Jaké jsou nejlepší dietní recepty na vánoční cukroví z čokolády? Inspirujte se!

Čokoláda představuje jednu z nejoblíbenějších ingrediencí do pečených i nepečených moučníků, a právě proto by si mělo zdravé čokoládové vánoční cukroví nalézt cestu i do Vašeho každoročního repertoáru!

Čokolády existuje nepřeberné množství druhů, proto je rovněž nutné vědět, jak správně čokoládu pro jednotlivé recepty vybrat.

Těšíte se na vánoční mlsání, ale bojíte se o svou štíhou linii?

Chcete péct zdravěji a nemuset se přitom vzdávat své oblíbené kakaové pochutiny?

Na nic nečekejte a pojďte si s námi vyzkoušet tyto vybrané fitness recepty!

Zdravé čokoládové vánoční tyčinky

Tyto tyčinky jsou něco jako zdravý mix Kinder Bueno a Twix. A tento recept jsem zvolila proto, že tyčinky lze snadno nakrájet na malé kousky, takže Vám vzniknou výborné sladké jednohubky, které krásně doplní Vaši paletu vánočního cukroví.

Téměř geniální, že?

Ingredience

8 kusů

Na krustu:

  • 70 g a 45 g ovesné mouky
  • 1 polévková lžíce mandlového másla
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu

Na lískooříškovou vrstvu:

  • 120 g lískooříškového másla
  • 70 ml javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce tahini pasty
  • 55 g rozpuštěného kakaového másla
  • 1/58 čajové lžičky mořské soli

Na polevu:

  • 280 g kvalitní hořké čokolády
  • 30 g kakaového másla

Postup

  • Nejprve si upečeme krustu: Troubu si rozehřejeme na 150°C a mělký plech o rozměrech 10×18 cm si vyložíme pečicím papírem. Ve větší míse zkombinujeme mouku, mandlové máslo, javorový sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt. Vše mícháme, dokud nám nevznikne lehce hrudkovaté těsto. To přesuneme na připravený plech a pořádně je po celé ploše zatlačíme. Pečeme 18 – 20 minut do zezlátnutí, poté necháme těsto na plechu vychladnout.
  • Teď je čas na oříškovou vrstvu: V malé misce smícháme dohromady lískooříškové máslo, javorový sirup a tahini pastu. Poté pomalu vmícháme rozpuštěné kakaové máslo a šleháme, dokud směs nezvláční. Nakonec vmícháme sůl.
  • Směs rovnoměrně vylijeme na krustu v plechu a vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice, popř. na 1 hodinu do mrazáku. Po vyjmutí nožem objedeme strany plechu, abychom odřízli nevzhledné postranní kousky těsta a oříškové vrstvy. Plát nakrájíme podélně na 8 tenkých tyčinek, které poté dle preferencí rozřežeme na menší kousky.
  • A jdeme na polevu: Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem. Pomocí kleštiček postupně namáčíme každý kousek cukroví do čokolády a poté je klademe na připravený voskový papír. Tyčinky necháme vychladnout při pokojové teplotě a můžeme podávat.
  • Toto cukroví nám vydrží i za pokojové teploty až 2 týdny, já ovšem doporučuji uchovávat ho v lednici. Ideální je naskládat tyčinky na tácek a přebalit potravinářskou fólií.
Zdravé vánoční čokoládové tyčinky s ořechovým máslem
Zdroj: fullofplants.com

Lehké slepované kakaové sušenky

Nadýchané, jemné a s bohatou chutí – přesně takové jsou tyto light čokoládové sušenky s lehkou máslovou náplní. Svým vzezřením i chutí lehce připomínají tolik oblíbená Orea z obchodu, jen jsou o něco měkčí a více se rozpouští na jazyku.

Jakožto druh vánočního cukroví jsou naprosto ideální a originální. Vřele doporučuji tuto dobrotu vyzkoušet!

