Věděli jste o tom, že domovinou červené čočky je Turecko?
Postupně se však tato luštěnina rozšířila do celé Asie i Evropy.
Hledáte na červenou čočku recepty, které si snadno připravíte i vy doma?
Přinášíme vám 5 skvělých receptů, jež si určitě neuvaříte jen jednou.
Zdravá červená čočka s kari
Pokud máte rádi kari, určitě si připravte červenou čočku s tímto kořením. Během 40 minut si připravíte zdravý, především chutný oběd.
INGREDIENCE
- 2 hrnky červené čočky
- 1 velká cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce kari pasty
- 1 lžíce kari
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
- 1 malá plechovka rajčatového pyré
POSTUP
- Čočku umyjte pod studenou vodou. Vložte ji do hrnce a nalijte do ní vodu tak, aby byla čočka zakrytá.
- Přiveďte čočku k varu, dejte na hrnec přikrývku a stáhněte oheň na co nejméně. Čočku potom duste a během vaření přidávejte podle potřeby vodu. Čočku takto duste zhruba 15 až 20 minut.
- Ve velké pánvi si rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechejte ji zkaramelizovat.
- Ve velké misce si mezitím smíchejte kari pastu, kari, kurkumu, kmín, chilli, sůl, cukr, česnek a zázvor. Směs zamíchejte do cibule. Zvyšte teplotu na co nejvyšší, a potom směs vařte za stálého míchání zhruba 1 až 2 minuty.
- Přimíchejte rajčatové pyré, a potom směs vmíchejte do čočky.
Mrkvová polévka s červenou čočkou
Jestliže jste v hubnoucím procesu, měli byste do svého jídelníčku zařadit i červenou čočku. Dietu vám nijak nenaruší, ba naopak ji podpoří.
Co takhle si připravit mrkvovou polévku s červenou čočkou?
INGREDIENCE
- 2 lžičky kmínu
- chilli
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g mrkve, umyté a nahrubo nastrouhané
- 140 g červené čočky
- 1 l horkého zeleninového vývaru (bujónu)
- 125 ml mléka
- bílý jogurt
- chléb
POSTUP
- Rozehřejte si velký hrnec, přidejte do něj kmín a špetku chilli. Míchejte do té doby, než se neuvolní vůně.
- Naberte polovinu kmínu lžičkou a dejte to stranou. Do hrnce přidejte 2 lžíce olivového oleje, 600 g hrubě nastrouhané mrkve, 140 g červené čočky a 1 l horkého zeleninového vývaru. Ještě do hrnce nalijte 125 ml mléka, a potom polévku přiveďte k varu.
- Vařte ji po dobu 15 minut, dokud čočka nezměkne.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby měla krémovou konzistenci.
- Dochuťte ji a ozdobte ji jogurtem, na který ještě nasypte kmín s chilli, jenž jste si odložili na začátku bokem.
- Polévku podávejte s chlebem. V případě, že pečivo nejíte, podívejte se v tomto článku, čím ho můžete nahradit.
Jednoduchý salát s červenou čočkou
Další dobrý recept na červenou čočku vám také zachutná. Jedná se o jednoduchý a rychlý salát. V letních dnech vás navíc příjemně osvěží.
INGREDIENCE NA PŘÍPRAVU ČOČKY
- 1 hrnek červené čočky
- 1 l vody
- citronová kůra
- 1 stroužek česneku
- 1 bobkový list
- 1 až 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky soli
INGREDIENCE NA CITRONOVOU ZÁLIVKU
- 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé petrželky nasekané najemno
- 1 lžička čerstvého tymiánu nasekaného najemno
- sůl podle chuti
INGREDIENCE NA ČOČKOVÝ SALÁT
- 1/2 hrnku šalotky, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1/2 hrnku mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1/3 hrnku nakrájeného celeru
- 4 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- špetka soli a pepře
POSTUP PŘÍPRAVY ČOČKY
- Opláchněte čočku pod tekoucí vodou.
- Do 4litrového hrnce dejte litr vody, červenou čočku, citronovou kůru, česnek, bobkový list a tymián.
- Přiveďte čočku k varu, a potom ji nechejte dusit na mírném ohni po dobu 15 minut.
- Jakmile bude čočka uvařená, odstraňte z ní citronovou kůru, česnek, bobkový list a tymián.
- Čočku osolte a přichystejte si ji do misky.
POSTUP PŘÍPRAVY CITRONOVÉ ZÁLIVKY
- Do misky s víkem dejte citronovou šťávu, citronovou kůru, mletý česnek, dijonskou hořčici, olivový olej, čerstvou petrželku a čerstvý tymián. Dochuťte směs solí a pepřem.
- Dejte na misku víko a pořádně směs protřepejte. Nechejte ji uležet, než si uděláte čočkový salát.
POSTUP PŘÍPRAVY ČOČKOVÉHO SALÁTU
- Smíchejte uvařenou červenou čočku, šalotku, mrkev, celer a nasekanou petrželku s tymiánem.
- Přidejte citronovou zálivku.
- Salát podle potřeby dochuťte solí a pepřem, případně i bylinkami.
- Dejte ho na chvíli do lednice, a potom podávejte.
NÁŠ TIP: Ideální je nechat čočkový salát odležet přes noc v lednici. Všechny ingredience se dokonale propojí a čočkový salát chutná ještě lépe.
