I sladký sváteční beránek se dá připravit na dietní způsoby. Inspirujte se našimi tipy!

Jarní svátky jsou i v naší zemi spojeny se spoustou krásných tradic, z nichž většina úzce souvisí s vařením či pečením. Podobně jako v případě fitness jidášků, perníčků či dortů, ani zdravý velikonoční beránek není žádná věda!

V tomto článku najdete několik skvělých a užitečných tipů, jak vyrobit tradiční jarní moučník v odlehčeném provedení a užít si tak Velikonoce bez obav z nabrání nechtěných kil.

Zvládne to skutečně každý – stačí jen trocha důvtipu, fantazie a vhodná volba ingrediencí.

Pustťe se s námi do pečení!

Bezlepkový velikonoční beránek

Za naprostý základ ve zdravém pečení jakéhokoliv výrobku považuji alespoň částečné užití gluten-free mouky. Do tohoto krásného zdobeného beránka byste navíc od pohledu rozhodně neřekli, že by mohl být dietní! Zdobení sice zabere nějaký ten čas navíc, ale výsledek za to rozhodně stojí.

Pojďte si ho s námi vyzkoušet upéct!

K výrobě tohoto moučníku budeme potřebovat klasickou formu na beránka.

Ingredience

  • 380 g bezlepkové ovesné mouky
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku
  • 30 g bezlepkového pudinkového prášku (vanilka nebo čokoláda)
  • 1/2 čajové lžičky růžové himalájské soli
  • rostlinný olej ve spreji
  • 50 g veganského másla v pokojové teplotě
  • 180 g třtinového cukru
  • 4 velká vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 250 ml kokosového či mandlového mléka
  • 30 g kakaového prášku
  • 3 polévkové lžíce veganského čokoládového sirupu
  • veganská vanilková zdobicí poleva
  • barevný strouhaný kokos na ozdobu

Postup

  • Troubu předehřejeme na 160°C a nachystáme si kovovou či keramickou formu na beránka, kterou lehce posprejujeme olejem, důkladně vymažeme a nakonec vysypeme trochou mouky. Je nutné, aby byla forma vymazaná důkladně v každém záhybu (nos, uši…).
  • V míse smícháme dohromady mouku, pudinkovou směs, kypřicí prášek a sůl. Dobře promísíme a necháme stát stranou. V jiné míse zkombinujeme máslo s cukrem a šleháme metličkou popř. rušním šlehačem, dokud nedosáhneme nadýchané lehké konzistence a obě suroviny se pořádně nespojí (zhruba 3 – 4 minuty). Následně přidáme vajíčka, jedno po druhém a šleháme. S posledním vejcem přidáme i vanilkový extrakt, čokoládový sirup a kakaový prášek.
  • Ke směsi poté postupně přiléváme mléko střídavě s moučnou směsí a šleháme do hladka. Jakmile je těsto hotové, naplníme jím formu do výšky zhruba 0,6 cm od okraje a poté spodní část přiklopíme vrchní částí formy. Beránka vložíme na plech na pečení a pečeme v troubě zhruba 40 minut. Hotový je v momentě, kdy po zkoušce špejlí na ní neulpí žádné syrové těsto.
  • Po úplném vychladnutí beránka opatrně vyklopíme z formy, položíme na dortový tác a můžeme se pustit do zdobení. Zdobicí pytlík naplníme vanilkovou polevou a vyrobíme na těle beránka bílou vlnu, viz obrázek níže. Stačí pouze tvořit větší „hvězdičky“ z polevy, které po propojení dodají beránkovi ten správný huňatý vzhled.
  • Dekoraci dokončíme barevným kokosem, který nasypeme okolo beránka, pro efekt zelené trávy. Dort poté vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice, před podáváním by měla být poleva již úplně tuhá.
Zdravý velikonoční beránek bez lepku s veganskou polevou a kokosovým zdobením na bílém keramickém podnose
Zdroj: gfjules.com

Bezlepkový styl stravování se dá označit za určitý trend dnešní doby. Je prokázané, že lepek ve stravě nemá žádnou přidanou hodnotu, ba právě naopak může některým lidem působit zdravotní komplikace. Je však stravování bez glutenu vhodné skutečně pro každého?

Pro více informací Vám doporučuji pročíst si také můj článek, který pojednává o gluten-free dietě od A do Z.