Ingredience

30 kusů

Na těsto:

  • 110 g veganského másla, nakrájeného na kostky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce raw medu
  • 200 g celozrnné mouky
  • 45 g kakaového prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky himalájské soli

Na náplň:

  • 85 g veganského másla, nakrájeného na kostky
  • 55 g kakaového másla, rozpuštěného
  • 90 g práškového xylitolu

Postup

  • Troubu si rozehřejeme na 180°C a nízký plech na pečení si vyložíme pečicím papírem. Do mixéru vložíme 110 g másla, cukr a med a mixujeme na střední rychlost, dokud směs není nadýchaná.
  • Přídáme do mixéru mouku, kakový prášek, jedlou sodu a sůl a znovu mixujeme, tentokrát na nízkou rychlost. Výsledná směs bude hrudkovitá a suchá, proto bude třeba ji mixovat další 2 minuty na střední rychlost, dokud nevznikne celistvé těsto.
  • Těsto rozválíme mezi dvěma pečicími papíry na tloušťku 0,6 cm a malým kulatým vykrajovátkem si vykrájíme kolečka. Zbytky zpracujeme a znovu vykrajujeme, dokud nám těsto vystačí.
  • Kolečka naskládáme na pečicí plech, alespoň 3 mm od sebe, aby se k sobě nepřipekla. Pečeme 8 -10 minut, poté vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
  • Vyrobíme si náplň: V mixéru zkombinujeme rozpuštěné kakaové a veganské máslo a mixujeme, dokud směs není nadýchaná. Poté přisypeme xylitol a mixujeme dalších 30 sekund. Hotovou náplň poté vložíme na 20 minut do mrazáku, aby správně ztuhla.
  • Sušenky jednu po druhé natřeme náplní a přiklopíme druhou sušenkou. Před podáváním doporučuji nechat toto cukroví ještě vychladit v lednici, kde je můžete případně i skladovat (ideálně v uzavíratelné nádobě).
Zdravé vánoční slepované čokoládové sušenky s krémovou náplní
Zdroj: jovialfoods.com

Fitness čokoládové matcha sušenky

Celozrnné sušenky se zdravým čajovým práškem, obalené v kvalitní čokoládě – takovéto dobrotě nelze odolat! Pro svou kombinaci zdravě zelené a sametově hnědé barvy čokolády se navíc i toto vánoční cukroví bude mezi ostatními kousky krásně vyjímat.

V uvedeném receptu je navíc použito jen nutné minimum tuku, což má za následek poměrně nízkou kalorickou hodnotu tohoto cukroví.

Ingredience

36 kusů

  • 250 g celozrnné mouky
  • 90 g práškového erythritolu
  • 120 g kukuřičného škrobu
  • 2 a 1/2 polévkové lžíce matcha prášku
  • 1/2 polévkové lžíce mořské soli
  • 80 g veganského másla, změklého
  • 100 ml kvalitního řepkového oleje
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 120 g tmavé čokolády, nasekané na kousky

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 160°C. Ve velké míse si smícháme mouku, erythritol, škrob, matcha prášek a sůl a rozšleháme vše metličkou.
  • V jiné míse si smícháme máslo, olej a třtinový cukr. Vše důkladně rozšleháme ručním šlehačem, dokud se směs nepropojí. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a směs suchých ingrediencí z první mísy. Znovu šleháme na nízkou rychlost, dokud nám nevznikne jednolité těsto.
  • Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem a přesuneme na něj těsto, které rovnoměrně uhladíme, aby nám vznikl čtverec o rozměrech cca 25×25 cm. Pečeme 30 minut, dokud těsto po okrajích lehce nezhnědne. Po vytažení z trouby je rovnou rozkrájíme na 36 stejně velkých kousků, které necháme na plechu zcela vychladnout.
  • Čokoládu vložíme do mističky a necháme ji na 1 minutu rozehřát v mikrovlnné troubě, za míchání každých 20 sekund. Sušenky poté jednu podruhé namáčíme z poloviny v rozpuštěné čokoládě a klademe je na nachystaný voskový papír. Jestliže chceme dosáhnout efektu jako na obrázku níže, sesbíráme z plechu všechny drobečky, které nám po krájení zbyly a po namočení každého kousky jej jimi ještě zlehka posypeme.
  • Toto cukroví je nejlepší podávat po naprostém zchladnutí a zatuhnutí čokolády. Pro případné skladování je vhodná krabice vyložená papírovými utěrkami, na chladném a suchém místě.
Sváteční matcha sušenky s čajovým práškem a čokoládovou polevou
Zdroj: www.cookinglight.com

