Luštěnina, co nenadýmá. Připravte si z červené čočky recepty snadno a rychle

Věděli jste o tom, že domovinou červené čočky je Turecko?

Postupně se však tato luštěnina rozšířila do celé Asie i Evropy.

Hledáte na červenou čočku recepty, které si snadno připravíte i vy doma?

Přinášíme vám 5 skvělých receptů, jež si určitě neuvaříte jen jednou. 

Zdravá červená čočka s kari

Pokud máte rádi kari, určitě si připravte červenou čočku s tímto kořením. Během 40 minut si připravíte zdravý, především chutný oběd.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky červené čočky
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce kari pasty
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
  • 1 malá plechovka rajčatového pyré

POSTUP

  1. Čočku umyjte pod studenou vodou. Vložte ji do hrnce a nalijte do ní vodu tak, aby byla čočka zakrytá.
  2. Přiveďte čočku k varu, dejte na hrnec přikrývku a stáhněte oheň na co nejméně. Čočku potom duste a během vaření přidávejte podle potřeby vodu. Čočku takto duste zhruba 15 až 20 minut.
  3. Ve velké pánvi si rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechejte ji zkaramelizovat.
  4. Ve velké misce si mezitím smíchejte kari pastu, kari, kurkumu, kmín, chilli, sůl, cukr, česnek a zázvor. Směs zamíchejte do cibule. Zvyšte teplotu na co nejvyšší, a potom směs vařte za stálého míchání zhruba 1 až 2 minuty.
  5. Přimíchejte rajčatové pyré, a potom směs vmíchejte do čočky. 
Hotový recept na červenou čočku s kari
Zdroj: allrecipes.com

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Jestliže jste v hubnoucím procesu, měli byste do svého jídelníčku zařadit i červenou čočku. Dietu vám nijak nenaruší, ba naopak ji podpoří.

Co takhle si připravit mrkvovou polévku s červenou čočkou?

INGREDIENCE

  • 2 lžičky kmínu
  • chilli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600 g mrkve, umyté a nahrubo nastrouhané
  • 140 g červené čočky
  • 1 l horkého zeleninového vývaru (bujónu)
  • 125 ml mléka
  • bílý jogurt
  • chléb

POSTUP

  1. Rozehřejte si velký hrnec, přidejte do něj kmín a špetku chilli. Míchejte do té doby, než se neuvolní vůně.
  2. Naberte polovinu kmínu lžičkou a dejte to stranou. Do hrnce přidejte 2 lžíce olivového oleje, 600 g hrubě nastrouhané mrkve, 140 g červené čočky a 1 l horkého zeleninového vývaru. Ještě do hrnce nalijte 125 ml mléka, a potom polévku přiveďte k varu.
  3. Vařte ji po dobu 15 minut, dokud čočka nezměkne.
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby měla krémovou konzistenci.
  5. Dochuťte ji a ozdobte ji jogurtem, na který ještě nasypte kmín s chilli, jenž jste si odložili na začátku bokem.
  6. Polévku podávejte s chlebem. V případě, že pečivo nejíte, podívejte se v tomto článku, čím ho můžete nahradit
Recept na mrkvovou polévku s červenou čočkou
Zdroj: bbcgoodfood.com

Jednoduchý salát s červenou čočkou

Další dobrý recept na červenou čočku vám také zachutná. Jedná se o jednoduchý a rychlý salát. V letních dnech vás navíc příjemně osvěží.

INGREDIENCE NA PŘÍPRAVU ČOČKY

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 l vody
  • citronová kůra
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 až 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky soli

INGREDIENCE NA CITRONOVOU ZÁLIVKU

  • 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé petrželky nasekané najemno
  • 1 lžička čerstvého tymiánu nasekaného najemno
  • sůl podle chuti

INGREDIENCE NA ČOČKOVÝ SALÁT

  • 1/2 hrnku šalotky, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1/2 hrnku mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1/3 hrnku nakrájeného celeru
  • 4 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • špetka soli a pepře

POSTUP PŘÍPRAVY ČOČKY

  1. Opláchněte čočku pod tekoucí vodou.
  2. Do 4litrového hrnce dejte litr vody, červenou čočku, citronovou kůru, česnek, bobkový list a tymián.
  3. Přiveďte čočku k varu, a potom ji nechejte dusit na mírném ohni po dobu 15 minut.
  4. Jakmile bude čočka uvařená, odstraňte z ní citronovou kůru, česnek, bobkový list a tymián.
  5. Čočku osolte a přichystejte si ji do misky.

POSTUP PŘÍPRAVY CITRONOVÉ ZÁLIVKY

  1. Do misky s víkem dejte citronovou šťávu, citronovou kůru, mletý česnek, dijonskou hořčici, olivový olej, čerstvou petrželku a čerstvý tymián. Dochuťte směs solí a pepřem.
  2. Dejte na misku víko a pořádně směs protřepejte. Nechejte ji uležet, než si uděláte čočkový salát.

POSTUP PŘÍPRAVY ČOČKOVÉHO SALÁTU

  1. Smíchejte uvařenou červenou čočku, šalotku, mrkev, celer a nasekanou petrželku s tymiánem.
  2. Přidejte citronovou zálivku.
  3. Salát podle potřeby dochuťte solí a pepřem, případně i bylinkami.
  4. Dejte ho na chvíli do lednice, a potom podávejte.

NÁŠ TIP: Ideální je nechat čočkový salát odležet přes noc v lednici. Všechny ingredience se dokonale propojí a čočkový salát chutná ještě lépe. 

