Pravděpodobně nám dáte za pravdu, že květák patří mezi nejoblíbenější zeleninu.
Chcete si připravit zdravé recepty z květáku?
Jednou si ho udělejte na grilu, podruhé v troubě, potřetí ho dejte vařit do hrnce s vodou.
Květák si vychutnáte jak v teplé, tak i studené formě.
Recepty, které pro vás máme, jsou tak výtečné, že jen stěží uvěříte, že jsou zdravé.
Trhaný květák
Určitě znáte trhané maso. Pokud patříte mezi vegetariány, nebo prostě nemáte zrovna na maso chuť, udělejte si trhaný květák.
Ingredience
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek nakrájené cibule
- 1 hrnek nasekaného celeru
- 1 a 1/2 lžíce mletého česneku
- 6 hrnků květáku nakrájeného na malé kousky
- 2 lžíce čerstvé nakrájené petrželky
- 1 lžička vegety
- 1/2 lžičky mleté šalvěje
- 1/2 lžičky mořské soli
- špetka pepře
- 1/2 hrnku kuřecího, nebo zeleninového vývaru
Postup
- Rozehřejte si na mírném ohni na pánvi olivový olej.
- Přidejte cibuli, celer a česnek. Za stálého míchaní zeleninu oprahněte tak, aby byla cibule zlatavá.
- Přidejte květák a počkejte, než změkne a zhnědne. Opět neustále směs míchejte, aby se vám nepřipálila.
- Přisypte do pánve petrželku, vegetu, šalvěj, sůl a pepř.
- Po zhruba minutě ještě přilijte vývar, pánvici zakryjte pokličkou a nechejte směs vařit, dokud nebude květák perfektně měkký a dokud se voda nevypaří.
- Podle chutě ještě květák osolte, a nakonec ozdobte petrželkou.
Květákový salát s nektarinkami a pistáciemi
I do salátů se používá květák. Zdraví prospěšné jsou mimo jiné také nektarinky, pistácie a avokádo.
Co takhle všechny ingredience spojit a vytvořit lahodný osvěžující salát?
Ingredience na koření
- 2 hrnky pečených a solených pistácií bez slupek
- 1 lžíce opečeného koriandru
- 1 lžíce opečeného kmínu
- 2 lžíce opečených sezamových semínek
- 1 lžička černuchy seté
Ingredience na salát
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hlava květáku rozdělená na malé růžičky
- mořská sůl a pepř podle chuti
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 až 2 nektarinky nakrájené na plátky a osmahnuté na pánvici
- 1 malé zralé avokádo, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 snítka máty
- velká hrst připraveného koření
Postup
- Prvně si udělejte směs koření. Použijte kuchyňský robot či sekáček s čepelí ve tvaru písmene S. Dejte do něj všechny výše uvedené ingredience a rozmixujte.
- Poté se vrhněte na květákový salát. Rozehřejte si pánvičku, dejte do ní olivový olej, potom přidejte květák a nechejte ho smažit zhruba 2 minuty.
- Květák zamíchejte, osolte, opepřete a smažte do té doby, až bude měkký a rovnoměrně opečený.
- Odstavte pánvičku bokem. Přidejte citronovou šťávu.
- Květák dejte do misky či na servírovací talíř. Přidejte na něj plátky nektarinek, avokáda, mátu a připravené koření.
- Květákový salát okamžitě podávejte.
Květáková smažená rýže
Jelikož květák obsahuje spoustu živin, je velice oblíbená květáková dieta. Navíc, pokud se stravujete podle lowcarb pravidel, květáková smažená rýže nahradí sacharidové přílohy.
Zařaďte si tuto rýži mezi zdravé recepty na oběd z květáku. Nebudete ji dělat naposledy.
Ingredience
- 1 středně velký květák
- 3 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1/4 hrnku kešu
Postup
- Květák si rozdělejte na velké růžičky. Polovinu těchto růžiček dejte do kuchyňského robota a rozmixujte je tak, aby připomínaly rýži.
- Dejte si květákovou rýži do misky. A to samé udělejte i s druhou polovinou růžiček.
- Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na drobné kostky.
- Oloupejte a nastrouhejte česnek.
- Jarní cibulku si nakrájejte na tenké plátky.
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového oleje, poté přidejte vejce a udělejte míchaná vejce. Dejte je potom bokem do misky.
- Dejte do pánve zase 1 lžíci kokosového oleje, přidejte česnek a zázvor. Orestujte to zhruba 30 sekund.
- Přidejte do pánve mrkev a orestujte ji další 2 minuty.
- Nakonec do pánve dejte květákovou rýži a smažte ji zhruba 5 až 8 minut.
- Dochuťte rýži solí, přidejte sójovou omáčku, vejce a promíchejte.
