou stravu, ale také maso kromě kuřecího a vepřového. Dokonce mohou jíst i nějaké mléčné výrobky. Ovšem naopak by se měli vyvarovat pšenici, kukuřici, čočce, rajčatům a několika dalším potravinám.
Krevní skupina typu AB
Lidé s touto krevní skupinou jsou záhadní. V podstatě se jedná o kombinací krevních typů A a B. Jídelníček by v tomto případě měl zahrnovat mořské plody, tofu, mléčné výrobky, fazole a zrna. Lidé by však měli vyřadit kukuřici, hovězí a kuřecí maso.
Krevní skupina 0
Lovci. Přesně tak jsou označováni lidé s krevní skupinou 0 a konzumovat by měli stravu s vysokým obsahem bílkovin, která je založena převážně na masu, rybách, drůbeži, některém ovoci a zelenině. Naopak by lidé měli omezit obilí, luštěniny a mléčné výrobky. Velice se podobá paleo dietě.
Všechny čtyři výše uvedené způsoby stravování jsou založeny na zdravých potravinách a snaží se odlákat jedince od standardní západní stravy, která zahrnuje spoustu průmyslově zpracovaných a nezdravých potravin.
Takže i když se začnete stravovat podle pravidel diety a zaznamenáte značná zlepšení nejen po zdravotní stránce, nemusí to nutně znamenat, že to má něco společného s vaší krevní skupinou.
Příčinou zdravotních benefitů totiž může být jednoduše to, že začnete jíst zdravější jídlo než dříve.
Lektiny ve stravě
Jedna z ústředních teorií diety podle krevní skupiny souvisí s bílkovinami zvanými lektiny.
Lektiny jsou rozmanitou skupinou bílkovin, které jsou schopny vázat molekuly cukru. Uvedené látky jsou považovány za antinutrienty a mohou mít negativní účinky na střevní výstelku, jak dokazuje i samotný výzkum zaměřující se na danou lektiny.
Ve stravě existuje spousta lektinů, které se u jednotlivých krevních skupin chovají různě.
Konzumace nesprávných typů lektinů může vést k aglutinaci (shlukování) červených krvinek.
Určité procento lektinů se nachází v surových, neuvařených luštěninách, což může způsobit aglutinační aktivitu specifickou pro určitý krevní typ. Například surové bílé velké fazole mohou interagovat pouze s červenými krvinkami u lidí s krevní skupinou A.
Většina luštěnin je však před konzumací namáčena a vařena, což škodlivé lektiny ničí.
Dieta podle krevní skupiny A
Dieta podle krevní skupiny A+ i A- je v podstatě vegetariánská strava. Samotná krevní skupina vznikla někde v Asii před zhruba 25 000 až 15 000 lety jako odpověď na nové podmínky prostředí. Charakteristickým rysem tehdejší kultury bylo zemědělství a domestikace zvířat.
Lidé s krevní skupinou A jsou údajně schopni snadněji trávit zeleninu a uhlohydráty, ovšem těžko tráví živočišné bílkoviny a tuky.
Jedinci s touto krevní skupinou mají slabší imunitní systém a jsou náchylní k úzkostem.
Dieta slibuje ztrátu hmotnosti, méně nemocí, více energie a lepší trávení.
Povolené a zakázané potraviny
Rozdělíme si potraviny na nevhodné, jimž byste se měli vyhnout, neutrální, které můžete jíst a nezpůsobí vám újmu, a prospěšné, jež jsou pro danou krevní skupinu nejlepší volbou.