Matcha tea ve své surové podobě představuje skvělý doplněk hubnutí a snahy žít zdravě. Jestliže se chystáte tento čaj zakoupit, vřele Vám doporučuji nejprve prostudovat naši recenzi na matcha čaje.

Dietní vánoční cookies s čokoládou

Kdo by nemiloval charakteristickou výraznou chuť čokoládových cookies? Odteď již nemusíte kupovat v obchodě nezdravé verze této mlsoty.

Upečte si doma vlastní dietní čoko cookies a zahrňte je do svého arzenálu oblíbeného vánočního cukroví!

Ingredience

24 kusů

  • 240 g krémového arašídového másla
  • 140 g bio kokosového cukru
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 25 g kakaového prášku
  • 1/4 čajové lžičky himalájské soli
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 velké vejce
  • 90 g tmavých čokoládových čoček + 30 g na posypání

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C a plech na pečení si vyložíme pečicím papírem. Ve středně velké míse ručním šlehačem do hladka rozšleháme arašídové máslo, kokosový cukr a vanilkový extrakt.
  • V jiné míse smícháme kakaový prášek, sůl a jedlou sodu. Tyto suché ingredience následně přidáme k arašídové směsi a mixujeme, dokud se vše dobře nespojí. Poté do směsi rozklepneme vajíčko a znovu šleháme. Nakonec přisypeme 1/2 množství čokoládových čoček.
  • Pomocí polévkové lžíce nabíráme těsto, které poté v ruce vyválíme do tvaru kuličky a tu následně zploštíme, aby získala typický cookie tvar. Navrch každého kousku ještě vtlačíme 3-4 čokoládové čočky navíc.
  • Sušenky pečeme 6-8 minut a po celou dobu je pečlivě hlídáme – jsou totiž kvůli kokosovému cukru velmi náchylné ke spálení. Po vytažení z trouby necháme cookies zcela vychladnout a podáváme, nebo si je schováme na později – nejlépe je přesuneme do plastové uzavíratelné krabičky. Ideální je však toto vánoční cukroví zkonzumovat do 1 týdne.
Dietní čokoládové cookies s kousky čokolády a solí
Zdroj: www.chelseasmessyapron.com

Veganský sváteční fondán bez laktózy

Fondán sice nepředstavuje zrovna klasické vánoční cukroví, ale proč si letošní svátky neozvláštnit a nevyzkoušet opět něco nového? I tato rychlá čokoládová dobrota, nakrájená na menší kostičky se může velice hezky vyjímat na tácu s cukrovím.

Věřím, že po tomto lehkém veganském fondánu se bude olizovat celá rodina!

Ingredience

40 kusů

  • 350 ml kokosového mléka
  • 250 g veganské hořké čokolády (alespoň 70%)
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka hrubé himalájské soli
  • 3 polévkové lžíce kakaového másla
  • 50 g lískových oříšků

