Myslíte si, že pojmy med a hubnutí nepatří k sobě? Nenechte se mýlit!
Používáte-li med správně, pomůže vám nastartovat proces hubnutí.
Zjistěte, co dokáže takzvané tekuté zlato a jak vám pomůže spálit nechtěné tuky!
Co je med
Med je jednoduše zázračnou potravinou! Zdravotní účinky medu se vztahují na téměř všechny oblasti těla. Med je vzácný také tím, že je to jediné jídlo, které se nekazí.
Důvodem je nízký obsah vlhkosti. Bakterie nemohou přežít v prostředí s tak vysokým osmotickým tlakem.
Na druhé straně med, který je sklízen před dozráním má vyšší obsah vlhkosti a může být náchylný k plísním a jinému znehodnocení.
Proto, aby se vám med nezkazil je nutné jej skladovat v dobře uzavřené nádobě bez přístupu kyslíku.
Vznik a složení medu
Med má původ v přírodě. Včely sbírají cukr, který se nachází v nektaru květin. Jakmile se, po konzumaci nektaru, včely ocitnou v úlu, nektar opakovaně tráví a celý proces opakují. Konečným produktem je med.
Med je následně člověkem sesbírán a dále chemicky přeměňován. Chemický proces zahrnuje enzymatické rozložení komplexních cukrů na glukózu a fruktózu. Přebytek vody se odpaří.
Med obsahuje minerály jako draslík, síra, chlor, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, měď a mangan. Obsahuje také vitamíny B a C. Dále v medu najdete cukr, aminokyseliny, proteiny, lipidy a další složky.
1 lžička medu denně obsahuje 64 kalorií a 17 g cukru, a to včetně fruktózy, glukózy, maltózy a sacharózy. Med neobsahuje prakticky žádnou vlákninu, tuk ani bílkovinu.
Barva medu je ovlivněna tím, jaké množství sloučenin se v medu nachází. Světlejší barva medu hovoří o rostlinných sloučeninách a antioxidantech. Tmavší barva medu obsahuje stejné sloučeniny, ale ve vyšší míře.
Na základě biochemického složení a zdroje nektaru se med vyskytuje v mnoha podobách. Proto ne všechny medy vypadají a chutnají stejně.
Seznamte se s druhy medu a s jejich účinky.
Druhy medu
Med je stále oblíbenějším přírodním sladidlem. Tento zázrak připomíná svou barvou zlato a jedná se o velmi výživnou potravinu.
Medů je několik druhů. Liší se svou texturou, barvou, složením, metodami zpracování nebo účinky.
Na základě textury můžeme medy rozdělit na tekuté, granulované, smetanové, medy v pevném skupenství (do láhve s medem je vložena plástev medu).
V závislosti na zpracování lze včelí med rozdělit na surovou a pasterizovanou formu. Surové formě se říká také živá. Jedná se o nejméně zpracovaný med, který má vysokou výživovou hodnotu. Pasterizovaný med se zahřívá a dále zpracovává, čímž dochází k zabránění bakteriální nebo plísňové kontaminace.
Dle zdroje nektaru dělíme včelí medy na ty, které jsou produkované včelami, jež pijí nektar z jednoho druhu květin (unifloral med) nebo z více druhů květin (multifloral med). Tyto květinové druhy medu jsou plné aktivních fytochemikálií.
Dále se můžete setkat s názvy, jako je květový med (z nektarů květů), smíšený med (směs nektarového a medového základu – např. z lípy, bylin, malin), medovicový med (z mízy stromů listnatého a jehličnatého typu) a plástečkový med (nezpracovaný med prodávaný v panenském plástu).
Seznamte se ale s těmi nejznámějšími druhy medu, které je možné zakoupit na českém trhu a s jejich účinky.
1. Med Manuka
Med Manuka je hutný med, který je produkován včelami, jež se živí květinami novozélandského keře Manuka. Obsahuje vysoké množství koncentrace methylglyoxalu (MGO) a dihydroxyacetonu, což může odpovídat za jeho antibakteriální aktivitu.
Med Manuka pomáhá hojit rány, a to tak, že stimuluje tvorbu nových krvinek a podporuje růst fibroblastů a epitelových buněk.
Med je bohatý na vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6. Dále obsahuje aminokyseliny lysin, prolin, arginin a tyrosin. Obsahuje také minerály, jako je vápník, hořčík, měď, draslík, zinek a sodík.
2. Med Alfalfa
Tento med pochází z květů vojtěšky a je znám svými probiotickými účinky. Med obsahuje fruktooligosacharidy, které podporují střevní bakterie a zlepšují trávení.
