Doplňte tělu vápník. Přinášíme vám zdravé recepty s tahini pastou

Tahini je v současné době celkem běžná ingredience.

Používá se po celém světě. 

Připravit se dají různé zdravé recepty s tahini pastou.

Je charakteristická hladkou strukturou a pestrou chutí

Používá se zejména na dipy, pomazánky, zálivky, ale také jako koření.

Tahini obsahuje spoustu živin a zároveň se pyšní hned několika zdravotními benefity, kvůli nimž byste měli pastu do svého jídelníčku zařadit i vy. 

Zdravé recepty s tahini pastou

Jaké má tahini pasta použití? Připravit se dají pokrmy nasladko i naslano.  

Sezamová pasta se dá koupit už hotová v obchodě, nebo si ji můžete připravit klidně doma sami.

Podívejte se tedy na recepty s tahini pastou, které nejsou složité na přípravu.

Jak vyrobit tahini?

Jestliže si nechcete tahini pastu kupovat hotovou, nemusíte, protože si ji vyrobíte klidně i doma.

V následujícím receptu jsou ingredience na zhruba 1/2 až 1 hrnek tahini pasty.

Ingredience

  • 1 hrnek sezamových semínek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Opečte syrová sezamová semínka na sucho na pánvi. Sezamová semínka míchejte dřevěnou lžící. Opékejte je do té doby, než nebudou lehce zabarvená (ne hnědá) a voňavá, tedy zhruba 5 minut. Potom je dejte na velký talíř a nechejte důkladně vychladnout.
  2. Sezamová semínka dejte do kuchyňského robota, který má čepel ve tvaru písmene S. Rozemelte je tak, aby vznikla drobivá pasta.
  3. Přidejte 2 polévkové lžíce oleje a mixujte dál podle potřeby tak, aby vznikla hustá a hladká pasta.
  4. Jestliže chcete tahini pastu řídkou, přidejte více oleje.
  5. Ochuťte solí.
  6. Tahiti pastu dejte do vzduchotěsné misky a uchovávejte ji v lednici klidně i měsíc. Před použitím ji vždy zamíchejte. 
Rychlý recept na tahini pastu
Zdroj: thekitchn.com

Pečený květák s cizrnou a omáčkou z tahini

Preferujete veganské či bezlepkové jídlo? Zároveň však rádi kombinujete chutě?

Upečte si květák s cizrnou a přidejte do něj i tahini. Recept, který vám přinášíme, si budete připravovat často. Jednou totiž tento květák ochutnáte, už ho nebudete chtít na jiný způsob.

Ingredience

  • 1 květák
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • plechovka cizrny
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • špetka pepře

Ingredience na tahini omáčku

  • 1/2 hrnku tahini
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek petržele
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody
  • mořská sůl podle chuti

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 220 °C.
  2. Květák si nechejte vcelku a rozkrájejte ho na 2cm pláty.
  3. Každou stranu květáku potřete olivovým olejem a dejte ho na plech.
  4. Mezitím v malé misce smíchejte cizrnu, 1/2 lžíce olivového oleje, kmín, papriku, mořskou sůl a pepř.
  5. Cizrnu dejte na plech ke květákovým „steakům“ a dejte to vše zapéct na 15 minut do trouby.
  6. Poté plech vytáhněte, květák obraťte, promíchejte cizrnu a dejte na dalších 15 až 25 minut péct.
  7. Připravte si zatím zelenou tahini omáčku. Smíchejte tahini pastu, olivový olej, 3/4 hrnku petrželky, citronovou šťávu, nastrouhaný česnek, vodu a mořskou sůl. Ideální je použít mixér a mixovat směs tak dlouho, dokud nevznikne hladká a krémová omáčka. Pokud se vám bude zdát příliš silná a hutná, přidejte trochu vody.
  8. Nakonec zamíchejte do omáčky zbytek petrželky a podávejte s květákem a cizrnou. 
Skvělý recept na rizoto s tahini pastou a cizrnou
Zdroj: eatingbirdfood.com

Nepečené tahini sušenky

Pokud se vám nechce zapínat trouba, pusťte se do nepečených sušenek.