Postup

  • Vysokou pečicí misku vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni si zcela rozpustíme čokoládu, kakaové máslo a vanilkový extrakt. Směs by měla být naprosto hladká a dobře propojená, než přidáme kokosové mlého.
  • Směs poté přesuneme do větší mísy a přidáme kokosové mléko. Lepší je nedávat do směsi veškerý na vrchu plechovky usazený kokosový olej, fondán by pak byl zbytečně lepkavý. Následně přisypeme oříšky a necháme směs vychladnout.
  • Následně vše přelijeme do pečicí misky, přikryjeme alobalem a vložíme na do ledničky, kde téměř hotový fondán necháme chladit ideálně celou noc. Jestliže nemáte tolik času, lze jej nechat prudce zchladit v mrazáku, doporučuji 1,5 – 2 hodiny, hmota nesmí zcela zmrznout.
  • Před servírováním fondán vyjmeme pomocí pečicího papíru a necháme jej několik minut povolit při pokojové teplotě. Následně fondán rozkrájíme velkýom ostrým nožem na malé kostky a pomocí kuchyňské špachtle je klademe na připravený talíř.
  • Toto vánoční cukroví je nutné stále skladovat v lednici, dokud se nerozhodneme je konzumovat. Fondán Vám vydrží v uzavíratelné nádobě až 2 týdny.
Vánoční čokoládový fondán bez laktózy na barevném keramickém talířku
Zdroj: pinchofwholesome.ca

Vánoční kuličky z arašídového másla

Úžasná nepečená vánoční novinka, kterou můžete s klidným svědomím vyměnit za typické nezdravé rumové koule a všichni si to budou pochvalovat.

Zkuste si s námi letos vyrobit tyto snadné zdravé kuličky z arašídového másla, s lahodnou čokoládovou polevou a barevným zdobením!

Ingredience

36 kusů

  • 400 g arašídového másla s kousky arašídů
  • 100 g veganského másla v pokojové teplotě
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g mléčné čokolády
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 balení barevného cukrářského zdobení

Postup

  • Ve větší míse smícháme arašídové máslo, veganské máslo a třtinový cukr, dokud nám nevznikne tuhé lepkavé těsto. Bude nutné je propracovat řádně rukama, aby se všechny ingredience dobře propojily.
  • Z těsta si utvoříme libovolně velké kuličky, které následně přesuneme na tác nebo plech s pečicím papírem a vložíme je alespoň na 30 minut do lednice.
  • Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a důkladně promícháme, aby vznikla jednolitá čokoládová poleva. Kuličky vyjmeme z lednice a jednu po druhé je z poloviny namáčíme v horké čokoládě, načež je ihned posypeme cukrářským zdobením.
  • Hotové arašídové kuličky necháme dalších 30 minut vychladit v lednici a můžeme podávat! Toto vánoční cukroví lze samozřejmě též skladovat, doporučuji max. 2 týdny v uzavíratelné nádobě v lednici.
Čokoládové kuličky s arašídovým máslem a barevnou posypkou v bílé keramické mističce
Zdroj: perfectionpending.net

Fit vánoční košíčky z čokolády

Tyto čokoládové košíčky plné zdravých oříšků a různých druhů sušeného ovoce představují další inovativní druh vánočního cukroví, který mile překvapí každou návštěvu i členy Vaší rodiny. Jde veskrze o zdravé jednohubky stylu „studentská pečeť“.

Pojďte si je s námi vyzkoušet!

Ingredience

48 kusů

  • 280 g hořké veganské čokolády
  • 120 g různých druhů oříšků (pistácie, mandle, lískové ořechy, makadamové ořechy…)
  • 90 g sušeného ovoce (brusinky, rozinky, třešně, goji, ananas…)
  • 25 g nahrubo strouhaného kokosu

Postup

  • Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a připravíme si velký plech na mini muffiny (s 48-mi formičkami).
  • Do každé formičky nasypeme trochu oříšků, kokosu a sušeného ovoce, načež jednu po druhé zalijeme rovnoměrně rozpuštěnou čokoládou. Navrch čokolády opět nasypeme jako ozdobu ovoce a ořechy, jak to vidíte na obrázku níže.
  • Připravené košíčky necháme alespoň 2,5 hodiny hodiny vychladit v lednici při nízké teplotě. Po vyjmutí z ledničky necháme košíčky povolit při pokojové teplotě, alespoň 10 minut, poté je opatrně jeden vyklepneme z plechu a pomocí kleštiček naskládáme buď na tác nebo talíř (pokud je chceme ihned podávat), nebo v případě plánovaného skladování tohoto vánočního cukroví použijeme větší uzavíratelnou plastovou krabičku.
Vánoční čokoládové košíčky s oříšky a rozinkami na růžovém prostírání
Zdroj: pinchofwholesome.ca