Pravidelné užívání medu dokáže léčit anémii, cukrovku a pomáhá snižovat horečku.
Z medu Alfalfa jsou vyráběny různé oplatky a sušenky. Přidává se také do sýrů nebo jogurtů.
3. Eukalyptový med
Jedná se o med unifloral, tedy med, pocházející z nektaru květů eukalyptu. Med obsahuje luteolin, kaempferol, kvercetin, myricetin a kyselinu ellagovou. Obsahuje také sodík, draslík, mangan, hořčík, železo, měď a zinek.
Tento med působí jako silné antioxidační a protizánětlivé činidlo. Je vhodný pro děti s oslabenou imunitou.
4. Akátový med
Akátový med je bledý, tekutý a má sklovitou texturu. Produkují jej včely, které se živí květy akátu.
Med obsahuje vitamíny A, C a E. Dále flavonoidy a esenciální, mastné kyseliny a aminokyseliny.
Akátový med má hepatoprotektivní (jaterní) a nefroprotektivní (ledvinové) účinky. Med je vhodný pro hojení ran a je účinný při léčbě poškozené rohovky očí.
Dle studií má med také protizánětlivé, protirakovinné, ochranné a antioxidační vlastnosti.
5. Pohankový med
Pohankový med má antioxidační vlastnosti a množství mikro a makronutrientů. Chrání tělo a DNA před chemickým a oxidačním stresem, a to ještě lépe než výše zmíněný med manuka.
Med z pohanky má také vysoké baktericidní vlastnosti. Baktericid je chemická látka, která zabíjí nežádoucí bakterie.
Mezi hlavní výhody medu patří to, že podporuje hojení a posiluje imunitní systém. Je také skvělý, pokud chcete zmírnit kašel nebo bolest v krku.
Někteří lidé užívají tento med také v rámci péče o pleť. Med pokožku vyhlazuje, zjemňuje a pomáhá zmírňovat projevy akné.
6. Jetelový med
Med z jetele je jedním z nejvhodnějších medů určených dietářům. V jedné lžíci medu najdete pouze 60 kalorií. Čím méně medu si tedy dopřejete, tím méně kalorií tělu dodáte.
Med posiluje imunitu a má antibakteriální a antioxidační účinky. Rovněž snižuje oxidační stres a snižuje riziko vzniku srdečních chorob.
Med obsahuje nízký podíl cukru, proto je vhodný pro lidi s cukrovkou a chronickými onemocněními.
7. Šalvějový med
Šalvějový med má zlatou barvu a patří k výraznějším odrůdám medu. Med je výrazně sladký a má antioxidační vlastnosti.
Med oplývá také antibakteriálními a expektorančními vlastnostmi. To znamená, že pomáhá uvolňovat dýchací cesty od hlenu. Má dobrý vliv také na zažívání.
Narozdíl od medu manuka neobsahuje šalvějový med methylglyoxal a pro svůj antibakteriální účinek nepotřebuje peroxid vodíku.
8. Levandulový med
Med z květu levandule je bohatý na fenolové sloučeniny, aminokyseliny, cukry a esenciální enzymy.
Levandulový med má antioxidační účinky a obsahuje vitamín C, který, mimo jiné, posiluje imunitní systém.
Med se používá k léčbě vředů na nohou a k léčbě plísňových infekcí a jiných defektů kůže. Můžete jej použít také jako první pomoc při popálení.
Jelikož má med antimikrobiální vlastnosti, pomáhá udržovat rány čisté a zabraňuje infekci. Působí také protizánětlivě, což pomáhá snižovat otoky.
9. Rozmarýnový med
Med z rozmarýnu je hojně užíván hlavně v evropských zemích.
Med je bohatý na kaempferol. Jedná se o silný antioxidant, který, dle studií, působí jako prevence oxidačního poškození buněk, lipidů a DNA. Kampferol brání vzniku aterosklerózy a působí jako prevence rakoviny.
Med z rozmarýnu lze použít nejen jako potravinu, ale také v emulzích a kosmetických prostředcích v oblasti hydratace pokožky.
Seznámili jsme vás s nejčastějšími variantami medů. Na trhu jich ale najdete mnohem více. Můžete se setkat také s avokádovým medem nebo například s medem pomerančovým, borůvkovým a dalšími druhy.
Zdravotní výhody medu
Med se odpradávna používá nejen jako jídlo, ale také jako lék. Obsahuje totiž velmi prospěšné rostlinné sloučeniny, které mají pro zdraví velký přínos.
