Číňané věří, že každé jídlo by mělo být vyvážené a obsahovat dostatek obilovin či škrobů a ovoce i zeleniny.
Pro zajištění této harmonické rovnováhy ve stravě používají nudle, které se v čínské kuchyni používají už více než dva tisíce let.
Hledáte na čínské nudle recept, který byste si mohli připravit i při dietě?
Připravili jsme pro vás několik zdravých tipů, jak na to.
Smažené čínské nudle se zeleninou
Použijte autentické ingredience. Promíchejte chutě. Pamatujte na to, že trik na dokonalé smažené nudle spočívá v tom, že je uvaříte al dente a rychle opláchnete pod studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
Ingredience
- 450 g čínských nudlí podle vašeho výběru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 3 šalotky, nakrájené na tenká kolečka
- 1 balení zeleniny na čínu
- 3 lžíce suchého vína
- 1 hrnek vařeného masa podle vašeho výběru nakrájeného na kousky
- 2 lžíce světlé sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 1 lžíce ústřicové omáčky (ale nemusí být)
- pepř na dochucení
Postup
- Uvařte nudle al dente, takže je nenechávejte vařit tak dlouho, jak je uvedeno na obalu. Sceďte je, opláchněte studenou vodou a odložte je stranou.
- Ve wok pánvi si rozehřejte olej. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte do ní česnek, zázvor a šalotku. Orestujte směs po 30 sekund.
- Poté přidejte zeleninu a smažte ji 2 až 3 minuty.
- Vlijte do pánve víno a nechejte ho téměř odpařit, než přidáte maso a nudle.
- Nakonec tedy dejte do pánve ještě i maso a nudle. Směs na pánvi promíchejte, aby se všechny ingredience dokonale propojily.
- Snižte teplotu, přidejte obě sójové omáčky, ústřicovou omáčku a pepř.
- Potom nudle míchejte asi 2 minuty, a pak je můžete servírovat.
Thajské nudle s kuřecím masem a zeleninou
Pokud hledáte dietní recept na čínské nudle s masem, jeden pro vás máme. Uvařit si ho můžete jak k večeři, tak i obědu. Jestliže chcete mít hustější omáčku, přidejte do ní navíc 2 lžičky kukuřičného škrobu. Inspirujte se také dalšími recepty a ochutnejte i jinou kuchyni, například mexické tortily plněné masovou směsí.
Ingredience
- 220 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
- 220 g čínských nudlí (vhodné jsou tenké i silné)
- 1 hrnek mrkve nakrájené na tenké proužky
- 1 plechovka slámových hub
- 3 lžíce rostlinného, případně arašídového oleje
- 1 lžička nasekaného česneku
- 1/4 lžičky soli
- pepř podle chuti
Ingredience na marinádu
- 2 lžičky světlé sójové omáčky
- 1 lžička rýžového vína
- 1/4 lžičky sezamového oleje
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Ingredience na omáčku
- 3/4 hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 3/4 lžičky cukru
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na tenké nudličky.
- Ve středně velké misce smíchejte sójovou omáčku, rýžové víno, sezamový olej a kukuřičný škrob. Do marinády dejte odležet alespoň na 20 minut kuřecí maso.
- Zatímco se kuře marinuje, smíchejte všechny ingredience na omáčku dohromady a odložte omáčku stranou.
- Ve vroucí vodě uvařte nudle tak, aby byly al dente. Sceďte je, opláchněte studenou vodou a pořádně je v cedníku protřepte.
- Mrkev nakrájejte na tenké nudličky podobně jako kuře.
- Houby opláchněte pod tekoucí vodou.
- Ve wok rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni. Přidejte do pánve česnek a orestujte ho několik málo sekund. Jakmile začne vonět, přidejte k němu maso a orestujte ho, aby bylo z 80 % udělané.
- Vyjměte kuře a wok vyčistěte.
- Poté dejte do wok 2 lžíce oleje a sůl. Přidejte mrkev a houby. Smažte směs 1 minutu.
- Přidejte k zelenině a houbám kuře a nudle. Všechno důkladně promíchejte.
- Nakonec smíchejte směs ještě s omáčkou. Orestujte ji 2 minuty a v případě potřeby osolte či opepřete.
- Čínské nudle podávejte teplé.
Vegetariánské čínské nudle
I vegetariáni si mohou dopřát výbornou pochoutku asijského původu. Přinášíme vám také jeden recept na čínské nudle bez jakéhokoliv masa. Stačí přidat zelí, fazolové klíčky, červenou papriku, mrkev a brokolici.