Paleo beránkový sváteční dort

Tento zdravý velikonoční beránek není tradičního rázu, jelikož je v rámci receptu užita jiná pečicí nádoba, než která se pro tyto účely užívá běžně. Jde o standardní dortovou formu, která má obrysy ležícího jehněte či ovečky.

Tu sice nenajdeme tak snadno v každé běžné domácnosti, avšak pokud stojíte o změnu, doporučuji Vám si tu práci dát, ovečkovou formu sehnat a vyrobit si tohoto zcela unikátního a neotřelého beránka!

Ingredience

  • 2 velká vejce v pokojové teplotě
  • 6 polévkových lžic avokádového oleje
  • 60 ml mandlového mléka
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky jablečného octa
  • 250 g mandlové mouky
  • 200 g kokosového cukru
  • 60 g tapiokové mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/8 čajové lžičky mořské soli
  • 300 g vanilkové veganské polevy na zdobení
  • 15 ks bílých marshmallow
  • 1 ks menšího bílého marshmallow
  • 75 g neslazeného strouhaného kokosu
  • 2 plátky sušených meruněk nebo broskví
  • 1 ks neloupané mandle
  • 2 polévkové lžíce kvalitní tmavé čokolády

Pro dokončení dekorace budeme potřebovat také tenkou bavlněnou stuhu dle vlastního výběru.

Postup

  • Troubu si rozehřejeme na 180°C. Beránkovou formu na dort vymažeme trochou oleje a vysypeme moukou a necháme stát stranou. Ve středně velké míse rozšleháme vejce, přidáme olej, mléko, vanilkový extrakt a jablečný ocet. Do jiné, větší mísy nasypeme mouku, tapioku, kokosový cukr, jedlou sodu a sůl. Vše dobře promísíme.
  • Následně zkombinujeme ingredience z první mísy s moučnou mixturou a pořádně promícháme, aby se vše správně propojilo. Připravené těsto vlijeme do dortové formy a pečeme zhruba 40 minut. Necháme 20 – 30 minut zchladnout na chladicí mřížce a až poté beránka vyklopíme na dortový podnos.
  • Zatímco dortový korpus chladne, nachystáme si veškeré suroviny na dekoraci beránka. Všechny marshmallow rozkrojíme napůl, včetně toho menšího, který jako jediný prsty lece zploštíme, abychom dosáhli oválného tvaru. Jakmile je korpus zcela vychladlý, můžeme se pustit do té zábavnější fáze – zdobení!
  • Nejprve celý povrch beránka potřeme vanilkovou polevou, kterou rovnoměrně rozprostřeme stěrkou. Doporučuji pracovat rychle, jelikož hmota velice rychle tuhne a mění strukturu. Když máme hotovo, vezmeme si sušené broskve a každou podobně jako v případě marshmallow prsty z boku zploštíme, abychom získali oválný tvar. Po vzoru na obrázku níže lehce vmáčkneme obě „ouška“ na příslušné místo a doprostřed ovoce vložíme malé marshmallow.
  • Celý obvod dortu ozdobíme půlkami bonbonů. Následně pomocí párátka naznačíme v polevě linii, kudy povede stužka a celou spodní část těla beránka pod tímto předělem posypeme strouhaným kokosem. Až nato položíme na krk beránka stuhu s mašlí, opět viz foto níže.
  • Následně si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou vložíme do zdobicího sáčku a opatrně vytvoříme beránkovi oči a ústa. Doporučuji nejprve naznačit pomocí párátka linie, které potom jednoduše obtáhneme čokoládou. Když máme hotovo, vtiskneme na místo čumáčku mandli a máme hotovo! Tento sváteční dort je lepší podávat po řádném vychlazení v lednici (minimálně po 1 hodině).
Paleo beránkový sváteční dort s ozdobou z ovoce, bonbonů a kokosu na keramické desce
Zdroj: acleanbake.com

Kokos představuje výbornou a zdravou surovinu, kterou v pečením sladkých mlsot jen málokdy něco zkazíte. jeho neslazená strouhaná varianta se navíc perfektně hodí i do vyživných fitness moučníků a cukroví.

Máte-li tento druh ořechu pro jeho specifickou chuť rádi, inspirujte se například i mými dalšími recepty na zdravé kokosové cukroví!