Med je velmi zdravý hlavně, pokud jej používáte jako sladidlo místo rafinovaného cukru.
1. obsahuje spoustu výživných látek
2. je bohatý na antioxidanty, jako jsou organické kyseliny, fenolové sloučeniny a flavonoidy
3. obsahuje přírodní cukr, který je například pro cukrovkáře vhodnější než cukr rafinovaný
4. snižuje krevní tlak
5. působí jako prevence srdečních chorob
6. může pomoci jako prevence rakoviny
7. zlepšuje hladinu cholesterolu
8. pomáhá snižovat triglyceridy, které jsou dalším rizikovým faktorem srdečních chorob
9. posiluje srdeční činnost
10. podporuje hojení ran
11. působí jako lék proti bolesti v krku a kašli
Med a hubnutí
Med může být velice užitečný, pokud se snažíte regulovat svou váhu. Nejen, že pomáhá snižovat hmotnost, snižuje také riziko kardiovaskulárních poruch.
Zajímá vás, jakým způsobem může něco tak sladkého jako je med přispět k získání štíhlé postavy? Čtěte dále!
Dle odborníka na výživu Mika McInnese, autora knih Jíst, spát a hubnout s medem nebo Medová dieta, med spouští změny v trávící soustavě, které zaručují, že nebudete podléhat touhám po sladkém, a dokonce i v klidovém režimu budete spalovat tuk.
Nyní by vám na mysl mohla přijít otázka, jak je možné, že také diabetici mohou jíst med, když obsahuje tolik cukru.
Lidé s cukrovkou nemusí mít obavy, jelikož ve srovnání s rafinovaným cukrem, medu nesní tolik a zároveň tělu dodají živiny a vitamíny, které rafinovaný cukr postrádá. Samozřejmě se stále jedná o sladkost, to znamená, že by diabetici měli jíst med s mírou a vysokou opatrností.
Jak správně dodržovat medovou dietu
Co přesně musíte udělat a jak med správně užívat, abyste začali hubnout, a naopak nezačali ještě více přibírat?
1. Nahraďte cukr medem
Odstraňte ze svého jídelníčku veškerý cukr a začněte používat med jako jeho alternativu.
Svůj den můžete začít lžící medu rozpuštěnou v horké vodě. Lžičku medu můžete přidat také do čaje, kávy nebo cereálií. Místo cukru jej můžete použít také při vaření.
Proč je med lepší než cukr? Cukr, který je přítomen ve skoro každé kuchyni obsahuje množství prázdných kalorií, z kterých nemá náš organismus vůbec žádný prospěch. Tyto kalorie tělo ukládá a vy přibíráte. Narozdíl od toho med vám nejen osladí život, dodá vám zároveň spoustu potřebných živin.
2. Vybírejte si nerafinované sacharidy
Rafinovaná bílá mouka v těstovinách, pečivu a dalších potravinách zvyšuje hladinu cukru v krvi. Zvolte raději celozrnný chléb, který si můžete osladit medem, těstoviny nebo hnědou rýži, tedy potraviny bohaté na vlákninu, která podporuje trávení a dodává delší pocit sytosti.
3. Dodávejte tělu protein
Med sám o sobě obsahuje velmi malé množství bílkovin. Proto je nutné dodávat jej do potravy jinak. Ujistěte se, že v každém jídle máte bílkovinu, která způsobí, že se budete cítit déle sytí a zajistí, že nedojde k nežádoucím výkyvům hladiny krevního cukru.
Vybírejte si však takové bílkoviny, které neobsahují příliš mnoho tuku. Pochutnejte si například na rybách, bohatých na omega-3 mastné kyseliny, kuřecím, vepřovém a hovězím masu nebo vejcích.
4. Nepodceňujte hibernační stravu
Jedná se o stravu, která je v zásadě zdravá a učí, jak regulovat hmotnost také během spánku.
V rámci této stravy stačí konzumovat malou lžičku medu před spaním. Tato technika podporuje správnou funkci jater a urychluje tak metabolismus, což vede ke spalování tuků. Na základě toho hubnete.
5. Zlepšete své trávení
O medu je známo, že zlepšuje funkci trávicího systému. Jak bylo napsáno výše, konzumace lžičky medu po večeři působí zázraky.
Zejména v případě, pokud jste měli těžké jídlo a cítíte se nafouklí, může lžička medu pomoci urychlit a zjednodušit proces zpracování přijaté potravy.
Objevte podobné tipy
Med před snídaní
Před snídaní můžete med přidat do horké vody. Pití vody s medem vám pomůže s regulací hmotnosti hned od rána.
