Kuřecí je v oblastni zdravého stravování jedním z nejvhodnějších druhů masa vůbec.
Představuje skvělou volbu nejen díky nízké kalorické hodnotě, ale i pro svůj vysoký obsah proteinů, vitamínů a minerálů.
Toužíte zhubnout a nevíte, jak nejlépe kuřecí maso upravit?
Chcete podpořit svůj zdravý životní styl?
Pak na nic nečekejte a vyzkoušejte následující zdravé recepty z kuřecího masa!
Zdravý kuřecí vývar s quinoou
Máte rádi vývary? Pojďte si s námi vyzkoušet tento nový a neotřelý recept, který obsahuje zdravou quinou.
Hotová polévka má výraznou, lehce štiplavou chuť a dobře zasytí. Jestliže tedy toužíte po změně, vřele Vám tento recept doporučuji!
Ingredience
4 porce
- 1 menší kuře nebo 1 kg kuřecích stehen a prsou (2 a 2 ks)
- 1 střední cibule, neoloupaná a rozkrojenou napůl
- 4 ks bobkového listu
- 10 větviček čerstvého tymiánu
- 200 g bílé quinoi
- 4 ks sardinek z konzervy, vysušených od oleje
- 1 zelená chilli paprička, nakrájená na tenká kolečka
- 2 čajové lžičky černého pepře
- 2 střední mrkve, rozkrojené napůl
- 12 stroužků česneku
- 5 stonků řapíkatého celeru
- 1 fenyklová cibule
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 čtvrtky konzervovaného citronu (bez vnitřku, jen kůru)
- 60 ml verjusu
- 50 g baby kapusty
- himalájská sůl
- opečená dýňová semínka na ozdobu
Postup
- Do velkého hrnce vložíme kuřecí maso bez kůže, pepř, cibuli, mrkev, bobkový list, 10 stroužků česneku, 2 stonky celeru a 1 lžíci soli, a zalijeme studenou vodou. Fenyklovou cibuli okrájíme od stonků, stonky vložíme i s listy do hrnce ke zbytku surovin. Směs přivedeme k varu, poté snížíme plamen plamen na minimum a táhneme alespoň 2 hodiny.
- Jakmile je vývar hotový, zcedíme jej skrze jemné sítko nebo plátýnko. Vyjmeme maso, které necháme stranou vychladnout a zbylou zeleninu vyhodíme.
- Quinou propláchneme vodou, vložíme do menšího hrnce spolu s 500ti ml vývaru a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme zhruba 10 minut, dokud quinoa není al dente. Hotovou quinou necháme stát stranou.
- Ve větším kastrolu ohřejeme olivový olej. Zbylé celerové stonky nakrájíme nahrubo a přidáme je do kastrolu spolu se sardinkami a citronem. Povaříme zhruba 2-3 minuty. Zbylé 2 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a přidáme ke směsi a vaříme další 1-2 minuty, dokud směs nezačne měknout.
- Celerovou cibuli nakrájíme na jemné plátky a přidáme rovněž ke směsi. Dokořeníme, přidáme verjus, všechen zbylý vývar a snítky tymiánu. Přivedeme k varu.
- Z kuřecích kousků obereme libové maso, nakrájíme je na kostičky a přidáme k vývaru. Poté přisypeme uvařenou quinou a baby kapustu. Krátce povaříme, dokud kapusta lehce neovadne. Nakonec případně dosolíme a dokořeníme, přesuneme do talířů, posypeme dýňovými semínky a můžeme podávat!
Zeleninový salát s kuřecím masem
Pestrý a výživný zeleninový salát s libovým masem představuje vynikající volbu v oblasti zdravé výživy. Tento pokrm je vyhovující jakožto ideální večeře, nebo lehčí oběd. Pokud milujete saláty, tento Vás jistě potěší!
Ingredience
4 porce
- 150 g malých brambor
- 100 g konzervované kukuřice
- 65 g palmových srdíček, nakrájených na plátky
- 250 g cherry rajčátek, rozpůlených podélně
- 2 velké hrsti rukoly, omyté a osušené
- několik bazalkových lístků, nasekaných nahrubo
Na zálivku:
- šťáva 1/2 citronu
- 2 polévkové lžíce vinného octa
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 50 ml olivového oleje
- himalájská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Na kuřecí maso:
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 30 g olivového oleje
- šťáva 1/2 citronu
- 1/2 čajové lžičky himalájské soli
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
Postup
- V malém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Přidáme neoloupané brambory a vaříme 10 – 12 minut, dokud brambory nezměknou. Poté je zcedíme, necháme vychladnout, nakrájíme na cca 1 cm široká kolečka a necháme stát stranou ve velké míse.