Maso
Nevhodné: bažant, bizon, buvol, hovězí, husa, játra, jehněčí, kachna, králík, krůta, skopové, slanina, šunka, telecí, vepřové, zvěřina
Neutrální: krůta, kuře, slepice
Oleje a tuky
Prospěšné: olej z lněného semínka, olivový olej
Neutrální: olej z tresčích jater, řepkový olej
Nevhodné: arašídový olej, kukuřičný olej, sezamový olej, slunečnicový olej
Mléčné a sójové výrobky
Prospěšné: sójové mléko, sójový sýr, tempeh, tofu
Neutrální: čedar, jogurt, kefírové mléko, kozí mléko, kozí sýr, mozzarella, ricotta, sýr Feta
Nevhodné: camembert, eidam, ementál, gouda, hermelín, máslo, nízkotučné i plnotučné mléko, parmazán, plísňový sýr Niva, podmáslí, smetana, gouda, krémový sýr, syrovátka, tavený sýr, tvaroh, zmrzlina
Luštěniny
Prospěšné: čočka, čočka červená, čočka zelená, fazole aduke, fazole azuki, fazole strakaté, fazole zelené, hrách černooký, sója červená
Neutrální: bob obecný, fazole bílé, fazolové lusky, hrách, hrách zelený, hrachové lusky
Nevhodné: cizrna, fazole červené, fazole garvamzo, fazole modré, fazole měsíční, semena tamarindu
Zelenina a houby
Prospěšné: artyčoky, brokolice, cibule červená, cibule žlutá, čekanka, česnek, dýně, kapusta, karotka, kedlubny, křen, listy pampelišky, pastinák, petržel, pórek, červená řepa, hlávkový salát, špenát, topinambur, vodnice, vojtěška naklíčená
Neutrální: avokádo, bambusové výhonky, celer, cibule šalotka, cibule zelená, cuketa, hlíva ústřičná, hořčice listová, houby abalone, houby enoki, houby portobella, hrášek, chřest, olivy zelené, kaštany, koriandr, kukuřice bílá i žlutá, květák lilek, mořské řasy, naklíčená ředkvička, okurka, růžičková kapusta, ředkev, řeřicha, ledový salát, štěrbák, sója naklíč. mungo, tuřín, tykev
Nevhodné: batáty, brambory, houby běžné, houby schiitake, kopr, olivy černé, olivy španělské, olivy řecké, paprika, rajské jablko, zázvor, bílé a červené zelí, žampiony
Koření
Prospěšné: česnek, ječný slad, melasa, miso, sójová omáčka, zázvor
Neutrální: anýz, agar, bazalka, bergamot, bobkový list, cukr bílý i hnědý, čokoláda, estragon, hořčičná semínka, hřebíček, chaluhy, javorový sirup, kardamon, karob, kari, kerblík, kmín, kopr, koriandr, křen, kukuřičný sirup, kurkuma, majoránka, mandlový extrakt, máta, mateřídouška, med, mořské řasy, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, pažitka, petržel, rozmarýn, řasa dulse, řasa kelp, saturejka, sirup z hnědé rýže, skořice, sůl, šafrán, šalvěj, tapiok, třtinový cukr, tymián, vanilka
Nevhodné: chilli, jablečný ocet, kajenský pepř, kapary, bílý i černý pepř, pepř červený, vinný ocet, želatina
Chléb a pečivo
Prospěšné: chléb z naklíčených zrn, chléb z naklíčené pšenice, chléb ze sójové mouky, rýžový koláč
Neutrální: pšeničná bageta, bezlepkový chléb, jáhlový chléb, chléb z hnědé rýže, chléb pšeničný, chléb ze špaldy, chléb žitný 100 %, chléb vločkový, kukuřičné pečivo, suchar z ovesných otrub, žitné vločky
Nevhodné: chléb vícezrnný, suchar z pšeničných otrub, tvrdá pšenice
Ryby a plži
Prospěšné: hlemýždi, losos, makrela, okounek, pstruh dlouhý, pstruh mořský, ryby s bílým masem, sardinky, štika mořská, treska
Neutrální: abalone, jeseter, kapr, krabi, mečoun, okoun říční, štika, tuňák, žralok
Nevhodné: ančovička, gramát, halibud, hejk, humr, chobotnice, kalamari, kaviár, losos uzený, měkkýši, mořský jazyk, platýz, rak říční, slávka jedlá, sépie, sleď, sumec, škeble, úhoř, ústřice, žába, želvy
Semínka a ořechy
Prospěšné: arašídové máslo, arašídy, dýňová semínka