Díky medu a horké vodě dodáte dělu zdravé kalorie a vaše touha po sladkém bude po celý den mnohem menší.
Připravte si chutný citronový nápoj s medem a hubnutí půjde téměř samo. Pijte jej na lačno.
- Uvařte si sklenici vody a nechte ji vychladnout, dokud nebude tak akorát teplá.
- Přidejte 2-3 lžičky medu a dobře promíchejte.
- Až se med ve sklenici rozpustí, přidejte šťávu z ½ citronu.
- Znovu promíchejte a vypijte.
S medem můžete pokračovat také při snídani. Připravte si chutný francouzský toust s banánem a medem. Doplnit jej můžete chutným medovým smoothie.
Medová snídaně
Pochutnejte si na výborné jednoduché a rychle připravené snídani. Bude vám nejen chutnat, ale tělu dodáte také potřebné živiny.
Medový toust s banánem
Máte-li rádi sladké snídaně, tento recept jistě potěší vaše chuťové pohárky.
Ingredience
- 40 ml mléka
- 2 kousky toustového chleba
- 1 vejce
- 1 plátek másla
- ½ lžičky skořice
- 2 krajíce chleba
- 1 banán
Postup
- Smíchejte dohromady vejce, mléko a skořici.
- Každý plátek toustu ponořte do připravené vaječné směsi a nechte pořádně nasáknout.
- Na pánvi rozehřejte máslo a toust osmahněte dozlatova.
- Hotové plátky toustového chleba dozdobte, na kolečka nakrájeným, banánem a pokapejte medem dle chuti.
Medové smoothie
Upřednostňujete ráno raději koktejly než pevnou stravu? Pak si můžete připravit zdravé, slaďoučké a moc dobré medové smoothie.
Ingredience
- 1 banán
- ½ avokáda
- 1 lžička kakaa
- 200 ml mandlového mléka
- hrst borůvek (můžete využít čerstvé, ale lze použít i mražené)
- hrst malin
- 1 lžička chia semen
- 1 lžíce medu
Postup
- Všechny ingredience, kromě chia semínek, vložte do mixéru a rozmíchejte do hladka.
- Pokud je koktejl příliš hutný, přidejte mandlové mléko a pokračujte v míchání.
- Směs nalijte do sklenice a vmíchejte do ní chia semínka.
- Chia semínka nechte aspoň 10 minut nabobtnat.
- Vypijte a užívejte si lahodnou chuť zdravého smoothie.
Med před spaním
Může skutečně fungovat na hubnutí med před spaním? Je to tak! Stejně, jako ranní medový nápoj nastartuje váš metabolismus, tak vám med pomůže hubnout také večer, zatímco spíte.
Jak je to možné? Je to jednoduché. Med obsahuje složky, jež podporují trávení a urychlují metabolismus, což způsobuje, že tělo rychleji pálí tuky, a to i v případě, že jste v klidovém režimu. Tyto účinky můžete ještě více posílit přidáte-li k medu skořici.
A proč skořice a med na hubnutí tak fungují?
Nejen, že díky skořici nápoj krásně voní, skořice má také antimikrobiální, antiparazitické a antioxidační účinky. Pomáhá při hojení ran a snižuje krevní tlak i cholesterol.
Studie z roku 2017 zjistila, že sloučenina cinnamaldehyd, obsažená ve skořici, může aktivovat termogenezi. Během termogeneze vaše tělo vytváří teplo a pálí kalorie.
Další studie zase zjistila, že nahrazení cukru medem může zabránit nárůstu hmotnosti. Med také aktivuje hormony, které potlačují chuť k jídlu.
Dopřejte si večer medový nápoj se skořicí, který pomáhá regulovat chuť na sladké, stabilizuje hladinu krevního cukru a zabraňuje zbytečnému ukládání tuku.
- Připravte si asi 0,5-2 lžičku skořice.
- Do šálku si uvařte vodu a nechte vychladnout. Nápoj může být teplý, ale nikdy ne horký. Pokud byste vložili med se skořicí na hubnutí do vroucí vody, přišli byste o potřebné živiny.
- Skořici s 1-2 lžičkami medu vložte do vody.
- Pochutnejte si na chutném teplém nápoji a jděte spokojeně spát.
Med má ale také svou stinnou stránku. Díky vysokému podílu cukru může med přispět k nárůstu hmotnosti.
I když se lžíce medu denně, která obsahuje 64 kalorií, nemusí zdát jako velké množství, budete-li ji konzumovat denně, začnete v těle kalorie hromadit. To by postupem času mohlo vést k přibírání na váze.