- Kukuřici přisypeme k bramborám a přidáme i palmová srdíčka, rukolu, rajčátka a bazalku. Směs odložíme stranou.
- V misce zkombinujeme šťávu z citronu, vinný ocet, hořčici a olivový olej. Dobře promícháme, aby se všechny ingredience propojily a dochutíme solí a pepřem.
- Kuřecí prsa z obou stran lehce posolíme a opepříme. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej a kuřecí prsa zprudka opečeme, z každé strany opékáme cca 5 minut. Po dopečení maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
- Předpřipravený salát v míse přelijeme zálivkou, přemístíme rovnoměrně na talíře a na vrch poklademe nakrájeným kuřecím masem. Hotovo!
Zdravé recepty z kuřecího masa velice často představují právě saláty, kterých existuje nepřeberné množství. Doporučuji Vám přečíst si také náš článek o dalších variantách salátů s kuřecím masem!
Dietní kuřecí kari s hnědou rýží
Každý jistě zná typické kuřecí kari na český způsob, ve kterém se primárně používá tučná smetana. Já jsem si pro Vás ovšem připravila zdravou a rychlou variantu původního receptu na kuřecí kari, které zachutná nejen každému milovníkovi indických pokrmů!
Ingredience
6 porcí
- 1 kg kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kostičky
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- malý kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nasekaný najemno
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce kari koření
- 1 polévková lžíce kurkumy
- 400 g nízkotučného kokosového mléka
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- himalájská sůl na dochucení
- čerstvě namletý černý pepř
- 4 polévkové lžíce studené vody
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Hnědou rýži uvaříme dle návodu v osolené vodě. Mezitím si předehřejeme velkou pánev a nalijeme do ní olivový olej. Přidáme cibuli, česnek a zázvor a za občasného míchání vaříme přibližně po dobu 5ti minut.
- Do pánve nasypeme kari koření a kurkumu a za stálého míchání pražíme směs cca půl minuty. Přidáme kokosové mléko, javorový sirup a sůl a mícháme, dokud se směs dobře nepropojí a nezačne bublat.
- Přisypeme do směsi nakrájené kuře, snížíme teplotu varu a vaříme alespoň 15-20 minut, za občasného míchání.
- V malé misce si smícháme kukuřičný škrob s vodou a zalijeme jím směs. Dále vaříme, dokud omáčka v pánvi nezhoustne.
- Nakonec případně dosolíme a můžeme podávat, spolu s hnědou rýží. Pokrm je na talíři možné dozdobit nasekaným čerstvým koriandrem.
Fitness zapečená kuřecí prsa
Tímto výborným pokrmem potěšíme především příznivce zapečených jídel. Ačkoliv se traduje, že zapékání obecně představuje nezdravé suroviny, přebytek tuku a vysokou kalorickou hodnotu, tento recept je speciálně zhotovený tak, aby skvěle doplňoval zdravý životní styl a hodil se i do hubnoucího jídelníčku.
Vyzkoušejte jej!
Ingredience
2 porce
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 300 g cherry rajčátek, napůlených
- 40 g červené cibule, nakrájené najemno
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1/4 čajové lžičky himalájské soli
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 polévkové lžíce provensálského koření
- 1/4 čajové lžičky mletého chilli
- 60 g čerstvé mozzarelly se sníženým obsahem tuku, nastrouhané
- malá hrst čerstvé bazalky, nasekaná najemno
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Kuřecí prsa opláchneme vodou a osušíme. Do pečicí misky vložíme cherry rajčátka, červenou cibuli, česnek, sůl, pepř a část provensálského koření. Navrch vše polijeme olivovým olejem a promícháme.
- Kuřecí prsa vložíme doprostřed zapékací misky, posypeme zbylým provensálským kořením, mletým chilli a osolíme a opepříme. Povrch masa můžeme ještě lehce poprášit olivovým olejem ve spreji.
- Maso pečeme v troubě 25 minut, dokud nejsou rajčátka měkká a maso téměr hotové. Poté zapékací misku vyjmeme z trouby, posypeme nakrájenou bazalkou a mozzarellou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 15 minut, dokud sýr nezačne bublat.