Neutrální: jádra liči, jedlé kaštany, lísková jádra, mák, mandle, mandlové máslo, sezamové máslo, sezamová semínka, slunečnicové máslo, slunečnicová semínka, vlašské ořechy
Nevhodné: kešu, para ořechy, pekanové ořechy, piniové oříšky, pistácie
Cereálie
Prospěšné: amarant, ovesná mouka, pohanka, pohankové krupky
Neutrální: burisony, ječmen, kukuřičná kaše, kukuřičné vločky, ovesné otruby, proso a jáhly, pšenice špalda, rýžové otruby, rýžová kaše
Nevhodné: pšeničné klíčky, pšeničné otruby, sójové granule, sójové vločky
Obilí a těstoviny
Prospěšné: mouka ovesná, rýžová mouka, žitná mouka, pohankové krupky, těstoviny z topinambur
Neutrální: bulgur, kuskus, grahamová mouka, ječná mouka, mouka kivinoa, mouka z naklíčené pšenice, špaldová mouka, mouka z tvrdé pšenice, bílá rýže, hnědá rýže, indiánská divoká rýže, rýže basmati
Nevhodné: bílá mouka, pšeničná mouka, těstoviny ze semoliny, špenátové těstoviny
Ovoce
Prospěšné: ananas, blumy, borůvky, brusinky, citrony, fíky čerstvé i sušené, grapefruit, meruňka, ostružiny, švestky čerstvé i sušené, třešně
Neutrální: angrešt, bez černý, broskve, datle, hroznové víno červené i zelené, hrušky, jablka, granátové jablko, jahody, kiwi, limetka, maliny, meloun vodní, nektarinky, opuncie, černý rybíz, červený rybíz, tomel
Nevhodné: banány, karambola, kokos, mandarinky, mango, cukrový meloun, papája, pomeranč, reveň rebarbora
Chuťové přísady
Prospěšné: hořčice
Neutrální: džem z doporučených druhů ovoce, nakládaná zelenina
Nevhodné: kečup, majonéza, worcesterová omáčka
Nápoje
Prospěšné: káva, káva bez kofeinu, červené víno, zelený čaj
Neutrální: bílé víno
Nevhodné: Coca-Cola, černý čaj, čaj černý bez kofeinu, destiláty, limonády, minerálky, pivo, sodovka
Bylinné čaje
Prospěšné: aloe, echinacea, heřmánek, hloh, jilm, kozlík lékařský, lopuch, ostropestřec, pískavice řecké seno, šípek, třezalka, vojtěška, zázvor, zelený čaj, ženšen
Neutrální: černý bez, bříza bílá, divizna, chmel, hořec, jablečník obecný, kokoška pastuší tobolka, kůra bílého dubu, lékořice, lípa, list jahodníku, list maliníku, máta kadeřavá i peprná, mateřídouška, moruše, pampeliška, petržel, podběl, ptačinec, řebříček, šalvěj, šišák, sporýš, vodilka
Nevhodné: jetel luční
Ukázka jídelníčku
- Snídaně: Pohankové palačinky s javorovým sirupem, tahini, džemem nebo citronovou šťávou
- Oběd: Arašídový tempeh s mrkví, celerem a brokolicí
- Svačina: Zeleninový mix
- Večeře: Rýžové těstoviny s feta a zeleninou
- Dezert během dne: Jablečný koláč z drobků
Objevte podobné tipy
Dieta podle krevní skupiny B
Krevní skupina typu B vznikla před asi 10 000 až 15 000 lety, a to v oblasti himalájských velehor, kde se v současné době nacházejí Pákistán a Indie. Typická je především pro velké kmeny obyvatel stepí, tedy pro Mongoly, kteří při putování napříč Asii zajistili, že se gen pro tuto krevní skupiny pevně uchytil.
Strava se skládá zejména z masa a mléčných výrobků, neboť Mongolové vyznávali kulturu založenou na chovu a zdomácnění zvířat.
Lidé s touto krevní skupinou jsou náchylní k různým nemocem, a proto by měli jíst jiné potraviny a jinak cvičit než lidé s krevními skupinami A či 0.
Krevní skupina typu B má tendenci produkovat vyšší množství kortizolu především během stresových situací. Lidé jsou citliví na lektiny v určitých potravinách, a potom se u nich zvyšuje riziko zánětu a vzniku syndromu X (náchylnost k virům jako MS, CFS a lupus). Jsou také zranitelnější vůči autoimunitním onemocněním.
Naopak se však lidé s touto krevní skupinou dokážou lépe přizpůsobit, jak je popsáno i na jedné odborné stránce věnované právě krevním skupinám.