Dle studie cukr, obsažený v medu, tělo rychle tráví, což může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Následkem toho může být narušeno vaše trávení a vy můžete začít pociťovat větší pocit hladu.
Jak vybrat správný med
Jak jste se mohli dočíst, včelí med a zdraví spolu úzce souvisí. Nejen, že med pomáhá správnému trávení, díky kterému snadněji hubnete, můžete díky němu pozitivně ovlivnit také spoustu jiných tělesných funkcí.
Aby však med fungoval, jak má, je nutné zvolit ten správný!
Při výběru medu je důležité zvolit kvalitní med. Na trhu můžete objevit medy, které jsou nekvalitní, jsou míchány se sirupem a jsou jinak falšovány. Tyto nekvalitní medy nemají takové účinky, které si od pravého medu slibujete.
I když může být kvalitní med o něco dražší, pro vaše zdraví je vždy výhodnější zakoupit skutečně kvalitní značku. Ta vám totiž zaručí, že za tyto peníze dostanete opravdu to nejlepší.
Chcete-li, aby váš med obsahoval o nejvíce živin, vyhledejte med surový. Takový med není pasterizován, filtrován ani jinak zpracováván, což mu umožňuje zachovat si zdraví přínosné vlastnosti.
Surový med také neobsahuje žádné sirupy ani jiné přísady, které minimalizují zdravotní přínosy.
Pro koho není med vhodný
I když se to může zdát zvláštní, také med může uškodit. Existují skupiny osob, které by se užívání medu měly vyhnout.
Med by neměly konzumovat děti mladší 1 roku, a to z důvodu botulismu kojenců. Dle studie má člověk starší 1 roku dostatečně vyvinutý trávící systém, aby odboural potenciálně škodlivé toxiny a minimalizoval riziko onemocnění.
Botulismus je onemocnění způsobené bakterií Clostridium botulinum. Jedná se o bakterii, která způsobuje otravu a život ohrožující ochrnutí.
U zdravých dětí a dospělých se však botulismus vyskytuje velmi vzácně. Jak tělo stárne, střevo se vyvíjí tak, aby bylo schopno zastavit růst nežádoucích bakterií.
Zaznamenáte-li vedlejší účinky, jako je nevolnost, zvracení a průjem po požití medu, měli byste okamžitě navštívit svého lékaře.
Nemusí se však jednat pouze o botulismus. Některé osoby mohou být alergické na některou látku obsaženou v medu. Proto pozorujte, jak vaše tělo reaguje a při sebemenší negativní reakci, s konzumací medu ihned přestaňte.
Co dalšího může způsobit nadměrná konzumace medu?
- rychlý nárůst váhy
- zhoršení příznaků diabetu
- inzulinová rezistence
- nadýmání
- zácpa
Často kladené otázky
Nenašli jste odpověď na svůj dotaz v článku? Možná ji najdete v níže uvedených odpovědích na nejčastěji kladené otázky.
⚡ Jak je to s medem a hubnutím břišního tuku?
Samotná konzumace medu hubnutí nezajistí. Může ovšem celý proces urychlit. Budete-li dodržovat pravidla zdravého stravování, dostatečný pitný režim a přidáte-li do svého života pohyb, můžete díky medu odstranit více břišního a jiného tělesného tuku, než by tomu bylo bez medu.
Nejen, že med usnadňuje proces trávení, obsahuje také látky, které navozují delší pocit sytosti, proto nemáte tendenci se přejídat a nepřijmete tak zbytečně moc kalorií.
⚡ Může horká voda s medem pomoci snížit hmotnost?
Budete-li si denně dopřávat med rozpuštěný v teplé vodě společně s trochou citronové šťávy, nastartujete svůj metabolismus, který tím, že bude rychleji a lépe pracovat, spálí víc tuku, na základě čehož vy budete hubnout rychleji.
⚡ Může med mou váhu ohrozit?
S medem byste to určitě neměli přehánět. Přes všechny pozitivní účinky medu je třeba mít na paměti fakt, že je v medu obsaženo velké množství cukru.
Své váze nicméně velice pomůžete, budete-li med používat jako sladidlo místo rafinovaného cukru. Nárůstu váhy se také nemusíte bát, pokud denně nepřekročíte 0,5-1 lžíci medu.
Mějte na paměti, že 1 lžíce medu obsahuje 64 kalorií. Proto med používejte střídmě.
⚡ Skutečně med pomáhá spalovat tuky během spánku?
Je to tak. Pokud zkonzumujete malou lžičku medu před spaním, podpoříte tak proces spalování tuků, ke kterému dochází především v prvních třech hodinách spánku.