S kuskusem se setkáte především v severoafrické kuchyni.
Postupem času se však tato krupice z pšenice, ječmene či prosa dostala i do našich končin.
Většinou se používá kuskus jako příloha k různým jídlům, často se však kombinuje se zeleninou.
Chcete si udělat i vy výborný a zdravý oběd?
Přinášíme vám hned několik skvělých receptů.
Recept na kuskus (příprava)
V první řadě vám prozradíme, jak se vůbec takový kuskus vaří a připravuje. Vybrali jsme pro vás výborný recept na kuskus (a také námi osvědčený), ovšem na internetu najdete stovky rad a návodů.
Ingredience
- kuskus
- olivový olej, nebo máslo
- sůl
- voda
Postup
- Uvařte si nejprve vodu. Na jeden hrnek suchého kuskusu použijte jeden a půl hrnku vroucí vody.
- Do hrnce si tedy dejte vodu, přiveďte ji k varu, osolte ji, přidejte do ní trochu oleje či másla.
- Poté dejte do vody kuskus, jednou ho promíchejte lžičkou, zakryjte hrnec pokličkou, a potom ho odstavte bokem.
- Nechejte kuskus zakrytý pokličkou po dobu pěti minut.
- Nakonec vezměte vidličku a jemně s ní kuskus promíchejte, aby nikde nevznikly hrudky.
- Dochuťte ho ještě citronovou kůrou či nakrájenou cibulkou.
Dietní kuskus salát
I u vás patří mezi oblíbené recepty kuskus salát? Chcete však vyzkoušet nějaký jiný, než jste si dělali doposud? Vyzkoušejte třeba tento, hotový ho máte za necelou čtvrt hodinu. Připravte si i další jarní saláty.
Ingredience
- 1 a 1/4 hrnku suchého kuskusu
- 1 a 1/4 hrnku vroucí vody
- 1 lžička vegety
- 1 stroužek rozemletého česneku
- 1 lžička koriandru v prášku
- 1 plechovka cizrny
- 1/2 hrnku jemně nasekaného čerstvého koriandru
- 1/2 hrnku jemně nasekané petrželky
- 220 g sušených rajčat naložených v oleji
- 120 g salátu s rukolou
- 1 velký citron
- 5 lžic čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky hrubě namletého černého pepře
- 60 g feta sýru
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Do velké misky si dejte cizrnu, kuskus, vegetu, koriandr a česnek. Zalijte to horkou vodou, promíchejte, a pak misku zakryjte nějakou pokličkou na zhruba 5 minut.
- Jakmile uběhne 5 minut, pročechrejte kuskus vidličkou.
- Přidejte koriandr, petržel, cibuli, sušená rajčata, rukolu, citronovou šťávu a černý pepř. Všechno důkladně promíchejte.
- Ochuťte solí a pepřem.
- Potom naložte porce na talíř a posypte salát sýrem feta.
Zdravý kuskus s tuňákem
Dále patří mezi oblíbené recepty kuskus s tuňákem. Někteří lidé ho dokonce považují za nejlepší recept na kuskus. Pokud však nemáte rádi ryby, asi vás příliš nezaujme.
Ryby jsou důležité především pro svůj tuk, jenž je pro lidské tělo zdravý. Zdravé tuky rozhodně nepodceňujte.
Ingredience
- 1 hrnek kuskusu
- 1 hrnek vroucí vody
- 420 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 420 g zavařené kukuřice
- 2 hrnky zmrazeného hrášku
- 4 jarní cibulky nakrájené na plátky (včetně zelených stonků)
- 1 hrnek čerstvého koriandru, jemně nasekaného
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky kari koření (ale nemusí být)
Postup
- Umístěte kuskus do malé misky a zalijte ho vroucí vodou. Přikryjte na zhruba 5 minut.
- Během toho si ve velké misce smíchejte tuňáka, kukuřici, hrášek, jarní cibulku a koriandr.
- Kuskus potom pročechrejte vidličkou a přidejte do něj sladkou chilli omáčku, citronovou šťávu a kari.
- Nakonec do kuskusu přimíchejte tuňáka se zeleninou.
Kuskus s kuřecím masem
Jestliže pro vás není recept na kuskus se zeleninou tím pravým ořechovým, vyzkoušejte vylepšený recept na kuskus s masem. Často se kombinuje s kuřecím či krůtím.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na tenké plátky
- 200 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
- kousek čerstvého kořene zázvoru
- 1 až 2 lžíce harissa pasty
- 10 sušených meruněk
- 220 g cizrny
- 200 g kuskusu
- 200 ml horkého kuřecího vývaru
- hrstka čerstvého koriandru nasekaného najemno
Postup
- Ve velké pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibulku, dokud nezměkne. Přidejte kuřecí maso.
- Jakmile je maso hotové, přihoďte do pánve nastrouhaný zázvor, harissa pastu a všechno důkladně promíchejte.
- Nakrájejte si meruňky a dejte je společně s cizrnou a kuskusem na pánev. Zalijte ji vývarem, promíchejte kuskus, a potom ji přikryjte pokličkou na zhruba 5 minut.
- Vidličkou kuskus pročechrejte a posypte koriandrem.