Maso
Prospěšné: jehněčí, králičí, skopové, zvěřina
Neutrální: hovězí, krůtí, bažantí, játra, bizoní, telecí
Nevhodné: slanina, kachna, tetřev, šunka, srdce, slepice, křepelka, kuře, vepřové, husa
Oleje a tuky
Prospěšné: olivový olej
Neutrální: olej z tresčích jater, olej z lněného semínka
Nevhodné: řepkový olej, kukuřičný olej, bavlníkový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, podzemnicový olej, saflorový olej
Mléčné a sójové výrobky
Prospěšné: sýr Cottage, jogurt, kefír, kozí mléko, odstředěné mléko, kozí sýry, mozzarella, ricotta, mražený jogurt
Neutrální: měkký plísňový sýr, čedar, ementál, hermelín, eidam, máslo, sójový a krémový sýr, syrovátka, parmezán, plnotučné a sójové mléko, provolone, gouda
Nevhodné: plísňové sýry, zmrzlina
Luštěniny
Prospěšné: modré fazole, červená sója, fazol obecný a měsíční
Neutrální: zelené, severní, červené a bílé fazole, bob obecný, fazole jicama a cannelloni, fazolové a hrachové lusky, zelený hrách
Nevhodné: fazole aduke, azuki a garbanzo, zelená, obecná a červená čočka, černé fazole, hrách černooký
Zelenina a houby
Prospěšné: zelená, červená a žlutá paprika, červená řepa, čínské a bílé zelí, lilek, mrkev, sladké brambory, kapusta, pastiňák, mangold, brokolice, houby shiitake, květák, petržel, brambory
Neutrální: chřest, houby portobelo, abalone a enoki, bambusové výhodnky, červené brambory, čekanka, šalotka, cibule, kopr, kedlubna, naklíčená vojtěška, fenykl, tuřín, špenát, křen, vodnice, řepa, římský a ledový salát, kerblík, listy pampelišky, zázvor, roketa setá, mořské řasy, pórek, řeřicha, tykev, cuketa, okurek, celer, česnek
Nevhodné: artyčok, kukuřice, dýně, olivy, ředkvička, avokádo, rajčata, výhonky mungo, slunečnice topinabur, tempeh, tofu
Chléb a pečivo
Prospěšné: chléb z naklíčených zrn, chléb z hnědé rýže, proso a rýžový koláč
Neutrální: vločkový chléb, bezlepkový chléb, pečivo z ovesných otrub, chléb ze sójové mouky, špaldový chléb
Nevhodné: pšeničné bagety, vícezrnný chléb, celozrnný pšeničný chléb, žitný chléb, kukuřičné pečivo
Ryby a plži
Prospěšné: sardinky, makrela, treska, štika, mořský jazyk, jikry, kanic, losos, placka, halibut, platýs, mořský okoun, ružich, hejk, mořský pstruh, jeseter, polorejnok
Neutrální: kalmar, tuňák, sleď, plachetník, hřebenatka, bělomasé ryby, měkkýš abalone, sumcovité ryby, koruška, okoun říční, pstruh duhový, kapr, mečoun, žralok, okounek
Nevhodné: slávky jedlé, ančovičky, škeble, humr, raci, želvy, uzený losos, ústřice, krabi, hlemýždi, barakuda, vyza, chobotnice, žáby, garnát, úhoř
Semínka a ořechy
Neutrální: mandlové máslo, kaštany, pekanové ořechy, liči, para, mandle, hirokové a vlašské ořechy
Nevhodné: kešu, slunečnicové máslo, arašídy, sezamová semínka, mák, slunečnicová semínka, lískové ořechy, piniové ořechy
Obilí a těstoviny
Prospěšné: rýžová mouka, ovesná mouka
Neutrální: bílá, grahamová a pšenično-špaldová mouka, bílá a hnědá rýže, basmati rýže, těstoviny ze semoliny a špenátu
Nevhodné: pohankové krupky, kuskus, lepek, pšenice, ječná mouka, divoká rýže
Ovoce
Prospěšné: blumy, banány, ananas, hroznové víno, papája, klikev
Neutrální: melouny, jablka, borůvky, rybíz, fíky (sušené i čerstvé), grep, broskve, rozinky, mandarinky, mango, ostružiny, bezinky, pomeranče, švestky, angrešt, kiwi, jahody, limeta, třešně, meruňky, datle, nektarinky, hrušky, maliny, citron
Nevhodné: kokosový ořech, reveň, opuncie, tomel, granátové jablko
Tekutiny a šťávy
Prospěšné: šťáva ze zelí, ananasu, klikve, papáji, hroznového vína, zelený čaj
Neutrální: šťáva jablečná, meruňková, celerová, pomerančová, okurková, mrkvová, voda s citronem, jablečný mošt, pivo, káva, černý čaj, červené víno, bílé víno
Nevhodné: rajčatová šťáva, destiláty, limonády, minerální vody, sodovky
Ukázka jídelníčku
- Snídaně: Ovesné vločky s nesoleným máslem nebo ghí
- Oběd: indický kari salát
- Svačina: Chipsy z kapusty
- Večeře: Jehněčí ramenní kotlety s dušenými jablky
- Dezert během dne: Brownie
Dieta podle krevní skupiny 0
Podle Dr. Petera D’Adama je krevní skupina 0 nejstarší, a proto se lidem s tímto typem krve říká lovci, neboť mají sílu a produktivní mysl a jsou štíhlí.