Recept na salát s červenou čočkou
Zdroj: everydayeileen.com

Dietní karbanátky z červené čočky

Pokud vám maso nic neříká, ale rádi byste si dopřáli karbanátky, udělejte si jejich nemasovou náhradu, a to z červené čočky. Recepty tohoto druhy jsou využívány také v případě, že děláte vegetariánské burgery.

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá cibule nasekaná najemno
  • 3 střední mrkve nasekané najemno
  • 3 stroužky česneku nastrouhané najemno
  • 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 1/4 hrnku nahrubo nasekaných petrželových listů
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 hrnek obyčejného nízkotučného jogurt
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy

POSTUP

  1. Do velkého hrnce si dejte čočku a vodu. Vody dejte takové množství, aby v ní byla čočka ponořená. Přiveďte ji k varu, potom ji vařte na mírném ohni, dokud nezměkne, a to zhruba asi 10 minut.
  2. V pánvi si rozehřejte 2 polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a osmahněte ji do zlatova. Přidejte mrkev, dvě třetiny česneku a míchejte, dokud mrkev nezměkne, a to zhruba asi 4 minuty. Poté vmíchejte do směsi kmín a kajenský pepř. Pánev sejměte z plotýnky a přimíchejte do směsi čočku, strouhanku, 3 polévkové lžíce petržele, vejce, sůl a pepř.
  3. Udělejte si ze směsi karbanátky.
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  5. Karbanátky potřete z obou stran olivovým olejem.
  6. Vložte je do trouby a pečte zhruba 3 minuty z každé strany.
  7. Mezitím si v malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu a zbývající česnek, přidejte ještě i 1 lžíci petrželky. Karbanátky podávejte teplé s jogurtovým dresinkem na boku. 
Recept na karbanátky z červené čočky
Zdroj: foodandwine.com

Zdravá buchta z červené čočky

Chcete si na víkend upéct nějaký dezert? Nemusíte mlsat kilogramy cukru, protože si můžete připravit i zdravé formy dezertů, jako je třeba tato zdravá buchta z červené čočky. Recept si určitě zapište, budete ho dělat častěji, jakmile buchtu ochutnáte. 

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 hrnku minimálně 75% čokolády
  • 4 lžíce raw cukru
  • 1/3 hrnku ořechového másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku ovesné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku najemno nasekané minimálně 75% čokolády

POSTUP

  1. Vyložte si plech pečicím papírem. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Opláchněte červenou čočku. Dejte ji do hrnce, přidejte 1,5 hrnku vody a vařte ji na mírném ohni. Vařte ji zhruba 12 až 13 minut.
  3. Čočku poté ochlaďte, vymačkejte z ní přebytečnou vodu, a potom ji dejte do kuchyňského robota. Mixujte tak, aby z ní vznikla hladká směs.
  4. Na pánvi si ohřejte javorový sirup a olej. Jakmile bude směs horká, přidejte čokoládu a cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda neroztaví a všechny ingredience se dokonale nespojí.
  5. Přidejte do kuchyňského robota roztavenou čokoládu, zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
  6. Přidejte 1 lžíci kakaového prášku, přidejte klidně i jakékoliv koření, jako je třeba skořice.
  7. Těsto nalijte do připraveného plechu. Posypte buchtu 2 lžícemi čokoládových kousků a zamíchejte ještě těsto, aby se čokoládové kousky dostaly i dovnitř buchty. Poté zbytek čokoládových kousků vysypte na povrch buchty.
  8. Pečte dezert zhruba 35 minut. 
Recept na zdravou buchtu z červené čočky
Zdroj: veganricha.com

Červená čočka a její přednosti

Červená čočka je luštěnina s velice dobrými výživovými hodnotami. Běžně se používá v asijské a severoafrické kuchyni, ovšem největší produkce čočky je v současné době v Kanadě.

Čočka jako taková je často přehlížena, i když se jedná o levný způsob, jak do těla dostat širokou škálu živin.

Zřejmě vás zajímá, jaký má červená čočka obsah bílkovin. Tato luštěnina se pyšní tím, že se skládá z více než 25 % bílkovin, takže je skvělou náhradou za maso (pro vegetariány). Stejně tak je úžasným zdrojem železa a minerálů, které také ve vegetariánské stravě chybí.

Jak je stravitelná červená čočka? Obsahuje vlákninu, takže podporuje trávení a růst zdravých střevních bakterií. Zlepšuje celkovou funkci střev. 

Dále je charakteristická tím, že má v sobě pestrou paletu prospěšných rostlinných sloučenin zvaných fotochemikálie, z nichž mnohé chrání před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a diabetes typu 2. To je červená čočka. Zdraví je vskutku prospěšná.

Co všechno obsahuje červená čočka? Nutriční hodnoty najdete v této přehledné tabulce. Sto gramů červené čočky tedy obsahuje: 

Energetická hodnota345 kcal
Bílkoviny24,95 g
Sacharidy59,19 g
Tuky2,17 g
Vláknina10,8 g
Minerální soli1,94 g
Vápník 41 mg
Železo7,56 mg
Hořčík72 mg
Fosfor294 mg
Draslík578 mg
Sodík7 mg
Zinek3,9 mg

Dále je červená čočka bohatá na vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a také vitamín A. Ještě váháte, proč konzumovat červenou čočku? Příprava je jednoduchá, tak se do ni pusťte a dopřejte tělu to, co mu dodá energii i živiny. 

A pokud vás nezaujala čočka, vyzkoušejte tyto recepty z fazole.  

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X