Objevte podobné tipy
Zapečený kuskus se sýrem
Zkoušeli jste někdy nějaký recept na zapečený kuskus? Jestliže máte rádi i třeba zapečené těstoviny či brambory, potom si zamilujete také tento kuskus. Receptů je na internetu hodně, ovšem tento jsme sami vyzkoušeli a je výborný.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 3/4 hrnku suchého kuskusu
- 2 hrnky nakrájené žluté dýně
- 1/2 hrnku nakrájeného pórku
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého oregana
- 1 stroužek česneku
- 1/4 hrnku nastrouhaného sýru (ideálně parmazánu)
- 1/4 hrnku rozšlehaného vejce
- 1/4 lžičky soli
- pepř na dochucení
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Přiveďte hrnek kuřecího vývaru k varu. Postupně do něj vmíchejte kuskus.
- Odstavte hrnec bokem, přikryjte ho a nechejte ho 5 minut stát. Potom měkký kuskus pročechrejte vidličkou.
- Rozehřejte si velkou pánev, dejte do ní trochu oleje. Přidejte dýni, cibuli, bazalku, oregano a česnek. Osmahněte tuto směs zhruba po dobu tří minut. Dejte zeleninu stranou.
- Smíchejte sýr s kuskusem a zeleninou. Dejte to do zapékací mísy vytřené olejem, přidejte zbytek vývaru, vejce, sůl a pepř.
- Pečte tento kuskus zhruba 35 minut dozlatova.
- Podávejte teplé.
Recepty na kuskus pro děti
I vaše ratolesti si zamilují ty nejlepší recepty na kuskus. Vyzkoušejte přímo kuskus recepty pro děti, které se rodičům osvědčily.
Ingredience
- rajčata
- cuketa
- paprika
- cibule
- česnek
- tymián
- 1 hrnek kuskusu
- 1 a 1/4 hrnku kuřecího vývaru
- petržel
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Zeleninu nakrájejte na větší kousky a rozložte ji na plech. Pokapejte ji olivovým olejem a posypte nasekaným tymiánem.
- Zeleninu pečte asi 40 minut. V polovině pečení ji otočte.
- Mezitím si v konvici uvařte vodu, nebo přiveďte k varu kuřecí vývar
- Kuskus si dejte do misky, a potom ho zalijte vodou či vývarem.
- Promíchejte ho a nechejte 5 minut pod pokličkou.
- Nakonec pokličku odstraňte, kuskus promíchejte jemně vidličkou.
- Přidejte upečenou zeleninu a při podávání kuskus nazdobte petrželí.
Kuskus na sladko
Napadlo vás někdy, že se dá na dezerty použít kuskus? Recepty na sladko mají úspěch hlavně u dětí.
Ingredience
- 2 až 3 lžíce másla
- 5 hrnků jablek (oloupaných, bez jader, nakrájených na malé kostky)
- 1/2 hrnek hnědého cukru
- 3/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky kuskusu
- 2 hrnky vody
- 3 lžíce másla
- 1/3 hrnku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku plátků mandlí, opečených
Postup
- V pánvi si rozpalte máslo. Jakmile ustoupí pěna, přidejte nakrájená jablka a promíchejte.
- Teplotu mírně snižte a vařte jablko na nízkém ohni po dobu 10 minut, neustále míchejte, aby se vám jablka nepřipálila.
- Do jablek přidejte hnědý cukr, skořici, muškátový oříšek, sůl a vanilku. Všechno promíchejte. Vařte to dalších 5 minut. Jablka by měla být měkká, ale měla by si stále držet svůj tvar (neměla by z nich být kaše).
- V hrnci si uvařte kuskus. Přiveďte vodu k varu, přidejte máslo, cukr a sůl. Nasypte do této vody kuskus, mírně promíchejte vidličkou, přikryjte hrnec pokličkou, a potom ho nechejte 5 minut stát bokem.
- Po 5 minutách promíchejte kuskus vidličkou.
- Smíchejte kuskus s jablky, přidejte ještě plátky mandlí.
- Kuskus nasladko podávejte teplý.
Kaše z kuskusu
Pořád přemýšlíte, jaké kaše si uvařit ke snídani? Přinášíme vám skvělé recepty. Kuskus jako příloha je sice skvělý, ovšem použít se dá klidně i na snídaňovou kaši.
Ingredience
- 225 ml mléka
- 2 lžíce kuskusu
- 1 lžička třtinového cukru
- špetka skořice
Postup
- Všechny ingredience dejte do malého hrnce a vařte je na mírném ohni.
- Přiveďte kaši k varu, snižte teplotu a nechejte ji vařit 10 až 12 minut za stálého míchání.
- Jakmile směs zhoustne, je připravena k podávání.
Co je to kuskus?
I když kuskus vypadá jako zrno, technicky se jedná o těstovinu vyrobenou ze semolinové mouky z tvrdé pšenice smíchané s vodou.
Existují tři druhy kuskusu – marocký (nejmenší), izraelský (o velikosti pepře) a libanonský (největší ze všech tří uvedených).
Kuskus je charakteristický tím, že se velice snadno připraví, stačí ho zalít vroucí vodou a nechat 5 až 15 minut.
Kuskus obsahuje převážně uhlohydráty pocházející z krupice, ale také je typický vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Množství tuku je minimální. Z nutričních hodnot stojí ještě za zmínku obsah vápníku, hořčíku, železa a zinku, stejně tak i některých vitamínů skupiny B a E.
Kuskus obsahuje lepek, a proto není vhodný pro celiaky.