Objevte podobné tipy
Dietní karbanátky z červené čočky
Pokud vám maso nic neříká, ale rádi byste si dopřáli karbanátky, udělejte si jejich nemasovou náhradu, a to z červené čočky. Recepty tohoto druhy jsou využívány také v případě, že děláte vegetariánské burgery.
INGREDIENCE
- 1 a 1/2 hrnku červené čočky
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá cibule nasekaná najemno
- 3 střední mrkve nasekané najemno
- 3 stroužky česneku nastrouhané najemno
- 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 3/4 hrnku strouhanky
- 1/4 hrnku nahrubo nasekaných petrželových listů
- 2 velká vejce
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 hrnek obyčejného nízkotučného jogurt
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
POSTUP
- Do velkého hrnce si dejte čočku a vodu. Vody dejte takové množství, aby v ní byla čočka ponořená. Přiveďte ji k varu, potom ji vařte na mírném ohni, dokud nezměkne, a to zhruba asi 10 minut.
- V pánvi si rozehřejte 2 polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a osmahněte ji do zlatova. Přidejte mrkev, dvě třetiny česneku a míchejte, dokud mrkev nezměkne, a to zhruba asi 4 minuty. Poté vmíchejte do směsi kmín a kajenský pepř. Pánev sejměte z plotýnky a přimíchejte do směsi čočku, strouhanku, 3 polévkové lžíce petržele, vejce, sůl a pepř.
- Udělejte si ze směsi karbanátky.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Karbanátky potřete z obou stran olivovým olejem.
- Vložte je do trouby a pečte zhruba 3 minuty z každé strany.
- Mezitím si v malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu a zbývající česnek, přidejte ještě i 1 lžíci petrželky. Karbanátky podávejte teplé s jogurtovým dresinkem na boku.
Zdravá buchta z červené čočky
Chcete si na víkend upéct nějaký dezert? Nemusíte mlsat kilogramy cukru, protože si můžete připravit i zdravé formy dezertů, jako je třeba tato zdravá buchta z červené čočky. Recept si určitě zapište, budete ho dělat častěji, jakmile buchtu ochutnáte.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku červené čočky
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1/2 hrnku minimálně 75% čokolády
- 4 lžíce raw cukru
- 1/3 hrnku ořechového másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 hrnku ovesné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 hrnku najemno nasekané minimálně 75% čokolády
POSTUP
- Vyložte si plech pečicím papírem. Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Opláchněte červenou čočku. Dejte ji do hrnce, přidejte 1,5 hrnku vody a vařte ji na mírném ohni. Vařte ji zhruba 12 až 13 minut.
- Čočku poté ochlaďte, vymačkejte z ní přebytečnou vodu, a potom ji dejte do kuchyňského robota. Mixujte tak, aby z ní vznikla hladká směs.
- Na pánvi si ohřejte javorový sirup a olej. Jakmile bude směs horká, přidejte čokoládu a cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda neroztaví a všechny ingredience se dokonale nespojí.
- Přidejte do kuchyňského robota roztavenou čokoládu, zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
- Přidejte 1 lžíci kakaového prášku, přidejte klidně i jakékoliv koření, jako je třeba skořice.
- Těsto nalijte do připraveného plechu. Posypte buchtu 2 lžícemi čokoládových kousků a zamíchejte ještě těsto, aby se čokoládové kousky dostaly i dovnitř buchty. Poté zbytek čokoládových kousků vysypte na povrch buchty.
- Pečte dezert zhruba 35 minut.
Červená čočka a její přednosti
Červená čočka je luštěnina s velice dobrými výživovými hodnotami. Běžně se používá v asijské a severoafrické kuchyni, ovšem největší produkce čočky je v současné době v Kanadě.
Čočka jako taková je často přehlížena, i když se jedná o levný způsob, jak do těla dostat širokou škálu živin.
Zřejmě vás zajímá, jaký má červená čočka obsah bílkovin. Tato luštěnina se pyšní tím, že se skládá z více než 25 % bílkovin, takže je skvělou náhradou za maso (pro vegetariány). Stejně tak je úžasným zdrojem železa a minerálů, které také ve vegetariánské stravě chybí.
Jak je stravitelná červená čočka? Obsahuje vlákninu, takže podporuje trávení a růst zdravých střevních bakterií. Zlepšuje celkovou funkci střev.
Dále je charakteristická tím, že má v sobě pestrou paletu prospěšných rostlinných sloučenin zvaných fotochemikálie, z nichž mnohé chrání před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a diabetes typu 2. To je červená čočka. Zdraví je vskutku prospěšná.
Co všechno obsahuje červená čočka? Nutriční hodnoty najdete v této přehledné tabulce. Sto gramů červené čočky tedy obsahuje:
Energetická hodnota | 345 kcal |
Bílkoviny | 24,95 g |
Sacharidy | 59,19 g |
Tuky | 2,17 g |
Vláknina | 10,8 g |
Minerální soli | 1,94 g |
Vápník | 41 mg |
Železo | 7,56 mg |
Hořčík | 72 mg |
Fosfor | 294 mg |
Draslík | 578 mg |
Sodík | 7 mg |
Zinek | 3,9 mg |
Dále je červená čočka bohatá na vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a také vitamín A. Ještě váháte, proč konzumovat červenou čočku? Příprava je jednoduchá, tak se do ni pusťte a dopřejte tělu to, co mu dodá energii i živiny.
A pokud vás nezaujala čočka, vyzkoušejte tyto recepty z fazole.