Ingredience na omáčku
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hoisinové omáčky
- 1 lžíce alkoholu sherry
- 1,5 lžičky cukru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička omáčky sriracha (nemusí být)
Ingredience na čínské nudle
- 3 stroužky česneku nasekané najemno
- 1 šalotka nakrájená na plátky
- 1 mrkev nakrájená na tenké proužky
- 1 červená paprika nakrájená na tenké proužky
- 1/2 bílého zelí nastrouhaného
- 1/2 hlavy brokolice nakrájené na malé růžičky
- 1,5 hrnku fazolových klíčků
- 300 g nudlí
- 4 jarní cibulky nakrájené najemno
- sezamová semínka
Postup
- Ve wok si rozehřejte na silném ohni trochu oleje. Přidejte česnek a šalotku, prohazujte je neustále, aby se nepřipálily.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku a odložte ji stranou.
- Přidejte brokolici a mrkev.
- Po 2 minutách přidejte pepř, fazolové klíčky a zelí. Pár minut všechno smažte a prohazujte.
- Uvařte nudle podle pokynů na obalu.
- Do pánve nalijte připravenou omáčku a přidejte i nudle. Vše důkladně promíchejte.
- Podávejte nudle ozdobené jarní cibulkou a sezamovými semínky.
Rýžové nudle s kuřecím masem a pórkem
Velice populární jsou také čínské rýžové nudle. Recept s kuřecím masem a pórkem si oblíbíte. Bílé rýžové nudle jsou dostupné v mnoha tvarech a velikostech.
Ingredience
- 220 g rýžových nudlí
- 2 lžíce oleje
- 6 stroužků česneku, prolisované
- 450 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájená na tenké nudličky
- 1 lžíce chilli-česnekové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 220 g chřestu nakrájeného na kousky
- 1/2 hrnku pórku nakrájeného na tenká kolečka
Postup
- Rýžové nudle namočte do velmi horké vody z vodovodu na 15 až 20 minut.
- Rozehřejte v pánvi olej.
- Do pánve dejte česnek a za stálého míchání ho osmahněte dozlatova.
- Přidejte rybí omáčku a kuřecí maso.
- Jakmile je maso hotové, dejte do pánve sójovou omáčku, chilli omáčku a hnědý cukr. Vše míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Nudle sceďte a přidejte je do pánve společně s chřestem a pórkem.
- Smažené rýžové nudle po Thajsku podávejte teplé.
Objevte podobné tipy
Vegetariánské smažené rýžové nudle
Zavítáme tentokrát do Singapuru a představíme vám recept na rýžové nudle ve vegetariánském stylu.
Ingredience na omáčku
- 2 stroužky česneku, nakrájené najemno
- 2 lžíce tamari (nebo sójové omáčky)
- 1 – 2 lžíce kokosového cukru
- šťáva z 1 velkého citronu
Ingredience na nudle
- 170 g tenkých rýžových nudlí
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1/4 bílé, nebo žluté cibule, nakrájené na tenké plátky
- 3/4 červené papriky, nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce tamari
- 4 lžičky kari koření
- 150 g tofu (nemusí být)
- sriracha, nebo chilli česneková omáčka
- 2 stonky jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- hrst hrášku
Postup
- Pokud chcete do receptu přidat tofu, zdvojnásobte množství ingrediencí na omáčku. Tofu nejprve v troubě upečte, pak ho nakrájejte a osmahněte na pánvi.
- Rýžové nudle dejte do misky a přelijte je vroucí vodou. Nechejte je odležet 5 až 10 minut, občas je zamíchejte, aby se neslepily. Sceďte je a odložte stranou.
- Mezitím si připravte omáčku. Smíchejte v misce česnek, tamari, kokosový cukr a citronovou šťávu. Poté dochuťte omáčku podle potřeby dalším kořením.
- Pánev rozehřejte. Jakmile je horká, přidejte do ní sezamový olej, cibuli a červenou papriku. Orestujte zeleninu po dobu 3 až 4 minut, často ji míchejte, aby se nepřipálila.
- Přidejte hrášek, 1 lžíci tamari, 2 lžičky kari koření a promíchejte. Opět orestujte další 2 až 3 minuty. Poté směs vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Do ještě horké pánve přidejte lžíci sezamového oleje, uvařené rýžové nudle, omáčku a 2 lžičky kari koření. Ponechejte nudle na pánvi 1 minutu a prohazujte je neustále kleštěmi.
- Přidejte k nudlím zeleninu a vše důkladně promíchejte. Nechejte směs ještě 2 minuty prohřát na pánvi, a pak podávejte s omáčkou, jako je sriracha.
Restované čínské nudle s krevetami
Co takhle vyzkoušet i netradiční recepty na čínské nudle a namísto kuřecího masa přidat krevety? Příprava je snadná. Výsledek je lahodný. Navíc si můžete takové jídlo vychutnat i během diety. Přečtěte si také, jak správě jíst při hubnutí a nepřibrat.