Čokoládovo-řepové sváteční brownies

Měkké a lahodné brownies nikdy neurazí, a v této zdravé variaci s řepou a celozrnnou moukou dodají tělu živiny a vitamíny navíc. Pokud si upečený brownie plát nakrájíte na drobnější kostky, můžete je efektně přidat k paletě Vašeho dalšího vánočního cukroví.

Za sebe tuto čokoládovou pochoutku doporučuji všema deseti!

Ingredience

32 kusů

  • 120 g veganského másla
  • 170 g kvalitní hořkosladké čokolády
  • 90 g třtinového cukru
  • 230 g červené řepy, oloupané a rozmixované v mixéru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička suché instantní kávy
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 2 velká vejce v pokojové teplotě
  • 70 g celozrnné mouky

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C. Pečicí misku o rozměrech 20×20 cm si vyložíme pečicím papírem, který necháme ze všech stran lehce přečnívat.
  • Čokoládu s máslem si za občasného míchání rozpustíme ve vodní lázni, dokud se obě ingredience správně nespojí. Směs odstraníme z plotny, necháme několik minut lehce zchladnout a poté přimícháme cukr, řepu, vanilkový extrakt, kávu a sůl. Promícháme a nakonec po jednom přidáme vajíčka a postupně i mouku. Směs musí být hladká a jednolitá.
  • Těsto vylijeme do pečicí misky a pečeme 30-35 minut, před vyjmutím z trouby vyzkoušíme špejlí těsto, zda je hotové píchneme doprostřed těsta, špejle musí po vytažení zůstat téměř suchá, pouze s několika vlhkými drobečky.
  • Řepové brownies necháme v pečicí misce 10 minut vychladnout, poté je přesuneme pomocí pečicího papíru na prkénko a nakrájíme na 32 malých kostek. Hotovo, můžeme podávat!
  • Toto vánoční cukroví lze skladovat v uzavíratelné nádobě při pokojové teplotě.
Čokoládovo-řepové vánoční brownies na béžovém plastovém tácku
Zdroj:

Červená řepa je úžasná detoxikační potravina, která vhodně doplňuje fitness životní styl a podporuje hubnutí. Jestliže jste o této zdravé zelenině doposud neslyšeli nic bližšího, pročtěte si rovněž náš článek, který dopodrobna popisuje benefity červené řepy.

Vánoční Ferrero Rocher bez cukru

Oblíbená pochoutka lanýžového charakteru má své příznivce po celém světě, a oprávněně. Skvělá zpráva pro Vás zní, že teď si můžete své Ferrero Rocher zhotovit i v pohodlí domova a navíc ve zdravější verzi!

Toto vánoční cukroví neobsahuje přidaný cukr ani lepek a navíc je veganské – co víc si v rámci zdravého životního stylu přát?

Ingredience

22 kusů

Na náplň:

  • 60 g ovesných vloček
  • 130 g datlí, namočených do horké vody
  • 50 g lískooříškového másla
  • 1 čajová lžička instantní kávy
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 40 g lískových oříšků, nasekaných nadrobno
  • 2 polévkové lžíce kokosového mléka
  • 1/4 čajové lžičky himalájské soli
  • 22 ks celých lískových ořechů, nasekaných v mixéru nahrubo

Na čokoládovou vrstvu:

  • 120 g tmavé veganské čokolády
  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 60 g opečených lískových ořechů