Potřebujete hlavně tahini, kokosový olej a javorový sirup.

Ingredience

  • 1 hrnek tahini pasty
  • 1/4 hrnku roztaveného kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 hrnku čokoládových kousků
  • 2 polévkové lžíce čokoládových kousků na posypání

Postup

  1. Vyložte si malou hranatou formu pečicím papírem.
  2. Ve střední misce smíchejte tahini, kokosový olej, javorový sirup, vanilku a sůl tak, aby vznikla hladká směs.
  3. Přidejte 1/4 hrnku čokoládových kousků.
  4. Těsto dejte do formy, nechejte zmrazit na 5 až 10 minut, poté sušenky posypte 2 lžícemi čokoládových lupínků.
  5. Zmrazte na dalších 30 minut.
  6. Sušenky potom nakrájejte na čtverce.
  7. Tyto sušenky tahini na sladko vám v lednici vydrží až 3 měsíce. 
Výtečný recept na buchtu s tahini pastou
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Ceasar dresink s tahini pastou

Jíte často saláty? Chcete nějak ozvláštnit klasický ceasar dresink?

Připravte si ho s tahini pastou.

Ingredience

  • 1/2 hrnku tahini pasty
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce droždí
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce kapary
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky pepře

Postup

Všechny ingredience dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte tak, aby vznikl hladký dip. 

Zdravý salát s tahini pastou
Zdroj: onegreenplanet.com

Dýňový chleba s tahini pastou

Běžně dostupné chleby nejsou tak chutné, jako když si je připravíte doma.

Stačí vám forma na chleba, správné ingredience a můžete se pustit do pečení.

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1/4 hrnku řepkového či jiného rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku neslazeného dýňového pyré
  • 1/4 hrnku tahini pasty
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíce dýňových či sezamových semínek

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Vymažte a vysypte si formu na chleba.
  2. V misce utřete vejce s cukrem.
  3. Přidejte řepkový olej, neslazené dýňové pyré, tahini pastu, vodu a vanilkový extrakt.
  4. Zvlášť do misky prosejte mouku, sůl, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a zázvor.
  5. Pomalu smíchejte suché a mokré ingredience, a potom těsto nalijte do připravené formy.
  6. Nahoru nasypte dýňová či sezamová semínka a chleba pečte 50 až 55 minut. 
Chutný chleba s tahini pastou
Zdroj: thespruceeats.com

Co je tahini pasta?

Tahini pasta je vyrobená z opečených a rozemletých sezamových semínek. Vzhledem k tomu, že je základem středomořské kuchyně, často se objevuje v receptech na tradiční asijská, středovýchodní a africká jídla. 

Jedná se o všestrannou složku, která bývá podávána jako dip, pomazánka či koření. 

Sezamová pasta tahini je svou hladkou strukturou podobná arašídovému máslu, ovšem má silnější a pikantnější chuť. 

Obsahuje spoustu živin a spojována bývá s mnoha zdravotními benefity. Velice dobrý vliv má na srdeční funkce, působí protizánětlivě a slouží jako prevence proti rakovině. 

Výživové hodnoty

Tahini pasta má relativně nízký obsah kalorií, naopak vysoký obsah vlákniny, bílkovin a důležitých vitamínů či minerálů.

Jedna polévková lžíce (cca 15 g) tahini pasty obsahuje následující látky:

Kalorie89
Bílkoviny3 g
Sacharidy3 g
Tuky8 g
Vláknina 2 g
Měď27 % DDD (doporučené denní dávky)
Selen9 % DDD
Fosfor9 % DDD
Železo7 % DDD
Zinek6 % DDD
Vápník5 % DDD

Tahini pasta je velice dobrým zdrojem mědi. Jedná se o stopový minerál, jenž je nezbytný pro absorpci železa. Stejně tak měď zabraňuje tvorbě krevních sraženin a snižuje krevní tlak. 