Je to však vědecky neprokázané. Najdete totiž studie, jako je ta od vědců z Medicínské fakulty v Torontu, kteří uvádí, že nejstarší je krevní skupina A.
Jedinci s krevním typem 0 mají sklony k problémům se zažíváním, rezistenci na inzulín a špatně fungující štítnou žlázou, a proto by se měli soustředit na konzumaci velkého množství bílkovin, jako je tomu u paleo a nízkosacharidových diet. Přečtěte si v našem rozsáhlém článku více o low carb stravování.
Maso
Prospěšné: hovězí, bizoní, buvolí, srdce, játra, jehněčí, skopové, telecí, zvěřina
Neutrální: kuře, slepice, bažant, kachna, tetřev, králík, krocan, křepelka
Nevhodné: slanina, šunka, husa, vepřové
Oleje a tuky
Prospěšné: olivový olej, olej z lněného semínka
Neutrální: sezamový olej, řepkový olej, olej z tresčích jater
Nevhodné: řsaflorový olej, kukuřičný olej, podzemnicový olej
Mléčné a sójové výrobky
Neutrální: máslo, sójové mléko, mozzarella, kozí sýr, sójový sýr
Nevhodné: hermelín, eidam, čedar, ementál, sýr Cottage, parmezán, tavené sýry, podmáslí, plísňový sýr, plnotučné mléko, syrovátka, zmrzlina
Luštěniny
Prospěšné: strakaté fazole, hrách černooký, fazole aduke a azuki
Neutrální: černé, červené, bílé a zelené fazole, bob obecný, hrách, sójové boby
Nevhodné: fazol šarlatový, fazol modrý, čočka
Zelenina a houby
Prospěšné: artyčok, kedluben, čekanka, sladké brambory, křen, brokolice, cibule, špenát, kapusta, pór, česnek, tykev, řepa, mangold, římský salát, petržel, mořské řasy a pastinák
Neutrální: kmín, kerblík, ředkvičky, kopr, hrášek, salát ledový, zázvor, řepa, zelené olivy, celer, paprika, okurka, šalotka, fenykl, rajčata, tempeh, řeřicha, bambusové výhonky, mrkev, koriandr, tuřín, štěrbák, výhonky mungo, tofu, chřest
Nevhodné: bílé a čínské zelí, španělské, řecké a černé olivy, kukuřice, brambory, květák, lilek, běžné houby, avokádo
Chléb a pečivo
Prospěšné: chléb z naklíčených zrn
Neutrální: bezlepkový, žitný, jáhlový, sójový, pšenično-špaldový, křehký a vločkový chléb
Nevhodné: pšeničný a vícezrnný chléb, kukuřičné a bílé pečivo
Ryby a plži
Prospěšné: treska, pstruh, makrela, sardinky, sleď, losos, okoun, štika, mečoun, jeseter
Neutrální: měkkýši, ústřice, tuňák, úhoř, žáby, žralok, hlemýždi, kapr, humr, rak, ančovičky, kalmary, garnát, krabi, platýs, želvy
Nevhodné: sumcovité ryby, barakuda, kaviár, marinovaný sleď, uzený losos, škeble, chobotnice
Semínka a ořechy
Prospěšné: vlašské ořechy, dýňová semínka
Neutrální: jedlé kaštany, lískové ořechy, pekanové ořechy, hikorové ořechy, slunečnicová a sezamová semínka, piniové oříšky
Nevhodné: para, kešu, liči, arašídy, arašídové máslo, pistácie, mák
Obilí a těstoviny
Neutrální: rýže hnědá, divoká a bílá, basmati rýže, žitná a rýžová mouka, mouka quinoa, těstoviny z topinamburů, pohanka
Nevhodné: bílá, pšeničná, grahamová, ovesná a celozrnná mouka, kuskus, bulgur, špenátové těstoviny
Ovoce
Prospěšné: fíky (sušené i čerstvé), švestky, blumy