Postup

  • Ovesné vločky vložíme do mixéru a rozmixujeme na pokud možno co nejjemnější mouku. Poté přidáme do mixéru zbytek surovin na náplň a mixujeme na střední rychlost, dokud se vše dobře nepropojí. Těsto poté přesuneme na pracovní plochu a nachystéme si 22 lískových oříšků.
  • Pomocí polévkové lžíce nabíráme těsto a tvoříme z něho kuličky, doprostřed kterých vtiskneme vždy po jednom ořechu. Kuličky v dlaních dobře rozválíme a následně je přesuneme na tác a vložíme do mrazáku.
  • Zatímco se nám kuličky chladí, připravíme si vodní lázeň a v ní rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem. Jakmile je čokoláda rozpuštěná a hladká, přisypeme nasekané ořechy a řádně promícháme.
  • Nyní je třeba pracovat rychle: Kuličky vyjmeme z mrazáku a pomocí kleštiček jednu po druhé namáčíme v čokoládovo-ořechové polevě. Pozor, musí být obalené rovnoměrně a celé! Poté je necháme při pokojové teplotě vychladnout na tácu a nakonec je přesuneme na servírovací talíř.
  • Tyto domácí Ferrero Rocher kuličky lze skladovat v uzavíratelné nádobě při pokojové teplotě, nebo v lednici, pokud je preferujete studenější.
Zdravé vánoční ferrero rocher kuličky v šedé keramické mističce
Zdroj: cinnamonandcoriander.com

Zdravé tahini sušenky z čokolády

Tyto kulaté sušenky plněné čokoládou nejen moc hezky vypadají a skvěle chutnají, ale díky tahini pastě jsou navíc obohacené o důležité vitamíny a minerály. Vyrobte si další, po všech stránkách skvělý druh vánočního cukroví z čokolády, které Vám bude každý závidět!

Ingredience

36 kusů

  • 280 g celozrnné mouky
  • 50 g kakaového prášku
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g změklého veganského másla
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 80 g tahini pasty
  • 1 velké vejce
  • 110 g mléčné čokolády se sníženým obsahem cukru
  • 6 ks tvrdých bonbonů, rozdrcených na malé kousky (volitelné)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse smícháme dohromady mouku, kakao a sůl a směs odložíme stranou.
  • V jiné míse si pomocí ručního šlehače vyšleháme cukr, máslo, olej a vanilkový extrakt. Šleháme na střední rychlost zhruba 3 minuty, aby se ingredience pořádně propojily. Následně přidáme moučnou směs z první mísy a šleháme na nízkou rychlost, dokud nám nevznikne jednolité těsto.
  • Z těsta si utvoříme 36 stejně velkých kuliček (vychází to na 1 polévkovou lžíci na 1 sušenku). Připravíme si plech na pečení, vyložený pečicím papírem a kuličky na něj rozprostřeme, přibližně 5 cm od sebe. Každou kuličku poté „splácneme“ a utvoříme v ní pomocí palce důlek. Sušenky pak pečeme asi 10 minut, načež je vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
  • Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a následně do ní přidáme tahini pastu. Důkladně smícháme. Jakmile máme směs nachystanou, vezmeme si čajovou lžičku a naplníme jí rovnoměrně každou sušenku. Poté téměř hotové cukroví posypeme rozdrcenými bonbony, pokud je v receptu používáme.
  • Před podáváním sušenky necháme vychladnout v lednici, alespoň 30 minut. Pro dlouhodobější skladování je doporučeno použít uzavíratelnou nádobu, toto vánoční cukroví je však vhodné zkonzumovat do 5ti dnů od zhotovení.
Vánoční čokoládové plněné sušenky s ozdobou ve skleněné misce
Zdroj: www.cookinglight.com

Tahini pasta je známá fitness ingredience, obsahující důležité živiny, která by neměla chybět v jídelníčku žádného zdravě žijícího člověka. Vyzkoušejte také naše zdravé recepty z tahini!

Jaká je ideální čokoláda na pečení?