Ingredience
- 400 g nudlí
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 1/2 cibule
- zelený pepř
- 1/2 lžíce zázvorového prášku
- 1/2 lžíce kajenského prášku
- 200 g krevet
- 120 ml sójové omáčky
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvá petržel nebo nasekaný koriandr
Postup
- Prvně uvařte nudle. V kastrolu přiveďte osolenou vodu k varu. Přidejte do ní nudle a vařte je asi 10 minut, aby byly al dente. Často je míchejte, protože nudle se rády lepí na dno kastrolu.
- Poté nudle sceďte a propláchněte je studenou vodou.
- Do velké pánve dejte olej. Jakmile je pánev zahřátá, přidejte na ni nadrobno nasekaný česnek, cibuli nakrájenou na tenké plátky, mrkev nakrájenou na proužky a pepř. Ochuťte a všechny ingredience míchejte.
- Po zhruba 4 minutách do pánve dejte krevety a opět všechno promíchejte. Nechejte pánev ještě 2 minuty na plotýnce, aby se krevety orestovaly.
- Poté do pánve přidejte nudle, sójovou omáčku, zázvor a kajenský prášek. S těmito posledními dvěma ingrediencemi buďte opatrní, aby nebylo jídlo příliš ostré.
- Čínské nudle naservírujte do misky a posypte koriandrem či petrželkou.
Nudle s vejcem na čínský způsob
Dokážete si představit, jak chutnají smažené nudle s vejcem? Opravdu ne? Přitom pochoutka je to výtečná. Pokud vaříte i pro děti, vynechejte z ingrediencí chilli pastu.
Ingredience
- 220 g nudlí
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 hrnek nakrájených hub cremini
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- 3 šalotky nakrájené na tenké plátky
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 a 1/2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce tmavého sezamového oleje
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce chilli pasty
- 2 velká vejce
- 2 hrnky špenátu natrhaného na kousky
Postup
- Nudle uvařte podle pokynů na balení. Sceďte je a odložte stranou.
- V pánvi si rozehřejte olej. Přidejte do něj houby a restujte je 4 minuty. Občas je promíchejte.
- Přidejte česnek a zelenou cibuli, restujte směs 1 minutu. Stále ji míchejte, aby se nepřipálila.
- Smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, limetkovou šťávu, tmavý sezamový olej a kečup dohromady. Vznikne vám omáčka, kterou vmícháte do směsi na pánvi.
- Přiveďte omáčku k varu.
- Poté na pánev dejte nudle, přidejte vejce a nechejte vše povařit ještě 2 minuty.
- Pánev odstavte a vmíchejte špenát.
Druhy asijských nudlí
V čínské kuchyni jsou nudle nenahraditelné, protože se používají v mnoha receptech. Setkáte se navíc s několika různými druhy těchto nudlí, a proto jsme pro vás připravili ještě na závěr přehled, abyste se v nich vyznali.
Skleněné nudle
Vyrábí se ze škrobu a vody. Používají se hlavně v čínské kuchyni k rychlému vaření a restování. Výborně chutnají v kombinaci s masem, zeleninou i tofu.
Ramen
V obchodech jsou k dostání především sušené kostky s těmito nudlemi, nicméně dají se koupit nudle ramen i v čerstvé podobě. Pro výrobu se používá pšeničná mouka, vejce a sůl.
Dangmyeon
Pod tímto krkolomným názvem se skrývají korejské nudle, které jsou charakteristické dlouhým a velice tenkým tvarem. Připomínat vám mohou italské vermicelli. Z nudlí dangmyeon, které jsou vyrobené z bramborového škrobu, se vaří japchae, což jsou korejské smažené nudle se zeleninou.
Vaječné nudle
Vaječné nudle jsou z pšeničné mouky, vejce, vody a soli. Podobají se evropským nudlím. V asijské kuchyni nachází uplatnění především při přípravě pokrmů jako Cow mein, Lo loin a podobně.
Soba
Ze směsi pohankové a pšeničné mouky se vyrábí nudle soba. Známé jsou svou zemitou oříškovou chutí, jež se dokonale hodí do studených salátů, ale klidně i horkých polévek. Soba nudle se používají v Japonsku.
Rýžové nudle
Bílé nudle vyráběné z rýže a vody jsou nenahraditelnou součástí mnoha asijských jídel. Vaří se z nich například Pad thai a vietnamské Pho.
Udon
Vypadají jako italské špagety. Udon jsou dlouhé tenké nudle z pšeničné mouky, vody a soli. V japonské kuchyni se používají ke smažení, ale přidávají se také do vývarů.
Wonton
Stejně jako nudle udon, tak i wonton jsou štíhlé a polodlouhé. Dávají se hlavně do vývarů.