- Na závěr lze dozdobit čerstvými bazalkovými listy a můžeme podávat. Hotový pokrm je možné servírovat samotný, se zeleninovým salátem, nebo vařeným bramborem.
Celozrnné těstoviny s kuřecím masem
Toto lehké těstovinové jídlo má poměrně nízkou kalorickou hodnotu a zároveň je extrémně výživné – právě proto se hodí do každého dietního jídelníčku.
Nevíte-li, co uvařit k zítřejšímu obědu, vyzkoušejte tyto naše zdravé těstoviny s kuřecím masem a zeleninou.
Ingredience
3 porce
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku + trochu na potření masa
- špetka sušeného chilli koření
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml pasírovaných rajčat
- 200 g libovolných celozrnných těstovin
- 200 g brokolice, rozebrané na malé růžičky
- 130 g baby špenátu
- 1 hrst bazalkových lístků, natrhaných
- 2 polévkové lžíce parmezánu se sníženým obsahem tuku
Postup
- Kuřecí prsa opatrně nařízneme tak, jako bychom je chtěli něčím naplnit – díky tomuto opatření bude zajištěna rovnoměrná tepelná úprava masa.
- Velkou pánev si rozehřejeme na střední teplotu. Nalijeme do ní olivový olej a prohříváme. Přisypeme česnek a chilli a restujeme zhruba 2 minuty. Přidáme rajčatový protlak a vaříme další 2 minuty. Poté přilijeme pasírovaná rajčata, dochutíme pepřem, snížíme plamen na minimum a směs prohříváme.
- Mezitím si ve větším hrnci v osolené vodě uvaříme těstoviny, dokud nebudou al dente. 3 minuty před koncem vaření přisypeme k těstovinám brokolici. Nakonec vše dobře zcedíme.
- Nyní je čas na přípravu masa. Větší pánev si rozehřejeme na vysokou teplotu, zatímco kuřecí prsa promažeme lehce olivovým olejem, osolíme a opepříme. Maso restujeme zhruba 4 minuty z každé strany, podle tloušťky kuřecích prsou. Když máme hotovo, maso necháme pár minut odpočinout a poté je nakrájíme na malé kostičky.
- Do pánve k omáčce přisypeme těstoviny a brokolici a dobře promícháme. V závěru přidáme nakrájené maso, špenát a bazalku. Znovu hotový pokrm dochutíme pepřem a případně solí.
- Rozdělíme vše rovnoměrně na talíře, zlehka posypeme parmezánem a můžeme podávat.
Bezlepková kuřecí sekaná se zeleninou
Žijete a jíte zdravě, ale občas si postesknete po klasickém ne příliš zdravém pokrmu, jako je právě třeba sekaná.
Zní to trochu povědomě? A co když Vám prozradím, že ani sekanou si nemusíte odpírat, jestliže sportujete, udržujete váhu, nebo shazujete nadbytečná kila?
Tento typ sekané z mletého kuřecího masa obsahuje maximum bílkovin a minimum tuků. Pokrm je navíc bezlepkový a plný zdravých bylinek i zeleniny, které působí na tělo blahodárně.
Ingredience
5 porcí
- 700 g mletého kuřecího masa (stehenní i prsní části)
- 1 malá cibule nebo šalotka
- 3 menší mrkve, oloupané
- 250 g baby špenátu
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 2 polévkové lžíce kvalitního rostlinného oleje
- 65 g mandlové mouky
- 5 polévkových lžic zeleninového vývaru
- 1 vajíčko + 1 vaječný bílek na potření
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 2 polévkové lžíce balsamicového octa
- 30 g čerstvé petrželky, nasekané najemno
- 1/2 polévkové lžíce sušeného tymiánu
- 1/2 polévkové lžíce himalájské soli
- 1/4 polévkové lžíce mletého černého pepře
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Do pekáčku rovnoměrně rozprostřeme alobal a lehce poprášíme olejem.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev nastrouháme na struhadle najemno, a špenát a česnek nasekáme nadrobno nožem. V pánvi si rozehřejeme olej, přisypeme do ní zeleninu a za občasného míchání restujeme přibližně 5 minut. Směs poté necháme stát stranou.
- Ve větší míse důkladně promícháme mandlovou mouku, vývar, 1 lžíci balsamica, pepř, sůl a nasekané čerstvé bylinky. Výsledná hmota by měla být hutná a trochu lepkavá. Poté přidáme mleté maso a nasekané bylinky se zeleninou. Opatrně směs promícháme, aby se ingredience propojily. Pozor, nesmíme to přehánět a směs hníst!