Nejprve se podívejme na jednotlivé typy čokolády:

Bílá čokoláda

Tento druh ve skutečnosti žádnou čokoládou není, jelikož neobsahuje žádné kakao. Bílá čokoláda je tvořena pouze kakaovým máslem, cukrem a mlékem. Nedoporučuje se z ní vařit, je nejlépe využitelná spíše při pečení. Jedním z takovýchto nejznámějších a nejoblíbenějších moučníků je cheesecake z bílé čokolády.

Mléčná čokoláda

Pravděpodobně nejoblíbenější druh čokolády vůbec, může obsahovat od 10% do 30 % kakaové sušiny, druhů mléčné čokolády tedy může být velká spousta. Pro mnoho receptů může být nevhodná kvůli své krémové konzistenci a příliš sladké chuti. Lze z ní však zhotovit jemnou polevu na moučník, či ji v rozpuštěném stavu použít k namáčení různých druhů sušenek a cukroví.

Hořká čokoláda

Představuje pravděpodobně nejvhodnější a nejčastěji používaný druh čokolády při pečení a tvorbě dezertů. Obsahuje zpravidla 50 – 70% kakaové sušiny, tudíž podobně jako u mléčné čokolády může být spousta variant i té hořké. Pro pečení je ideální právě z důvodu vysokého obsahu kakaové sušiny, které zajistí, že chuť čokolády v cukroví nezanikne v záplavě ostatních ingrediencí.

Extra tmavá čokoláda

Jde prakticky o nejčistější formu čokolády, která obsahuje skutečně vysoké množství kakaové sušiny, což je rozmezí 50 – 90%, a minimum cukru. Vyrábí se z hořké čokolády (redukcí cukru) a považuje se rovněž za vhodnou surovinu do pečených výrobků. Na jedení v syrovém stavu však není pro svou štiplavou hořkost vůbec vhodná.

Ruby čokoláda

Tento nový luxusní druh čokolády má původ v Belgii, vyrábět ji začal Barry Callebaut v roce 2017. Ruby čokoláda má světle růžovou barvu, a to díky speciální odrůdě brazilského kakaa, které je při její výrobě použito. Obsahuje přibližně 48% kakaové hmoty a 26% mléka a pyšní se jemnou ovocnou chutí. Na vaření a pečení je velice nevhodná, jelikož by jiné ingredience její chuť přebily.

Veganská čokoláda

Čokoláda, která neobsahuje žádné živočišné suroviny se dá považovat za jednu z nejzdravějších vůbec. Obsahuje minimum cukru a díky užití ořechového a ovesného mléka je vhodná pro lidi trpící intolerancí laktózy. Na vaření a pečení se hodí podobně jako čokoláda hořká, měla by však obsahovat vyšší množství kakaové sušiny.

Tabulky hořké čokolády s čokoládovými hoblinkami na dřevěném stole
Zdroj: www.freepik.com

Pokud se o tomto tématu toužíte dozvědět více, doporučuji Vám tento obsáhlý, avšak dobře srozumitelný článek, který pojednává o správném výběru čokolády na vaření a pečení.

Závěrem

S čokoládou se v kuchyni dá doslova kouzlit. Výsledné dezerty, moučníky a cukroví přitom rozhodně nemusí být nezdravé. Stačí se pouze aktivně zajímat o to, z jakých surovin pečete.

Zdravé čokoládové vánoční cukroví zpravidla tvoří kvalitní čokoláda, celozrnná nebo bezlepková mouka, vhodný cukr (třtinový nebo hnědý) či popřípadě přírodní sladidla a správně vybraný rostlinný tuk.

Fit pečení z čokolády tedy nepředstavuje žádnou velkou vědu, chce to pouze chtít a trochu se snažit. Čtěte si pozorně informace o použitých surovinách, používejte zdravé ingredience a nezdráhejte se připlatit si za kvalitu.

Nápady a chuť zkoušet v kuchyni nové věci přijdou samy!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X