- Nakonec do květákové rýže zamíchejte cibulku a na talíři ji ozdobte kešu oříšky.
Objevte podobné tipy
Zdravé květákové placičky
Dostali jste chuť na bramboráky, ovšem namísto brambor máte doma jen květák? Udělejte si zdravé květákové placičky, které můžete používat i jako přílohu.
Vyzkoušejte také bramborové fitness placky, které najdete v tomto článku.
Ingredience
- 1 květák rozdělený na růžičky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 velká vejce
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce majoránky
- olivový olej
- jogurt, nebo zakysaná smetana na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Dejte do ní květákové růžičky a vařte je zhruba 3 až 5 minut.
- Květák dejte na prkénko a pomocí ostrého nože ho nařežte na velice malé kousky (o velikosti hrášku).
- Vezměte 4 hrnky nakrájeného květáku, přidejte do něj mouku, vejce, nastrouhaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Smíchejte směs tak, aby se jednotlivé ingredience dokonale spojily.
- Rozehřejte si olivový olej na pánvi. Za pomoci lžíce naberte těsto a dejte ho na pánev, jemně rozmáčkněte, aby vznikly placičky.
- Placičky smažte 2 až 3 minuty, potom je otočte a ještě je smažte 1 až 2 minuty.
- Podávejte je teplé. Ozdobte je jogurtem či zakysanou smetanou.
Dietní květáková pizza
I když jste se dali na hubnutí, nechcete se vzdát tak lahodného jídla, jako je pizza? Co takhle si udělat zdravější formu? Zdravá květáková pizza vám rozhodně zachutná víc než ta z klasického těsta.
Na pizzu si můžete zvolit jakékoliv suroviny, prostě to, co máte rádi.
Ingredience
- 1 květák
- 1/2 hrnku rozdrcené mozzarelly
- 1/4 hrnku strouhaného parmezánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky česneku
- 2 vejce
Postup
- Předehřejte si troubu na 220 °C.
- Plech si vyložte pečicím papírem.
- Rozdělte si květák na růžičky a rozmixujte je v kuchyňském robotu tak, aby byly najemno.
- Vymačkejte z květáku veškerou vodu, například za pomoci ručníku.
- V misce smíchejte květák, mozzarellu, parmezán, oregano, sůl, česnek a vejce.
- Vytvarujte z těsta na plechu pizzu. Pečte ji 20 minut.
- Poté přidejte nahoru všechny ingredience, které máte rádi, a pečte ještě dalších 10 minut.
Proč květák?
Květák je zdravá zelenina, která je zdrojem mnoha živin.
Obsahuje unikátní rostlinné sloučeniny, které snižují riziko mnoha chorob, včetně srdečních onemocnění a rakoviny.
V neposlední řadě se květák doporučuje při hubnutí.
Živiny
Výživový profil květáku je pestrý.
Nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínů. Přesně tak by se dal charakterizovat květák. Hubnutí přispívá i tím, že neobsahuje sacharidy.
V 1 hrnku květáku, tedy ve 128 gramech je:
Kalorie | 25 |
Vláknina | 3 g |
Vitamín C | 77 % DDD |
Vitamín K | 20 % DDD |
Vitamín B6 | 11 % DDD |
Kyselina listová | 14 % DDD |
Kyselina pantothenová | 7 % DDD |
Draslík | 9 % DDD |
Mangan | 8 % DDD |
Hořčík | 4 % DDD |
Fosfor | 4 % DDD |
Vysoký obsah vlákniny
Květák má poměrně vysoký obsah vlákniny, která je prospěšná pro celkové zdraví.
V 1 hrnku květáku jsou 3 g vlákniny, což je 10 % doporučené denní dávky.
Vláknina je důležitá pro zdravé bakterie ve střevech, které pomáhají redukovat záněty a zajišťují správnou funkčnost trávicího traktu.
Konzumací dostatečného množství vlákniny zabráníte trávicím obtížím, jako jsou zácpa, divertikulitida a zánětlivé onemocnění střev.
Květák pomáhá při hubnutí
Květák má nízký obsah kalorií, takže můžete jíst jakékoliv množství této zeleniny a nepřiberete.
Slouží i jako nízkokalorická náhražka za vysocekalorické potraviny, jako jsou rýže a mouka.
Zpomaluje také trávení, a tak máte delší dobu pocit sytosti.
Květák obsahuje z 92 % vodu, což je další příznivý aspekt pro hubnutí.
Proč je ještě tolik oblíbený květák? Recepty jsou vyhledávané i proto, že je květák známý tím, že má velice dobrý vliv na cukrovku.
Přidejte i vy do svého jídelníčku květák. Zdravé recepty, které uvádíme výše, vás přesvědčí v tom, že se nejedná o nudnou zeleninu, ba naopak váš jídelníček zpestří.