- Z výsledné hmoty utvoříme plošší šišku, kterou vložíme do pekáčku. Poté si smícháme v mističce protlak a zbytek balsamica – vznikne glazura, kterou následně celou sekanou rovnoměrně potřeme. Následně pečeme zhruba 35-40 minut.
- Zdravou sekanou si lze dopřát například se zeleninovým salátem, jakožto alternativu zdravé večeře, nebo k obědu, s kvalitním pečivem, či vařenými/šťouchanými bramborami.
Objevte podobné tipy
Low-carb kuřecí maso s květákovou rýží
Tento recept je dle mého názoru skvělou variantou zdravé večeře, a to právě díky nízké hodnotě sacharidů a vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a antioxidantů. Tento pokrm Vás zároveň mile překvapí i svou chutí.
Pusťme se tedy do vaření!
Ingredience
4 porce
- 1 čajová lžička + 2 polévkové lžíce arašídového oleje
- 2 velká vejce, vyšlehaná
- 3 ks jarní cibulky, nasekané najemno
- 1 polévková lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 polévková lžíce česneku, nasekaného nadrobno
- 450 g kuřecích stehenních řízků bez kůže, nakrájených na kostky
- 140 g červené papriky nakrájené na drobné kostičky
- 140 g sněžného hrášku, rozpůleného
- 550 g květákové rýže
- 3 polévkové lžíce sojové omáčky se sníženým obsahem soli
- 1 čajová lžička sezamového oleje
Postup
- V hluboké pánvi si na prudkém plameni rozehřejeme 1 lžičku arašídového oleje. Přidáme rozšlehaná vejce a necháme smažit bez míchání, zhruba 30 vteřin. Poté směs podebereme a otočíme, aby se osmažila i z druhé strany. Jakmile máme hotovo, odstraníme vejce z plotny a nakrájíme je na menší kousky.
- Zhotovíme si květákovou rýži: Čerstvý syrový květák rozebereme na malé kousky, které nastrouháme, nebo použijeme food processor. Výsledné drobné kousky květáku krátce opečeme na troše oleje, nažež je zalijeme trochou vody či vývaru a dusíme doměkka stejně, jako běžnou rýži.
- Do pánve nalijeme 1 polévkovou lžíci arašídového oleje a přidáme bílé části jarní cibulky, zázvor a česnek. Zahříváme a mícháme, dokud nejsou jarní cibulky měkké, zhruba 30 vteřin – 1 minutu.
- Poté přisypeme kuřecí maso, krátce promícháme a přidáme i červenou papriku a sněžný hrášek. Povaříme zhruba po dobu 2-4 minut a přesuneme celou směs do větší mísy.
- Do pánve vlijeme zbylou 1 lžíci oleje, přidáme hotovou květákovou rýži a mícháme zhruba 2 minuty. Kuřecí směs poté vrátíme spolu s vajíčky na pánev, přidáme sójovou omáčku a sezamový olej, a mícháme, dokud se směs pořádně nespojí.
- Hotový pokrm přesuneme do misek, ozdobíme nakrájenou zelenou jarní cibulkou a podáváme.
Pokud Vás tento květákový pokrm zaujal, vyzkoušejte rovněž některé naše další recepty z květáku, které jsou nejen chutné, ale i výživné a zdravé.
Zdravé kuřecí řízky pečené v troubě
Řízky jsou v naší zemi velmi oblíbené. Často bývají spojovány s vysokou kalorickou hodnotou a nezdravým způsobem úpravy – smažením, které podporuje tvorbu karcinogenů.
Existují však i zdravé varianty řízků, význačných použitím vhodnějších ingrediencí a minima tuku. Jestliže jste o těchto fitness variacích ještě neslyšeli, pojďme se jim společně podívat na zoubek.
Garantuji, že žádný zásadní rozdíl ve výsledné chuti řízku nepocítíte, Vaše tělo Vám ale za šetrnou úpravu tohoto oblíbeného pokrmu bude vděčné.
Ingredience
4 porce
- 700 g kuřecích prsou bez kůže
- 2 polévkové lžíce bezlepkové mouky
- himalájská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- 2 středně velká vejce, jemně vyšlehaná
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 150 g hrubé kukuřičné strouhanky
- olivový olej ve spreji
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených
- 350 g cukety, nakrájené na silnější kolečka
- 30 g čerstvé hladkolisté petrželky, nasekané nadrobno
- 1 citron, nakrájený na měsíčky k podávání
Postup
- Troubu předehřejeme na 220°C.