Neutrální: hroznové víno, borůvky, klikve, datle, vodní meloun, papája, banány, kiwi, třešně, mango, rybíz, maliny, angrešt, grapefruit, nektarinky, broskve, ananas, limety, meruňky, karambola, brusinky, citrony, rozinky, hrušky a granátová jablka, jablka
Nevhodné: ostružiny, kokosové ořechy, mandarinky, pomeranče, banány a jahody
Tekutiny a šťávy
Prospěšné: minerální vody, sodovka, šťáva z černých třešní, ananasový džus, švestková šťáva
Neutrální: pivo, bílé a červené víno, zelený čaj, papájová, rajčatová, zeleninová, okurková, celerová, mrkvová, grepová, meruňková a hroznová šťáva
Nevhodné: jablečná a pomerančová šťáva, jablečný mošt, káva, černý čaj, Coca-Cola, destiláty, limonády
Ukázka jídelníčku
- Snídaně: Dva plátky bio chleba s mandlovým máslem, zeleninová šťáva a banán
- Oběd: Špenátový salát s pečeným hovězím a ovocnými plátky
- Svačina: Ovoce
- Večeře: Dušené jehněčí s různými druhy zeleniny
- Dezert během dne: Ovocný salát
Dieta podle krevní skupiny AB
Lidé s krevní skupinou AB se vyznačují lepší duševní vnímavostí a vysokou citlivostí. Současně je tento krevní typ označován za takzvanou současnou skupinu, kterou má však méně než 5 % populace. Pravděpodobně vznikla promísením Kavkazů s krevní skupinou A a Mongolů se skupinou B.
Vznikla před méně než 1 000 lety.
Jedná se o opravdu vzácnou krevní skupinu. Lidé, jimž v těle koluje takový typ krve, mají citlivý trávicí systém, vysoce odolný imunitní systém, zvládají snadněji stres.
Jak je to však s potravinami?
Maso
Prospěšné: jehněčí, skopové, krůtí, králičí
Neutrální: játra, bažant
Nevhodné: vše ostatní
Oleje a tuky
Prospěšné: olivový olej
Neutrální: řepkový olej, olej z tresčích jater, olej z lněného semínka, podzemnicový olej
Nevhodné: kukuřičný, sezamový, bavlníkový, slunečnicový a saflorový olej
Mléčné a sójové výrobky
Prospěšné: sýr Cottage, jogurt, kefír, mozzarella, sýr feta, ricotta, kysaná smetana, kozí sýr, kozí mléko
Neutrální: syrovátka, krémový sýr, čedar, odstředěné mléko, eidam, sójový sýr, sójové mléko, ementál
Nevhodné: hermelín, plísňový sýr, zmrzlina, parmezán, podmáslí, máslo, plnotučné mléko
Luštěniny
Prospěšné: strakaté, červené a modré fazole, zelená čočka, červená sója
Neutrální: zelené, severní a bílé fazole, bob obecný, fazole jicama a cannelloni, červená a obecná čočka, fazolové a hrachové lusky, zelený hrách
Nevhodné: fazole aduke, černé, měsíční, garbanzo a azuki, černooký hrách
Zelenina a houby
Prospěšné: kapusta, červená řepa, listová hořčice, brokolice, petržel, květák, pastinák, celer, brambory, okurka, naklíčená vojtěška, listy pampelišky, tofu, tempeh, lilek, česnek a všechny druhy sladkých brambor, mangold
Neutrální: červené, bílé a čínské zelí, červená, žlutá a zelená cibule, kedlubna, červené a bílé brambory, houby, rajčata, řecké a zelené olivy, tuřín, cuketa, mrkev, křen, dýně, římský, hlávkový a ledový salát, špenát, hlíva ústřičná, řepa, bambusové výhonky a tykev, chřest
Nevhodné: černé olivy, slunečnice topinambur, paprika, avokádo, ředkvičky, kukuřice, výhonky mungo a houby abalone a shiitake, artyčok
Chléb a pečivo
Prospěšné: chléb z hnědé rýže a naklíčených zrn, žitný, sójový a křupavý chléb, proso a rýžový koláč