Bohatá je i na selen, což je zase minerál působící protizánětlivě. Selen podporuje i imunitu. Dále nechybí fosfor, který se zase stará o zdraví kostí.  

Tahini pasta a její využití v kuchyni
Z tahini pasty vytvoříte různé dipy, zdroj: pinterest.com

Tahini pasta a její výhody

Už víte, co je tahini pasta a z čeho se vyrábí. Stejně tak jsme naťukli některé zdravotní výhody. A nyní vám o těch benefitech prozradíme trochu více informací.

Podporuje správnou funkčnost srdce

Sezamová semínka, která jsou hlavní složkou tahini, mají velice silné účinky na srdeční funkce. Snižují rizikové faktory, jako jsou vysoký krevní tlak, vysoká hladina špatného cholesterolu a podobně.

V jedné studii, v rámci které bylo sledováno 50 pacientů s osteoartrózou, kteří měli tradiční medikační terapii, se vědci rozhodli některým pacientům dát navíc ještě denně 40 g sezamových semínek (cca 1,5 polévkové lžičky). 

Pacienti, již konzumovali i sezamová semínka, měli na konci sledování nižší hladinu triglyceridů a špatného cholesterolu než kontrolní skupina. Stejně tak se jim snížil systolický a diastolický krevní tlak, takže sezamová semínka předchází srdečními onemocněním a mrtvici.

Protože se tahini pasta vyrábí z mletých sezamových semínek, tato pozitiva se vztahují i na ni.

Působí protizánětlivě

Zánět je odpověď imunitního systému. Pokud se však jedná o chronické záněty, mohou způsobovat vážnější stavy a onemocnění, jako jsou rakovina, cukrovka a autoimunitní poruchy.

Výzkumy ale naznačují, že sezamová semínka působí protizánětlivě.

Chrání před rakovinou

Tahini obsahuje sezamol, což je přírodní organická sloučenina sezamových semínek, o které se předpokládá, že má protirakovinné účinky.

Sezamol podle studií zabraňuje růstu a šíření rakovinotvorných buněk jater. Bojovat by také mohl dobře s rakovinnými buňkami kůže, tlustého střeva a děložního čípku.

Přidejte si tahini pastu do jídelníčku

Tahini je všestranná složka, která má v kuchyni široké využití.

Klidně si ji natřete na toust či chleba.

Smíchejte ji třeba i s olivovým olejem, citronovou šťávou, dijonskou hořčicí a kořením. Vytvoříte si tak zálivku na salát.

Tahini se přidává do dezertů (banánový chleba, sušenky, dorty), neboť zjemní sladkost a přidá ořechovou chuť. 

Tahini pasta a její nevýhody

Stejně jako mají potraviny výhody, tak mají i nevýhody.

Tahini obsahuje omega-6 mastné kyseliny, což je druh polynenasycených tuků, jenž se vyskytuje hlavně v rostlinných olejích (slunečnicovém, kukuřičném a podobně).

Vaše tělo sice potřebuje omega-6 mastné kyseliny, ovšem v přiměřeném množství. 

Nadměrná konzumace potravin obsahující omega-6 mastné kyseliny jen napomáhá chronickým zánětům.

Proto je velice důležité, abyste tahini pastu konzumovali v opravdu menším množství.

Pozor také na alergie. V případě, že jste alergičtí na sezamová semínka, může se objevit anafylaxe, což je alergická reakce, která zhoršuje dýchání.

Jestliže tedy máte na sezamová semínka alergii, nemůžete jíst ani tahini pastu. 

Shrnutí výhod a nevýhod

VýhodyNevýhody
Podporuje správnou funkčnost srdceObsahuje omega-6 mastné kyseliny
Působí protizánětlivěV případě alergie se objevuje anafylaxe
Chrání před rakovinou

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X