Dietní beránek z teffové mouky

Teffová mouka není tak běžnou ingrediencí v našich kuchyních, představuje však výbornou volbu v rámci zdravého vaření a pečení. Neobsahuje rovněž žádný lepek a je proto vhodná i pro lidi trpící celiakií.

Tento recept považuji za nejdietnější a zároveň nejméně pracný ze všech tří. Beránek se v závěru krom poprášení xylitolem nijak složitě nezdobí, z toho důvodu tedy neobsahuje ani zbytečné kalorie navíc.

K výrobě tohoto moučníku budeme potřebovat opět snadardní formu na beránka.

Ingredience

  • 100 g celozrnné teffové mouky
  • 30 g tapiokového škrobu
  • 70 g jemně namletých lískových oříšků
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 50 g mletých kakaových hrotů
  • kousek veganského másla na vymazání formy
  • 4 středně velká vejce
  • 150 g hnědého třtinového cukru
  • trocha moučkového xylitolu na posypání
  • 2 polévkové lžíce vlažné vody
  • 1/8 čajové lžičky mořské soli

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180°C. Ve velké míse smícháme vajíčka, vodu, třtinový cukr a sůl. Šleháme směs ručním šlehačem, dokud nezíská krémovou konzistenci.
  • V jiné míse zkombinujeme lískové oříšky s moukou, škrobem, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a kakaovými hroty a vše promícháme metličkou, aby se všechny ingredience dobře propojily.
  • Připravíme si klasickou formu na beránka a vymažeme obě části veganským máslem. Pomocí gumové stěrky opatrně vmícháváme postupně moučnou směs do té vaječné. Jakmile se všechny suroviny správně propojí a vznikne jednolité těsto, nalijeme je do připravené beránkové formy, přiklopíme vrchní částí a pečeme v troube přibližně 35 minut.
  • Hotové dílo necháme lehce vychladnout, vyklopíme je z formy a poprášíme moučkovým xylitolem. Po úplném vychladnutí můžeme beránka nakrájet na plátky a podávat!
Zdravý velikonoční beránek z teffové mouky s barevnými mašlemi
Zdroj: glutenfreecottage.com

Jak dietně ozdobit beránka?

Tradiční druhy polev a ingrediencí, které se běžně používají k ozdobení moučníků, často nebývají zrovna vhodnou volbou. Tím spíše, preferujete-li zdravý životní styl a hlídáte si štíhlou figuru.

Připravila jsem si pro Vás jednoduchou přehlednou tabulku, v níž se dozvíte, které nevhodné ingredience lze při zdobení efektivně nahradit dietnější variantou, jež při zdobení poslouží stejně dobře, ne-li lépe.

Navíc své tělo při konzumaci beránka obohatíte o prospěšné vitamíny!

Vhodné surovinyNevhodné suroviny
oříšky (mandle, lískové či vlašské ořechy)sladké rozinky
veganské zdobicí polevystandardní máslové polevy
neslazený strouhaný kokosslazený kokos/sladké zdobení
práškový xylitol či erythritolbílý rafinovaný cukr
hřebíček či dýňová semínka (na oči, čumáček)sladké bonbóny
čerstvé drobné ovoce (maliny, ostružiny, borůvky)šlehačka/smetana
veganská čokoláda s vysokým obsahem kakaa klasická čokoláda
Zdravý sváteční beránek s čerstvým ovocem na barevném talíři
Zdroj: inthekitchenwithscotty.com

Závěrem

Sladký, avšak zdravý velikonoční beránek je jednou z možností, která v rámci symboliky vystihuje onen sváteční odkaz při oslavách příchodu jara. U moučníků a cukroví to ale určitě končit nemusí!

Na Velikonoce lidé od nepaměti pečou i skutečné jehněčí maso a to se rovněž dá připravit tak, abyste se nemuseli bát nabrání nechtěných kil a přitom si královsky pochutnali.

Zajímá Vás, jak správně upéct maso z jehněte a přitom se vyhnout nezdravé přípravě takového pokrmu? Pokračujte dále na můj článek se skvělými recepty na dietní velikonoční jehněčí. Úprava jehněčího masa na několik různých způsobů představuje skvělou inspiraci pro volbu svátečního oběda!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X