Neutrální: pšeničné bagety, bezlepkový, vločkový, špaldový a vícezrnný chléb, chléb z celozrnné pšenice, chléb z pšeničné macesy
Nevhodné: kukuřičné pečivo
Ryby a plži
Prospěšné: treska, štika, treska, kanic, plachetník, hejk, losos, makrela, sardinky, polorejnok, jeseter, placka, ružich, měkkýši a pstruh, tuňák
Neutrální: bělomasé ryby, čerstvý sleď, hřebenatka, koruška, mečoun, kaviár, žralok, sumcovité ryby, okoun říční, slávky, okounek a kalmar, tuňák
Nevhodné: humr, halibut, ústřice, krabi, treska, marinovaný sleď, vyza, chobotnice, žáby, želvy, úhoř, barakuda, uzený losos, škeble, garnát, raci a platýs, ančovičky
Semínka a ořechy
Prospěšné: arašídy, arašídové máslo, vlašské ořechy, kaštany
Neutrální: iči, mandle, pistácie, para, kešu, hikorové ořechy, mandlové máslo
Nevhodné: sezamová semínka, mák, slunečnicová semínka a máslo, dýňová semínka, lískové ořechy
Obilí a těstoviny
Prospěšné: jakákoliv rýže, rýžová a ovesná mouka, mouka z naklíčené pšenice
Neutrální: špenátové a semolinové těstoviny, bílá, ječná, pšeničná a grahamová mouka, kuskus
Nevhodné: pohankové krupky, těstoviny z topinamburů
Ovoce
Prospěšné: kiwi, grapefruit, fíky, klikve, citróny, ananas, angrešt, blumy, hroznové víno, Loganova ostružina, třešně
Neutrální: vodní meloun, borůvky, broskve, datle, rozinky, limety, mandarinky, ostružiny, papája, červený rybíz, švestky, jahody, meruňky, nektarinky, černý rybíz, hrušky, bezinky, maliny, jablka
Nevhodné: granátové jablko, kokosový ořech, opuncie, pomeranče, reveň, mango, tomel, banány
Tekutiny a šťávy
Prospěšné: káva, zelený čaj, šťávy (zelná, kliklová, mrkvová, hroznová, celerová, papájová a třešňová)
Neutrální: jablečná, ananasová, švestková, meruňková, okurková a grapefruitová šťáva, jablečný mošt, voda s citrónem, zeleninové šťávy z doporučených druhů zeleniny, pivo, červené a bílé víno, minerálka, sodovka
Nevhodné: destiláty, černý čaj, pomerančová šťáva, Coca-Cola, limonády
Ukázka jídelníčku
- Snídaně: Tofu smíchané s mrkví a cuketou
- Oběd: Smetanová polévka
- Svačina: Hummus z bílých fazolí s celerovými tyčinkami
- Večeře: Grilovaná treska a zelenina na kuskusu
- Dezert během dne: Mandlové máslo a rozinkové sušenky
Dieta podle krevních skupin a vědecké výzkumy
V posledních několika letech a desetiletích výzkumy krevních skupin značně pokročily.
Existuje spousta důkazů, že lidé s určitým typem krve mohou mít vyšší, nebo naopak nižší riziko vzniku některých nemocí. Lidé s krevní skupinou typu 0 mají nižší riziko srdečních chorob, ale vyšší riziko žaludečních vředů.
Neexistují však žádné studie, jež by prokázaly, že by to mělo něco společného se způsobem stravování.
V jedné velké observační studii bylo sledováno 1 455 teenagerů, kteří drželi dietu podle krevní skupiny A. Jedli tedy hodně ovoce a zeleniny. Dosáhli lepšího zdravotního stavu. Nicméně tento účinek nastal nejen u teenagerů s krevní skupinou A, ale i u těch, kteří měli jinou krevní skupinu, ale stravovali se stejně jako lidé s krevní skupinou A.