- Kuřecí prsa překrojíme horizontálně na dvě poloviny. Obalíme je potravinářskou fólií a naklepeme je důkladně paličkou na maso, aby byly co nejtenčí, ale nerozpadaly se. Maso poté lehce osolíme.
- Bezlepkovou mouku nasypeme do velké mísy a přidáme do ní pepř. V jiné mělké misce rozšleháme vajíčka. V další větší míse smícháme kukuřičnou mouku s citronovou kůrou a tymiánem.
- Všechny kuřecí řízky postupně obalujeme v mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Poté si připravíme plech, který vysteleme pečicím papírem. Papír poprášíme olejem ve spreji.
- Řízky naskládáme na plech a pečeme zhruba 25 minut dozlatova. Zhruba v polovině pečení plech vyjmeme z trouby a řízky otočíme, aby se opekly rovnoměrně. Po otočení řízků pečicí papír znovu posprejujeme olejem.
- Během pečení řízků si v lehce osolené vodě uvaříme brambory a cuketu doměkka. Uvařenou zeleninu přesuneme do mísy, přidáme petrželku a jemně promícháme. Hotové řízky podáváme s touto přílohou, nebo pro nízkokalorickou verzi pokrmu se zeleninovým salátem.
Light krémová kuřecí polévka s brokolicí
Pokud máte rádi husté krémové polévky, tuto brokolicovo-kuřecí si dozajista oblíbíte. Nejenže je výživná a plná zdravých ingrediencí. Představuje navíc i jednoduchý, chutný a nízkokalorický pokrm, který dokáže člověka spolehlivě zasytit.
Ingredience
6 porcí
- 450 g kuřecích prsou bez kůže
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného najemno
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nastrouhané najemno
- 1 polévková lžíce provensálského koření
- 1,2 l kuřecího vývaru se sníženým obsahem soli
- 1 středně velká hlávka brokolice
- 250 ml mandlového mléka
- 2 polévkové lžíce bezlepkové mouky
- mořská sůl a černý pepř na dochucení
- 2 lžíce čerstvé petrželky, na dozdobení
Postup
- Ve velkém hrnci si na středním plameni rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, mrkve, celer, papriku a koření a restujeme, dokud zelenina nezačne měknout, přibližně 5 minut.
- Do hrnce přidáme kuřecí vývar spolu s masem a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a vaříme cca 30 minut, dokud maso není měkké a hotové.
- Mezitím si v malé misce důkladně rozmícháme mléko s moukou. Když je kuřecí maso uvařené, vyjměte je z hrnce, roztrhejte na kousky a vraťe do hrnce.
- Poté přimícháme brokolici, mléčnou směs, pepř a sůl a znovu přivedeme k varu. Vaříme cca 5-6- minut, dokud brokolice nezměkne a celá polévka nezhoustne. Hotovou polévku přelijeme do talířů, ozdobíme čerstvou petrželkou a pepřem a můžeme podávat!
Brokolice je jedním z nejzdravějším druhů zeleniny a v našem jídelníčku by rozhodně neměla chybět. Jestliže nevíte, na jaký způsob brokolici uvařit, využijte také mých tipů na zdravé recepty z brokolice!
Fitness kuře na paprice s bramborem
I takové jídlo, jako je typické české kuře na paprice, lze připravit ve fitness stylu – bez zbytečné mouky a přidaného tuku. Pro tuto exotickou variantu kuřete na paprice je zároveň vhodný brambor jakožto příloha. Tato kombinace se Vám může zdát neobvyklá, ale vezte, že zachutná.
Vyzkoušejte si tento zdravý, ač oproti klasice lehce náročnější recept. Věřím však, že díky bohaté chuti a zdravé podstatě tohoto pokrmu se už ke standardnímu kuřeti na paprice nevrátíte!
Ingredience
6 porcí
- 2 polévkové lžíce avokádového oleje
- 900 g kuřecích prsou bez kůže
- 1 větší červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 70 g čerstvého baby špenátu
- himalájská sůl
- čerstvě namletý černý pepř na dochucení
- 450 g pečených červených kapií
- 120 ml kuřecího vývaru
- 40 ml extra panenského olivového oleje
- 1 malá hrst bazalkových lístků
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 1/2 čajové lžičky cibulového prášku
- 1/2 čajové lžičky himalájské soli
Postup
- Vlijeme 1 polévkovou lžíci avokádového oleje do pánve, kterou jsme rozehřáli na střední teplotu. Přisypeme červenou papriku a restujeme, dokud paprika lehce nezhnědne. Papriku poté vyjmeme a dáme stranou do misky.
- Kuřecí prsa horizontálně nařízneme, aby se lépe a rovnoměrně tepelně upravila. Do pánve přidáme druhou lžíci oleje a vložíme do ní i kuřecí maso, přičemž je lehce osolíme a opepříme. Maso opékáme circa 3-4 minuty z každé strany.
- Kuřecí maso poté odstraníme z pánve a necháme lehce zchladnout. Mezitím si připravíme omáčku: Do mixéru vhodíme pečené papriky ze sklenice, kuřecí vývar, olivový olej, bazalku, česnek, cibulový prášek a sůl. Všechny ingeridence rozmixujeme do hladka.
- Omáčku z mixéru vlijeme do pánve, přidáme orestovanou papriku, kuřecí maso a špenát. Přikryjeme pokličkou a necháme povařit zhruba 5 minut, dokud kuřecí maso není zcela měkké.
- Hotový pokrm podáváme s vařeným bramborem a čerstvými bylinkami dle chuti.
Kuřecí jako ideální dietní volba masa
Kuřecí maso představuje skvělou volbu v oblasti zdravého stravování.
Nejenže obsahuje oproti jiným druhům masa velice málo kalorií, ale je i nabité důležitými proteiny, které mimo jiného podporují zdraví našich kostí a jsou esenciální pro růst svalstva.
Co se týče vitamínů a minerálů, kuřecí obsahuje vysoké množství železa, jódu, zinku, omega 3 mastných kyselin, cholinu a kobalaminu – o tom se můžete dozvědět více v mém obsáhlejčím článku o důležitosti vitamínu B12.
Krom B12 ale obsahuje také další vitamíny skupiny B, a to zejména B3, B5 a B6. Kuřecí maso je navíc zdrojem i dalších minerálů, jako jsou fosfor, hořčík, vápník, draslík a selen.
Tento druh masa obsahuje rovněž aminokyselinu zvanou tryptofan, která má na svědomí zvyšování hladiny hormonu serotoninu, jenž ovlivňuje naši náladu a rozpoložení. Kuřecí díky nízké hladině cholesterolu také pozitivně ovlivňuje zdraví našeho kardiovaskulárního systému.
Drůbeží maso v globále je navíc velice snadno stravitelné, a pro svou nízkou kalorickou hodnotu a minimální obsah tuku se výborně hodí do redukčních diet.
Související studie
Jestliže Vás tato tematika zajímá a chcete se o kuřecím mase dozvědět více informací, vřele Vám doporučuji pročíst si také tuto obsáhou studii o kuřecím mase, která se zaměřuje nejen na působení vnějších vlivů na kvalitu masa. Zároveň i hezky popisuje i jeho benefity a vliv na naše zdraví.
Závěrem
Ať už se snažíte zhubnout, udržet si ideální váhu nebo budujete svalstvo, kuřecí maso by mělo být nedílnou součástí Vašeho jídelníčku.
Co se masa týče, drůbež obecně představuje pravděpodobně nejlepší zdroj živočišných bílkovin. Zkoušejte tedy různé druhy úpravy a nebojte se při vaření i trochu experimentovat! Každému chutná něco jiného a zrovna v případě této suroviny máte k dispozici opravdu široké pole působnosti.
Velice oceníme Vaši zpětnou vazbu, podělte se tedy s námi v komentářích o své názory na tyto naše dietní recepty z kuřecího masa!
Zkoušela jsem první dvě jídla, první jídlo se mi dělalo tak cca hodinku. Bylo ale výbornéé ! Děkuji za inspiraci pro další jídla do mé kuchařky
Super, uvařil jsem podle Vás pečené kuře na medu a je opravdu lahodné. Jen ta příprava 🙂 V oblibě mám velmi lososa, recepty z něj jsou skoro vždy úžasné. Naposledy jsem dělal podle tohoto receptu https://erecepty.eu/losos-se-salatem-cervene-cocky/ je to losos se salátem z červené čočky 🙂 Jídlo má naprosto dokonalou chuť. Kdo má rád lososa, určitě tento recept stojí za vyzkoušení. Je to skvělé dietní jídlo